Aaron Harrison ve forvet rotasyonuna genel bakış...
Aaron Harrison'ın gelişiyle rotasyonun son eksik parçası da tamamlandı. Bütçe düştü, yönetim umursamaz vs derken geldiğinde eleştirdiğim Ertuğrul Erdoğan şapkadan tavşan çıkartarak potansiyeli yüksek, başarıya aç yetenekli bir kadro kurdu. Harrison da bu kadronun kilit parçalarından biri olacak.
28 Ekim 1994 doğumlu olan Aaron Harrison 1.98 metre boyunda ve kısa forvet/şutör guard pozisyonlarında oynuyor. İkizi Andrew ile birlikte Kentucky gibi repütasyonu yüksek bir okulda ilginin merkezinde olan Aaron, iki yıllık kolej macerasından sonra 2015 NBA Draft'larına girdi ve seçilemedi. Charlotte Hornets ile Yaz Ligi'ne katılan ve burada kontratı kapan Aaron, kariyerindeki ilk profesyonel sezonunu NBA ve G-League arasında geçirdi. 2016-17 sezonunda ise G-League takımı Greensboro Swarm'e yollanan Harrison, Ocak ayında Charlotte Hornets tarafından serbest bırakıldı.
Ocak 2017'de sezon başında Hornets tarafından gönderildiği Greensboro Swarm ile anlaşan Harrison burada iki hafta geçirdikten sonra Delaware 87ers'e takaslandı ve sezonu 17 sayı, 4.3 ribaund, 2.3 asist ortalamaları ile tamamladı. 2017-18 sezonunda ise Reno Bighorns ile anlaşan ve burada bir önceki sezon yakaladığı ivmeyi devam ettiren Amerikalı oyuncu 18.7 sayı, 4.4 ribaund, 1.6 asist ortalamaları yakalayarak Dallas Mavericks'in ilgisini çekti ve 10 günlük kontrat almayı başardı. Daha sonra Dallas ile sezon sonuna kadar anlaşan Harrison burada çıktığı 9 maçta 6.7 sayı, 2.7 ribaund, 1.2 asist ortalamaları yakaladı.
*Aaron Harrison'ın 4 Nisan 2018 tarihinde NBA kariyerinin en yüksek sayısına ulaştığı Orlando Magic maçı.
Aaron Harrison kimdir sorusuna kısa bir cevap verdikten sonra bu arkadaşımız necidir, ne yapar diye bakarsak; Aaron Harrison topu yere vurabilen, mevcut kadromuz içinde ikincil yönlendiricilerden biri olabilecek, sahayı esnetecek şut tehdidine sahip bir skorer. Aslında onu en son kolejde takip edenler şut tehdidi deyince biraz şaşırabilir ama Aaron Harrison kolejde ve kariyerinin ilk yılında kötü olan şutunu son iki sezonda ciddi oranda geliştirdi ve iyi bir sabit şutör konumuna geldi bana göre. Geçen sezon G-League'de maç başına 2.8 üçlük isabetini %42 ile buldu. Bir önceki sezon da %40'ın üzerinde üçlük attığını söyleyelim.
Topu yönlendirebilecek isimlerden biri dedik, Webster'a topu yarı sahaya taşıma ya da set hücumlarında ikincil yönlendiricilerden biri olarak yardım edebilecek kadar top hakimiyeti ve saha görüşü var Harrison'ın. Bencil bir oyuncu da değil. Top kullanmayı seviyor ama oyunu çok forse eden bir yapısı yok. Penetre üzerinden pockett pass verebiliyor. İkili oyun oynarken genelde perdeyi kendi pozisyonunu yaratmak için kullansa da burada bu yönünü daha çok çeşitlendirebilir.
Baktığımız zaman Aaron Harrison geçen sezon takımının en skorer oyuncusuydu. Skor üretme opsiyonlarından en önemlisi dış şutu. Burada da sabit şutunun hareketliyken attığı şutlara göre çok daha yüzdeli olduğunu söyleyebilirim. Keza geçiş hücumlarında da tempolu gelip yüksek yüzdeyle şut atabiliyor. Kendi şutunu da yaratabilen bir oyuncu tabi bunu eklemeliyim, özellikle isolation oyunlarında dribling üzeri orta mesafe ya da floater kullanmayı seviyor.
İkili oyun oynadığında da genelde pozisyonları sağa vurup orta mesafe şut ile bitirmeyi ya da çembere gidip faul almayı zorladığını görebiliriz. Topu yere vurabilmesi ve potaya giderek pozisyon yaratabilmesi hücum varyasyonlarımız açısından oldukça kritik olacaktır. Çizgiyi sıkça ziyaret eden oyunculardan Aaron. Açıkçası kilitlenen pozisyonlarda bu şekilde oyunu rahatlatması oyun aklının iyi olduğunu gösteriyor.
*Aaron Harrison'ın 18 Mart 2018'de Oklahoma City Blue potasına bıraktığı 45 sayı.
Bu çocuk savunmada ne yapar dersek, Aaron Harrison bence ortalama bir savunmacı. Atletizm iyi olduğu departmanlardan biri değil ama rakibinin karşısında kalabiliyor. Üst gövdesi güçlü, bu yüzden Avrupa'da switch savunmasına uygun olduğunu da düşünüyorum. El çabukluğu ortalama, geçen sezon maç başına 1 top çalma ortalaması var. Ribaundlara da yardımcı. Özellikle savunma ribaundlarında box-out yapma alışkanlığına sahip.
Ters taraf yardımını biliyor, ikili oyunda boyalı alan yardımını getiriyor ama bunu yaparken çok iştahlı ya da dominant değil. Burada daha arzulu olması ve doğru zamanlamayı bulması gerekli. Bana göre savunmadaki en büyük eksisi ise topa fazla odaklı. Bu da topsuz oyun savunmasında ona büyük sorun yaratıyor. Çoğu zaman savunmada topa odaklanıp adamını kaçırdığını veya yardıma fazla konsantre olup kendi oyuncusunu boş bıraktığını, bulamadığını görebiliriz. Bu mutlaka Avrupa'daki oyunu düşündüğümüzde geliştirmesi gereken yönlerinden bir tanesi.
Bir başka negatif unsur da mental eşik. Zaman zaman oyundan kolay düştüğünü, bazı maçlarda kafa olarak hazır olmadığını görebiliriz. Oyun içi devamlılık onun için en önemli unsurlardan biri ve bu da mutlaka geliştirmesi gereken yönlerden. Oyunu aşırı zorlamasa da uzun süre top kullanmadığında veya hücumda tehdit olmadığında oyuna küsebiliyor. Saha içinde ruh halinin değiştiğini vücut dilinden anlayabiliyorsunuz. Çok daha istikrarlı olması gerek.
Aaron Harrison hakkında söyleyebileceğim son negatif nokta da az önce yukarıda bahsettiğim şeylerden biri olan atletizm eksikliği. Avrupa'da NBA'deki kadar sıkıntı yaratacak bir durum değil ama patlayıcı bir ilk adımının olmaması zaman zaman isolation oyununda tıkanmasına neden olabiliyor. İkili oyunları daha çok kullanmalı ya da topla doğru yerde buluşturmalıyız onu
Aaron Harrison'ı iyi kötü biraz anlattık, kafalarda varsa soru işaretlerini giderdiğimi düşünüyorum. Şimdi forvet rotasyonundaki geri kalan isimlere bakarsak Göksenin Köksal, Erol Can Çinko ve Caner Erdeniz'i görüyoruz. Bu üç ismin de ortak özelliği fiziksel mücade, savunmada oyuna sertlik ve direnç katma, topa baskı diyebiliriz herhalde. Erol Can ve Göksenin'in ceza şutu opsiyonlarının Caner'e göre daha iyi olduğunu not düşeyim. Aslında bizim kenardan getirdiğimiz forvetlerle sahaya ne katmak istediğimiz açık. Direnç. Yaratıcı kısalar ve Harrison, Hayes ikilisinin arkasında onları belki tolere edecek belki de enerjilerini savunmada yükseltecek oyuncular ekledik rotasyona.
Ben son olarak Göksenin Köksal'a bir ekstra parantez açmak istiyorum. Geçen sezon oyununu geliştirdiğini gördük. Savunmada rakbinin karşısında daha net bir şekilde kalan, hücumda ise ikili oyun oynayıp çembere gitmeyi deneyen bir Göksenin vardı. Bu sene Göksenin'in topu yere vurmasıyla değil de istikrarlı bir şekilde attığı ceza şutlarıyla takıma çok daha fazla katkı vereceğini düşünüyorum. Bir önceki sezon şut yüzdesinde bir istikrarsızlık söz konusuydu. Bu sene daha güvenilir bir performans sergilemeli. Çünkü mevcut rotasyonu düşündüğümüzde rolü azımsanmayacak kadar yüksek olacak.
Toparlarsam, Aaron Harrison sosyal medyada bir bölünmüşlük yaratıp çok beğenilmese de benim izlediğim ve gördüğüm kadarıyla iyi bir oyuncu. Şut tehdidiyle de ihtiyacımız olan profilde olduğunu söyleyebilirim. Onun istikrarlı bir şekilde şut atması bizim yarı saha hücumlarımızı oldukça rahatlatacaktır. Arkasında da sahaya girdiğinde enerji bombası etkisi yaratabilecek bir rotasyon var. Onlardan istenilen belli. Umarım kazasız, belasız güzel bir sezon geçirir bu isimler.
Hiç yorum yok
Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.