Vaziyet o kadar da kötü değil sanki..

Süper Lig'de şampiyonluk yarışına havlu atan ve gelecek sene Avrupa Ligi'nde boy göstermesi oldukça muhtemel olan Galatasaray'da sezon sonunda gerçekleştirilecek operasyonu neredeyse sağır sultan bile duyarken, bir tarafta da "battık, bittik" şeklindeki yorumları görmek mümkün.. Elbette şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi'nden gelecek gelirlerin olmaması önemli bir ekonomik etki yaratacak ancak sezon sonu operasyonu için vaziyet abartıldığı kadar kötü görünmüyor. 

Teknik direktör Fatih Terim yönetiminde her sene sil baştan kadro kuran Galatasaray'da bu gelenek bu sene de devam edecek gibi görünüyor. FFP kısıtlamasının ve federasyonun uygulamaya koyacağı yabancı sınırlamasının başrolde olacağı kadro mühendisliği konusunda Galatasaray'da bu sene oldukça geniş bir hareket alanı olacak gibi.. Özellikle bu sezon çeşitli takımlara kiralanan yabancı oyuncuların takıma geri dönerek satılma ihtimallerini de göz önüne alırsak, geleni de gideni de fazlasıyla çok sayıda olacak gibi.. Bir de, sezon içerisinde sürekli haberlerini okuduğumuz "sözleşmesi biten yerli yıldızlar" furyası olacak ki, bu da operasyonel anlamda büyük bir avantaj sağlayabilir. Her ne kadar birileri yaşanan süreçten dolayı ekonomik anlamda "battık, bittik" nidaları atsa da, işin aslı pek de öyle görünmüyor. 

SÖZLEŞMESİ BİTEN İSİMLER
Öncelikle, bu sezon sonu itibariyle sözleşmesi bitecek olan veya kiralık kulübüne geri dönecek olan isimlere bir bakalım: Selçuk İnan (4 milyon TL), Ryan Donk (1.9 milyon Euro), Yuto Nagatomo (2 milyon Euro), Mariano (2.3 milyon Euro), Mario Lemina (2 milyon Euro), Jean-Michael Seri (2.8 milyon Euro) ve Florin Andone (2.5 milyon Euro).

Sezon sonunda takımdan ayrılacak olan bu isimler için bu yıl ödenen garanti ücret 14 milyon Euro olurken, bu isimlerden Ryan Donk ve Jean-Michael Seri'yi belki gelecek sene takımda görebiliriz. Donk muhtemel senaryoda maaşında ciddi bir indirim yapacaktır ancak biz yapmadığını ve aynı sözleşmeden devam ettiğini hesap edersek, sadece sözleşmesi biten isimlerden 10 milyon Euro maaş bütçesi açılacak gibi görünüyor.

SATILMASI MUHTEMEL İSİMLER
Galatasaray'da sezon sonunda gerçekleştirilecek operasyonda hiç kuşkusuz bir çok isimle yollar ayrılacak. Teknik direktör Fatih Terim özellikle Ankaragücü maçının ardından "Rabbim belki de bize bir mesaj veriyor." ifadesini kullanması, kadroda başarıya doymuş isimlerin satılmasına işaret ediyor. Mevcut kadroda satılması muhtemel isimler üç aşağı - beş yukarı belli durumda.. Ancak oyuncu satma konusunda oldukça beceriksiz durumda olan Galatasaray'ın sezon sonunda satarak hem maaş bütçesinde hem de FFP kapsamında bonservis bütçesinde kendisine açacağı hareket alanı ciddi görünüyor. Biz yine de satılması muhtemel isimler ve bu isimlerden elde edilecek optimal bonservis gelirleriyle birlikte, maaşlarını masaya yatıralım. 

Maicon: 3 milyon Euro bonservis geliri, 2.2 milyon Euro maaş.
Younes Belhanda: 5 milyon Euro bonservis geliri, 3.3 milyon Euro maaş.
Ryan Babel: 1-2 milyon Euro bonservis geliri, 2.5 milyon Euro maaş
Mbaye Diagne: 5 milyon Euro bonservis geliri, 2.3 milyon Euro maaş.

Marcao veya Luyindama hiç kuşkusuz Avrupa takımlarının dikkatini çeken isimlerin başında geliyor. İki stoper için 10 milyon Euro ve üzerinde gelecek her teklif dikkate alınacaktır diye düşünmek mümkün ancak şu aşamada satışı aciliyet taşıdığını düşünmek pek gerçekçi değil. İki oyuncunun da yıllık maaşının oldukça düşük olması ve gelecek sene üzerine koyarak devam etme ihtimalleri yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Galatasaray'da satılacağına kesin gözüyle bakılan isimlerden 15 milyon Euro gibi bir bonservis geliri söz konusu olurken, yıllık maaşlardan da 11 milyon Euro gibi bir hareket alanı açılması söz konusu olacak. Bu isimlerin dışında gerçekleşecek olan ufak tefek satışlarla FFP kapsamındaki bonservis harcama limitinin daha da yukarıya çıkabileceğini, yıllardır hasretle beklenen Alex Telles'in satışından elde edilecek yüzdelik gelir de 3 milyon Euro bandında elde edileceği göz önüne alındığında sezon sonunda hatrı sayılır bir gelir elde etmek mümkün olacak. 

GELMESİ BEKLENEN İSİMLER
Federasyonun açıkladığı yeni yabancı kuralı sonrasında Galatasaray'ın yerli oyuncu kadrosunu güçlendirmesi beklenirken, sezon içerisinde bazı isimlerle önanlaşma yapıldığına dair haberler çıkmıştı. Bu isimleri hızlıca sayacak olursak, Semih Kaya - Emre Kılınç - Arda Turan - Oğulcan Çağlayan ve Omar Elabdellaoui'nin yeni sezonda Galatasaray forması giymesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu beş oyuncu arasında en çok yıllık ücret muhtemelen Norveçli savunmacı Omar Elabdellaoui ve ligin en potansiyelli yerli yıldızlarından Emre Kılınç'a ödenecektir. Ancak gidecek isimlerde olduğu gibi 2 milyon Euro ortalama maaş gibi bir durum söz konusu olmayıp, bu rakamlar daha çok 1.5 milyon Euro bandında olacak gibi görünüyor. Semih Kaya ve Arda Turan'ın ise tabir-i caizse "evlat" kontenjanından sözleşme aldıklarını varsayarsak buradaki rakamlar minimum seviyede olacaktır. Oğulcan Çağlayan'ın sözleşmesinin de makul olacağını düşünmek mümkün. Bu beş oyuncu için toplam ödenecek maaşların 5 milyon Euro olduğunu düşünürsek, gidecek - gelecek isimler üzerinden ciddi bir artıya geçiş söz konusu olacak. 

AKILCI HAMLELERLE BAŞARI HİÇ UZAK DEĞİL
Tabir-i caizse ezbere yorumlayarak ve elimize kağıt kalemi alarak hesap yaptığımız ortamda Galatasaray'ın bu sezona kıyasla gelecek sezon için minimum 15 milyon Euro bonservis geliri ve 15 milyon Euro bandında maaş bütçesinde hareket etme alanı söz konusu olacak. Marcao ve Luyindama'nın satışının söz konusu olması halinde hemen hemen aynı paralara yada biraz daha yakın rakamlara stoper alınacağını söyleyebiliriz. Örneğin, uzun süredir ismi gündemden düşmeyen Luis Abraham bunlardan birisi, ki genç savunmacı için istenilen bonservisin 8 milyon Dolar olduğuna dair bazı iddialar vardı. Elbette bu bir bilgisayar oyunu yada FM değil, gerçekler daha farklı yaşanabilir ancak öngörülen senaryo bu. Bu anlamda gelecek sezon doğru ve akılcı hamleler ile başarıya ulaşmak pek uzak değil. Keza scout ekibinin Marcao veya Luyindama gibi potansiyeli yüksek, takıma vereceği katkının yüksek olacağı isimleri bulması yada altyapıdan rotasyona eklemeler yapmak gerekiyor. 

Mevcut kadroyu, ayrılacak isimleri ve gelecek isimleri düşündüğünüz zaman işin doğrusunu söylemek gerekirse Galatasaray'da yapılacak iki yada üç tane kritik hamle var. Bu kritik hamleleri yapmak için de gayet makul bir bütçe oluşacak gibi görünüyor. Kadronuzda zaten 20 tane üst düzey oyuncunun olması beklenemez, ancak 5 tane üst düzey oyuncunun yanına 6 tane çalışkan ve potansiyeli yüksek ismi kattığınız zaman başarıyı elde etmeniz mümkün olabilir. 

30 yaşın üzerinde emekliliğine yaklaşan yıldız (?) isimler yerine, geleceğe yatırıp yapmayı tercih etmemiz aynı zamanda hem ekonomik anlamda hem de gelecek adına kurtuluşumuzu sağlayabilir. Teknik direktörümüz Fatih Terim'in sezon içerisinde sürekli olarak değindiği konuya devre arasında girizgah yapması, sezon içerisinde de sürekli olarak yetenekli Türk gençlerin akademiye kazandırılması bir operasyonun parçası olarak düşündürüyor. Gelecek sene Emin Bayram'ı rotasyonda göreceğimiz aşikar, belki akademiden yanına bir iki ismi daha eklersek hem kadroda bulunması gereken yerli oyuncu zorunluluğu, hem de üreten ve ihraç ederek kazanan Galatasaray kimliğine ulaşmamızı sağlayacaktır. Keza akademiye kazandırılan Erkan Süer'in yanı sıra bu sene Erzincan formasıyla başarılı bir performans sergileyen Kerem Aktürkoğlu, Akhisar'da forma giyen 20 yaşındaki Ali Kaan Güneren'in transfer edilmesinin yanı sıra kiralık olarak gittiği Tarsus İdmanyurdu formasıyla başarılı bir sezon geçiren Ali Yavuz Kol gelecek sene için şimdiden A takım kadrosuna göz kırpıyor gibi. Ne dersiniz?

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0