Galatasaray'ın en pahalı transferleri..

Koronavirüs salgını nedeniyle ligler durma noktasına gelirken, kulüpler hem maaşlarda yeni yapılanma sürecine gitmeye hem de gelecek sezonun transferlerine yönelik planlama yapmaya başladı. Takımınız ne kadar başarılı olursa olsun her taraftarın merakla beklediği transfer dönemi büyük tartışmalar ve uzun süren beklemelerle geçerken, bizler de Galatasaray tarihinin en pahalı transferlerine bir göz atalım istedik.

Mario Jardel - 17 milyon Euro
2000 yılında Türk futbol tarihinin en büyük başarısına imza atan Galatasaray, sezon sonunda takımın en önemli oyuncusu Hakan Şükür'ün ayrılmasıyla birlikte yeni bir forvet arayışları içerisine girdi. Yaşanan teknik direktör değişikliğinin ardından Mircea Lucescu'nun eline çok güçlü bir forvet vermek isteyen yönetim, o dönemlerde kulübün ana sponsorlarından Telsim'in de büyük katkılarıyla Mario Jardel'i transfer etti. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala kulüp tarihinin en pahalı transferi olan Brezilyalı oyuncu ayağının tozuyla Süper Kupa finalinde Real Madrid'i devirirken, Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynayan takımın da en önemli parçasıydı. Jardel bir sezonluk Galatasaray macerasına 41 maçta 33 gol gibi çok önemli bir istatistik sığdırırken, yaşadığı bazı problemlerin ardından bir sezon sonra 6.2 milyon Euro bonservis bedeli karşılığında Sporting Lizbon'un yolunu tuttu.

Bruma - 13 milyon Euro
Türk futbolseverlerin hemen hemen hepsinin hayalidir, kulübünün Porto gibi veya Ajax gibi yetiştirici olması.. Genç oyuncuyu uygun fiyata alıp - satma hayalleri hepimize FM'den bulaşmış bir hastalık olarak kaldı. Ancak günümüz futbolunda genç oyuncuları ucuza satın almak pek kolay olmuyor. Hele hele bu oyuncular U20 Dünya Kupası'nda gösterdiği performansla taliplerini kapıya dizmişse.. Galatasaray'da da böyle bir durum söz konusu oldu. Bir sezon önce Sporting Lizbon formasıyla gösterdiği performansları dikkatleri üzerine çeken Bruma, takvim yaprakları 2013-14 sezonu öncesindeki yaz aylarını gösterdiğinde 13 milyon Euro bonservis bedeliyle Galatasaray'a transfer oldu. Portekiz futbolunun çok büyük beklentiler içerisinde olduğu genç yıldız adayı o dönem Galatasaray'da yaşanan teknik direktör değişikliğinden çok fazla etkilenmese de 2014 yılının Ocak ayında yaşadığı çapraz bağ sakatlığı sezon sonuna kadar sahalardan uzak kalmasına sebep olacaktı. Bruma geçirdiği 4 yıllık süre içerisinde bedelsiz olarak Gaziantepspor ve 2 milyon Euro kiralama bedeliyle Real Sociedad'a kiralanırken; Galatasaray forması altında şans bulduğu 85 maçta 15 gol - 21 asist gibi bir istatistiğe imza atmıştı. Portekizli genç oyuncu takvim yaprakları 2017 yılını gösterdiğinde bonuslar dahil olmak üzere toplamda 15 milyon Euro bonservis bedeliyle Alman ekibi RB Leipzig'in yolunu tuttu. 

Mbaye Diagne - 10+3 milyon Euro
2018-19 sezonu öncesinde transfer döneminin son günlerinde Bafetimbi Gomis'in satılmasının ardından ligin ilk yarısını forvetsiz oynayan Galatasaray, ara transfer döneminin son gününde Kasımpaşa'nın ligin altını üstüne getiren Senegalli forvetine şampiyonluk bonusu dahil olmak üzere 13 milyon Euro bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna dahil etti. Galatasaray'a gelene kadar ligin ilk yarısında 20 gol atan Mbaye Diagne, şampiyonluk yolunda oldukça kritik katkılar verdi. Her ne kadar Galatasaray formasıyla attığı 10 golün büyük bir kısmı penaltılardan olsa da, Senegalli oyuncu ligin 32.haftasında Çaykur Rizespor deplasmanında oynanılan karşılaşmaya adeta damgasını vurdu. Mücadelenin 38.dakikasında kullandığı penaltı vuruşunu kaçıran Mbaye Diagne, takımımızın 2-1 yenik durumda olduğu uzatma dakikalarında kazanılan penaltı vuruşunda skora eşitlik getirmeyi başardı. Senegalli oyuncu bununla da yetinmedi ve 90+7'de tabir-i caizse şampiyonluk alameti olacak bir gole imza attı. Mbaye Diagne bu golüyle lig tarihinin bir sezonda  en çok gol atan yabancı oyuncusu olma ünvanına sahip olurken, Galatasaray'ı da şampiyonluk yarışında ayakta tutan isim oldu. Mbaye Diagne ligde kazanılan şampiyonluğun yanı sıra kupa finalinde de Akhisar Belediyespor karşısında Galatasaray'ın kupayı kazanmasında önemli bir rol oynadı. Senegalli oyuncu 2019-2020 sezonunda transfer döneminin kapanmasına sayılı günler kala 3.3 milyon Euro kiralama bedeliyle Club Brugge takımına kiralanırken, Belçika ekibinde geçirdiği 3 ayın ardından süresiz olarak kadro dışı kaldı.

Younes Belhanda - 9.75 milyon Euro
Galatasaray'a geldiği günden beri iyi oynasa da, kötü oynasa da taraftarların eleştirilerine maruz kalan Faslı oyuncu aynı zamanda kulüp tarihinin en pahalı 4. transferi olarak karşımızda duruyor. Performansıyla tribünü ikiye bölen Younes Belhanda üç sezon önce Galatasaray'a imza attığında Dinamo Kiev kulübüne bonuslar dahil 9.75 milyon Euro gibi bir rakam ödendi. Igor Tudor yönetiminde yeniden yapılanan Galatasaray'da oyunun merkezine geçen Faslı oyuncu geldiği günden beri "8 numara mı, 10 numara mı?" tartışmalarını beraberinde getiriyor. Galatasaray'da bu sezon üçüncü yılını geçiren Younes Belhanda geride kalan sürede 95 resmi maçta görev yaparken 12 gol - 22 asistlik performansa imza attı. Süper Lig'de iki, Türkiye Kupası ve Süper Kupa'da da bir şampiyonluğu bulunan Younes Belhanda'nın bir yıl daha sözleşmesi bulunuyor.

Nordin Amrabat - 8.6 milyon Euro
Türkiye'de bilindiği üzere Anadolu kulüplerinden oyuncu transfer etmek bir hayli meşakatli bir iş.. Hele hele bu takım Süleyman Hurma'nın yönetimindeki Kayserispor'sa.. Mehmet Topuz, Gökhan Ünal, Gökhan Emreciksin gibi yerli isimleri fahiş fiyatlara satmayı başaran Süleyman Hurma'nın bir diğer başarısı ise Galatasaray kulüp tarihine adını en pahalı transferler listesine yazdıracak olan Nordin Amrabat oldu. O dönem teknik direktör Fatih Terim'in kadrosunda görmek istediği Faslı kanat oyuncusu için kesenin ağzını açan ikinci başkan Abdurrahim Albayrak, oyuncunun yıllık ücretinden de fedakarlığa gittiğini belirterek tam 8.6 milyon Euro ödemeyi kabul ettiklerini açıklayarak transferi duyurmuştu. Küçük takımın büyük oyuncusu performansıyla Galatasaray'a gelen Amrabat bir dönem bocalama dönemi geçirdiği ilk sezonunda Galatasaray formasıyla Şampiyonlar Ligi çeyrek finalisti apoletini kariyerine eklemeyi başardı. İlk sezonunda 43 resmi maçta 1 gol - 10 asist performansına imza atan Amrabat, bir sonraki sezon yabancı kuralına kurban giden isim oldu ve sezon ortasında İspanyol kulübü Malaga'ya kiralandı. Hollanda doğumlu Fas asıllı oyuncu toplamda 1.5 milyon Euro karşılığında 1.5 sezonluk Malaga macerasının ardından 3.5 milyon Euro bonservisle İspanyol ekibine bonservisiyle gönderildi. Toplam tutarlar hesaba katıldığında Galatasaray'ın yaklaşık 3 milyon Euro zarar ettiği göz önüne alınırken, Malaga'da gösterdiği performans sonrasında sadece 6 ayda 8.5 milyon Euro bonservisle Watford'a transfer olması ise futbolun bir cilvesi oldu.

Galatasaray kulüp tarihinin en pahalı diğer isimleri şu şekilde..
Zvjezdan Misimovic - 8.5 milyon Euro
Maicon - 8 milyon Euro
Wesley Sneijder - 7.5 milyon Euro
Abdul Kader Keita - 7.5 milyon Euro

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0