Galatasaray şampiyon olsa ne değişecek?

Başakşehir maçına girmeden biraz Fatih Terim'in açıklamaları hakkında konuşmak istiyorum. Galatasaray'ın pek çok yıkımını gördüm. Lige çok kötü başlangıçlarını, çok kötü futbolunu, çok kötü sonuçlar aldığı dönemleri de gördüm ama bu kadar iyi bir kadroyla bu kadar kötü futbol oynadığı hiçbir dönemi hatırlamıyorum..

TERİM'LE OYUNCULAR İLERLEMİYOR, GERİLİYOR
Rijkaardlı döneminde iyi bir kadrosu vardı ama bundan çok daha iyi futbol oynuyordu takım. En azından pozisyon üretebiliyordu. Bu takım ne savunma yapabiliyor ne hücum edebiliyor ve ortada kadro problemi değil teknik direktör problemi var. Fatih Terim bu rezalette bir numaralı sorumlu. Dün hala ''aslında iyi oynadık tek hatada maçı kaybettik'' diyecek kadar da umutsuz durumda. Fatih Terim ısrarla ''artık geçmişe para yatırım yapmayacağız'' diyor. Peki kendisine sormak gerekiyor şu an Galatasaray teknik direktörü olarak hala takımın başında kalabilmesinin sebebi sadece geçmişi değil midir? Veyahut şu soruyu yöneltmek gerek. Galatasaray'daki 4.döneminde Fatih Terim ile gelişme kaydeden futbolcu var mıdır?  Dönem dönem performans artışları olmuştur ama hiçbir oyuncu için ya bu adam Fatih Terim'den önce şunu yapamıyordu artık yapabiliyor diyebiliyor musunuz? Geldiği günden beri 1 yıl çalıştıktan sonra hemen hemen her futbolcunun performansı düşüş gösterdi. Bunu sadece futbolculara bağlayamazsınız bunun sorumlusu da Fatih Terim'dir.

ÜÇLÜ OYNAMAK DEMEK, BU OYUNU OYNAMAK DEĞİL
Başakşehir maçına 3-5-2 ile devam ederek sahaya çıktı Galatasaray. Gazişehir maçına göre sakatlanan Muslera ve Luyindama yerine Okan ve Donk ilk 11 olarak başladı. Başakşehir ise İrfan'ı sol kenarda kullanıp oyunu tutmak adına merkezde Mahmut-Topal-Azubuike orta sahasıyla maça girdi. Maçın ilk yarısı oldukça sıkıcı ve her iki takımın da "beraberliği verin, gidelim" havasında geçti. Galatasaray, Caicara'nın hücuma çıkışlardan sonra geri dönüşlerde sorun yaşanmasını kullanmak adına Emre Taşdemir üzerinden gelmeye çalıştı. Emre çoğu kez iyi bindirmeler yaptı ama Galatasaray'ın 3'lü oynamayı geride 3 çakılı oyuncu ile beklemek olduğunu düşünmesi sebebiyle hücumda eksik kaldı. Emre çoğu kez ceza sahasında 3 kişi tarafından marke edilen tek isme orta yapmaya çalıştı, doğal olarak bu kenar organizasyonları kolayca savuşturuldu. Galatasaray 3'lü savunma oynuyor ama bu oyun 90'lı yıllardaki 3'lü savunmalara benziyor. Sol stoper Marcao, sağ stoper Donk'un hücuma katkısı çok nadirdi. Dünyada böyle 3'lü savunma uygulaması kalmadı. Bugün Sheffield United 3'lü savunma oynayarak dikkat çeken bir takım. Sheffield sol ve sağ stoperini aynı anda hücuma katmaya çalışırken Galatasaray tek stoperini bile oyuna katmıyor. Galatasaray teknik ekibi geride 3 tane savunmacı ile bekleyince 3'lü oynamış olduğunu düşünüyor galiba ya da önce biz gol yemeyelim gelirse atarız yoksa 1 puan yeter anlayışına sahip. İlk yarı oldukça sıkıcı iki tarafında önce gol yemeyelim gelirse atarız dediği bir ilk yarı oldu. Galatasaray duran toplarda etkili oldu, ancak burada Başakşehir'in duran top savunmasında eksikliğinden de bahsetmek gerekiyor. Galatasaray'ın bu sene duran toptan gol atmayı geçtim duran topları adeta duvara karşı kullanıyormuş gibi ama dün pek çok kez Babel duran topta kafa vurmayı başardı. Galatasaray taraftarı öyle bir vasata alışmış durumdaydı ki ilk yarıdaki hiç pozisyona giremediği adeta kazanması gereken maçta beraberliğe yattığı oyunu beğenir duruma geldi. Dün Galatasaray adına ilk yarıda Emre'nin hücuma çıkışları ve Lemina'nın çok iyi oyunu dışında övünülecek hiçbir şey yoktu.

İkinci yarıya iki takımda değişiklik yapmadan başladı. Galatasaray ilk etkili pozisyonun 50. dakikalar civarı Feghouli ile buldu. İlk kez bir kenar organizasyonu ile etkili olabildi. Maç boyunca da bulabildiği tek pozisyon bu oldu zaten.. 60.dakikada ilk hamle biraz da mecburi olarak Okan Buruk yaptı. Bence Okan Buruk bu değişikliği 70.dakikalara saklamıştı ama sakatlık sonrası biraz erkene çekmek zorunda kaldı. Orta sahadan Mahmut çıkarken Guldbrassen oyuna girdi. İrfan Can merkezdeki yerine gelirken Guldbrassen sol kenara gitti. Başakşehir'in ana planı biz ilk 70 dakika gol yemeyelim, Galatasaray 70.dakikadan olarak fizik kondisyon olarak düşüyor ve bu bölümde çok gol yiyor. Burada maçı kazanmaya çalışalım şeklinde olmuş. 72.dakikada Okan Buruk iyice hücumcu kadroyu tamamen sahaya sürdü. Azubuike çıkarken Berkay Özcan girdi. Bu değişiklikler sonrası sol kenarda İrfan Can'ın olduğu Topal-Azubuike-Mahmut orta sahasından, Topal-İrfan-Berkay orta sahasına geçiş yaptı. Sol kanatta merkez orta saha olan İrfan Can yerine sürekli ceza sahasını zorlayan kenar forvet Guldbrassen vardı. Bu değişiklikler sonrası Fatih Terim de Galatasaray'ın maçı alabilecek tek adamını Feghouli'yi oyundan aldı hiçbir şey yapmayan kenar oyuncusu olan Emre Mor'u merkezde görevlendirmek üzere sahaya sürdü. Galatasaray zaten 70.dakikalardan sonra oyundan iyice düşen takımdı, Fatih Terim sanırım bunun farkında değildiki merkezden eksildi ve düşen orta sahayla Başakşehir daha baskın oynamaya başladı. Golden birkaç dakika önce de "Başakşehir golü gelir, Galatasaray için beraberlik iyi sonuç demiştim" ancak 2 dakika sonrası Galatasaray adına maçın en iyisi Lemina'nın çıkarken yaptığı pas hatasında Galatasaray geride 3 isimle beklemesine rağmen golü kalesinde gördü. Golden sonra Galatasaray yine hiçbir pozisyon üretemeden maçı tamamladı.

GALATASARAY ŞAMPİYON OLSA NE DEĞİŞECEK?
Galatasaray buradan şampiyon oldu diyelim gelecek sezon ne değişecek? Geçen senenin bir benzerini yine yaşıyoruz. Fatih Terim yine transfer dönemi diye tutturmuş durumda.. Yönetimi bunca maaş yükün, ödemenin altına sokan, tamı tamına 13 transfer yaptı ve hala Fatih Terim 3 kulvarda gidecek kadromuz yok diyor. Bu gerçekten çok ucuz bahane. Geçen sene bu bahanesi olabilirdi ama bu sene yok. Kendi kadrosunu da kurdu, bunu da bahane edemez artık ve bu takımın takviyeye ihtiyacı olmasını söylemesi de çok ucuz bahanelerden biri. Bu takım bu sene şampiyon oldu diyelim. Galatasaray'da değişen yine hiçbir şey olmayacak. Gelecek sene yine Avrupa'da şamar oğlanı olup geri gelecek ondan sonra Fatih Terim'in yine ocak ayı, ocak ayı diye tutturmayacağını kim garanti edebilir? 4.dönemindeki referanslarına bakarsak ben size şunu söyleyebilirim ki gelecek sene de bu sıkıntıların aynılarını yaşamamız oldukça muhtemel. Galatasaray bu sene şampiyon olmasının hiçbir önemi yok benim açıdan çünkü iyi futbol oynayarak veyahut bir şeyler vadederek şampiyon olmayacak bu takım. Bu takım şampiyon olursa yine ligde güçlü bir takımın olmaması sebebiyle ittire ittire olabilir. Gelecek sezon da Fatih Terim'in hayallerini süsleyen Şampiyonlar Ligi'nde averaj takımı olmaktan da kurtulamayacak. Galatasaray'da bir değişim olması gerekiyor ama bu kadro değişimi değil. Galatasaray'da değişmesi gereken şey teknik ekibin kendisi.. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0