The Beatles ve Liverpool...

Futbol ve müzik tarih boyunca hep iç içe olmuştur. Tribünlerin yaptığı bestelerden, takımların marşlarına kadar müzik, futbola çok büyük katkıda bulunmuştur. Müzik ve futbol denince akla şüphesiz The Beatles ve Liverpool ilişkisi gelir. 

Bir liman kenti olan Liverpool'da 1960’lı yıllarda kurulan Beatles, John Lennon, McCartney, George Harrison ve Ringo Star’dan oluşuyordu. 10 yıl boyunca dünyaya giyim tarzından, saç kesimlerine kadar birçok konuda damgasını vuran grup, yaptığı şarkılarla müziği değiştirdi. Şarkı sözlerini Lennon ve Mc Cartney’in yazdığı grubla ilgili birçok film, belgesel çekildi. Liverpool'un bir parçası olan The Beatles, kendini şehrine her yerinde gösteriyor. Öyle ki şehirdeki havaalanın adı John Lennon. 

Bu grubun futbolla olan ilişkisine dönecek olursak da grubun dünyaca ünlü futbol kulübü Liverpool ile özdeşleştiklerini söylemek mümkün. Öyle ki taraftarların yaptığı forma tasarımlarında The Beatles’a bile yer ayrılan formaların olduğunu görüyoruz. Bunun bir başka örneği ise hatta belki de en özel örneğine Şampiyonlar Ligi tarihinin en iyi finali olarak gösterilen 2005 Liverpool-Milan finalinde tanık oluyoruz. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadın’da oynanan finalde Liverpool taraftarlarının açtığı bir pankart The Beatles-Liverpool ilişkisi için güzel bir örnek. İngilizler, Imagine şarkısında yer alan “Some say I'm a dreamer but I'm not the only one” Sözünü pankart yapmışlardı. Maç sonunda haklı da çıktılar. O gün herkesin hatırlayacağı üzere Liverpool, 3-0’dan dönerek finali penaltılarla kazanmış ve tarihi bir başarı elde etmişti, İstanbul’da bir peri masalı yaşamışlardı.


Futbolseverlerin bu grubu futbolla ilişkilendirmesini bir kenara bırakarak grup üyelerinin futbolla ilişkisine bakacak olursak; grup üyelerinin futbolla ilgili konuşmalarına rastlanmadığı gibi aradan geçen yıllara rağmen hala hangi takımı tuttuklarının da netleşmediğini görüyoruz. Grup üyelerinden Paul McCartney'nin Everton taraftarı olduğu, Ringo Star'ın Arsenal'e sempati duyduğu söylenir. Grubun futbolla en az ilgili olan ismi George Harrison, herhangi bir takıma sempati duymazken, grubun futbola az ilgisi olan bir diğer ismi John Lennon'ın da babası gibi Liverpool taraftarı olduğu söylenir. Ancak burada şunu da söylemek lazım ki Lennon’ın 1974 tarihli Walls and Bridges albümünün kapağında, 11 yaşındayken yaptığı bir resimden kesitler olduğu ve bu kesitlerin 1952 yılında oynanan Newcastle United-Arsenal FA Cup Finali’ne ait olduğu da görülmüştür.

Kısacası futbolun romantik tarafını sevenlerin futbolla ilişkilendirdiği bu grubun aslında çok da futbolla ilgili olmadığını görüyoruz. Dünyayı her konuda etkileyen The Beatles grubu, çok ilgileri olmamasına rağmen futbolda da etkisini yıllardır gösterdi ve bundan sonra da göstermeye devam edecek.

Bugünlerde Klopp'ın önderliğinde Premier Lig'te şampiyonluk mücadelesi veren Liverpool, İstanbul'da yaptığı gibi hayalleri gerçeğe dönüştürebilecek mi hep birlikte sezonun göreceğiz ancak bir Liverpool sempatizani olarak şunu söyleyebilirim; I'm not the only one...

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0