ÖZEL | Ömer Uğurata: NBA'de çalışan ilk Türk antrenör olmak istiyorum

Galatasaray Erkek Basketbol Takımı'nın düzenlediği medya gününde yardımcı antrenörümüz Ömer Uğurata, sitemize özel açıklamalarda bulundu. Arapovic'in Türkiye Ligi'nin en iyi transferi olabileceğini belirten Ömer Uğurata, NBA'de çalışan ilk Türk antrenör olmak istediğini de belirtti. Ömer Uğurata'nın açıklamaları şu şekilde...

Geçen sezon yardımcı antrenörlük yaptığınız Darüşşafaka ile Eurocup şampiyonu oldunuz, önemli bir başarı elde ettiniz. Sezon sonunda Darüşşafaka'dan Galatasaray'a geçiş sürecini biraz anlatabilir misiniz nasıl bir süreç yaşandı?
Darüşşakafa'da hem yönetim hem de teknik kadro anlamında bir değişiklik oldu. Ben de bu yaz genç milli takım kampındayken Darüşşakafa'dan ayrıldım. Yaklaşık 5-6 hafta sonra da sayın Ertuğrul Erdoğan beni aradı ve daha sonra da genel menajer Ömer Yalçınkaya'nın desteğiyle burada çalışmaya başladım.

Geçtiğimiz sezon David Blatt gibi önemli bir isimle çalıştınız, alt yaş kategorilerinde önemli başarılarınız var, bu sezon da Ertuğrul Erdoğan ile çalışacaksınız. Bu bağlamda sizin gelecek hedefleriniz neler?
Tabii ki ben de birçok yardımcı antrenör gibi başantrenör olarak göreve başlamak istiyorum ama sonuçta şu anda hem ülkenin hem basketbolun geldiği ekonomik ortam biraz şartları zorladı. Bu sezon belki başka bir takımda başantrenör olarak da çalışabilirdim ama fırsat olmadı. Ertuğrul Erdoğan daha önce milli takımda çalıştığım, uzun yıllardır tanıdığım değerli bir antrenör abim. Ondan böyle bir teklif gelince yardımcı antrenörlüğe devam ediyim dedim. Fakat tabii ki dediğim gibi ileride ben de başantrenör olmak istiyorum. Mümkünse NBA'da çalışan ilk Türk antrenör olmak istiyorum. Böyle hedeflerim var, kolay bir şey değil. Yaşayıp göreceğiz.



Ayberk Olmaz ve Ege Arar ile alt yaş kategorilerinde çalışma imkanınız olmuştu. Bu iki oyuncunun son durumu hakkında görüşleriniz nedir sizin beklediğiniz potansiyele eriştiler mi yoksa hala belli bir aşamaya çıkmaları gerekiyor mu?

Ayberk ile Ege Arar, Konya'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyona'sında Arapovic'e büyük üstünlük kurmuşlardı ama mesela Marko Arapovic geçirdiği sakatlık öncesinde Euroleague'de oynuyordu. Maalesef bizim çocuklarımız o seviyelerde oynama şansını yakalayamadılar. Sahaya girmelerinden bahsetmiyorum. Sorumluluk alma anlamında bahsediyorum. Şu anda bizim kadromuzda ikisinin de önemli rolleri var. Benchten gelen backup 4 ve backup 5 rolünde ikisi. Onların beraber oynayacağı günler de olacak. İyi çalışıyorlar. Ayberk'i 14-15 yaşından beri tanıyorum ve şu anda bence en iyi durumunda hem mental olarak hem fiziksel olarak. Ege de milli takımdan istekli döndü. Bu sezon iyi bir patlama yapacaklarını düşünüyorum ikisinin de. Bize katacakları değer, Türk basketboluna katacaklar değer bizim için çok değerli. Sorunun özüne dönecek olursak da bence hala potansiyellerinin altında performans gösteriyorlar. Umarım bu sene daha iyi yerlere gelecekler.

Sizin de dediğiniz gibi Arapovic'e rakip olmuştuk. Siz Arapovic'in potansiyeli hakkında neler düşünüyorsunuz?
Marko şu anda çok iyi çalışmasına rağmen, fiziksel olarak hazır gibi gözükmesine rağmen yaklaşık 1,5 yıl basketbol oynamamanın verdiği bir durağanlık var üzerinde. Marko basketbolu çok iyi bilen, çok karakterli, rakip olmamıza rağmen her zaman müthiş saygılı olan çok iyi bir karakter. Bizim burada çalışmadan önce de bir ilişkimiz vardı, çok düzgün bir karakterdir. Bence NBA potansiyeli olan en kötü ihtimalle Euroleague'de uzun yıllar üst düzey seviyede basketbol oynayacağını düşündüğüm potansiyeli olan bir oyuncu. Onun için de bu sezon çok önemli. Ocak ayına kadar belki müthiş bir Arapovic izlemeyebiliriz ama sağlıklı bir şekilde ilerlemeye devam ederse Ocak ayından sonra belki de Türkiye Ligi'nin en iyi transferi olabilir Arapovic.

Ocak ayına dediğiniz için bu soruyu biraz açacağım. Arapovic'in 2+8 aylık bir sözleşmesi vardı. Ocak ayı dediğiniz göre sözleşmesindeki opsiyon kullanılacak anlamına mı geliyor?
Yok bu tabii ki sayın genel menajerimizin ve antrenörümüzün alacağı bir karar. Ben sadece Marko'nun fiziksel durumu ve geçmişteki tecrübelerime dayanarak söylediğim bir şey. Marko'yla devam etmezsek bu kulübün opsiyonu. Devam edip, etmeyeceğimize yönelik kesin bir şey yok ama benim ondan beklentim bize çok katkı sağlaması. Çok sevdiğim ve saydığım bir oyuncu. Aynı bizim Türk Milli Takım oyuncularına yani Ege'ye, Ayberk'e ne hissediyorsam ona da bunları hissettiğim için bizde olmasını ben kendim istiyorum ama zaman gösterecek nasıl olacağını.  

Altyaş kategorilerinde çalıştığınız için altyapılara hakimsiniz. Bu bağlamda Galatasaray'ın altyapısı hakkında ne söyleyebilirsiniz, taraftarlar gelecek adına altyapıya dahil umutlar beslenmeli mi?
Bence altyapılarda önemli olan günlük başarılardan ziyada A Takıma hizmet edebilecek oyuncular yetiştirmek, Ege Arar gibi, kaptanımız Göksenin Köksal gibi oyuncular yetiştirebilmek. Zaten bir takımdan 8-9 oyuncuyu üst kategoriye çıkartmak kolay değil. Her yaş kategorisinde 1-2 tane elit oyuncu yetiştirebilirsek zaten altyapımız görevini en iyi şekilde yapmış olur diye düşünüyorum. Şu anda BGL takımımızı Tutku Açık çalıştırıyor. 3 tane 2000 doğumlu oyuncumuz A takım ile antrenman yapıyor, onlardan büyük beklentimiz var. Geçen seneki yıldız takımımız Cem Güven'in önderliğinde bir madalya aldı, orada potansiyelli oyuncularımız var. Sayın Hasan Serbest altyapıya oyuncular seçiliyor, okul taramaları yapıyor. Yavaş yavaş elit oyuncular gelecektir diye düşünüyorum. Dediğim gibi her yıl 1-2 oyuncuyu A Takıma getirebilirsek büyük başarı olur altyapı için. 

                                                                          ***
                                                   FCN BLOG ÖZEL HABERİDİR
                                     KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0