Saha içinde neler yapar: Nigel Hayes, çok yönlü bir uzun!

2.03 metre boy, 2.20 metre kulaç açıklığı, güçlü bir üst gövde. Uzun forvet olmasına rağmen topu yere vurabiliyor. Hatta oldukça iyi de bir saha görüşü var. Nigel Hayes belki çok iyi bir atlet değil, belki pozisyonu için çok uzun bir oyuncu da değil ama sahip olduğu yeteneklerle özel bir oyuncu olma potansiyeli var kesinlikle.

Yabancı kadrosuna Tai Webster, Jaka Klobucar ve Zach Auguste'u ekleyen Galatasaray Erkek Basketbol Takımı, uzun forvet pozisyonuna ise geçtiğimiz sezonu G-League ve NBA arasında geçiren 1994 doğumlu oyuncu Nigel Hayes'i ekledi.  

Wisconsin gibi önemli bir kolejden çıkan ve kolej kariyerinde NCAA Turnuvası finali gören Nigel Hayes bir önceki sezonu yukarıda da belirttiğim gibi G-League ve NBA arasında mekik dokuyarak geçirdi. NBA'de uzun forvet olarak kontrat bulamayacağını anlayınca inceldi, şutunu geliştirdi ve kısa forvet olarak süre aldı. Ancak burada sürelerinin neredeyse tamamını uzun forvetten aldığını görmemiz şaşırtıcı olmayacak. Ki bence onun asıl fark yaratacağı nokta da dört numarada oynaması.


*2017-2018 sezonundaki G-League performansından bir kesit.

Nigel Hayes pozisyonuna rağmen topu yere vurabilen, hem sırtı dönük hem de yüzü dönük hücum tehdidi olan, yay gerisinden şut atabilen, oyun görüşü iyi ve pas yeteneği olan bir uzun. Yani ondan hücumda her şeyi azar azar yapmasını bekleyebilirsiniz. Oyuncusundan verim almayı bilen, kaliteli bir koçun elinde her türlü parçaya evrilebilir. Bunun yanında savunma sahasında da takıma katkı sağlayabilecek bir isim. Kısanın karşısında kalır, çok azman olmadıkça sırtı dönük hücumcu savunur, yardım savunması da var. 

Hayes'in yeteneklerini biraz daha açarsak hücumunun en önemli tehdidi kesinlikle yüzü dönük oyunu. Kendisine alan bulduğunda sağ eli üzerinden çok güçlü bir şekilde çembere gidebiliyor. Atletizm olarak çok iyi değil dedik ama ayak çabukluğu olan, ilk adımı hızlı bir oyuncu Hayes. Aynı zamanda da güçlü. Rakibini çemberin altına kadar sürükleyebilir. Temas aldığında kolay kolay dağılmaz. Sırtı dönük oyunlarda ise birden fazla hücum tehdidi var. Hem baby hook hem de fade away ile pozisyonu bitirebiliyor.

*Nigel Hayes'in 2017 NCAA Turnuvası'nda yaptıkları.

Bir diğer hücum tehdidi ise şutu. Aslında çok keskin şutör dememiz zor onun için. Fena olmayan bir şut mekaniği var ve kolej kariyeri boyunca %33 ile üçlük atmış. NBA'de süre bulabilmek için kısa forvete evrilirken şut yüzdesini de oldukça yükseltmişti, bu istikrarını koruması oldukça önemli olacak. Hücumda alan açabilmek ve ceza şutu kesebilmesi açısından tehdit sayılabilir Hayes. Ancak yine de dediğim gibi bir önceki sene yakaladığı şut ritmini bu sene de devam ettirmeli ve kalıcı hale getirmeli. 

Şu ana kadar güzel bir profil çizdik ancak henüz bitmedi. Hayes'in belki de en çok fark yarattığı nokta saha görüşünün ve pas yetisinin olması. Hareketliyken pas verebilir, kat eden kısayı veya şutörü bulabilir. Oyun aklı oldukça iyi. Yaşına göre olgun bir isim bu konuda. Wisconsin'in yarı sahadaki hücumlarında önemli bir opsiyondu bu özelliği ile. Nitekim kariyeri boyunca da iki asist ortalamanın üzerinde kaldı hep. Kesinlikle o pozisyondaki bir oyuncudan beklenmeyecek kadar hücum esnekliği var.

*Syracuse karşısında saha görüşünü gösterdiği ve triple double'ın kıyısından döndüğü maç.

Savunma sahasında ise yukarıda dediğim gibi önemli artıları var. Atletizm sorunu olsa da ayak çabukluğu fena değil. Savunmada temel fundemantal bilgisi olarak eksiği yok. Yardım savunmasını biliyor. İkili oyunlarda adam değiştiğiniz zaman kısanın karşısında kalabilir. Bu özelliği şüphesiz onun değerini arttıracaktır. Ancak tabi ki pozisyon bilgisi olarak Avrupa'daki ikili oyun savunmasını öğrenmesi gerekli.

Savunmada el çabukluğu da var, yine kolej kariyerine baktığımızda ortalama 0.88 top çalma ile oynamış. Pozisyonuna göre kötü bir istatistik değil. Atlet olmamasına rağmen güçlü olduğundan bahsetmiştim. Bu yüzden sırtı dönük hücumda kolay yenilmiyor ama boyunun biraz kısa olması, kendisinden uzun oyuncular karşısında zorlanmasını sebep olabilir. Ayrıca iyi sayılabilecek bir ribaund sezgisi var. Özellikle hücum ribaundlarında aktif. Savunma ribaundlarında ise temiz box-out yapabiliyor. Temastan kaçmayan bir oyuncu.

Şu anlık en büyük eksiği tecrübe. Henüz ilk Avrupa tecrübesi ve burada oynanan oyunun yoğunluğuna adapte olabilmesi gerekiyor. Yetenek bakımından özel bir oyuncu olma potansiyeli var. Savunmada da katkı verebilmesi, oyun bilgisinin iyi olması ve hücumda çok yönlü bir forvet olması onun değerini kesinlikle arttırıyor. Sene içinde Tai Webster gibi onun da gelişimini izlemek keyifli olacak. Önemli bir potansiyeli kadromuza kattık.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0