Galatasaray'ın farklı savunmalara göre hücum oyunları!

FCN Blog ekibi olarak bu sezon oynadığımız maçların içinden bazı bölümleri seçerek, basketbol terminolojimizi güncellemiş olacağız. Ekip arkadaşlarımızdan Berk, sezon içerisinde Galatasaray Doğa Sigorta'nın dikkat çeken hücum opsiyonlarını detaylı analiz ederken sizlere de farklı bir bakış açısını ortaya koymaya çalışacak.

"Goalkeeper" terimi futboldan aşina olduğumuz gibi kaleciyi ifade ederken, basketbolda ikili oyunda perdeleme yapan oyuncunun savunmasının eylemi olarak adlandırabiliriz. Goalkeeper savunmada gördüğümüz uzun oyuncunun temel hedefi, devrilen hücum oyuncusunun pas almasını engellemektir. Aynı zamanda perdelemeyi kullanan oyuncuyu tutan, takım arkadaşına zaman kazandırmak için penetre alanını minimize etmektir. Bu şekilde ters eşleşmenin önüne geçilmek hedeflenir. 
Pozisyona bakarsak tepe ikili oyununda Lazeric Jones’u tutan oyuncunun perde çıkışında güçlü duramadığını görüyoruz. Bu aslında savunmanın yenilgiyi kabul ettiğini gösterir. Uzun oyuncunun Zach Auguste’a top aldırmaması artık bir anlam ifade etmemektedir. Gelen yardımın zayıf taraftan olduğunu görmekteyiz. Burada Tai Webster’ı savunacak bir oyuncuda bulunmuyor. Devamında ters ayağını rakibin önüne koyarak kendi şut mesafesini yarattıktan sonra, floater bir atışla sonuca gidiyor. (Bu durumlarda savunma duruşlarındaki 1-2 adım bile fark ederse pozisyonlarda büyük değişimler söz konusu oluyor) 

Senaryo - 2: Yardıma yanlış oyuncunun gelmesi ile Lazeric’in pasıyla Webster boş bir üçlük bulacak yada üstüne kontrolsüz gelen uzun oyuncudan dolayı topu pota altında Auguste’a verecek.

Senaryo - 3: Lazeric Jones driblingine devam etse, uzunu bağlama dediğimiz durum söz konusu olacak ve pozisyon Zach Auguste’un smacı ile bitecek. 

SHOW UP SAVUNMASI
Perdeleme yapan oyuncunun savunmasının toplu oyuncuya doğru gözükerek boş bir şutu engellemek ve dribling yapacağı noktayı kapamak sonrasında hızlı bir şekilde kendi adamını bulmasına yönelik bir savunmadır. Bu savunma Amerika’da "hedge and follow" ismi ile de adlandırılır. Pozisyona baktığımızda kenar ikili oyununda show-up yapan oyuncunun son derece alçak kaldığını görüyoruz. Lazeric Jones’un devrilen oyuncuya pas açısını kapamak için bir önceki pozisyonun aksine, doğru taraftan gelen X1’in yardımına karşı, X2’nin Harrison ve Webster arasında durması gerekirken çok yüksek kalması ve Galatasaray’ın çok geniş yerleşmesi savunmayı çaresiz bırakıyor. Webster’ın topsuz koşusu sonrası Zach Auguste’un doğru yerleşimi sayıyı kazandırıyor. Bu pozisyonda en doğru opsiyon kullanılmış. 

Opsiyon - 2: Toplu kısa, show-up yapan oyuncu ile kendi savunmasının arasına dribling yaparak, alanı açıp yakın atışa gidecek.

Opsiyon - 3: Toplu kısa yardım tarafındaki Harrison’a topu çevirecek oluşan rotasyon sonucu, Webster’a verilecek bir ekstra pasla boş bir 3 sayılık atış bulunacak.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0