Marcão resmen Galatasaray'da..


Ara transfer döneminde kadrosunu güçlendirmek isteyen Galatasaray, teknik direktör Fatih Terim'in raporu doğrultusunda savunmaya bir takviye daha yaptı. Serdar Aziz'in kadro dışı kalması sonrasında stopere ihtiyacı bulunan takımımız Portekiz Ligi ekiplerinden Chaves'te forma giyen 23 yaşındaki Brezilyalı savunma oyuncusu Marcos do Nascimento Teixeira'yı renklerine kattı. 

Futbolcu çıkartmak konusunda dünyanın en verimli topraklarına sahip olan Güney Amerika ülkesi Brezilya'nın güneyinde yer alan eyaletlerden birisi olan Parana'nın kuzey bölgesinde yer alan Londrina'da dünyaya gelen ve 5 Haziran 1996 doğumlu olan Marcao, futbola doğup büyüdüğü bölgenin takımı olan  Guaratingueta'da başlarken, 19 yaşında CA Paranaense takımına transfer oldu. 2016 yılında teknik direktör Paulo Autuori tarafından A takıma alınan genç oyuncu, ilk profesyonel sezonunda rotasyonda şans buldu. Brezilya Serie A'da forma giymeye başlayan Marcao, ilk sezonunda dördü 90 dakika olmak üzere 7 maçta görev yaptı. 2017 yılının Ocak ayında tecrübe kazanması açısından Serie B takımlarından AC Goianiense takımına kiralanan Marcao burada sadece 2 maçta forma giydi ve yaz dönemi geldiğinde Brezilya'dan ayrılma kararı aldı.

2017/18 sezonu öncesinde Portekiz Ligi ekiplerinden Rio Ave'ye kiralanan Marcao kariyeri için yeni bir adım atarken, yeni takımında teknik direktör Miguel Cardoso'nun forma verdiği isimlerin başında geldi. Portekiz ekibinde ilk sezonunda 20 lig ve 5 kupa maçı olmak üzere 25 resmi maçta forma giyen Marcao, bu karşılaşmaların büyük kısmında ilk 11'de görev yaptı. Sezon içerisinde kardeşini kaybeden ve psikolojik olarak oldukça etkilenen Marcao tabir-i caizse çaylak sezonu olarak değerlendirilecek ilk yılında 3 kırmızı kart - 5 sarı kart görerek dikkat çekti. Gördüğü kartlar yüzünden 5 maçta oynamayan Marcao'nun kulübede beklediği maç sayısı ise 9 oldu. Sezon sonunda Brezilya ekibi Paranaense'ye dönen Marcao, sezon başında bonservisiyle birlikte Portekiz Ligi takımlarından Chaves'e transfer oldu.

2018/19 sezonunun ilk yarısında Portekiz Ligi ekiplerinden Chaves forması giyen Brezilyalı genç stoper, gösterdiği performansla teknik direktör Daniel Ramos'un kadroda sürekli forma şansı tanıdığı isimlerden birisiydi. Ligde ve kupada toplam 23 maçta forma giyen Marcao, bu karşılaşmaların tamamında 90 dakika sahada kalırken; 3 gol kaydetti. Sezonun ilk yarısında sadece 4 sarı kart gören Brezilyalı savunma oyuncusu, ligin 14.haftasında Nacional karşılaşmasında kaptan olarak sahada yer aldı.

LİGİN EN ÇOK MÜCADELE KAZANAN İSMİ
Kariyerinin ilk yıllarını Brezilya'da yedek kulübesiyle rotasyon oyuncusu olma şansı arasında geçiren ve Avrupa'da tam olarak 1.5 sezonluk tecrübeye sahip olan Marcao, ligin ilk yarısında Portekiz Ligi'nde maç kaçırmazken, tüm maçlarda da 90 dakika sahada kaldı. Her ne kadar forma giydiği Chaves, şu sıralar ligde son sıraya demir atmış olsa da sezon sonunda 23 yaşına girecek olan Brezilyalı savunmacı bireysel olarak takıma zıt bir istatistiğe sahip.. Bu sezon ligde en çok ikili mücadele kazanan (125) savunma oyuncusu olarak istatistiklerde öne çıkan Marcao, hava toplarında da rakiplerine %68'e %32'lik üstünlük sağlamayı başardı. Sezonun ilk yarısını %84 başarılı top kapma girişimiyle tamamlayan Marcao, uzun sayılabilecek 1.85'lik boyuna rağmen ayaklarına hakim olması dikkat çekiyor.

Ligin ilk yarısında forma giydiği 16 karşılaşmada 697 pas denemesinde bulunan ve bunların 565'inde isabet bulan Marcao'nun bu pas denemelerinin %57'si başarılı uzun pas denemesi oldu. Pas tercihlerinde sol ayaklı olmasına rağmen genel itibariyle oyunu sağ ön tarafa doğru kuran genç oyuncunun bu bölgeye yaptığı pas yüzdesi ise %81 olarak dikkat çekti. Teknik bir oyuncu olarak öne çıkan Marcao'nun rakip yarı alana çıkarak takım arkadaşlarına yaptığı isabetli pas yüzdesi %71 olurken, bir stoper olmasına karşın topla birlikte ileriye çıkarak takım arkadaşlarına 5 kez şut tehdidi hazırlaması çarpıcı bir detay..

Marcao teması seven, mücadeleci bir oyuncu olmasına rağmen dikkat çeken en büyük ayrıntı ise yaptığı faul sayısı olsa gerek.. 23 yaşındaki oyuncu Chaves forması altında ligde oynadığı 16 karşılaşmada sadece 12 faul yaparken, kendisine 33 kez faul yapıldı. Kendisine yapılan faullerin dağılımına baktığımızda rakip forvetler ya hava topu mücadelesinde ya da birebir mücadeleye girdiği (omuzomuza) pozisyonlarda Marcao'ya faul yaptılar. Brezilyalı savunmacı oynadığı karşılaşmalarda 93 kez ceza sahasından top uzaklaştırırken, 31 kez pas arası ve 7 kez ceza sahası içinden şut blokajı sağladı. Marcao'nun en dikkat çeken detaylarından birisi de, bir savunma oyuncusu olmasına karşın maç başına 0.2 gibi oldukça düşük bir yüzdeyle çalım yemesi oldu. İkili mücadelelerin büyük çoğunluğunu kazanan yada rakibine faul aldıran 23 yaşındaki genç oyuncu genelde ayakta kalmayı başarıyor. Bu durum ligin ilk yarısında sadece 3 kez çalım yemesini de gayet iyi bir şekilde açıklıyor..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0