STSL | Mecburiyet: 3-5-2

Fatih Terim kariyeri boyunca İtalya serüveni hariç sağlam bir bütçesi olan takımlarda çalışmadı. Muhtemelen kariyerinin sonuna kadar bir daha da çalışamayacak. Bu dezavantaja rağmen Fatih Terim'i Türk futbolunun en büyük hocası yapan unsur imkansızlıklar arasında başarı yakalayabilmesi oldu. Kötü kadrolardan maksimum verim alan Fatih Terim, bu dezavantıjını taktiksel esnekliğiyle kapattı her zaman. Fatih Terim'in 2010'dan bu yana aklında olan düzen 4-1-4-1 oldu. 2011-2012 sezonunda Galatasaray'a imza atarken planı da buydu. İlk 10 hafta 4-1-4-1'de ısrarcı olan Terim, 11.haftadan sonra 4-4-2'ye dönüp Galatasaray'ı çok iyi bir pres takımına çevirip şampiyonluğa ulaştırmıştı. Geçen sezon da 4-1-4-1'de ısrarcı olan Terim son 7-8 hafta da yürümeyen bu düzenden yine vazgeçip takımı 4-2-3-1'e döndürmüş ve şampiyonluğa taşımıştı yine. Bu sezonda Galatasaray 4-1-4-1 düzeninden hiç vazgeçmedi. Derbiden kalan cezalılar ve sakatlıklar sonrası Fatih Terim mecburiyetten saha içinde değişikliğe gitti. 2011-2012 yılında merkezden eksilip forvete +1 yazmıştı. Bu kez orta sahadan 2 eksilip 1 öne 1 de geriye oyuncu ekledi.

Galatasaray maça daha iyi başlayan taraf oldu. Feghouli'nin merkezde oluşu Galatasaray adına yaratıcılık anlamında artı olacağı barizdi. Çok daha rahat top kullanan Galatasaray savunmada ise pek de hata yapmadı. Mariano'nun sağ kenar beki olması Galatasaray adına sorundu. Kayserispor da sürekli burayı didikledi ama Ozan çoğunda doğru kademede bulununca tehlike yaratmadı. Galatasaray'ın erken golü bulması da büyük bir avantajdı. Artık topa daha fazla hükmetmesi gereken taraf değildi. Kayseri'nin sezon başından beri kadro anlamında olmasa bile saha içinde yetersiz oluşu bu maçta da bas bas bağırıyordu. Birçok eksiğine rağmen Galatasaray'a karşı pozisyona dahi giremediler. Burada Galatasaray'ın iyi olduğu sonucu da çıkabilir ama Galatasaray bağımlı bir olay değildi. Hızlı hücumda Onyekuru ile farkı ikiye çıkarınca Galatasaray iyice rahatladı ve Kayserispor'daki disiplin eksiği bir kez daha kendini gösterdi. Geçen hafta Kana-Bıyık kendini attırırken bu kez Tiago Lopes kendini attırdı. Kırmızı kart sonrası Galatasaray istediği gibi at koşturdu. Rakip 10 kişi olmasına rağmen Mariano'nun ortasında Ömer Bayram'ın gol atması Galatasaray adına belki de maç adına en olumlu andı.

Peki bu 3-5-2 devam edebilir mi? Galatasaray adına belki de sezonun en önemli sorusu bu olacak çünkü zaten işlemeyen bir düzen var ve bunun değişmesi gerekiyor. Öncelikle şunu söylemek gerek ki 3 tane topla çıkamayan, topla arası iyi olmayan stoperle 3'lü bir düzende oynamak büyük bir sorun. Rakip yarı alana yerleştiğinizde ön alanda 1 kişi eksik şekilde top kullanıyorsunuz bu sebeple geriden bir tane iyi top kullanan adama ihtiyaç oluyor. Başka bir sorun ise kenar bekler. Galatasaray'ın Kayserispor maçındaki kenar bekleri Ömer ve Mariano'ydu. Yine 3'lü bir düzende kenar beklerin oldukça tempolu olmasını ve birbirini dengelemesi gerekiyor. Bu sebeple Ömer ve Mariano ile devam etmek de mümkün değil. Galatasaray iyi bir 3-5-2 takımı olabilir. Bu 3'lü düzen ligi de süpürebilir çünkü 3'lü düzenlerin en büyük avantajı rakibin eşleşme konusunda çok büyük bir sorun yaşatması. Lakin Galatasaray'ın doğru oyuncuları bulması gerekiyor. Zaten doğru oyuncuların olmadığı bir 3'lü düzen facialara da yol açabilir.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0