Okan Buruk resmen Galatasaray'da!

Süper Lig'de yeni sezon öncesinde teknik direktör değişikliğine giden Galatasaray'da uzun süren bekleyiş sona erdi. Teknik direktör Domenec Torrent ile yollarını ayıran Dursun Özbek yönetimi, teknik direktörlük görevine Okan Buruk'u getirdiğini resmen açıkladı. Kulüpten yapılan açıklamada 49 yaşındaki teknik adamla bir yılı opsiyonlu olmak üzere 2 yıllık sözleşme imzalandı.

FUTBOLCULUK DÖNEMİ
Futbolculuk yaşantısına Galatasaray altyapısında başlayan ve 19 yaşına geldiğinde 1992 yılında A takıma çıkan Okan Buruk, 9 sezon formasını giydiği Galatasaray'da hiç kuşkusuz Türk futbol tarihinin en büyük başarılarına da imza attı. 4 sene üst üste şampiyon olan takımın orta sahadaki en önemli dinamolarından birisi olan Okan, bir daha bu topraklarda yanına bile yaklaşılamayan UEFA Kupası ve Süper Kupa dublelerinde de ilk 11'in değişmez isimlerinden birisiydi. Fatih Terim'in o dönem "taktik maktik yok - bam bam bam" diye nitelendirdiği, bugünlerin gegenpressinin orta sahadaki bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle başrolündeydi. Ali Sami Yen'de yıllarca dillere pelesenk olan tezahüratın da baş aktörüydü kendisi: Okan Hakan'la süper taraftarınla, Cimbom kupa yakışır sana!

2001 yazında bedelsiz bir şekilde İtalyan devi Inter'e imza atan Okan, camiada büyük tepki görmesinin ardından 2004 yılında bedelsiz olarak Beşiktaş'a imza atarak Ali Sami Yen Stadı'na çıktığında tepkilerin dozajının yükselmesine neden oldu. Beşiktaş forması giydiği dönemde tribünlerde açılan "Okansız" pankartının ardından 2006 yazında Galatasaray'a imza atan Okan Buruk, iki sezon giydiği Sarı-Kırmızılı formayla kariyerinin son şampiyonluk sevincini yaşarken 2008 yılında o dönemki adıyla İstanbul BŞB'e imza attı. Abdullah Avcı yönetimindeki İstanbul BŞB forması altında iki sezon forma giyen Okan, takvim yaprakları 2010'u gösterdiğinde aktif futbolculuk hayatını noktaladı.

Futbolculuk döneminde 434 resmi maçta görev yapan Okan Buruk, milli takım formasıyla da 54 kez boy gösterdi. Galatasaray forması altında olduğu gibi Türkiye milli takımıyla da tarihin en büyük başarısı olan 2002 Dünya Kupası'nda üçüncü olan kadronun bir parçası olan Buruk, kariyerinde kazandığı kupalardan biri hariç (2005-06 sezonu Türkiye Kupası - Beşiktaş) tamamını Galatasaray arması altında kazandı.

TEKNİK ADAMLIK KARİYERİ
2010 yazında futbolculuk hayatını noktalayan Okan Buruk, antrenörlük eğitiminin ardından 2011 yılında Türkiye milli takımında Abdullah Avcı'nın ekibinde yardımcı antrenör olarak görev yaptı. 2013 yılına kadar milli takımda görev yapan Buruk, kariyerinin ilk kulüp tecrübesini ise 2013-14 sezonunda Elazığspor ile yaşadı. Ligde ilk 9 hafta sonunda 7 puan toplayan ve -11 averajda bulunan Bordo-Beyazlı takımda göreve gelen Okan Buruk, görev yaptığı 25 maçta 8 galibiyet - 3 beraberlik ve 14 mağlubiyet alırken takımını da kümede kalma yarışının içine soktu. Buruk'un öğrencileri, ligin son haftalarında Beşiktaş ve Çaykur Rizespor karşısında aldıkları mağlubiyetlerle birlikte en yakın rakibinin 3 puan gerisinde kalınca ligden düştü. Genç teknik adamın başarılı başlangıcı bir sonraki sezon kendisini Gaziantepspor'a götürdü. 2014-15 sezonunda Gaziantepspor teknik direktörü olarak görev yapan Okan Buruk, bir sezon önce küme düşme hattında yarıştığı ve 3 puanla ligde kalan takımı 34 hafta sonunda 10.sıraya taşımayı başardı. Sezon sonunda Antep ekibinden ayrılan Buruk, bir sonraki sezonun ilk 9 haftasında istediği sonuçları alamayan Sivasspor'un başına geçti. Elazığ ve Gaziantep performansları dikkat çeken Okan Buruk için işler pek iyi gitmedi ve 11 maç sonunda sadece 8 puan toplaması sonrasında Kırmızı-Beyazlı takımla yolları ayrıldı. 

2016 yazında TFF 1.Lig ekiplerinden Göztepe'nin başına geçen Okan Buruk, burada geçirdiği 25 maçlık sürede 11 galibiyet - 7 beraberlik elde ederek 40 puan topladı ancak sezonun 25. haftasında görevinden ayrıldı. İzmir ekibiyle bir üst lige çıkma mücadelesi Okan Buruk için kariyerinin dönüm noktasıydı ve Süper Lig ekiplerinden Akhisar Belediyespor'dan teklif geldi. Ligin 26. haftasına kadar 27 puan toplayan takımın başına geçen Buruk, görev yaptığı 9 haftalık sekansta 7 galibiyet - 2 mağlubiyet alarak bu bölümün en başarılı ikinci takımı oldu ve topladığı 21 puanla takımını 7.sıraya taşıdı. Buruk bir sonraki sezon ise tabir-i caizse bir peri masalı yazdı ve Akhisar Belediyespor'da yarı finalde Galatasaray, finalde Fenerbahçe'yi mağlup ederek Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Süper Lig'de ise çıktığı 34 maç sonunda topladığı 42 puanla ligi 11.sırada bitirmeyi başardı. Bu başarılı performans Okan Buruk'u bir sonraki sezonun 7.haftasında Çaykur Rizespor'a götürdü ve Karadeniz temsilcisi belki de küme düşme hattının en büyük adayıydı.  Buruk göreve geldiğinde Rizespor'un ilk 6 hafta sonunda sadece 3 puanı vardı. Ligde ilk maçında Fenerbahçe'yi 3-0 mağlup eden Okan Buruk'un öğrencileri ligin ikinci yarısında müthiş bir çıkış yakaladı ve 2018-19 sezonunu 41 puanla averajla 11.sırada tamamladı.

2019-20 sezonuna Medipol Başakşehir'de başlayan Okan Buruk, tabir-i caizse buraya tırnaklarıyla kazıyarak gelmişti. Koronavirüs salgınının damgasını vurduğu 2020 yılında Başakşehir ile Süper Lig şampiyonluğu yaşayan Okan Hoca, kariyerinin ilk Avrupa Kupası deneyiminde grup aşamasında Roma - M'Gladbach gibi takımları geride bırakırken ikinci turda Sporting Lizbon'u eledi ancak son 16 turunda Kopenhag'a iki maç sonunda 3-1'lik skorla elenmekten kurtulamadı. Bir sonraki sezon Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında Leipzig - PSG ve Manchester United karşısında her ne kadar istediği skorları alamasalar da Okan Buruk'un öğrencileri ortaya koydukları oyunla oldukça tatmin edici bir performans sergilemişti. Ancak ligde işler pek iyi gitmedi ve 21 hafta sonunda Başakşehir sadece 24 puan toplayabilmişti. Son olarak Trabzonspor'a karşı kaybedilen Süper Kupa finali sonrasında Okan Buruk görevinden ayrıldığını açıkladı. 

Oğlunun yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle yaklaşık 1.5 yıldır takım çalıştırmayan ve kendisine gelen tüm teklifleri geri çeviren 49 yaşındaki teknik adam uzun bir süredir çıktığı tüm programlarda Galatasaray'da görev yapmanın en büyük hayali olduğunu söylemekten çekinmedi. Sarı-Kırmızılı camiada bir kulüp efsanesi olan ve Türk futbolunun en çok kupa kazanan teknik direktörü unvanının tek sahibi Fatih Terim'in de 2017 yılında kupada elendikten sonra "Okan, Galatasaray'ın önemli oyuncularından bir tanesiydi, şimdi de Türkiye'nin önemli hocalarından bir tanesi. Altyapıdan çıkıp uzun yıllar Galatasaray'a hizmet eden çok karakterli, futbolculuğu kadar da iyi bir insan. Hocalığı da gayet iyi gidiyor. Okan Hoca, artık hoca diyoruz, inşallah ileride daha çok finaller oynar, bizden de başarılı olur." ifadeleri yakın geçmiş olarak karşımızda duruyor. 

Futbolun cilvesi olsa gerek, futbolculuk kariyerinde son lig şampiyonluğunu Galatasaray ile kazanıp Başakşehir'de futbol hayatını noktalayan Okan Buruk teknik adam olarak ilk lig şampiyonluğunu Başakşehir'de yaşadıktan sonra kariyerine Galatasaray'da devam edecek. 

2001 yılında Inter'e, 2004 yılında Beşiktaş'a imza attığında kırılan kalpleri Galatasaray ile yaşayacağı bir çok şampiyonlukla onarma vakti geldi. Başarılar Okan Hoca, yolun açık olsun! 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0