ZTK | Ciddiyetsizliğe rağmen yarı finaldeyiz!

Ziraat Türkiye Kupası'nın çeyrek final turunda rövanş karşılaşmasında Hatayspor ile deplasmanda karşılaşan Galatasaray, rakibi karşısında 2 farklı öne geçmesine karşın sahadan 4-2'lik skorla mağlup ayrılmasına rağmen adını yarı finale yazdırdı. Takımımızın golleri Muğdat Çelik ve Emre Akbaba'dan gelirken, ev sahibi ekibe galibiyeti getiren golleri penaltıdan Gökhan Karadeniz (2), Mirkan Aydın ve İsmail Çipe (KK) kaydetti. 

Çeyrek final turunun ilk maçında Ali Sami Yen Stadı'nda oynanılan karşılaşmada rakibi karşısında sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrılarak tur için önemli bir avantaj elde eden Galatasaray'da teknik direktör Fatih Terim rövanş karşılaşmasında rotasyon ağırlıklı ve maç ritmini bulmasını istediği isimlerden oluşan bir kadroyla çıktı. Hatay deplasmanında sahaya İsmail Çipe - Mariano, Ahmet Çalık, Semih Kaya, Emre Taşdemir - Ryan Donk, Selçuk İnan, Emre Akbaba - Yunus Akgün, Sinan Gümüş ve Muğdat Çelik onbiriyle çıkan Galatasaray rakibi karşısında oyunun kontrolünü elinde tutarken, zeminin de etkisiyle oldukça temposuz bir 15 dakikalık sekansı geride bıraktı. Mücadelenin ilk ciddi pozisyonu Hatayspor'dan gelirken, 8.dakikada Mirkan Aydın'ın şutu direkten döndü. Dakikalar 21'i gösterdiğinde Emre Taşdemir rakibinden şık bir vücut çalımıyla sıyrılıp, sol çizgide sıfıra indi ve ceza sahasına çıkarttığı pasında Muğdat Çelik tek vuruşla ağları havalandırarak takımımızı 1-0 öne geçirdi. İlk yarıda devam eden süreçte herhangi bir ciddi atak ve gol pozisyonu olmazken, takımımız soyunma odasına da bu skorla gitti.

Karşılaşmanın ikinci yarısına aynı kadroyla başlayan Galatasaray'da yedek kaleci İsmail Çipe devrenin başında önemli bir pozisyonda gole izin vermezken, takımımız mücadelenin 53.dakikasında yine sol kanattan Emre Taşdemir'in başrol oynadığı hücumda Emre Akbaba'nın kafa vuruşuyla farkı 2'e çıkarttı. Golün hemen ardından Gökhan Karadeniz ceza sahasına girdiği sırada Emre Akbaba'nın müdahalesiyle yerde kaldı ve hakemin beyaz noktayı göstermesinin ardından kazanılan penaltı vuruşunda topu ağlarla buluşturarak skoru 2-1'e getirdi. Karşılaşmanın 68.dakikasında Sinan Gümüş'ün ceza sahasına girerken kaleye vurduğu şut savunmadan döndü ve hızlı hücumda ceza sahası dışında başlayıp ceza sahası içerisinde devam eden ikili mücadelede Caner Hüseyin Bağ şutunu çektikten sonra kendisini yere bırakınca hakem Yaşar Kemal Uğurlu bir kez daha beyaz noktayı gösterdi. VAR kontrolüne (!) rağmen penaltı kararı geçerli kabul edilirken, Gökhan Karadeniz şutunda topu ağlarla buluşturdu ve skora 2-2'lik denge geldi. Skora denge gelmesinin ardından oyunda tempo artarken, 75.dakikada savunmanın büyük hatasında Muğdat Çelik penaltı noktası üzerinde %100'lük bir pozisyonda boş kaleye vurmak yerine auta vurdu. Karşılaşmada dakikalar 79'u gösterdiğinde Caner Hüseyin Bağ soldan sıfıra indi, altı pas üzerindeki Mirkan Aydın'a çıkarttı ve Mirkan tek vuruşta skoru 3-2'e taşıdı. Karşılaşmanın 85.dakikasında İsmail Çipe'nin büyük hatası sonrasında top ağlarla buluşurken, çok uzun süren bir VAR kontrolü sonrasında dışarıdan dönen topun nizami olarak çizginin içinden döndüğü ve golün geçerli olduğu kararı verildi. Karşılaşmanın 88.dakikasında Ömer Bayram ceza sahası içerisinde rakibinin müdahalesiyle yerde kalmasına rağmen hakemin devam kararı vermesi sonrasında saha içi ve kenar yönetimi karışırken, hakemin VAR'a gitmemesi de dikkat çeken detaylardan birisi oldu. Karşılaşmanın 97.dakikasında savunma arkasına hareketlenen Henry Onyekuru'nun attığı gol ofsayt gerekçesiyle iptal edilirken, kalecinin aut vuruşu sonrasında maçın hakemi Yaşar Kemal Uğurlu son düdüğü çaldı.

Ziraat Türkiye Kupası'nda adını son 4 takım arasına yazdıran Galatasaray, yarı final turunda Malatyaspor - Göztepe eşleşmesinin galibiyle oynayacak.

MİNİ YORUM: CİDDİYETSİZLİK, EYYAM VE TEBRİK
Galatasaraylı oyuncular ilk maçta bulduğu 2-0'lık avantajın akabinde rakibi karşısında da maçın 60 dakikalık kısmını aynı skorla geçince tamamen kontak kapattı. Bu dakikanın ardından Hatayspor'un ciddi bir emeği ve sahaya koyduğu yüreği var, bir de tabii hakem dörtlüsünün - yada yedilisinin - eyyamlarıyla birlikte maç enteresan bir hal aldı. Caner Hüseyin Bağ oyuna girdikten sonra sağ tarafı otoban yapması, Sinan Gümüş - Yunus Akgün ikilisinin sağ tarafta görev yaptıklarında bir kere bile Mariano'ya yardıma gelmemesi sonrasında sakatlıktan çıkan Brezilyalı oyuncu zor anlar yaşadı. Ancak saha içindeki tüm bu yanlışlara rağmen Hatayspor'un ortaya koyduğu futbolu tebrik etmemek yanlış olur. Galatasaraylı oyuncuların maç içerisinde skoru alması sonrasında birden kontak kapatarak ciddiyetsizce sahada takılmaları, tabir-i caizse sahada yürümeleri kabul edilemez. Muhtemelen soyunma odasında bu konu uzun uzadıya konuşulacaktır, özellikle bu tür durumlardan nefret eden Fatih Terim tarafından. Galatasaray'da oynuyorsanız böyle bir kontak kapatma yada "bitse de gitsek" modunda sahada takılma hakkınız söz konusu dahi olamaz.

Karşılaşmanın skorunu hakeme bağlamak doğru olmaz, Hatayspor'un ortaya koyduğu performansa ayıp etmek olur ancak Yaşar Kemal Uğurlu ve diğer hakemlerin performansı oldukça tartışmalıydı.. Özellikle ikinci penaltıda orta sahada olsa "devam" kararı çıkacak olan ikili mücadeleye penaltı gibi ağır bir karar vermek, üzerine bir de VAR'ın bunu onaylaması oldukça enteresan. Penaltı kararının ardından 4.golde yayıncı kuruluşun uzak kamerasından da görüldüğü üzere top net olarak çizgiyi geçmiş olmasına rağmen "nizami" kararını vermek de bir hayli ilginç.. Elbette bu yanlış karar İsmail Çipe'nin büyük hatasının açıklaması olamaz, bunu da dipnot olarak belirtelim. Son dakikada rakibinin neredeyse 1 metre gerisinden çıkan Onyekuru'nun golünde ofsayt çizgisini çekmeden VAR tarafından iptal etmek de dikkat çekiciydi.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0