Mercek Altında | Ismaila Coulibaly analizi...

Galatasaray'ın yeni sezon öncesinde kadrosuna katmak istediği Sarpsborg 08'da forma giyen Malili orta saha oyuncusu Ismaila Cheick Coulibaly hiç kuşkusuz bir çok futbolsever için kapalı kutu.. Futbol hayatının ilk profesyonel sezonuna 2019 yılında başlayan ve Norveç ekibinde her geçen hafta yükselen bir performans çizerek scout ekibinin dikkatini çekmeyi başaran Malili genç oyuncuyu sizler için mercek altına aldık..

25 Aralık 2000, Mali doğumlu olan Coulibaly futbola doğup büyüdüğü toprakların takımlarından birisi olan CS Duguwolofila'da başlarken, burada başlayan amatör futbolculuk deneyimi Norveç ekibi Sarpsborg'un neredeyse tüm Afrika'yı tarayan antrenörlerinin dikkatini çekmesiyle İskandinav ülkesinde şekillendi. 2017 yılında ilk olarak Sarpsborg altyapısına dahil olan ve Ocak 2019'da mavi-beyazlı takımın kadrosuna dahil olan 1.83 boyundaki Malili genç oyuncu deneme antrenmanlarındaki başarılı performansıyla A takımın rotasyonuna dahil olmayı başardı. Teknik direktör Geir Bakke tarafından rotasyonun bir parçası yapılan Coulibaly, her ne kadar bazı "istatistik sitelerinde" forvet olarak görünse de, kısa bir süre önce başlayan profesyonel futbol hayatında Sarpsborg forması altında genel itibariyle merkez orta saha - forvet arkası pozisyonlarında görev yaptı. Yine bazı sitelere göre sol ayaklı olarak görünse de, aslında sağ ayaklı olan ancak sol ayağını da kullanabiliyor. 

İLK SEZONUNDA POZİSYON ARAYIŞLARI
2019 yılının Nisan ayında oynanılan Bodo karşılaşmasında maçın son dakikasında oyuna dahil olan Coulibaly, bir sonraki şansını bu maçtan 3 hafta sonra oynanılan Kristiansund maçında son 8 dakika oyuna dahil olarak buldu. Ranheim II karşısında ilk kez ilk 11'de görev yapan Malili oyuncu, ilk sezonunu bu şekilde rotasyonun bir parçası olarak 14 maçta 508 dakika şans bularak tamamladı. Genel itibariyle takımın 20 yaşındaki forveti Jörgen Strand Larsen'in yerine oyuna dahil olan ve ikinci forvet / forvet arkası orta saha rollerinde forma giymeye başlayan Coulibaly'nin pozisyon itibariyle gerçek yerini bulması sezonun son bölümüne doğru oldu. Teknik direktör Bakke sezonun son ilk bölümünü 4-4-2 formasyonunda oynarken, son bölüme doğru 4-3-3 düzenine geçti ve Coulibaly'de bu formasyon değişikliğiyle birlikte orta sahada sol içte oynamaya başladı. Ligin 15.haftasında deplasmanda oynanılan Stabæk FK karşılaşması bu açıdan bir ilkti ve Malili oyuncu yeni rolünde başarılı bir performans sergiledi. 

PANDEMİ SONRASI YÜKSELEN DEĞER
Koronavirüs salgını sonrasında Haziran ayında başlayan Norveç Ligi'nde teknik direktör Mikael Stahre tarafından rotasyonda değerlendirilen Malili orta saha oyuncusu, pozisyon olarak da merkez orta sahada kullanılmaya başladı. 3-4-3 düzeninde oynayan Sarpsborg'da ideal kadroda merkez orta saha 21 yaşındaki Norveçli orta saha Vetti ve 24 yaşındaki İsveçli oyuncu Saletros'dan kurulurken, genç oyuncu haftalar geçtikçe Vetti'nin yerine süre almaya başladı. Ligin beşinci haftasında Temmuz ayında Brann karşısında Vetti'nin yerine ikinci yarıda dahil olan Coulibaly, bir sonraki hafta Sandefjord karşısında ilk 11'de şans buldu. Genç oyuncu profesyonel futbol kariyerinin ilk golünü de bu karşılaşmada attı ve takımını 1-0 öne geçiren isim oldu. Bu maçın ardından ilk 11'de her hafta düzenli olarak oynamaya başlayan Malili genç orta saha oyuncusu sol iç / sol merkez olarak görev yaptığı formasyonda Vetti'yi de yedek kulübesine mahkum etti ve Saletros'un partneri olmaya devam etti. 19 yaşındaki oyuncu devam eden sezonda 4 gol - 1 asist kaydederken her geçen hafta büyüyen oyunuyla da dikkat çekmeyi başardı.

ARTILARI / EKSİLERİ: ÖĞRENİYOR, GELİŞİYOR
19 yaşındaki Mali'den gelen bir çocuğun ilk günden itibaren Norveç'e uyum sağlayarak ligin altını üstüne getirmesini beklemek elbette hayalcilik olur. Afrika topraklarında büyümesi nedeniyle Fransızca konuşabilen ancak hem Norveç dilini hem de İngilizce'yi yeni öğrenmeye başlayan, Sarpsborg'a geldiği ilk aylar "okula gitmeye devam edeceğim" açıklaması yapan bir isim Coulibaly. 2019 yılını tabir-i caizse "adaptasyon" süreci olarak geçiren genç oyuncu, pandemi sonrasında sıkıştırılmış fikstürde gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Yaşının verdiği dinanizm, enerjik oyun yapısı bunda başrol oynasa da her geçen hafta üzerine koyarak devam etmesi ve kadronun değişmez bir parçası olması gelişimini net şekilde gösteren etkenlerden birisi olarak yorumlanabilir.

"Neleri iyi yapar veya kötü yapar?" bölümüne geçmeden evvel hemen belirtmek gerekiyor. 19 yaşında olan ve gelişime açık, hatta hala öğrenen bir oyuncudan bahsettiğimizi unutmayalım. O nedenle beklentileri de belli bir seviyede tutmak mantıklı olacaktır. 

Top kontrolü yaşına rağmen oldukça iyi olan Coulibaly, merkez orta sahada geçiş oyununda dikine oynamayı seven bir profile sahip.. Savunmadan topu aldıktan sonra süratli bir şekilde oyunu üçüncü bölgeye taşımaya çalışıyor. 19 yaşındaki bir oyuncuya göre özgüveni ve pas tercihleri dikkat çeken Malili genç oyuncu, her ne kadar "uçup kaçmasa da" oldukça çabuk ve hızlı bir görüntü çiziyor. Bu sezon takımının en çok top çalan isimlerinden birisi olan Coulibaly, pas arası yaptıktan sonra hızlı bir şekilde topu ayağından çıkartarak öne oynuyor. Hatta uzun pas / ofans bölgesine gönderilen isabetli pas konusunda hem takımının hem de ligin dikkat çeken bir istatistiğine sahip: %78.. Daha önce takımımızda forma giyen Badou Ndiaye'de de gördüğümüz bu özellik, hatırlanacağı üzere Senegalli oyuncunun yüksek temposuyla birleştiğinde takımın hücum repertuarına yeni bir seçenek ekliyordu.  Genç oyuncunun da sürekli olarak topu kazandıktan sonra ileriye doğru koşuya devam etmesi, ceza sahası ve çevresindeki dönen topları kovalaması, zaman zaman ceza sahası dışından şut denemeleri hücuma katkısı açısından değerli görünüyor. Geçen sezon "pas takımı" olan Galatasaray adına hiç kuşkusuz önemli bir özellik olacak gibi.. Özellikle ligin ikinci yarısında Seri'nin bu alanda kusursuza yakın oyunu dikkat çeken bir noktaydı, zaman zaman oyun kurma konusunda orta sahada yalnız kaldığına şahit olmuştuk. Ayrıca sürekli olarak takım arkadaşını araması yada top ayağındaki arkadaşının pas kanallarına gelerek "pas açısı" oluşturması günümüz futbolu adına değerli. 

Formasyon olarak genelde dörtlü orta sahada 6 numaranın yanında tamamlayıcı 8 rolünde olan Malili oyuncunun savunma tarafında mutlaka geliştirmesi gereken özellikleri var ancak burada dikkat çeken noktalardan birisi top kontrolüne ve isabetli paslarıyla da doğru orantılı olarak "top kaybı" sayısının oldukça düşük olması. Bu bölgede görev yapan 19 yaşındaki oyuncu için oldukça değerli bir detay olarak karşımızda duruyor.

Fizik olarak her ne kadar cılız dursa da Coulibaly'nin temposu, atletizmi, hızı, sürati ve sahadaki dengeli duruşu hanesine yazılabilecek artılardan birisi. Oynadığı bölge gereğince ikili mücadelelerde biraz daha ayakta kalması (%46 kazanma oranı) gerekiyor ancak bunun da tamamen gelişime bağlı bir olgu olduğunu tekrarlamakta fayda var. Genç oyuncu için dikkat çeken noktalardan birisi de, rakip takım kendi sahasında hazırlık pasları yaparken rahatsız edici koşular atarak hataya veya rakip stoperi uzun oynamaya zorlaması. Sarpsborg'da orta alanda amansız bir enerji ortaya koyarak sık sık ön alanda pres yaparak rakiplerini rahatsız eden Coulibaly'nin saha içi çalışkanlığı da dikkat çekiyor. Bu tarz denemelerinde yapacağı top çalmalarla gol şansı yaratması oldukça yüksek, ki genç yaşına rağmen ayağını sokmaktan çekinmiyor. 

Gelelim eksilerine..
Coulibaly'nin eksiği olarak söyleyebileceğimiz göze çarpan ilk nokta kesinlikle fizik olarak daha sert olması gerektiği ve hava toplarındaki kontrolünü daha iyi hale getirmesi gerekiyor. Süper Lig gibi sert bir ligde oynayacağını düşünürsek, fizik olarak gelişmesi gerekiyor. Geçen sene pas oyununu oynama konusunda ligin en büyük yeteneklerinden Jean-Michael Seri'nin zaman zaman orta alanda nasıl ezildiğini gördük. Uzun boyu (1.83) ve iyi bir fiziğe rağmen hava toplarındaki etkisizliği de dikkat çekici, Norveç Ligi'nde bu sezon içerisinde ortalamasının %30'larda olduğunu belirtelim. 

Coulibaly eğer üst seviyeye kendisini taşımak istiyorsa dribling yada adam geçme yeteneklerini geliştirmesi gerekiyor. Topu kazandıktan sonra üçüncü bölgeye aktarmasının oldukça iyi olduğunu söylemiştik ancak bunu çabuk, dikine, kısa/uzun pas tercihleriyle yapıyor. Genç yaşı ve genetik özelliklerinin getirdiği atletizmine rağmen dribling özelliklerinin sınırlı olduğunu söylemek mümkün. Tabir-i caizse topu kazandıktan sonra "basıp giden" bir görüntüsü yok. Yapmak istediğinde genelde başarısız oluyor, bunda fizik olarak güçlü olmamasının da etkisi büyük.

Ismaila Coulibaly Kimdir?

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0