Dört Köşe | ''Büyük maçlar adına doğru bir oyun bulduk.''

FCN Blog'un kendine has konsepti olan Dört Köşe'de bu hafta Beşiktaş maçını ve Ryan Donk'un performansını Sportif Cümleler blogunun sahibi Burak Eren ile konuştuk..

Galatasaray sezonun maçında Beşiktaş'ı mağlup ederek şampiyonluk için büyük bir adim attı. Sen, Fatih Terim'in maç planını ve Galatasaray'in oyununu nasıl buldun?
Deplasmanlarda olmasa bile bu tarz büyük maçlar adına doğru bir oyun bulduğumuzu düşünüyorum. Bu da orta sahaya getirdiğimiz sertlikten geçiyor. Donk ve Fernando'nun bir arada oynamasının bu tarzda etkisi var. Başakşehir maçına göre fark ise Fernando'nun 8 numara performansıydı. Maç eksikliğini dile getiriyorduk ama 8 oynamak adına da bir alışkanlığı yok diye düşünüyordum. Fatih Hoca, Fernando'nun teknik düzeyinin altını çizmişti ki Fernando da oynayabileceğini gösterdi. Attığı gol mesela, o an ceza sahasının içinde Belhanda değil de Fernando vardı. Hem sertliği, hem de teknik düzeyi ele alınca da Medel / Tolgay Arslan orta sahasına üstün kalmak zor olmadı. Atiba'nın da yokluğunda atletik bir avantajımız oldu. Donk'un Talisca üzerindeki etkisi, Negredo'nun oyundan çıktıktan sonra Babel'i en öne atarak alışkanlıklarının bozulması da önemli etmenler. Ayrıca Belhanda ve Feghouli ne kadar formsuz olsa da Gomis ve Garry Rodrigues'in son zamanlardaki formsuzluklarından uzaklaşmaları önemliydi. Gomis belki gol atmadı ama Pepe üzerinde büyük bir üstünlüğü vardı. Pepe'nin bu kadar fazla hava topu verdiğine başka bir maçta pek şahit olmadım. İlk atılan golde de Gomis'in ceza sahasındaki aksiyonunun payı var, penaltı ve kırmızı kart ise zaten onun. 

Galatasaray'da derbiye iki bek oyuncusunun performansı damga vurdu. Sen iki bek oyuncusunu nasıl buldun ve sence Nagatomo'nun bonservisi alınmalı mi?
Nagatomo'nun yaşı 32 olacak, haliyle de bu düşündürüyor. Bu yaşa gelen bir isim için bonservis vermek ve sözleşme bağlamak ne kadar doğru tartışılır. Her ne kadar iyi bir performans geçirse de bu süreçte Nagatomo dışında da alternatif yaratılmalıydı. Ama Nagatomo da öyle bir performans ve aidiyet gösterdi ki bu adamın bonservisini mutlak suretle almak gerekiyor. Ben aidiyet noktasına da takılıyorum, adam resmen Galatasaray'ı yaşıyor. Geldiğinde umutluydum, bir performans beklentim vardı. Yaşınız ne olursa olsun, nerede ne yapacağınızı bilmeniz dahi sizi bu ülkede iyi kılıyor. Nagatomo ise fazlasını yaptı ve gelecek sezon Nagatomo / Carole rotasyonunu görmek olası. Maddi şartları da göz önüne almak lazım, 2. bir sol bek transferi zor.

Mariano ise sakatlığının ardından bir türlü dönememişti. Fatih Hoca'nın düzeninde beklerin oyun kurabilmesi, hücum katkısı çok kıymetli ve Mariano bu anlamda önemli bir sağ bek. Neyse ki o süreçte Linnes sahneye çıktı ve iyi bir sağ bek rotasyonumuz var. Mariano da son haftalarda toparladı, hatta öyle bir noktaya geldi ki Başakşehir / Alanya maçlarını kazandırdı diyebiliriz. Bu iki bek önemli, birbirlerini dengeliyorlar ve önemli tecrübeler. Fatih Hoca'nın oyun düzeni noktasında tarzına uyuyorlar.

Geçmişte Beşiktaş derbisinde ıslıklanan Donk, bu kez Beşiktaş maçının yıldızlarındandı. Sen Ryan Donk'un yükselen performansını neye bağlıyorsun?
Önce çalışmasına, pes etmemesine bağlıyorum. Kendisi açıkladı, sezon başında Tudor ona dilediğini yapmakta özgürsün demiş. Üstünün çizildiğini, şans bulamayacağını biliyor ama çalışmayı elden bırakmıyor. Fatih Terim geldiğinde de hazır bir futbolcu buldu ve ona o şansı verdi. Donk da çalışmasının meyvesini forma bularak kazandı, yarın da yeni sözleşme alır. Zaten kötü bir futbolcu değildi, iş oyun düzeninizde bitiyor. Rıza Çalımbay ondan harikalar alabiliyordu, devamında Galatasaray'da yapamadı. Şimdi Fatih Terim ise çok daha iyisini alıyor. Çalışmasının ardından da Fatih Terim geliyor. Her fırsatta da Donk'un öneminin altını çiziyor. Orta saha, stoper ya da sağ bek kullanabilirim, maç içinde oyuncu değiştirmeden düzen değişikliği yapabilmenizi sağlıyor diyor ki çok haklı. Fatih Hoca devam ettiği sürece Donk'un güvenilir bir alternatif olacağını düşünüyorum.

Galatasaray hafta sonu Akhisar deplasmanına gidecek. Senin maç ile ilgili görüşlerin nedir, nasıl bir maç bekliyorsun?
Zor diye adlandırdığımız süreçten mümkün olan en iyi şekilde çıktık ama Sivasspor / Kasımpaşa mağlubiyetleri bizi o kadar da avantajlı kılmadı. Deplasmanlar sorun, kazanmamıza rağmen Alanyaspor karşısında bunu yaşadık. Skoru elimize aldıktan sonra şu kontrol içini çözmek gerekiyor, biraz daha sakin olabiliriz. Akhisarspor'un bizden sonra kupa finali oynayacak olması ve ilçenin buna haddinden fazla odaklanması avantajımıza. Bence akılları orada olacak, ligde her ne kadar durumları garanti olmasa da. Kanat oyuncuları hızlı, Seleznyov da fazlasıyla zeki bir forvet. Bu anlamda savunmamız zorlanacak ama orta sahada yakaladığımız sertlik ve Fernando'nun Beşiktaş karşısındaki futbolu beni umutlandırıyor. Sert bir takımız, o oyunla da deplasmanlarda devam edebiliriz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0