Tribünlerin sembolü..

Kuşkusuz futbolu takip eden herkes Liverpool'un "You'll never walk alone" tezahüratından etkilenir ve gıptayla bakar. Maç öncesinde Anfiel Road'da tüm atkıların açılıp hep birlikte marşla birlikte bu efsanevi tezahüratın söylenmesi, Liverpool'un bir sembolü olan bu sözün binlerce kişi tarafından haykırılması tüyleri diken diken eder. Galatasaray taraftarı da son yıllarda böyle bir tezahüratın eksikliğinden dem vurmuştu. Bir kaç yıldır, özellikle galip gelinen maçlarda, atkıların açılıp hep birlikte Nevizade'yi binlerce kişinin söylemesi tüyleri diken diken ediyor. Mesela maç öncesi yapılan Warchant marşı eşliğinde atkı şovu, Sami Yen'in sembollerinden birisiydi.

Her takımın böyle bir sembol marşı vardır. Barcelona maç öncesi ve sonrasında hoparlörlerden Barca, Barca! marşını çalar. Manchester United ise Glory, Glory Man Unt!. Real Madrid ise Hala Madrid! marşını çalar. Liverpool'u zaten yukarıda belirttik. Milan takımı ise Inno Milan'ı çalarak maç öncesi tüyleri diken diken etme başarısını gösterir. Panathinaikos bile maç öncesi ve sonrasında bu şekilde efsaneleşmiş marşını çalar. Böyle özel marşlar, oyuncuları da ekstra motive eder. Sözlerin çok büyük katkısı olmasa da, anlamlı sözler ile duygu yoğunlaşır. Örneğin Camp Nou'da her maç öncesi 100binlerce taraftarın hep bir ağızdan "Bizim herkesin bildiği bir adımız var; Barca, Barca, Barca! (tenim un nom, el sap tothom: Barça, Barça, Barça!)" diye bağırması hangi oyuncuyu etkilemez ki? Veya Milan takımı sahaya çıkarken San Siro'da onbinlerce kişinin hep birlikte "Her zaman için ve sadece Milan, Milan! (Milan, Milan solo conte. Milan Milan sempre per te)" bağırması sizce takımı etkilemiyor mudur?

Yeni bir marş yazalım demiyorum. Nevizade gerçekten son derece uzun ve tüm tribünler tarafından söylenmesi zor oluyor. Maç öncesinde marş olarak hoparlörden çalıp belli bir yerde kısılsa, tüm tribünler hep birlikte söylese daha etkili olacaktır. Veya kulüp marşımız.. Kısılacak yer zaten belli; Re re re, ra ra ra! Hepsi bir kenara, bu tarz bir marşımız var aslında. 1980'li yılların sonlarına doğru yazılan son derece anlam dolu bir marşımız mevcut. Hangi marş mı? Elbette "Cimbom başı dik yürür."

Bir çok kardeşimiz, arkadaşımız bu marşı bilmiyordur. Belki hiç duymamış, belki daha yeni yeni duyuyordur. Galatasaray taraftarları, blogları ve portallarında son zamanlarında görülen, rastlanan bir marş ama çok eski bir marş. Yukarıda örneklerini verdiğimiz durumlar gibi söylenemez mi? Kapatın gözlerinizi, bir düşünün.. Aslantepe TT Arena'da maçtan bir kaç dakika öncesinde veya futbolcular sahaya çıkarken aşağıdaki marş çalıyor. Tam "Haydi haydi Cimbom, Cimbom başı dik yürür!" bölümünde ses kesiliyor. Tüm atkılar açılmış bir vaziyette. 50bin küsür kişi hep bir ağızdan söylüyor; Haydi, haydi Cimbom. Cimbom başı dik yürür!

Biz FCN Blog ekibi olarak duyuyoruz. Diğer tüm Galatasaray forumlarını, bloglarını, portallarını ve ultrAslan'da beste işleriyle uğraşan arkadaşlarımızı bu besteyi yaymaya davet ediyoruz.

18 yorum:

  1. Yapılamayacak birşey değil, marşta çok güzel, TT Arena'da yapılması da şahane olur ama bu tribünün abileri dediğimiz insanlara nasıl benimsetilir orası muamma

    YanıtlaSil
  2. Bence mükemmel olur..Tam motive hemde ruh dolu..

    YanıtlaSil
  3. iyide bu marşın bestesini avrupada bazı takımlar zaten kullanıyor.. newcastle united ve manchester united benim bildiklerim.. Eğer bir marşımız olacaksa kesinlikle bize ait ve bizi yansıtan bir marşımız olmalı diye düşünüyorum.

    buda örnek;
    http://www.youtube.com/watch?v=O5HKzm-OUW4

    YanıtlaSil
  4. Evet Old Trafford'da her maç çalınır bu. Bence de özgün bir marşımız olması daha iyi olur. Nevizade Geceleri maç sonları için ve maç sırası için güzel ama maç öncesi için de güzel bir marşımız olmalı ve özgün olmalı

    YanıtlaSil
  5. dinlerken gözlerimi kapattığımda ve tt arenadaki gerçekleşebilecek atmosferi düşündüğümde tüylerim diken diken oluyor!

    YanıtlaSil
  6. @The Wizard of Oz

    dediklerine kesinlikle katılıyorum. bestesi bize ait olmayan bir marşı sembol marşımız gibi kullanmak çok saçma olur. yarın öbürgün Manchester United'la falan maç yapacağımız zaman tribünlerimiz hep birlikte bu marşı söylemeye başladıkları zaman, sizce de çok komik bir duruma düşmez miyiz? Manchester taraftarları demezler mi "aha adamlar bizim marşın bestesini çalmışlar" diye.

    o yüzden ya kendimiz, yeni bir sembol marş bestelemeliyiz. ya da en azından bize yakışan ve daha önce hiç bir takımın kullanmadığı bir besteyi kendimize göre uyarlamalıyız.

    YanıtlaSil
  7. Yahu bu marş yeni değil ki.. 1980'li yılların sonundan kalma.

    YanıtlaSil
  8. Bizim mars zaten Re Re Re Ra Ra Ra. 1924den beri kullaniyoruz.

    Barca marsi gibi bizim marsin seslendirmesi 75. yilimizda oldu. Ancak sözler, yani tezahürat olarak, 1924den beri.

    YanıtlaSil
  9. saldır galatasaray gibi uyutucu tezahurat yapılacağına şu marş taraftarın ağzından öyle bir ataeşler ve duygalandırır ki..
    Kesinlikle yayılmalı bu söylenmeli!!!!!!

    YanıtlaSil
  10. Süper bir marş ama Nevizade daha bir etkileyici görünüyor.Her kazandığımız maç sonrası Nevizadeyle Batman sokaklarını inletiyoruz.Bence Nevizade olsa daha iyi olur...!

    YanıtlaSil
  11. Çok iyi niyetli çalışma ama araştırma kısmı eksik
    Önerdiğiniz beste "tıpkı ManUnited'ın Glory Glory Man Utd" bestesi gibi söylensin diyorsunuz ama paylaştığınız beste onun Türkçesidir zaten :)
    Türk Telekom Arena için Gripin'e beste yaptırılıyor zaten. Bence onu beklemekte fayda var.
    Biraz çakma olur şu önerdiğiniz :)

    YanıtlaSil
  12. bence de bu çakma olur. küçükken söylediğimiz izci marşı işte bu.
    söylenecek tek bir şey var RE RE RE RA RA RA GALATASARAY GALATASARAY CİM BOM BOM
    coştururmak ne kelime, kudurtur, kanımızı kaynatır, tüylerimizi diken diken eder.

    nedense unutuldu bu tezahürat dakika 80 olmuş takım uyuyor hala lay lay, saldır galatasaray vs türünden tezahüratlar. bu tezahürat zor anların,umutların tükendiği zamanların tezahüratı değilmiydi, ne maçlar kazanıldı onunla, neden unutuldu, en zor anlarda neden söylenmez asıl onu sorgulamak lazım

    YanıtlaSil
  13. Herkes sallamış işkembeden.. Neyin çakması yau.. Bu United'a aitmiş bizim bu da ondan apartılmış falan. Hikayeyi geçelim hakikate dönelim.. Arkadaşlar bu beste United'a falan ait değil. 1862'da yapılmış bir beste. Tekrar yazayım Bin Sekiz Yüz Altmış İki.. Amerikan bağımsızlık savaşını konu eden bir şarkıdır bu. The Battle Hymn of the Republic yazarsanız görürsünüz.. Mutlaka bu marş kullanılmalı. Sadece ''Cimbom başı dik yürür'' mesajı bile bunun için yeterli. Bu marş eşliğinde sahaya çıkan oyuncuda Galatasaraylı olmanın ne anlama geldiğini anlayamıyor, sahada ruhsuz oynuyorsa daha futbol şubesini kapatalım..

    YanıtlaSil
  14. resmi sitemizde "Ali Sami Yen'e Veda" şerkısı yayınlandı. bence nakarat kısmının söylenmesi hem ali sami yen'e yad etme açısından iyi olur.

    YanıtlaSil
  15. izci marşı bu izci marşı. komik olmayın beyler.

    YanıtlaSil
  16. bu arada nevizadeden vazgeçmemeliyiz. yıllarca söylenmeli o şarkı.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0