Radamel Falcao resmen Galatasaray’da!

Yeni sezon öncesinde kadrosuna teknik direktör Fatih Terim’in raporu doğrultusunda takviyeler yapan Galatasaray, neredeyse iki sezondur beklenen yıldız forvet transferinde bombayı patlattı. Galatasaray geçtiğimiz sezon Monaco forması giyen Radamel Falcao’yu bedelsiz olarak kadrosuna katarken, 3 yıllık sözleşme imzalanan Kolombiyalı yıldıza da yıllık 5 milyon Euro ödenecek.

Kolombiya’nın kuzeyinde bulunan ve önemli bir turizm şehri olan Santa Marta’da dünyaya gelen ve 10 Şubat 1986 doğumlu olan Radamel Falcao Garcia Zarate hiç kuşkusuz futbol dünyasının çok yakından tanıdığı isimlerin başında geliyor. Adını dönemin en önemli oyuncuları arasında gösterilen Brezilyalı orta saha oyuncusu Paulo Roberto Falcão'dan alan Kolombiyalı yıldızın, çocukluk yaşlarında futbol topuyla tanışması hiç uzun sürmedi. Kolombiya'da çeşitli takımlarda görev yapan babası Radamel Garcia ile birlikte kuşkusuz antrenman tesislerine büyüdü. Ulusal takımlarda forma giyen kaleci bir babanın, dünya çapında süperstar bir yıldız forvet olan oğlu Falcao'nun kariyeri babasının o dönem formasını giydiği Unión Magdalena'da görev yapan Silvano Espindola’nın dikkatini çekmesiyle başladı. Espindola'nın yoğun çabaları sonrasında Radamel Falcao futbol altyapısına Fair Play Akademisi'nde başladı. Kolombiya'da önemli altyapıların başında gelen akademi aynı zamanda Kolombiya'nın ikinci ligi olan Primera B'de mücadele eden Lanceros Boyacá takımının bir parçasıydı. Falcao da kendisini burada gösterme şansı buldu ve 13 yaşında tarihe geçti.

KOLOMBİYA TARİHİNİN EN GENÇ OYUNCUSU
Radamel Falcao bir parçası olduğu Kolombiya 2.Lig takımlarından Lanceros'ta ülke tarihine adını yazdırdı ve kırılması zor bir rekora da imza attı. 13 yaşında amatör lisansa sahip olan Falcao, ligde oynanılan Deportivo Pereira karşısında 70. dakikada oyuna dahil oldu. Bu kuşkusuz çok cesur ve o dönem "çılgınca" olarak adlandırılabilecek bir karardı ancak hem onu keşfeden Espindola hem de Lanceros takımının menajeri Hernan Pacheco, genç bir yıldızı futbol dünyasına kazandırmaktan dolayı son derece gururluydu. Sezon sonuna kadar A takımla antrenmanlara çıkan ve bir maçta daha çok kısa bir süre forma giyen Falcao için bir sonraki sezon kendisini kanıtlamaya dönemiydi. Ülke tarihinin en genç forma giyen ismi, Kolombiya'nın en önemli takımlarından birisi olan Millionarios tarafından deneme antrenmanına davet edildi. Antrenmanda başarılı bir performans sergilemesine karşın Millionarios tarafından sözleşme teklif edilmeyen Falcao'nun saha içi yeteneklerini takip eden bir başka kulüp daha vardı; River Plate.. Bu aynı zamanda onun için büyük bir meydan okumaydı. 15 yaşında Kolombiya'da yaşayan ailesinden ayrılarak Arjantin'in yolunu tuttu.

River Plate altyapısında gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken genç Kolombiyalı golcü, kendisine göre 1-2 yaş büyük kategorilerde milli takıma davet edildi. 15 yaşındayken U17 milli takımına davet alan Falcao, kariyerinin ilk profesyonel imzasını da 18 yaşına girdiğinde River Plate kulübünde attı. 2005 yılında River Plate kadrosunda A takımda yerini alan Falcao'nun dünya futbol piyasasına adını duyurması çok uzun sürmedi ve kariyerinin ilk profesyonel maçında 02.10.2005 günü Indepente karşısında 2 gol atarak takımının 3-1'lik galibiyetinde başrol oynadı. 7 maç üstüste ilk 11'de çıkan ve bu maçlarda 7 gol kaydeden Falcao, takvim yaprakları 2006 yılını gösterdiğinde yaşadığı diz sakatlığı sebebiyle bir sezon takımdan ayrı kaldı. Devam eden süreçte 2009 yazında Porto'ya transfer olacağı güne kadar River Plate formasıyla 101 maça çıkan Radamel Falcao bu maçlarda rakip filelere 41 gol bıraktı - 6 kez golden bir önceki pası veren isim oldu. River Plate'de son sezonunda 15 gol atan Falcao, sezon sonunda 5.5 milyon Euro bonservis bedeliyle bir Güney Amerikalı oyuncunun Avrupa'ya adını duyurmasının en doğru takımlarından birisi olan Portekiz ekibi Porto'nun yolunu tuttu. 


MAÇ BAŞINA 1 GOL ORTALAMASI: PORTO VE ATLETICO
2009/10 sezonundan itibaren Porto forması giymeye başlayan Falcao, ilk sezonunda müthiş bir çıkış gösterdi ve Şampiyonlar Ligi dahil olmak üzere forma giydiği tüm kulvarlarda 43 maçta 34 gol - 10 asist gibi dikkat çekici istatistiklere imza attı. Arjantin Ligi'nden sonra Portekiz Ligi'nde de adını duyuran Falcao, tabir-i caizse bir kasırga gibi esti. Yıldız oyuncu Porto forması altında 2 kez Portekiz Ligi, 2 kez Portekiz Kupası ve 3 kez Portekiz Süper Kupası'nın yanı sıra 1 kez de Avrupa Ligi'nde şampiyonluk sevinci yaşadı. Kolombiyalı oyuncu 2011 yılının yaz aylarında 40 milyon Euro bonservis bedeliyle Atletico Madrid'in yolunu tutarken, Porto formasıyla çıktığı 87 resmi maçta 72 gol - 17 asist gibi "durdurulamaz" denilebilecek düzeyde performans sergiledi. Atletico Madrid teknik direktörü Gregorio Manzano tarafından o dönem ısrarla istenilen ve o yıllarda kulüp tarihine geçecek seviyede bonservis bedeli ödenen Falcao, ilk sezonunda estirdiği rüzgarını sürdürmeye devam etti. Porto'da geçirdiği son sezonunda Avrupa Ligi'nde şampiyonluk yaşayan Kolombiyalı yıldız oyuncu İspanyol ekibinde de aynı başarıyı tekrarladı. Atletico Madrid forması altında ilk sezonunda çıktığı 51 maçta 36 gol atmayı başaran Falcao, takım arkadaşlarına da 6 kez servis yapan isim oldu. Madrid ekibinde birer kez İspanya Kupası, Avrupa Ligi ve Süper Kupa şampiyonlukları yaşayan Kolombiyalı yıldız oyuncu takvim yaprakları 2013 yazını gösterdiğinde 43 milyon Euro bonservis bedeliyle Monaco'nun yolunu tuttu. Falcao, kırmızı-beyazlı forma altında geçirdiği 2 sezon içerisinde 91 maçta forma giyerken 70 gol - 10 asist gibi bir istatistiğe imza attı. Bu oran, tıpkı Porto'da olduğu gibi, maç başına neredeyse 1 gole etki etmesi anlamına geliyordu. 

2013/14 sezonunda Fransız ekibinin formasını giyen Falcao, ilk sezonunda lige müthiş başladı ve kupa dahil olmak üzere 19 maçta 11 gol - 2 asistlik performans sergiledi. Ancak 2014 yılının Ocak ayında oynanılan kupa maçında 45. dakikada sakatlığı sebebiyle kenara geldi. Karşılaşmanın ardından yapılan kontrollerde Kolombiyalı yıldız forvetin çapraz diz bağlarını koparttığı ve sezonu kapattığı açıklandı. Müthiş bir form grafiği yakalayan Falcao için felaket bir başlangıç senaryosuydu. 2014/15 sezonuna Monaco'da başlayan Falcao, ligin ilk 3 haftasında 2 gol kaydederek tabir-i caizse döndüğünün mesajını veriyordu ancak transferin son gününde büyük bir sürpriz oldu ve Kolombiyalı yıldız forvet, 10 milyon Euro kiralama bedeliyle Manchester United'ın yolunu tuttu. Diz sakatlığı sonrası Monaco'da yeniden doğmayı planlayan Falcao için bu teklif her ne kadar büyük bir şans olsa da İngiltere Ligi fizik olarak Kolombiyalı yıldız oyuncuyu bir hayli zorladı. Kırmızı Şeytanlar'da rotasyonun bir parçası olan Falcao, geçirdiği tek sezonda 29 maçta görev aldı ve 4 gol - 5 asistlik performansla sezonu noktaladı. 2015/16 sezonunda Monaco'da yeniden doğacak diye beklenen Falcao için bir kez daha İngiltere uçağı kapıda bekliyordu. Yıldız oyuncu için kiralama teklifi yapan taraf bu sefer Chelsea oldu ve 8 milyon Euro kiralama bedeliyle bir yıllığına kiralandı. Jose Mourinho yönetimindeki Londra ekibinde rotasyonun bir parası olan Kolombiyalı yıldız oyuncu, sezonun başında kenardan oyuna girerek 12 maçta oyuna dahil oldu ancak Kasım ayında yaşadığı kasık sakatlığı sonrasında 2016 yılının Nisan ayına kadar forma giyemedi. Falcao yalnızca Nisan ayındaki Swansea maçında 15 dakika görev yaparken, sezonu noktaladı.

İki sezon süren Premier Lig macerasının toplam bilançosu 41 maçta toplam 1.859 dakika forma şansı bulmak ve 5 gol - 5 asistlik performans oldu. Tabii bir de yaşanan kasık sakatlığının yanı sıra kulübede geçen günler oldu.

YENİDEN KANITLAMA DÖNEMİ: MONACO
2013/14 sezonunda yaşadığı diz sakatlığı sonrasında İngiltere'de felaket olarak kabul edilebilecek iki sezon geçiren Kolombiyalı yıldız, takvim yaprakları 2016 yılının yaz aylarını gösterdiğinde Monaco'ya geri döndüğünde kendisini kanıtlamaktan başka bir çaresi yoktu. Yıldız oyuncu o dönem müthiş bir ivme yakalayan Monaco'da kendisini yeniden kanıtlarken, Fransa Ligi'nde yıllar sonra şampiyonluk sevinci yaşayan ve Şampiyonlar Ligi yarı finali oynama başarısı gösteren Leonardo Jardim'in takımının en önemli parçasıydı. Kylian Mbappe - Thomas Lemar - Bernardo Silva gibi isimlerle birlikte Fransa Ligi'ni kasıp kavuran Falcao, sezon sonunda 43 maçta 30 gol - 6 asist yazdırmış olmasının yanı sıra lig şampiyonluğu kupasıyla hatıra fotoğrafı çektiriyordu. Bu büyük başarının ardından 2017 yılının yazında Monaco yaklaşık 500 milyon Euro değerinde oyuncu satışı gerçekleştirmiş olsa da, kadrosunun talan edilmesiyle birlikte aynı başarıyı tekrarlayamadı. 2017/18 sezonunda Radamel Falcao formasını giydiği Monaco ile ligde ikincilik, kupa şampiyonluğu gibi başarılar elde ederken sezon sonunda adının karşısında da büyük çoğunluğu ilk 11'de olmak üzere 36 maçta 24 gol - 5 asist istatistiklerini ekliyordu. Falcao sezon içerisinde zaman zaman sakatlıklar nedeniyle takımdan uzak kalırken, bir sezon önce olduğu gibi takım kaptanı görevini yerine getirdi.

2018/19 sezonunda Monaco için işler pek iyi gitmedi, hatta tabir-i caizse okyanusun ortasında fırtınaya yakalandılar ancak Kolombiyalı yıldız önderliğinde Fransız ekibi kıyıya sağ salim ulaşmayı başardı. Ligi çok uzun süre küme düşme hattının çevresinde geçiren Monaco, sezon sonunda ligi 16. sırada bitirerek küme düşmekten kurtulurken Şampiyonlar Ligi'nde de grup aşamasında çıktığı 6 maçta sadece 1 puan alabildi. Radamel Falcao sezon genelinde forma giydiği 39 maçta 16 gol - 1 asistlik performans sergilerken, kariyerinde ilk kez 12 kez sarı kart gördüğü hırçın bir sezonu geride bıraktı.

33 yaşındaki Kolombiyalı yıldız oyuncu kariyerinde bugüne kadar 461 resmi maça çıkarken, bu karşılaşmalarda 271 gol - 50 asistlik performansa imza attı. Milli takım formasıyla bugüne kadar 88 resmi maça çıkan Falcao bu karşılaşmalarda da 34 gol ve 4 asistlik performans sergiledi.

FCN Blog ailesi olarak yeni transferimiz Radamel Falcao'ya hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz! 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0