Sessiz sedasız bir veda: Hakan Balta!

Çok uzun yıllardır Galatasaray forması giyen Hakan Balta sözleşmesinin uzatılmamasının ardından Galatasaray'dan ayrıldı ve futbolu da bıraktı. Galatasaray formasıyla toplam 334 resmi maça çıkan Hakan Balta, 13 gol, 14 asist yaptı. Galatasaray'da 5 Türkiye Ligi şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası, 5 de Türkiye Süper Kupası kazanan Hakan Balta, 50 kez A Milli Takım formasını giydi, 2 de gol attı.

Rakamları bir yana bırakacak olursak Hakan Balta sol bek başladığı Galatasaray kariyerini stoper olarak bitirdi. Sol bekten stoper pozisyonuna geçmesinin Galatasaray kariyerini uzattığını söylemek mümkün.. Zaman zaman büyük eleştiriler alsa da stoperde genel itibariyle iyi bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Sol bek olarak kaybettiği milli takım formasını da stoper olarak yeniden kazanmıştı. Stoper olarak en iyi katkı verdiği sezon, kuşkusuz 4. yıldızın kazanıldığı 2014-15 sezonuydu..

Sessiz, sedasız bir şekilde futbola ve Galatasaray'a veda eden Hakan Balta, kritik gollerin ve kritik maçların adamı olmuştu. Hele gollere baktığımızda neredeyse hiç boş golünün olmadığını görebiliriz. Galatasaray'ın Avrupa'daki 200. golünü atmıştı, Kadıköy'de 2-0'dan dönülen maçta 2-2 yapan golü atmıştı, 2008-09 sezonunda şampiyonluk maçında Gençlerbirliği Oftaş kalesine enfes bir gol atmıştı, 4. yıldızın kazanıldığı sezon Gaziantepspor maçında son dakikada galibiyeti getiren golü atmıştı ki o gol Galatasaray'ın yeni stadında attığı 200. gol olma özelliği de taşıyor. Her zaman için çok sevdiğim, zaman zaman haksızlığa uğradığını düşündüğüm Hakan Balta, Galatasaray'daki en iyi maçlarını her zaman Fenerbahçe'ye karşı oynadı. Fenerbahçe'ye karşı oynadığı maçların tamamını hatasız oynadı, gol attı, asist yaptı. Şahsen Fenerbahçe maçlarında ilk 11'de gördüğümde ''oh iyi ki oynuyor'' dediğim bir isimdi. 2013-14 sezonunda 1-0 kazandığımız Fenerbahçe maçı öncesinde o sezon etkili bir performans ortaya koyan Emenike'yi kimin tutacağı soru işaretiydi. O maçta Hakan Balta, birebir adam markajında Emenike'ye nefes aldırmamıştı. Fenerbahçe maçlarını sever, hatasız oynardı. 

Hakan Balta'nın üst düzey bir oyuncu olmadığı aşikar ancak geçen sezona kadar Galatasaray'ın en iyi stoperiydi bu da bir gerçek.. Bu durum elbette takımın stoper hattının yıllardır kötü olmasıyla da açıklanabilir fakat konumuz şimdi bu değil. Sahadaki soğukkanlılığıyla, özverisiyle, yedek kaldığında sorun yaratmamasıyla, yenen gollerde verdiği efsane tepkilerle özel bir isimdi Hakan Balta. Her ne kadar geçen sezon gelen teklifleri reddederek hayal kırıklığına uğratsa da kadro dışı kaldığı dönemde Engin Baytar, Yiğit Gökoğlan ve benzerleri gibi hareketlere girmeden o dönemi geçirmesi güzel bir hareketti. Burayı okurken "bu olması gereken zaten'' diyebilirsiniz ancak günümüzdeki Türk futbolcuları düşündüğümüzde Hakan'ın yaptığını herkesin yapmayacağını görebiliriz. Kadro dışı kaldığı dönemde hakkında çıkan "Kahvaltı bile verilmiyor." haberlerine kişisel hesabından tesislerin restoranından omletli bir kahvaltı fotoğrafı atarak "Günaydın" diyecek kadar da takımına, kulübüne, camiasına sahip çıkmasını biliyordu. Bir başkası olsa, bahse konu haberler doğrultusunda nasıl bir mağduriyet yaratacağını ya da algı operasyonu yapacağını tahmin edebilirsiniz herhalde..


Hakan Balta kimdir sorusunun benim için cevabı yukarıdaki bu fotoğraf olabilir.. Oynadığı her maçta sonuna kadar mücadele eden, çok iyi bir özveriyle mücadele eden bir isimdi. Hataları oldukça fazlaydı ki zaten o hataları da olmasa çok daha fazla seveni olurdu, daha farklı bir konumda olurdu. 2011-12 sezonunda Antep deplasmanında yaptığı hatanın ardından yaptığı enfes müdahale ile o maçın kaderini değiştirmişti. Hakan Balta'nın kritik müdahaleleri sadece Galatasaray ile sınırlı değildi. Milli takımda da çok kritik müdahalelere imza atan tecrübeli savunmacı milli takımın Letonya ile yaptığı maçta kaleye giden topu Antep maçında olduğu gibi sakatlanma pahasına çizgiden çıkarmıştı. Günün sonunda Euro 2016'da boy gösterme fırsatına sahip oldu. O günlerde yaşanan prim skandalında olması gereken yerdeydi. Euro 2008'deki tarihi başarıda da kadronun önemli parçalarından birisiydi, tüm maçlarda 90 dakika sahada kalan tek isimdi. A Milli Takım seviyesinde kariyerinde 50 maçta forma giydi, 2 gol attı. Dünya Kupası tecrübesi yaşayamadı ancak 2 kez Avrupa Şampiyonası gördü. Galatasaray formasıyla da tam 5 sezon Şampiyonlar Ligi tecrübesi yaşadı, 5 sezon da UEFA Avrupa Ligi deneyimi oldu.

Bir dönem Galatasaray taraftarının ''Milli Savunma Bakanı'' lakabını taktığı Hakan Balta, gösterişli bir oyunu olmasa da önemli bir oyuncuydu. Benim için özel olan, çok sevdiğim bir isim. Abim diyerek benimsediğim, kaptanlık pazubandını koluna taktığında mutlu olduğum Hakan Balta, tesislerin girişinde yer alan ''Sizi buraya getiren yeteneğiniz, burada tutacak olan ise karakterinizdir.'' cümlesinin vücut bulmuş hallerinden biriydi. Karakteriyle, efendiliğiyle her zaman örnek oldu. Belki çok büyük futbolcu değildi ama çok büyük karakterdi. İyi oynadı, kötü oynadı kısmına girmeden bu takıma yakışan isimlerin başında geldi. Sol bek olarak geldi, ön liberoda dahi oynadı ve tek sitem etmedi. Islıklandığında tribüne, kulübe küsmedi, ''ben en büyük adamım'' tribine girmedi. Doğrularıyla, yanlışlarıyla Galatasaray'a yakışır bir profildi.

11 yıl boyunca Galatasaray forması giyen Hakan Balta artık yolun sonuna geldi. 304'ü ilk onbirde olmak üzere toplamda 332 resmi karşılaşmada forma giyerken, toplamda 13 kez rkaip fileleri sarstı. Galatasaray'da ikinci kaptanlığa kadar yükseldi, 5 Süper Lig - 3 Türkiye Kupası ve 5 Süper Kupa olmak üzere 13 kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Galatasaray altyapısında forma giyen oğlu Çağrı da belki babası gibi yıllarca bu formayı giyecek, kim bilir. Yolun açık olsun Hakan Balta.. Camianın büyük kesimi tarafından seviliyorsun ve daima iyi bir şekilde hatırlanacaksın.

Hakan Balta demişken şu efsane fotoğrafını da koymamak olmazdı.. Tanıdık geldi mi?

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0