Emre Özcan: Tüm oyuncuların standart üstü oynaması şart!

Geçtiğimiz sezon nefes nefese kesen şampiyonluk yarışında mutlu sona ulaşan Galatasaray, bir süre ara verdiği Şampiyonlar Ligi platformuna geri dönerken kura çekiminde de tabir-i caizse lokum gibi bir kura çekti. Sansasyonel olarak yorumlanabilecek transfer dönemini geride bırakan Galatasaray'ın son durumunu, kuradaki rakiplerini ve altyapıdan heyecan yaratacak genç yeteneklerini Eurosport ve S Sport'un başarılı yorumcularından Emre Özcan ile değerlendirdik.

Yaz döneminde oldukça hareketli bir süreç geçiren Galatasaray, uzun bir aradan sonra yeniden Şampiyonlar Ligi'nde boy gösterecek. Monaco'da gerçekleştirilen kura çekimi sonrasında Galatasaray'ın yer aldığı D Grubu'nu (Lokomotiv Moskova, Porto ve Schalke) nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Grup muhtemelen bir Türk takımının Şampiyonlar Ligi tarihinde çektiği en iyi kura. Neredeyse tüm torbaların en düşük profilli iki takımından birini çekti Galatasaray.. Lokomotiv Moskova ilk torbadan büyük şans. Fakat bu yaz döneminde Fedor Smolov, Krychowiak ve Benedikt Höwedes gibi oyuncuları transfer ettiler. Ellerinde de Manuel Fernandes, Jefferson Farfan, Igor Denisov, Solomon Kvirkvelia gibi o lig için oldukça yüksek profil oyuncular mevcut. Dolayısıyla çok rahat geçilecek bir takım değiller. Porto da iki sağ bekini yüksek paralara Premier League'e sattıktan sonra kendi klasikleri olarak düşük bedelli birçok genç oyuncuyu kadroya kattı ve bir dönüşüm içerisindeler. Schalke'yse Domenico Tedesco gibi son döneminde en parlak beyinlerinden birine sahip ve geçtiğimiz sezon büyük bir başarı gösterdi. Ama Leon Goretzka ve Max Meyer gibi iki oyuncunun kaybını Sebastian Rudy, Suat Serdar ve Omar Mascarell'e harcanan yaklaşık 40 milyon euro'yla doldurmaya çalışacak. Lige iyi başlamadılar ama Şampiyonlar Ligi'ne kadar toparlanacaklardır. Bu grubun en keskin takımı olmaya adaylar. 

Teknik direktör Fatih Terim uzun süredir forvete takviye istemesine karşın Galatasaray hem geçen sezonun en golcü oyuncusunu takımdan gönderdi, hem de forvet bölgesine takviye yapamadı. Forvet pozisyonundaki eksiklik, grup aşamasındaki yükselme şansını sizce ne kadar etkileyecek? Galatasaray kadro içerisinden bu bölgeye bir çözüm bulabilir mi?
Birinci dereceden etkileyecek. Santrfor pozisyonu için şu anda Eren Derdiyok dışında bir oyuncu mevcut değil ve özellikle iç sahada set oyunu oynamayı seven bir teknik adam için bu büyük bir defo. İleri uçta Eren'in dışında Onyekuru, Muğdat ve hatta Emre Akbaba'lı formüller de üretilebilir ve özellikle Onyekuru bu bölgede verim verecekse açık alanların artacağı Şampiyonlar Ligi'ndeki maçlar bunun için en ideal ortamları hazırlayabilir. 

Maicon, Belhanda, Feghouli gibi uzun süre Avrupa futbolunda yer alan ancak Galatasaray'da bir türlü beklenen performansı sergilemeyen isimler var. Şampiyonlar Ligi'nde sizce Galatasaray adına kilit isim kim olacak? 
Şampiyonlar Ligi bireysel performanslar üzerinden ilerleyebileceğiniz bir turnuva olmaktan artık çok uzak. Geçtiğimiz sezonki Beşiktaş gibi her oyuncunun kapasitesinin üzerine çıktığı bir yapı ortaya çıkmadıkça büyük başarılar kazanmak zor görünüyor. Bireysel performanslardan ziyade savunma ve hücum bölgesinde takımın hangi formüller üzerinden yürüyeceği belirleyici olacak. Takımın hem kafa stoperi, hem de kafa santrforu bu kadar belirsizken özellikle bu bölgelerde tüm oyuncuların standart üstü oynaması şart.

Yaz döneminde Galatasaray'da bir gençleşme hareketinin olduğunu gördük. Onyekuru ve Emre Akbaba transferinin yanı sıra altyapıdan yükselen Yunus ve Ozan'ın da zaman zaman kadroda yer alacağı aşikar. Sizce bu genç isimler Şampiyonlar Ligi'nde sürpriz bir çıkış yapabilir mi? Özellikle forvet rotasyonunda sıkıntı yaşandığını göz önüne alırsak, Onyekuru takımın X-Factor'u olabilir mi?
Yunus ve Ozan için Şampiyonlar Ligi çok erken. İki oyuncunun da Avrupa'da forma bulması için olağanüstü şeylerin yaşanması lazım. Henry Onyekuru takımın santrfor mevkii dışından ciddi gol üretimi yapabilecek az sayıdaki oyuncusundan biri ama pozisyonu ve rolü çok önemli. Fatih Terim'in onun özelinde bu rolü iyi oturtması gerekiyor. Garry Rodrigues ve Henry Onyekuru'nun Avrupa'da bulacakları açık alanlar bu oyuncuların kendisini göstermesi için Türkiye'ye göre daha uygun ortamları oluşturabilir. Emre Akbaba'ysa özellikle Younes Belhanda'nın Trabzonspor deplasmanında gördüğü kırmızı kartla birlikte yerini kolay kolay bırakmayacaktır. Ama Fernando ve Badou'nun yanında Fatih Terim, Belhanda ve Emre Akbaba'yı birini kenara yollayarak birlikte de kullanabilir. Özellikle Şampiyonlar Ligi'ndeki zorlu deplasmanlarda oyunu daha iyi tutmak için dört merkez orta sahalı yapılar Fatih Terim'in elindeki opsiyonları artıracaktır. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0