Tai Webster ve guard rotasyonuna genel bakış...

Taraftar olarak hep istediğimiz şeylerden biriydi seviye atlaması muhtemel, potansiyelli topçuları kadroya katmak. Tai Webster tam olarak öyle bir isim işte. Avrupa'daki ilk profesyonel sezonunu Almanya'da geçiren Yeni Zelandalı skorer oyuncu, Galatasaray taraftarının sezon içindeki umut ışıklarından, sezona bağlanma amaçlarından biri olacak.

Lafı dolandırmadan direk konuya geçeceğim, Tai Webster önemli bir yetenek. Tavanını kestirmek güç. Doğal bir skorer hissi var çocukta. Almanya'daki ilk sezonunda da önemli işler yaptı. Quantez Robertson ile Bayern deplasmanından maç çaldılar Play-Off'ta. Normal sezonda Alba Berlin'e karşı 29;  Bayern'e karşı 32 sayılık performansı var. Henüz 95 doğumlu olmasına rağmen ciddi süreler ve sorumluluklar aldı.

Tai Webster oyun kurucu olmasına rağmen aslında oyun kurucu  yetileri çok gelişmiş bir isim değil. İkili oyun oynama konusunda geçen sezon içinde gelişme kat etse de hala tam olarak ikili oyun savunmasını doğru okuyamıyor. Tempo kontrolü ya da arkadaşlarına pozisyon hazırlama konusunda da sıkıntıları var. Karar hataları yapabiliyor. Henüz oyunun bu departmanlarında ham olduğunu söyleyebiliriz. Bu yönünü geliştirmesi için sezon boyunca ona karşı biraz sabırlı davranmamızda fayda var. 

Oyunu kontrol etmekte yaşadığı sıkıntılardan dolayı Webster'ı sahaya yanında başka bir yönlendirici olmadan atmak çok iyi sonuç vermeyecektir. Bu yüzden Klobucar veya Can-Emir ikilisinden biri ile yanyana oynamalı. Fraport Skyliners'ta Scrubb, Robertson, Bonga üçlüsünden ikisi mutlaka yanında oluyordu. 

Hücumdaki yeteneklerine geçmeden önce eklemem gereken başka bir konu da pozisyonuna göre iyi bir ribaund katkısı var Webster'ın. Ribaundlara giriyor, havuza düşen topları toplayıp geçiş hücumunu başlatıyor. Açık sahada kendini daha rahat hissettiğini söylemek yanlış olmaz heralde.

Artık işin parıltılı taraflarına geçersek, Tai Webster yetenekli bir adam daha önce de dediğim gibi. Sorumluluk almaktan kaçmıyor, 23 yaşında olmasına rağmen Fraport'ta bolca sorumluluk alıp maç sonu oynadı. Top hakimiyeti ortalama üstü, potaya gidebiliyor ama patlayıcı bir ilk adımı yok. Ancak bir şekilde boyalı alana girdiğinde o sayıyı çıkartacak yolu bulmayı başarıyor. Hücumundaki en önemli silahlardan bir tanesi de dribling üzeri orta mesafe şutu. İkili oyun sonrasında rakip uzun ona mesafe verdiğinde ya da isolation hücumlarında bunu sıkça kullandığını görebiliriz. 

Dribling üzeri orta mesafe şutu yüksek yüzdeyle sokabiliyor ama bu silahının menzili çok geniş değil. Kendi şutunu yaratırken yayın gerisinden aynı yüzdeyle oynayamıyor. Açıkçası ayağını kurup sabit şutunu beklediğinde yüzdesi çok daha yüksek. Geçen sene maç başına %40 ile 1.4 üçlük isabeti buldu. Yüzdesel olarak iyi ancak bence bunun büyük çoğunluğu catch and shoot pozisyonlarıdır. Bu yüzden ikili oyunda yönlendirici değil de ters tarafta cezayı kesecek oyuncu olarak sahada kaldığında çok daha etkili bir silah olacaktır diye düşünüyorum. Burada da Jaka Klobucar, Can Korkmaz ve Emir Gökalp'e önemli işler düşüyor.

Sürekli Webster'ın yanındaki ikinci yönlendiricilerden bahsediyorum ama aslında şöyle bir şey var. Bu takımın ana yönlendiricisi Jaka Klobucar olacak. Ertuğrul hocayla üç yıldır çalışıyor Sloven oyuncu. Koçun ondan ne istediği konusunda bir sıkıntı yaşamayacaktır. Saha görüşü, ve pas yeteneği ile takımın yarı saha hücumlarındaki birincil yönlendiricisi o olacak bana kalırsa. Ki Tai Webster'ın oyun tarzını düşündüğümüzde mantıklı olan da bu. Webster'a altında ezileceği yükler vermek yerine o yükü Klobucar ile paylaştırıp Webster'a ket vurmadan sayı yükünü çekmesini beklemek lazım. 

Can ve Emir'e gelirsek, açıkçası yaz döneminin başında yedek guard rotasyonumuzun böyle iyi olacağını tahmin edemezdim. Can geçtiğimiz sezon Sakarya'da sorumluluk alıp karşılığını verdi. Emir Gökalp ise yıllardır ikinci ligdeki sert ortamda deyim yerindeyse oynayarak pişti ve seviye atlamak için en uygun zamanda. Webster'ın arkasında güvenebileceğin iki yerli oyuncunun olması onu rahat rahat iki numaraya atabilme imkanı da sağlıyor Ertuğrul hocaya. Bu da takıma oyun içi esneklik katma imkanı sunarken takımın tavanını da yukarıya çekiyor bence. 

Toparlarsam, Tai Webster ile tavanı oldukça yüksek ama henüz ham bir yetenek alırken Jaka Klobucar hamlesi ile de Webster'ın açıklarını ve eksikliklerini kapatmış olduk. Sene içinde Webster'ın gelişimini takip etmek ve oyununun ne yöne evrildiğini en yakından izlemek keyifli olacak. Umarım iki taraf içinde iyi geçecek bir sezon olur.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0