STSL | Gelecek adına umut verici oyun...

Galatasaray, Süper Lig'in ilk haftasında Gaziantep FK'yı Radamel Falcao (2) ve Emre Kılınç'ın golleriyle 3-1 mağlup etmeyi başardı ve lige galibiyetle başladı. Bu karşılaşmanın analizini ekibimizden Mücahit Mintemur kaleme aldı. 

Üçüncü kez bir takımın başında Süper Lig'e giriş yapan Sumudica bir kez daha ligin açılış maçın ağır bir yenilgi aldı. İlk sezonunda Kayserispor ile Galatasaray'a, geçen sezon Gazişehir ile Fenerbahçe'ye hem oyun hem skor olarak ağır bir şekilde yenilip lige çok kötü bir giriş yapmıştı. Bu sezon yine Galatasaray'a karşı benzer bir senaryo izledik. Farkın büyümemesi tamamen Sumudica'nın şansına oldu. Bahsettiğim ilk 2 sezona göre bu sezon bir farklılık o da Sumudica geçen sene de bu takımın başında olması. Bu konuyu inceleyecek olursak Sumudica takımlarının sezonlara başlangıcında sorun yaşamasının en büyük sebebi alan savunması yaptırması. Ligde tek örnek olan Sumudica alan savunmasını yeni bir araya gelmiş takımlarına adapte etmekte zorlanıyordu. Adapte ettikten sonrasında ise kadro kalitesi düşük olmasına rağmen çok hızlı bir toparlanış gösterip ligin baş üstü takımlardan biri haline geliyor. 

Lakin bu sezon farklılık mevcut. Sumudica geçen seneden beri bu takımın başında ve kadrosu çok büyük bir revizyona uğramadı. Bu sebeple bu kadar hazır görünmemelerinin sebebi sadece kendi takımıyla mı alakalıydı yoksa Galatasaray mı bu durumu tetikledi? Gazişehir, Galatasaray karşısında yine alan savunması uyguladı. Bu durum hiç hazır olmayan ve kadro kalitesi çok düşük takım karşında Galatasaray'a büyük avantaj sağladı. Alan savunmasında rakibin nasıl pozisyon aldığı veya nerede durduğu önemli değildir. Sen topa göre pozisyon alır buna göre takım bütünlüğünü bozmadan yerleşirsin. Futbol insan oyunu. İnsan dediğin de kusurdan ibaret. Alan savunmasının en büyük zaafı da insandır. Anlık bir dalgınlık kalenizde golle sonuçlanır. Dünya futbolunda savunmaların artık çok daha iyi olduğu bu dönemde topa sahip takımın alan savunması yapan takıma karşı çözümü pas hızını arttırmak topu bir kenardan diğerine çok hızlı aktarıp, insan oğlunun doğasında var olan kusurun tetiklenmesini bloklar arasında boşluk oluşmasını bulup bu boşluklardan pozisyon üretmeyi amaçlarsın. Bugün Guardiola beklerini merkezileştirirken en önemli amaçlarından biri topu dolaştırma hızını arttırmak için merkezde pas opsiyonunu arttırmak. Buradan tekrar maça dönecek olursak elbette ki Gazişehir'in yetersizliğinin etkisi var ancak yadsınamayacak diğer bir gerçek  şu ki Galatasaray topu standartın üstünde hızlı dolaştırdı ve geçen seneye göre çok daha fazla hareketliydi. Galatasaray'da yeni isimler olsa da pek çoğu takıma alışmış ve hazır gözüktü. Galatasaray sezona iyi bir futbol ve güzel bir skorla başladı. Lakin bu maçı kıstas olarak alabilir miyiz bilmiyorum ancak şu bir gerçek ki hazırlık maçlarından sonra umutsuz bir Galatasaray beklerken çok daha iyi bir takımla karşılaşması gelecek adına umut verici.

Taylan yeni mevkisi itibariyle yeni bir isim denilebilir. Savunmanın önünde oynayan Taylan yeni bir mevkiye evrilmesi gerekiyordu. Taylan forvet arkası veyahut 4-3-3'ün iç oyuncusu gibi oynadı. Lakin bu bölgeler için vizyon eksikliği var. Koşuyu görüp pas atma, skorerlik, ceza sahası ve çevresinde iyi pozisyon alma gibi sorunları vardı. Fatih Terim Taylan'ı bir adım geriye atıp ondan takımın pis işlerini yapmasını istedi. Fiziksel gücü ve dinamizmiyle, bu yeni pozisyonundaki oyun bilgisi eksikliğini kapatmaya çalışıyor. Gazişehir maçında da gayet iyi bir oyun oynadı. Mücadeleden kaçmadı, ilk topları genelde isabetli kullanarak oyunu başlattı. Tabii burada Gazişehir'in hiç baskı yapmayı düşünmemesi de etkili oldu.

Emre Kılınç da mevki değiştirenlerden oldu. Aslında bakarsak Emre'nin merkezdeki performansı kanatlardan daha etkili olabileceğini gösterdi. Hareketliliği, şutu ve fena olmayan pas yeteneğiyle sol içte çok daha etkili olabilecek gibi duruyor. Kenar oyuncularına göre çabukluğu standart olmasına rağmen merkeze geçtiğinde fark yaratabiliyor. Gole yakın da bir oyuncu olması Galatasaray'ın 2 sezondur yaşanan en büyük orta saha problemlerinden birine çözüm olabilir ancak bir savunma zaafı da yaratacağını unutmamak gerek. 

Omar da maçın iyilerinden oldu. Fiziksel olarak çok hazır durumda ve Feghouli'yi konfor alanını çokça genişleten bir isim. Teknik ve hücumda iyi ancak fiziksel ve savunma olarak zayıf olan Mariano'dan, Her şeyi ortalama yapan ve fiziksel olarak çok iyi bir isme geçiş yapılmışa benziyor.

Maçın en kötüsü ise bana göre ligin en kötü kalecisi Fatih'ti. Üstüne gelen topları uzaklaştırma konusunda sıkıntılı bir isim olmasına rağmen Okan'dan fazla neyi yapıyor kafamdaki en büyük soru işareti. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0