Sercan Yıldırım Kimdir? - Ön İnceleme

Analizime başlamadan önce şunu belirteyim; şüphesiz çoğu futbol sever Sercan'ın nasıl bir oyuncu olduğunu ne gibi özelliklerinin iyi kötü olduğunu hemen hemen biliyordur. Gündeme uzak, tanınmayan yabancı bir oyuncu değil Sercan. Bu yüzden ben de sizlere yabancı bir oyuncuyu tanıtır gibi tanıtmayacağım, bu analizim diğerlerinden daha farklı olacak; Sercan hakkında ki bilinmeyen ve yanlış bilinenleri soru cevap yöntemiyle sizlerle paylaşacağım

Öncelikle kimdir bu Sercan Yıldırım?


Sercan Yıldırım Bursaspor'un alt yapısından çıkan, henüz sadece 19 yaşında bir futbolcu. Kısa sürede yeteneklerini gösteren Sercan, hali hazırda milli takıma kadar yükselmiş durumda. Bilmeyenler için oyuncu yapısını kısaca özetlemek gerekirse rahatlıkla Baros'un gençliği diyebilirim. Aynen Baros gibi, sezgileri ve futbol zekası yüksek, defansı sürekli zorlayan, ara paslara mükemmel kaçabilen "explosive" diye tabir edilen oyunculardan. Yani açıkça bakarsak Rijkaard'ın sistemine (ve Elano'nun paslarına) birebir uyan bir yapıda. Aynı zamanda bu tarzına uyumlu fiziksel özelliklere de sahip, yani hızı ,daha da önemlisi hızlanması ve çevikliği oldukça iyi seviyede. Top sürmesine ve adam geçmesine ise Baros'tan biraz daha iyi bile diyebilirim rahatlıkla. Diğer saydığım açılardan ise, hali hazırda Baros'un bir kaç kademe altında bir oyuncu.

Eksikleri de oldukça fazla tabi ki ancak bunlara girmeden önce bu eksikliklerine ve Baros'un bir seviye altında olmasına rağmen hakkında bu kadar yaygara koparılmasına, Manchester United tarafından 2 senedir izlenmesine sebep olan şeyi açıklamak istiyorum; potansiyel.

Nedir bu potansiyel?

Futbolcularda potansiyel kavramının anlaşılabilmesi için öncelikle doğuştan gelen yetenek ile var olan yetenek kavramlarının farkının anlaşılması gerekir. Zaten çoğu insanın bunun ne olduğunu anlamaması Sercan'ın küçük görülmesinin sebebidir.

Bildiğiniz gibi bazı yetenekler belirli bir seviyeye kadar çalışılırsa geliştirilebilirler, örneğin şut çekme, frikik kullanma gibi. Ancak gelişme oranı daha az olan yetenekler de vardır ve bunlar genellikle kişinin potansiyelini belirleyen yeteneklerdir. Tahmin edeceğiniz gibi bu bahsettiklerimin çoğunluğu mental yetenekler, yani futbol zekasıdır. Kişinin futbol zekasını gösteren pozisyon alma, iki üç adım sonrasını görebilme -yani sezgi-, dönen topu takip edebilme, yaratıcılık gibi özellikler normalde uzun yıllar boyunca gelişen, kişi futbolunda olgunlaştıkça artan özelliklerdir. Ancak nadiren bu özelliklere Sercan gibi genç yaşında sahip olan oyuncular çıkar ve "bu adamın potansiyeli var" dedirtirler. Çünkü normalde uzun yıllarda gelişen deneyimlerle oluşan futbol zekası daha bu yaşında bir seviyeye kadar vardır, potansiyelin ilk göstergesi budur.

Potansiyeli gösteren bir diğer etmen ise bahsettiğimiz çalışarak geliştirilebilen özelliklerin gelişme hızıdır. Yani kiminin üç yıl çalışarak geliştirebildiği şutları birisi bir yıl çalışarak geliştirebiliyorsa, bu yine bir potansiyel göstergesidir. Ve çok daha önemlisi;  bu gösterge, kişinin eksikiklerini kapatabileceğinin de bir nevi teminatıdır. Yani şu an "Sercan 12 maçta 2 gol attı, bitiremeyen forveti ben ne yapayım" demek saçmadır çünkü Sercan'ın potansiyele sahip olduğunun bilinmesi onun bu eksiklikliğini de kapatabileceğini göstermektedir. Manchester United'ın 2 senedir Sercan'ı izlemesinin sebebi tipini çok beğenmeleri değil. Gayet açıkça gelişim hızına bakıyorlar (çünkü gelişim hızı oyuncunun potansiyelini gösterir), yapabileceklerini o daha yapamadan inceliyorlar. Eğer Sercan 30 yaşında olsa şu an hemen hemen hiç kimsenin umurunda olmazdı bu ortalama özellikleriyle. Ama yeteneklerinin dışında gösterdiği "çok daha iyisini yapabileceğinin" ışığı, onu bu kadar çekici kılıyor. Sercan şu anki gösterdiği potansiyelle 3-4 sene içinde gerçekten dünyanın sayılı forvetleri arasına girebilir.


Peki madem böyle bir altın madeni, niye Bursa elinde tutmuyor veya bu kadar ucuza satıyor? Veya Manchester United 10 milyon euro'yu basıp satın almıyor?



Gördüğüm kadarıyla akılları en çok meşgul eden, karıştıran soru bu. Ve yine Sercan'ı küçük görenlerin en güvendikleri savı da bu. Şöyle diyorlar; "eğer dediğiniz gibi Manchester United takip etseydi şimdiye kadar kırk kere bastırır parayı alırdı, demek ki bu bir yalan, takip edildiği falan yok". İşte ne yazık ki bu düşünceler de az önce bahsettiğim "potansiyel" kavramının anlaşılamamasından dolayı var. Kısaca açıklamak gerekirse buradaki en büyük yanlış, her potansiyel gösteren oyuncunun o potansiyeline ulaşacağı düşüncesidir. Ancak ne yazık ki (!) futbolcular robot değiller. Bin bir türlü çıkabilecek sorun, kendilerinden çok şey beklenen gençlerin sadece vasat futbolcular olarak kalmasına sebep olabiliyor. Örnekler için çok uzağa bakmamıza gerek yok, yine Milan Baros bunun birebir örneği.



Milan Baros 17-19 yaşlarında patlamayı Banik Ostrava adlı takımda yaptığı zaman tüm büyük kulüplerin radarına da girmişti. Geleceğin en iyi forvetleri arasına gireceği düşünülen Baros  Juventus, Inter ve Borussia Dortmund gibi devleri de reddedip Liverpool'a transfer olduğunda sadece 20 yaşındaydı. Burada başarılı başlayan Baros ne yazık ki -günümüzde hala dert olan- son vuruşlarını geliştiremediği ve kale önünde topla çok iyi buluşabilmesine rağmen bunları gole dönüştüremediği için 3 sezon sonunda satıldı ve bundan sonra Galatasaray'a gelene kadar ki takımlarında sezon başı 15 maçtan fazla pek forma şansı bulamadı.



Sonuç olarak her potansiyel sahibi futbolcu o potansiyele ulaşıp efsane olacak diye bir şey yok. Bu yüzden Sercan şu an için büyük kulüplere 10 milyon euro etmez. Evet Sercan bu hızla giderse 2-3 sene içinde 20 milyona çıkarabilir değerini, bu yüksek bir ihtimaldir, ancak bunun garantisi yoktur, çünkü Sercan bir insandır. Kimse de bu paralara büyük bir kumar oynamaz, oynaması gerekmez. Ancak şöyle olur, Sercan'ın şu anki yetenekleri 2-3 milyon ediyorsa potansiyel gösterdiğinden dolayı değeri 6-7 milyona çıkar. Büyük kulüpler izlerler, günün birinde de gelişmeye devam ederse evet, alırlar.Peki niye Bursa Sercan'ı tutup şimdi Galatasaray'a 5 milyona satacağına, 2-3 sene sonra değerini arttırdığı zaman direk Manchester'a 10 milyona satmıyor? Veya niye Sercan direk yurt dışına gitmek istemiyor da önce Galatasaray'a gelmek istiyor?

Aslında bu sorunun da cevabını etkileyen bir kaç faktör var. İlki dediğimiz gibi Manchester United'ın takip etme süresinin bitmemesi. Anladığım kadarıyla şu an Sercan'ın istendiği kadar değer etmediğini düşünüyorlar, ancak tabi ki belli olmaz, hala takipteler. Unutmamak gerekir ki Manchester United gibi takımlar her daim oyuncuları takip ederler. Yani Manchester sadece Sercan'ın peşinde gibi bir durum yok, kim bilir hangi ülkelerde ne oyunculara bakıyordur.

İkinci olarak da olaya Bursa açısından bakalım. Bursa'nın Sercan'ı daha fazla tutamamasının, yani Sercan kendini geliştirip 10 milyon edene kadar beklememesinin sebebi Sercan'ın Bursa'da daha fazla gelişemeyeceği gerçeği. Potansiyel gösteren oyuncular çevrelerinde rol-modellere ve oyuncu gelişiminden anlayan antrenörlere ihtiyaç duyarlar.  Sercan'ın Bursa'da bunu bir üst kademeye geçirebilmesinin pek yolu yok. Tabi ki yapabileceği yer de gençlerin gelişimine gösterdiği önemi bilinen Rijkaard'a ve kendisinin birebir örnek alıp deneyimlerini emebileceği Milan Baros'a, Harry Kewell'a sahip Galatasaray'dır. Özellikle Milan Baros 19 yaşındayken Sercan'ın neredeyse kopyası olduğu için Milan Baros'un deneyimleri Sercan için altın kadar değerli olacaktır. Ancak Bursa onu tutmaya devam ederse şu anki halinden daha fazla gelişebileceğini açıkçası zannetmiyorum.

Üçüncü olarak da olaya Sercan açısından bakalım. Sercan tipik bir Türk genci olduğu için, eğer 19 yaşında Manchester'a giderse başarılı olabileceğine inanmıyorum. Ülke özlemi çekecektir, kendisini çok yalnız hissedecektir, sonuçta henüz profesyonel bir futbolcu değil. Kendisi de biiliyordur ki yukarıda saydığım sebeplerden dolayı bir basamağa, Türk ve yabancı oyuncuların karıştığı bir okula, bir geçiş dönemine ihtiyacı var. Bu yüzden direk dünya devleri yerine Galatasaray'a gelmesi onun için inanılmaz faydalı olacaktır.Sonuç

Sizin de görebileceğiniz gibi Sercan'ın Galatasaraya gelmesi üç tarafında kazancına olacak açık bir şekilde. Galatasaray'ın kazancını hala anlayamayanlar için üç maddeyle özetliyorum;

1-Galatasaray'ın oyun yapısına, Rijkaard'ın sistemine ve Elano'nun ara paslarına mükemmel uyumlu, Baros'un neredeyse kopyası ve mükemmel yedeği olabilecek bir forvet,
2-Yabancı kontenjanı doldurulmadan alınabilecek bir Türk oyuncu, ayrıca bu takıma uyum sorunu olmaması açısından da büyük avantaj,
3-Bu şekilde gelişmeye devam ederse bir kaç yıl içinde yurt dışına büyük paralar karşılığı satılabilecek bir işlenmemiş maden.

Oyuncunun daha detaylı "yetenek" analizini ve eksikliklerini ise daha sonraya bırakıyorum. Umarım oyuncu transfer edilir ve bunları da anlatabileceğim bir yazıyı yazabilirim diyerek de bitiriyorum sevgili okurlar.


-ace-

21 yorum:

  1. Süper inceleme. Sercan bana göre Türkiye'nin yeni Nihat'ı. Sonu Nihat gibi olmaz inşallah. Bu çocuk Nihat'ı da geçecek. Onun performansı bana eski patlama yapan Nihat'ı hatırlatıyor

    YanıtlaSil
  2. Süper bir yazi büyük bir zevkle okudum.
    Helal olsun ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle inceleme için teşekkürler.

    Sercan Türkiye'den çıkan nadir yeteneklerden olduğu için bu kadar değerli. Sercan kalibresinde dünyada binlerce futbolcu var. En basitinden Gonzala Higuain. River Plate'ten Madrid'e 5m$ a gitti. Falcao Porto'ya 3m€ ya gitti. Ben Sercan'dansa böyle yetenekler alınması düşüncesindeyim.

    YanıtlaSil
  4. Yorumlar için teşekkürler arkadaşlar.

    @Tayfun
    Binlerce değil kesinlikle ancak onlarca yetenek var diyebiliriz. Galatasaray zaten eğer Sercan olmazsa yabancı bir genç yeteneği kadrosuna katmayı planlıyor. Fakat onlardan önce Sercan'da ısrar edilmesinde yazımın sonunda belirttiğim sebepler geçerli. Ve hepsi de çok önemli ve geçerli sebepler; yabancı kontenjanı, uyum hızı, Galatasaray'ın sistemi (aradığı forvet tipi) gibi. Sercan bunlara birebir uyuyor.

    Çok genç yaşta yabancı futbolcu almak bir risktir yazımda da bahsettiğim sebeplerden, genç yaşta alınacaksa Türk oyuncular her zaman daha iyidir.

    YanıtlaSil
  5. Sercanda bence bu risklerden biri. Daha 19 yaşında. Aydın'da 19 yaşında böyleydi ama şimdiki hali mağlum. Benim demek istediğim Sercan kalibresindeki yabancı oyuncular daha ucuz. Yabancı kontenjanından sorun olacağını zannetmem her türlü alınacak oyuncu 11 oyuncusu olmayacak alternatif olacak.

    YanıtlaSil
  6. sercan için yeni nihat benzetmseine katılmak mümkün değil. nihatın en formda zamanları dahil sercanın bugünkü esneklik, hızlanma, bitiricilik yaratıcılık ve çift ayaklı olma değerlerine ulaşamaz..
    sercanı yaklaşık 3 yıl önce webasalan forumlarında yeni kral sercandır şeklinde anlatmaya çalışıyordum.. ana fikir şuydu. elbette sercan ve hakan şükürün oyun özellikleri birbirine benzemiyor. ancak her ikiside çağın futbolunu domine edecek özelliklere sahip çok önemli golcüler.. yanlış transfer yapmaz ve galatasaraya gelirse.. yeni kral sercan dır..

    YanıtlaSil
  7. @Tayfun

    Hayır anlamamışsın demek istediğimi. Yabancı genç oyuncu almak risktir dedim çünkü daha 19-20 yaşındaki insanlar ülkelerinden uzaklaşıp hiç bilmedikleri tanımadıkları bir ortama girdikleri zaman başarısız olma ihtimalleri çok çok daha yüksektir.

    Yani Sercan'ın Türk olması, uyum sorunu yaşayıp potansiyeline ulaşamaması ihtimalini en aza indirir. Eğer 27-28 yaşlarındaki oyunculardan bahsetsek sana hak verirdim ancak 18-20 yaş gençler için durum böyle. Henüz profesyonel değiller doğal olarak, daha deneyimsizler bu yüzden de duygusallar.

    Son olarak da alınacak defanstan başka yabancı hakkımızı forvete kullanırsak ileride yabancı bir orta saha oyuncusu alma şansımız da kalmayacak, bu da önemli bir nokta.

    Ayrıca Aydın da hiç bir zaman Sercan kalibresine çıkmadı. Sercan kalibresine çıkan genç bir tek Arda var takımda.

    Tüm bu sebepler alınacak yabancı oyuncuyla kar edebileceğimiz 1-2 milyon euroya fazlasıyla değecek sebepler.

    YanıtlaSil
  8. Bursa sercanin bonservisine nekadar istiyorsa verilmeli bana göre gercekden cok yetenekli cok süratli tpou cok iyi sürüyor Barosun kopyasi son vuruslari biraz zayif ama Rijkaardin elinde onuda giderir

    bu ligde topuza tabataya ismaile özere bukadar milyonlar veriliyorsa sercana hayli hayli verilir ( Cok Süper bir Yatirim ) 6-7 milyona alicaksin 2-3 sene sonra EN AZ iki katina satilir

    ama bize gelecegini sanetmiyorum bursanin istedi bonservisi bizimkiler ödiyeceni sanetmiyorum besiktas veya fener kapar

    YanıtlaSil
  9. Abi transferi kesinleşmiş bir isim var mı?Bu gece veya yarın gece açıklanır mı?

    YanıtlaSil
  10. ace çok güzel yazı mükemmel bi açılış olmuş

    kafama takılan bişey var bu sercan 19 yaşında gibi göstermiyor ya ş ufaltmış felan olabilirmi..

    YanıtlaSil
  11. Sercan bu transfer döneminde en çok istediğim oyuncu rakiplerimiz alacak diye çok korkuyorum umarım geç kalmadan renklerimize bağlarız.Bu arada mükemmel bir inceleme olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. @robinho

    Zannetmiyorum açıkçası benim de onun yaşlarındayken kelleşmeye falan başlamış arkadaşlarım vardı :)

    Bu arada benim açılış yazım da şuydu :)
    http://fossacimbom.blogspot.com/2009/12/khalid-boulahrouz-kimdir-on-inceleme.html

    Övgüler için de teşekkürler arkadaşlar, umuyorum ki yıl boyu yazılarımı, maç analizlerimi de okumaya devam edersiniz :)

    YanıtlaSil
  13. herzaman Ace kardes :) biz hep burdayiz:D

    YanıtlaSil
  14. ace kardeş eline sağlık süper olmuş yazı sonunda anlarlar heralde bu adamı niye bu kadar çok istediğimizi önemsediğimizi

    bi gelişme varmı acaba olacakmıki az önce bi yerde okudum aykut+aydın+5000000 teklif etmişiz bizden başka devrede olanda yokmuş bursa başkanı süre istemiş
    başka bilgisi olan varmı acaba

    YanıtlaSil
  15. Sercan, çağın futbolcusu. Günümüzde Arsenal'e baktığımızda öne 3 tane hızlı adam koyuyorlar. Değişerek oynuyor bu adamlar.
    Arshavin-Eduardo-Walcott dönerek oynuyorlar. Arkadan Fabregas-Diaby destek veriyor. Song'da defansif işlere bakıyor.
    Eğer Sercan gelirse Galatasaray öyle bir düzene bürünebilir.
    Rijkaard'ın Arda'yı ileri 3 lünün her yerinden oynatma planı var. Bunu Bursa maçında forvet oynamasından anladık. Kewell zaten sağ-sol-orta farketmiyor. Sercan'da bana göre 4-3-3'ün son 3 lüsünün her yerinde oynar
    Bu transfer ile GS daha modern bir hal alacaktır.
    Takımımız inşallah Arsenal şekline döner. Hedef iyi futbol olsun, kupalar zamanla gelir..

    Tekrardan teşekkürler inceleme için

    YanıtlaSil
  16. ne yani nereye uye olacam!fcn abi sen bana bir anlatirisn bunu,bu arada sercan karsilik aydin+aykut 5 million 1 pesin anlasmisiz ne kadar dogru!

    YanıtlaSil
  17. başarılı bir açıklama olmuş.(Analiz demiyorum çünkü nedenlerden gitmişsin)Benimde aklıma takılan konularda aydınlatmışsın..
    teşekkürler..

    YanıtlaSil
  18. Sercan transferi hakkında bir bilgi varmı acaba günler geçiyor ses seda yok şimdilikk???

    YanıtlaSil
  19. Nistelrooy ile falan mı ilgileniyoruzda Sercan haberleri azaldı 1-2 gündür... ?

    YanıtlaSil
  20. @ Houner ve Melbourne

    Sercan hakkında yazılarımızın arasında bilgi veriyoruz, neredeyse her gün düzenli olarak durum bildirimi yapıyoruz :)

    YanıtlaSil
  21. evet bugün yorumunuz ne Kaan bey ? var mı gelişme hiç..

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0