Yeni Model Sarayın Sultanları

Haziran ayını çalkantılı geçiren Galatasaray kadın basketbol takımı, 2 sezondur takımın baş antrenörlüğünü yapan Efe Güven ile sözleşme yenilerken yeni sezon kadrosunu da oluşturdu. İki yerli yıldız Işıl Alben ve Tilbe Şenyürek'i elinden kaçıran sarı kırmızılılar, Fransız yıldız Bria Hartley'i ise takımda tutmayı başardı. Alperi Onar ve Sinem Ataş ile yollar ayrılırken, bu iki oyuncunun yerine Pelin Bilgiç ve Cansu Köksal takıma kazandırıldı. Gelecek sezon Galatasaray'ın ana rotasyonu ise şu şekilde oluşacak:

Pelin Bilgiç - Asena Yalçın - Eda Şahin
Bria Hartley - Sude Yılmaz
Cansu Köksal - Meltem Yıldızhan
Anete Steinberga - Bella Alerie
Mercedes Russell

İsim isim oyuncu değerlendirmek yerine yapıyı anlamanın ve anlatmanın daha doğru olacağını düşündüğümden, kurulması muhtemel olan yapıdan bahsedeceğim, oyunu anlamak için de 2019-20 sezonundaki Galatasaray'ı şöyle bir göz önüne almak gerekir. 

Sarı kırmızılıların geride bıraktığımız sezonda en büyük hücum silahı Bria Hartley idi. Eğer sezonun başında Claudia Pop sakatlanmasaydı, Rumen oyuncuyu hücumda Hartley'nin yükünü hafifleten, skor yapan bir pozisyonda görecektik. Claudia'nın yokluğunda göze çarpan en önemli unsurlardan biri buydu. Yeni sezonda bu rolü Anete Steinberga'ya teslim edeceğiz. Steinberga yapı itibariyle sorumluluk almayı seven, özellikle hücumda top kullanmaktan çekinmeyen bir oyuncu. Kadın basketbolunu takip edenler hatırlar, Letonya milli takımında kendini gösterdiği çokça maçı var. Bu noktada tabii herkesin beklentisi ve isteği Amerikalı 3.5 numara idi. Herkesin görüşüne saygı duymakla beraber, Steinberga'nın bu rolü kaldırabileceğini düşünüyorum. Tabii takımdan beklentileri de yüksek tutmanın -özellikle Euroleague'de- handikap ve baskı yaratacağı su götürmez bir gerçek. 

Efe Hocanın tercih ettiği iki Abdli isim Bella Alerie ve Mercedes Russell oldu. Açıkçası Victoria Macaulay özel bir oyuncuydu ama orijinal bir pivot değildi. Şutu ve yüzü dönük oyunlarıyla etkili olan Vicky, hücumda takımı rahatlatıyordu ancak Galatasaray, rakiplerine karşı 'undersize' bir takıma dönüşebiliyor, bu durum özellikle savunma ribaundlarında çok ciddi baş ağrıtıyordu. 2017-2018 sezonundan sonra ilk kez, orjini pivot olan bir oyuncuyu izleyeceğiz. Oyunun değişeceğini görmek adına önemli bir done bu. Orta mesafe şutları var ama daha çok çember altında etkin ve fiziği yerinde bir oyuncu. Bella Alerie ise takımın tek kapalı kutusu. Eğer Stankovic katkısı alabilirsek faydalı da oynar, tabii az bilinen bir oyuncu olması dolayısıyla yorum yapmak zor. Net bir 4 numara veya net bir 5 numara olarak tanımlamak imkansız, bu yüzden Bella için sezon başını beklemek daha doğru olacaktır. 

Yerli rotasyonunda önemli değişimler oldu. Işıl, Tilbe, Funda, İnci, Alperi ve Sinem takımdan ayrılırken Asena, Pelin ve Cansu takıma dahil oldu. Bu noktada Tilbe'ye ayrı bir parantez açmak gerekir. Işıl tabii ki bir efsane ve yeri doldurulması zor olan bir oyuncu ancak piyasada Tilbe'nin muadili yok -Çukurova'da oynayan İlayda hariç- dolayısıyla bu noktada hep bir eksi yazacağız rotasyona. Işıl yerine Asena, Alperi yerine Pelin, Sinem yerine Cansu hamlelerini düşündüğümüzde kağıt üstünde artan bir kaliteden bahsetmek mümkün. Bir kere şunu söylemek lazım; Bu sezon Cansu, Meltem ve Sude'den iyi katkı alabilirsek özellikle rotasyonda çok ciddi rahatlayacağız. Geçtiğimiz sezona oranla daha kaliteli oyunculardan kurulu bir kadro var elimizde, eksikler ve soru işaretlerinin olması da normal. Sezon başladıkça bu eksikleri ne kadar giderebileceğiz, soru işaretlerine ne kadar cevap bulabileceğiz, bunu zaman gösterecek...

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0