Marcelo Saracchi resmen Galatasaray'da!

Ara transfer döneminde kadrosunu güçlendirme çalışmalarını sürdüren Galatasaray savunmanın soluna önemli bir takviye gerçekleştirdi. Sezon sonunda sözleşmesi sona erecek olan Yuto Nagatomo'yla yollarını ayıran Galatasaray, sezonun ilk yarısında RedBull Leipzig forması giyen Marcelo Saracchi'yi kadrosuna kattı. Alman ekibinden 1.5 yıllığına kiralanan Uruguaylı sol bek için herhangi bir bedel ödenmezken, 21 yaşındaki oyuncuya da yıllık 800bin Euro ödenecek.

23 Nisan 1998, Paysandu doğumlu olan tam adıyla Marcelo Josemir Saracchi Pintos ülkesinin batısında, Arjantinle sınır komşusu olan bir mahallede dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte çocukluğunu burada geçiren Saracchi doğup büyüdüğü toprakların çocuklarının gittiği futbol okulu olan Progreso de Paysandu'da futbolla tanıştı. Küçük yaştan itibaren akademide yer alan Saracchi, ülkesinin Amatör Ligi takımlarından birisi olan Club Atlético Progreso'da gösterdiği başarılı performans sonrasında 2012 yılında ülkenin en üst ligi olan Primera'da yer alan Danubio'ya transfer oldu. Danubio'nun alt yaş kategorilerinde 2015 yılına kadar forma giyen Saracchi, takvim yaprakları 2015 yılını gösterdiğinde 17 yaşında profesyonel kontrata imza attı.

2015-2017: DANUBIO
Danubio forması altında ilk kez Sudamericana'da boy gösterme şansı bulan Saracchi, teknik direktör Jorge Castelli tarafından 2015 yılından itibaren A takımda düzenli olarak şans verilen isimler arasında yer aldı. Açılış Ligi - Kapanış Ligi şeklinde oynanılan Uruguay Primera'da toplam 30 maçta forma şansı bulan Sarachhi bu karşılaşmalarda 1 gol - 3 asistlik performansıyla dikkat çekti. 18 yaşındaki genç oyuncu aldığı sürelerin büyük bir kısmını 3-5-2 dizilişinin sol açığı olarak görev yaparken, toplamda 1942 dakika süre alarak istikrarıyla dikkat çekti. 2016 yılında oynanılan Clausura'nın ardından Campeonato Especial'de de düzenli olarak forma giyen Saracchi burada da ligi 3.bitiren takımında 14 maçta görev yaptı ve 3 asistlik katkı sağladı. 2017 yılında Apertura'da milli takımda olması nedeniyle zaman zaman maçları kaçıran Saracchi bu organizasyonda sadece 5 maçta görev yaparken, Sudamericana - Torneo Intermedio ve Clausura'da toplam 6 maçta görev yaparken burada da 2 gol - 2 asistlik performans sergiledi. 

2017-2018: RIVER PLATE
Takvim yaprakları 24 Ağustos 2017'i gösterdiğinde Arjantin'in en büyük takımlarından birisi olan River Plate sadece 1.2 milyon Euro bonservis bedeliyle Marcelo Saracchi'yi kadrosuna kattığını duyurdu. Uruguay milli takımının oyuncu havuzuna kadar yükselen 19 yaşındaki sol bek, U20 ve U19 takımlarıyla da gösterdiği başarılı performansla Güney Amerikalı scoutların dikkatini çekmeyi başarmıştı. River Plate forması altında ilk maçına Copa Libertadores'in yarı finalinde Lanus karşısında ilk 11'de çıkan Saracchi takımının 1-0'lık galibiyetinde pay sahibi olurken, yaşadığı sakatlık nedeniyle yarı finalin rövanşında süre alamadı. Devam eden sekansta River Plate forması altında Arjantin Süper Ligi'nde ilk sezonunda tamamı ilk 11'de ve 90 dakika olmak üzere 19; Libertadores'te ise yine tamamı ilk 11 ve 90 dakika olmak üzere toplam 6 maçta süre alan Saracchi bu karşılaşmalarda 1 asistlik hücum katkısı verdi.

2018-2020: REDBULL LEIPZIG 
River Plate formasıyla gösterdiği toplam 26 maçlık performansın yanı sıra Uruguay milli takımında çeşitli kategorilerdeki başarılı performansı Marcelo Saracchi'ye bir yıl içerisinde (2018 yazı) tam 12 milyon Euro bonservis bedeliyle RedBull Leipzig'in yolunu açıyordu. Özel bir proje olan ve genç oyunculara yatırımıyla bilinen Leipzig'in ödediği ciddi bonservis genç oyuncu üzerinde de büyük beklentilerin oluşmasına sebep olacaktı. Teknik direktör Ralf Rangnick yönetimindeki Alman ekibinde ilk sezonunda düzenli olarak forma şansı bulmaya başlayan Marcelo Saracchi, sezonun ortasında yerini Almanya milli takımında da sol bek olarak görev yapan Marcel Halstenberg'e kaptırdı. Uruguaylı oyuncu rotasyonun bir parçası olduğu Alman ekibinde ilk sezonunda 20 maçta görev yaptı ve 1 asistlik katkı sağladı. 2019-20 sezonunda da ligin ilk yarısında rotasyonda şans bulan Sarachhi, toplamda 7 maçta görev yaparken 1 gol sevinci yaşadı.

SAHA İÇİ ANALİZ: HÜCUMCU KANAT-BEK
21 yaşında olan Marcelo Saracchi son yıllarda gösterdiği başarılı gelişimle dikkatleri üzerine çekerken, bir genç oyuncunun gelişiminde en önemli rolün oynamak olduğunun farkında olduğu için Leipzig'den ayrılmak istediğini yönetime bildirdi. Bu, oynamaya aç olduğu ve düzenli olarak forma giymek istediğini bizlere gösteren en önemli etkenler arasında yer alıyor. Uruguay'da profesyonel olduğu Danubio'da teknik direktör Jorge Castelli tarafından 3-5-2 düzeninde düzenli olarak sol kanatta forma giyen Saracchi, hücumcu bir oyun kimliğine sahip.. Sol tarafın tamamını kullanabilen, hücuma çıkmayı seven 21 yaşındaki oyuncu için savunmasının daha zayıf olduğunu söylemek mümkün. Leipzig'de büyük bonservisler ödenmesine rağmen neden ilk 11'de düzenli şans bulamadığını da açıklayan nedenlerden birisi bu, ki yerine oynayan Halstenberg'in daha dengeli bir bek olması ve taktik disipline uyumunun daha yüksek olduğunu hem bir önceki teknik adam Ralf Rangnick hem de mevcut teknik adam Julian Nagelsmann kendisine yöneltilen sorularda açıklamıştı. Leipzig'in oyun anlayışı her ne kadar kompakt 3-4-3 düzeninde olsa da, Saracchi'nin yerine oynayan ve Alman milli takımına kadar yükselen 28 yaşındaki Halstenberg'in bu sezonun ilk yarısında 17 maçta 2 gol - 2 asistlik performansı olduğunu belirtelim. 

Saracchi oyun yapısı itibariyle 2015 yılında Galatasaray'a transfer olan Alex Telles'i andırabiliyor. İleriye gitmeyi çok seven, zaman zaman savunmada aksayan ancak fizik gücü, temposu, dinanizmi yüksek olması Saracchi için başlıca öne çıkan faktörler arasında yer alıyor. Dribling özelliğiyle dikkat çeken genç Uruguaylı, bu sezon Leipzig forması giydiği maçlarda %60 başarılı dribling ve 5.2 başarılı orta denemesi yakaladı ki, bir bek için bu rakam oldukça değerli.. Hücum temposu yüksek olan Saracchi'nin bu sezon oynadığı sayılı maçlarda 5.8 kilit pas ortalaması yakalayıp, 8.1 başarılı hücum aksiyonu ortalaması yakalaması dikkat çeken diğer faktörler arasında yer alıyor. Genç oyuncunun alışagelmişin dışında içeriye kat ederek ceza sahası dışından kaleyi yokladığı yada takım arkadaşlarına şut pozisyonu hazırladığı bir çok pozisyon var. Akan oyunda çok etkili şutlar çıkartabilen Saracchi'nin özellikle set oyununda üçüncü bölgede bir kanat gibi sürekli ceza sahası çevresini yoklaması, bu sezon Yuto Nagatomo'dan aradığı hücum temposunu bulamayan Galatasaray için ilaç olabilir. Bilenler bilir, konsol oyunlarında dikkat çeken bir ibare vardır: Takım içi çalışkanlık.. Saracchi saha içinde çalışkanlığı yüksek bir isim, ki savunmadaki defolarını bu sayede törpüleyebiliyor. Oynadığı maçlarda rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin %72'sinde ayakta kalması fizik ve güç olarak bize bir referans olabilir. 

21 yaşındaki Uruguaylı oyuncuyu kısaca toparlamak gerekirse, klasik bir Güney Amerikalı bek performansının yanı sıra Leipzig gibi kompakt bir takımda oynamayı da zamanla öğreniyor. Avrupa'ya alışması için daha fazla oynaması gerektiğinin farkında olan Saracchi'nin hem fizik hem de kondisyon olarak hazır olduğuna da dikkat çekmek gerekiyor. Saracchi her ne kadar Leipzig'de düzenli olarak forma şansı bulamasa da sürekli olarak kadroda yer alan ve Almanya milli takımının sol beki Halstenberg'i rekabete zorlayan faktörlerden birisiydi. 

FCN Blog ekibi olarak Marcelo Saracchi'ye hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz! 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0