Galatasaray'ın Savunma Geçişlerindeki Sorunlar

FCN Blog'un YouTube kanalında yayınlanan Maraton programının sevilen yüzü Osman Burak Çetinkaya (@ohkebap)  bizler için Galatasaray'ın savunma geçişlerindeki sorunları kaleme aldı. Terim'in öğrencileri milli aranın ardından oyunun iki yönünde de ekstra bir gelişme kaydederek rakiplerini forse etmeyi başarırken, oyun içerisinde ufak tefek defolara da sahip görünüyor.. 

Galatasaray son haftalarda hücum anlamında daha akıcı bir oyun oynamaya başladı ancak savunmaya geçişlerde sorun yaşamaya devam ediyor. Rakiplerin kolaylıkla kontra atağa çıktığını görüyoruz. Rakiplerin rahatça kontra atağa çıkmasının sebebi Galatasaray'ın hücum yerleşimlerinden kaynaklanıyor. Kontrolsüz hücum kontralara sebebiyet verir. Bunu Hatayspor maçındaki kontra ataklar yardımıyla inceleyeceğiz.

AVRUPA'DAN YERLEŞİM ÖRNEĞİ: CONTE'NİN CHELSEA'Sİ
Conte Chelsea ile şampiyon olduğu sezon takımı 3-4-3 şeklinde diziliyordu. Topa sahip olup hücumda yerleştiği zaman ise beklerin çıkmasıyla beraber bu formasyon 3-2-5 şeklini alıyordu. Ön 5’li hücumdayken 2 orta saha Kante ve Matic kontraları engellemek amacıyla 5’linin biraz daha gerisinde pozisyon alıyordu. İkisi de girdiği mücadeleleri kazanma konusunda mahir oldukları için dönen topları almaya yatkın oyunculardı. Dönen topa uzak kaldıkları pozisyonlarda stoper 3’lüsünden biri çıkıp onların uzak kaldığı bölgeyi kapatarak rakibin kontra atak geliştirmesini engelleme konusunda katkıda bulunuyordu.

Chelsea örneğinde dönen toplar için mücadele oyuncular hem sert hem de bir düzenin içinde nerede duracaklarından haberdarlar. Sert oyuncu olmaları onların büyük avantajları olsa da asıl mesele oraya düşen toplar için o bölgelerde oyuncu bulundurmak. Dönen toplar için oyuncu bulunduran bir takım 5 oyuncuyla bile hücum etse topun döndüğü anlarda kontrayı engelleyebiliyor ve topu aldığı oyuncularla hücumu devam ettiriyorlar. Bunun getirisi, takımın hücum sürekliliğini sağlanıyor ve devamlı geri koşmak zorunda kalınmıyor.

Tabi savunan rakibin birebirde etkili oyuncuları, orta hatta dönen toplar için bekleyen hücumcu takımın oyuncularını bireysel yeteneğiyle geçebiliyor. O zaman da geriye yapılan koşular ve arkada bekleyen stoperlerin pozisyon bilgisi çok önemli hale geliyor.

Chelsea geçmişten bir örnek ancak bugün Avrupa’nın en popüler liglerinden en küçük liglerine kadar hücum sürekliliği sağlamaya çalışan takımların büyük çoğunluğu buna benzer olarak ilerde kalabalık olduğu anlarda arkada nizami şekilde dönen toplar için mücadele verecek oyuncular bulunduruyor. O dönemin Chelsea takımı bunun ilk örneği olmasa da iyi bir uygulayıcısı idi.
 
HATAY MAÇINDAKİ HÜCUM YERLEŞİMLERİ
Galatasaray’ın kolay kontra yemesindeki en önemli sebep hücumda yerleştikten sonra dönen topları için bekleyen bir oyuncu grubunun olmaması. Buradaki düzensiz yapı kontra atakların önünü açıyor.

Henüz maçın başında Galatasaray hücumda kalabalıklaşıyor, iki bek çıkmış üç Emre de ceza sahası içinde. Geride stoperler haricinde sadece Taylan ve Feghouli kalmış.. Feghouli sağ tarafta, Taylan merkezde kalmış. Sol tarafı koruyan herhangi bir oyuncu yok. Top sola düşerse Hataysporlu oyuncuların önünde inanılmaz bir boşluk kalacak ve rahat bir kontra atak şansı olacak.

Taylan’ın hatalı pasında topu alan Hatayspor tehlikeli bir boşluk buluyor. İki görüntü arasında 3 saniye var. Yanlış hücum yerleşiminin bir pas hatasıyla 3 saniyede hangi noktaya geleceğinin örneği..

Maçın ilerleyen dakikalarında Linnes’in de top sürerek içeri girmesiyle beraber 6 kişiyle ön hatta bulunan bir Galatasaray görüntüsü ortaya çıkıyor. Geride 2 stoper haricinde Taylan ve Emre Taşdemir bekliyor. Taylan merkezde biraz geride olsa da onun pozisyonu normal. Taşdemir sol çizgiye çok yakın pozisyon almış. Taşdemir biraz daha içte arkada pozisyon alsaydı rakibin Galatasaray’ın solundan yapacağı atakları daha rahat engellerdi. Eğer Taşdemir çizgiye basmakla yükümlüyse içte başka bir oyuncu pozisyon almalı. Sonuç olarak Taşdemir veya değil sol içte hücum halindeyken biri pozisyon almalı böylece rakiplerin kontra atakları için bir önlem alınmış olunur. Hem de anlattığım gibi pozisyon devamlılığı sürer. Sağ içte de kimsenin pozisyon almaması ve topun oraya düşüp kontra atağa dönüşmesi bu düzensizliğin bir göstergesi.

SONUÇ: GELİŞME VAR, KONTRALAR TEHLİKE
Galatasaray önceki haftalara göre gelişim gösterdi ancak kontralar hala büyük tehlike gibi gözüküyor. Yazıda Galatasaray’ın kontra yediği ataklardan örnek versem de kontra dönüşmeyen hücum yerleşimlerinde de Galatasaray benzer şekilde yerleşti. Bu da Hatayspor değil de daha iyi kontra atağa çıkan takımlar karşısında bir soru işareti olarak kalıyor.

Onun haricinde Galatasaray’ın ikinci yarıda verdiği pozisyonların hemen hemen hepsi Galatasaray savunmada yerleştiği bölümlerle oldu. Yani onlar savunmaya geçişlerde yaşanan sorunlar başlığı altında incelenecek aksiyonlar değiller. Yerleşik savunmada da problemler var ancak hücum yapma süresi artarsa bunun çok büyük bir sorun olacağını düşünmüyorum. Savunmada bekleyen Galatasaray bu maçın ikinci yarısında olduğu gibi iyi görüntüler vermiyor. Ofansif etkinliğin daha uzun süreye yayılması lazım. Ancak bana göre asıl tehlike yazı boyunca anlattığım kontra tehditleri. Bu tehlikeyi en aza indirmenin yolu hücum yerleşimlerinin daha planlı olmasından geçiyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0