2018 Dünya Kupası: Давай начнем*

2018 yazı pek çok açıdan önem teşkil ediyor. Lakin spor basını için en önemli olay şüphesiz ki Rusya'da düzenlenecek olan Dünya Kupası. Dünya Kupasına ülkemiz maalesef eleme aşamasında çok çalkantılı ve bir o kadar da başarısız bir dönem geçirerek veda etti. Fatih Terim ile başlayan, milli futbolcuların ortaya çıkan rezaletleri ile patlak veren kriz, Fatih Terim'in gidişiyle son buldu. Fatih Terim'in yerine hepimizin yakından tanıdığı her dönem bir büyük takımla adı anılan Romen teknik adam Mircea Lucescu getirildi. Başarısız süreç Lucescu'nun skandalları ile devam etti ve ulusal takımımız Rusya bileti alamadı. Milli takımımızın olmaması bir nebze ilgiyi uzaklaştırsa da Dünya Kupası şüphesiz futbolun zirve organizasyonu. FCN Blog olarak turnuvanın nabzını özel yazılar, haberler ve panoramalar ile tutacağız! İşte serinin ilk yazısı, adettendir; Başlıyoruz!

A GRUBU: Rusya-Uruguay-Mısır-S.Arabistan
Ev sahibi Rusya'nın bulunduğu grupta favori Güney Amerika temsilcisi Uruguay. Oscar Tabarez yönetiminde 2010 Dünya Kupası'nda büyük bir sürpriz yaparak yarı finale çıkmayı başardı. Brezilya'da yapılan 2014 Dünya Kupası'nda ise başarılı istikrarını devam ettirdiler. Güney Amerika temsilcisi şüphesiz A Grubu'nun favorisi. İlk sırayı grupta kimseye bırakmayacaklardır. Gruptan çıkacak ikinci takım olmak için ise kıyasıya bir rekabet bizleri bekliyor olacak. İkinci sıra için en zayıf aday Arabistan.. Muhtemelen Rusya'ya giden takımlar arasında en zayıf takım. Ev sahibi Rusya, ikinci sıra için ilk aday gibi gözükse de oynadıkları futbol pek tatmin edici değildi. Rusya'nın ev sahipliği yapacağı turnuvaya grup aşamasında veda etmesi sürpriz olmayacaktır. Mohamed Salah liderliğinde parlaması beklenen Mısır ise ikinci sıra için kıyasaya çekişecek diğer ekip. Şüphesiz ki grup maçları içinde düğümü çözecek maç Rusya-Mısır maçı olacaktır.

B GRUBU: Portekiz-İspanya-Fas-İran
Dünya Kupası'nda en çok bilinmezi olan grup, B Grubu. Euro 2016'nın şampiyonu Ronaldo ve arkadaşları, eleme aşamasında sadece 3 gol yiyen Julien Lopetegui ile yeni bir sürece giren İspanya sadece grubun değil kupanın da favorisi konumunda.. Ancak turnuvanın başlamasına 1 gün kala teknik direktör Lopetegui ile yolları ayırarak takımı idari menajer Hierro'ya emanet ettiler. Grupta ve kupada sürpriz yapma potansiyeli en yüksek takımlardan biri olan Fas ise bu ikilinin gruptan kolay kolay çıkmasına pek müsaade etmeyecektir. Fas'ın yeteneği ve potansiyeli en yüksek olan Afrika takımı olabilir. İran ise grubun en şanssız takımı büyük ihtimal. Başka bir gruba düşmüş olsalardı belki bir ihtimalleri olabilirdi ama bu grupta hiç şansları yok. Portekiz-Fas maçının çok su kaldıracağı bir maç bizleri bekliyor olacak.

C GRUBU: Fransa, Danimarka, Avustralya, Peru
Altın jenerasyon yakalayan Fransa, ev sahipliği yaptığı Euro 2016'da finali yakaladı ancak kupaya ulaşamamıştı. Bu kadro ile kupanın favorisi olması gereken bir ekibin varlığı mevcut lakin oynanan oyun ''bu takım bu kupayı kazanır'' dedirtmiyor. Muhtemelen Didier Deschamps'ın burada da başarılı denilmeyecek bir performans sonrası kovulması da oldukça muhtemel. Her şeye rağmen C Grubu'nu açık favorisi Fransa, liderliği muhtemelen kimseye bırakmayacaklar. 2.sıra içinse Peru, Avustralya ve Danimarka birbirine çok yakın gibi duruyor. Peru pek fazla dikkat çekmese de kolay bir ekip değil ve kolay kolay alt edilmeyecektir. Danimarka'nın 2.sıraya ilk yazılacak gibi dursa da kolay kolay peşlerini bırakmayacaklardır. Avustralya ise grubun en zayıf takımı ve gruplardan ötesini görmeleri çok zor.

D GRUBU: Arjantin-İzlanda-Hırvatistan-Nijerya
Messi'nin belki de son Dünya Kupası.. Tarihin en iyisi olarak görülen Arjantinli süperstarın bugüne kadar milli takımlar bazında herhangi bir başarısı yok. 2014 Dünya Kupası'nda finale kadar takımı sırtında taşıyan Messi, finalde kupayı kaybetmişti. Takım olarak ışık vermeyen Arjantin, bu turnuvada da Messi'nin ayağına bakacak. Gruplarda Hırvatistan eski tadı olsa liderlik için Arjantin'i zorlayabileceğini söyleyebilirdik lakin pek umut vermiyorlar. İzlanda ise Hırvatistan'ı sonuna kadar zorlayacak ve D Grubunun son biletini almaya çalışacaktır. Takım olarak en organize takım İzlanda gibi gözüküyor lakin onların da yetenek olarak kısıtlı oluşları büyük bir sıkıntı. Ellerinde atacak pek taş yok. Nijerya ise 2014 Dünya Kupası'nda olduğu gibi Kupa'ya yine gruplarda veda edecektir.


E GRUBU: Brezilya, İsviçre, Kosta Rika ve Sırbistan
2014'de Brezilya'da yapılan Dünya Kupası Brezilya adına büyük öneme sahipti. Taraftarların çoğunluğu kupayı alacağı kaanatindeydi lakin yarı finalde Almanya'ya karşı alınan tarihi mağlubiyet ile Luiz Felipe Scolari'nin görevine son verildi ve büyük bir hayal kırıklığı yarattı. O maç için Neymar olsa farklı olurdu görüşleri halen tartışılıyor ama dünya üstü güçlerimiz olmadığı için bu boş bir tartışma. 2018 Rusya'ya gitmek adına 2010'da başarısızlığı sebebiyle yollarını ayırdığı Dunga'yı yeniden takımın başına getirdi Sambacılar.. Dunga'nın elemelerde ki başarısız performansı sonrası 6 maçın ardından yeni teknik direktör Tite oldu. Brezilya, Tite'nin gelişiyle hiç olmadığı kadar komple takım görüntüsünde.. Belki Fransa kadar altın bir jenarasyona sahip değiller ama saha içinde çok daha iyi organizasyona sahip durumdalar.. En büyük sorunları ise, orta saha bölgesi. Yine de bu durum favori olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İkinci sıra için en güçlü aday İsviçre. Euro 2016'da gruptan çıkmayı başaran ekip bu turnuvada da ikinci turu görmesi fazlaca muhtemel. Kosta Rika ise Keylor Navas önderliğinde 2014'de 3-4-3'ü geri getirirken büyük bir sürprizde yapmıştı. Dünya Kupası'nda ise bir sürpriz yapacak kadar iyi bir görüntü vermiyorlar. Sırbistan grubun en zayıf ekibi görünse de kadrosunda pek çok yıldız ve yıldız adayı bulunduruyor. Kosta Rika'ya oranla sürpriz yapma ihtimali çok daha yüksek olan Doğu Avrupa temsilcisi Matic'in önderliğinde bir üst turu sonuna kadar zorlayacaktır.

F GRUBU: Almanya, Meksika, İsveç, Güney Kore
Son şampiyon Almanya hem grubun, hem de şampiyonluğun favorisi olarak Rusya'ya geldi. Löw'ün skandal Leroy Sane tercihiden sonra Mesut ve İlkay'ın siyasi olaylar sebebiyle prostesto edilişi takımı medya önünde fazlaca eleştirilmesine sebep oluyor. Taktiksel açıdan turnuvanın en iyi takımı görüntüsü veriyorlar. Grupta da kendilerini zorlama potansiyeli olan tek takım, bir ihtimal Meksika. Meksika son Dünya Kupası'nda kalecileri Ochoa'nın yıldızlaştığı maçlar sonunda gruptan çıkamamıştı ancak Rusya'daki turnuvada ise zengin hücum hattına rağmen savunma da iyi bir yapıya sahip değiller. Yine Ochoa'nın ellerine bakmak zorunda kalabilirler ama bu sefer 2014 gibi gruptan çıkma ihtimalleri düşük değil. Görece daha kolay grupta olduklarını söylemekte yarar var. Zlatan'ın takımı olarak anılan İsveç ise Zlatansız ilk turnuvasına gidiyor. Eleme maçları öncesi Milli Takım'dan ayrılan Ibra her ne kadar Dünya Kupası öncesi geri dönebileceğini açıklasa da kadroya alınmadı. İskandinav ekibi grupta Almanya ve Meksika'nın ardından gruptan çıkma potansiyeli olan en yüksek olan diğer ekip. Uzak Doğu temsilcisi Güney Kore ise grubun en zayıf ekibi. Heung-Min Son'un takımı sırtlayacağı ekibin gruplardan ötesini görmesi epey zor.

G GRUBU: Belçika, İngiltere, Panama ve Tunus
Son 3-4 turnuvanın gizli favorisi olarak gösterilen Belçika bir türlü çeyrek finalden ötesini görmememişti. G Grubu'nun yine favorisi Belçika ama bu kez çeyrek finalden ötesini görmek istiyorsalar öncelikle bir düzen oturmaları gerekiyor. Roberto Martinez önderliğinde turnuvaya katılan Belçika'nın 3-4-3, 3-5-2 veya asimetrik bir 3-4-3 ile oynadığını gördük ama şunu net şekilde oynadılar diyemiyoruz. Muhtemelen turnuva sırasında düzeni oturtmaya çalışacaklar lakin bu ne kadar sağlıklı bilinmez. İkinci sıra için şüphesiz İngiltere ilk aday. İngilizler ilk kez kendi oyun tarzlarının dışında bir turnuva geçirecek gibi.. Geride 3'lü bir düzen tercih edecekler ve alıştığımız tempolu uzun top oyunu yerine artık geriden ayağa pasla çıkmaya çalışan bir takım olacaklar. Gruptan çıkma ihtimalleri epey yuksek ama eldeki kadronun son 16 turundan ötesini görebilirler mi orasını kestirmek güç. Kuzey Amerika temsilcisi Panama ile Kuzey Afrika'nın diğer bir takımı Tunus'un ise bu gruptan çıkması epey zor.

H GRUBU: Kolombiya, Senegal, Japonya, Polonya
Muhtemelen turnuvanın en dengeli ve ne olacağını belli olmayan tek grubu. Diğer gruplar için 'şu takım kesin çıkar' veya 'şu takım grubu lider bitirir' diyebiliyoruz ama H Grubu'nda bunu söylemek mümkün değil. 2014'ün en büyük surprizlerinden biri olan Kolombiya yine sürpriz yapma peşinde ancak bu kez gruptan dahi çıkamazsalar şaşırmamak lazım. Fas gibi diğer iddialı Afrika takımı Senegal. Senegal'in de yetenek olarak üst düzey isimlerinin olması gruptan çıkma ihtimallerini yükselten bir unsur. Polonya grubun en organize takımı. Lewandowski önderliğinde turnuvada  sürpriz yapma ihtimali yüksek olan takımlardan bir diğeri.. Uzak Doğu'nun diğer temsilcisi Japonya grubun en zayıf ekibi. Gruptan çıkmaları çok zor ancak burada gözler bizim adımıza Nagatomo'da olacak.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0