ÖZEL | Osman Burak Çetinkaya: Galatasaray çok kaliteli bir orta saha aldı.

Transfer döneminin kalite/maliyet olarak belki de en iyi transferi olan Steven Nzonzi'yi Trend Futbol editörü Osman Burak Çetinkaya ile konuştuk. Galatasaray'ın çok kaliteli bir ismi transfer ettiğini belirten Osman Burak, orta sahadaki kalitenin geçen seneye göre arttığını da ifade etti.

1- Maliyet olarak muhtemelen Galatasaray alabileceği en iyi orta sahalardan birini kadrosuna kattı. Nzonzi transferini siz nasıl yorumlarsınız?
Çok kaliteli bir defansif orta saha aldı Galatasaray. Kiralama bedelinin çok yüksek olmaması ve 2.sene ödenecek olmasıyla güzel bir pazarlık yapılmış. Dünya Kupası sahibi, Fransa milli takım havuzundan bir orta sahayı transfer etmek gerçekten kolay değil.


2-Galatasaray'ın geçen sezon orta sahadan skor katkısı alamama bu yüzden de hücum hattının skor yükü çok fazla gibi bir durumu vardı. Nzonzi transferi sonrası yine benzer bir sorun yaşanır mı? Yaşanırsa mevcut kadro içinde nasıl bir çözüm üretilir?
Geçen sezonun orta saha üçlüsü, zaman zaman takımı pozisyona sokma konusunda sorun yaşıyordu. Özellikle rakiplerin savunma yaparken gömüldüğü deplasmanlarda bu üçlü ile oyunu çözmek çok zorlaşıyordu ve bir yerden sonra takım, Feghouli'nin ve diğer ön oyuncuların ayağına bakmaya başlıyordu. Böyle olunca ortaya kısır ve sorumlu bir görüntü çıkıyordu. Bu sene Nzonzi ve Seri'nin gelmesiyle Fernando ve Badou'ya upgrade yapılmış gibi oldu. Nzonzi, Fernando'dan daha iyi bir defansif orta saha. Daha iyi yer tutuyor ve kısa pas konusunda Fernando'dan daha becerikli. Seri ise Badou gibi iki yönlü. Ancak ondan çok daha iyi pasör ve oyun bilgisi, vizyonu Badou'nun önünde. Burada kritik nokta şu; geçen sene yaşanan sorun doğru tespit edilmemiş olabilir. Kalite olarak çok daha iyi oyuncular alınsa da ofansif anlamda takımın orta sahasının çok büyük bir aşama kaydedeceğini düşünmüyorum. Bu üçlü geçen senenin üçlüsüne göre ön tarafı daha iyi pozisyona sokabilir ama bu konuda kayda değer bir gelişme yaşanmayabilir. Tabi bu durum, bu yeni üçlünün orta sahada topu daha fazla oyunda tutabilecek bir üçlü olduğunu ve bunun büyük avantaj olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Aynı zamanda hücum geçişlerini geçen sezonun orta sahasına göre çok daha iyi yapacaklar. Özellike Şampiyonlar Ligi'nde ihtiyaç duyulan da bu olacak. Benim bahsettiğim sorun; yalnızca deplasmanlarda karşılaşılan, çok gömülen ve ön tarafta hareket alanı bırakmayan Anadolu takımları karşısında yaşanacak. Bu yeni üçlünün -her ne kadar kaliteli olsalar da- bu tarz maçlarda kilidi açamaması ve yine Feghouli önderliğinde ön üçlünün ayağına bakılması çok muhtemel. Mevcut kadro içerisinde Fatih Terim'in şöyle bir çözüm bulacağını düşünüyorum. Yukarıda anlattığım tarzda maçlarda bu yeni üçlüden birini kesip yerine mevcut kanatlardan birini 10 numara pozisyonunda kullanabilir. Bu oyuncu ilerde iyi top tutan Babel de olabilir, dar alanda bile delici olmayı başarabilen Emre Mor da olabilir. Bu ikiliden biri bence uygun olur. Ancak Fatih hoca Jimmy'i hazırlık maçında 10 numarada denedi. Skor özellikleri olan Jimmy ve Adem de bu pozisyona geçebilir. Feghouli'nin kanattaki müthiş performansını bu durum için harcamak bence mantıklı olmaz.


3- Galatasaray'ın geçen sezon rakibin ön alan baskısı yaptığında pasla çıkmadığına özellikle Şampiyonlar Ligi maçlarında çokça şahit olduk. Nzonzi sonrası bu sorun çözüm bulabilir mi?
Bu sorun hem oyuncu kalitesiyle hem de takımın ilk topları çıkarırken sahaya yerleşimiyle ilgili olur genelde. Örneğin, oyun kurulurken topu alan stoperin önünde topu sürecek alan bulması lazım. Eğer bu mümkün değilse stoperin önünde birden fazla pas seçeneği olması gerekiyor. Pas seçeneği konusu çok önemli. Avrupa'da yerden oyun kurmayı iyi beceren takımlara baktığınızda top çıkaran stoperin önündeki pas seçeneklerinin bolluğunu ve stoperin ne kadar rahat olduğunu hissedersiniz. Baskı gelse de stoperin kaçış planı yani pas vereceği bir seçeneği her zaman olur. Galatasaray stoperleri, geçtiğimiz sezon zaman zaman çok sayıda pas seçeneği bulsa da takım olarak bunu uzun vadeye yayamadılar. Bu yüzden baskıdan çıkmak zorlaştı. Eğer stoperlere doğru ortam sağlanırsa Nzonzi bu konuda onlara çok yardımcı olur. Nzonzi takımı hiç tehlikeye sokmadan, futbolda zor olan basit oynama olayını kariyeri boyunca çok akıllıca gerçekleştirdi. Vücudunu top gelmeden ayarlayıp oyunun akmasını sağlayan kısa pası çok iyi verir. Futbol bilgisi çok yüksek bir oyuncu.

4-Nzonzi belirli bir kalite elbette katacaktır. Fernando'nun yerine alındığını düşünürsek Fernando'ya göre eksileri nelerdir?

Fernando biraz daha sert ve lider özellikli diyebilirim. Fernando'yu görünce bu takımın sahiplerinden biri imajı oluşuyordu bende. Nzonzi'de bunu görür müyüz emin değilim. Nzonzi işini yapar. Ancak yurtdışından gelen kariyerli oyuncular bazen geçmiş kariyerlerinde bu rolü üstlenmeseler de buraya gelince üstlenebiliyorlar. Belli olmaz tabi. Ancak özellikle pas oyununun akışını sağlama ve savunmada yer tutma konusunda bence Nzonzi çok daha üstün.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0