Neden Düşünülmez? | Gregory van der Wiel

Futbolcu araştırma ve öndeğerlendirme yazılarımıza devam ediyoruz. Ajax'tan devam edelim ve futbolcu fabrikası Ajax'ın piyasaya sunduğu bir diğer çok yönlü defans oyuncusu Hollandalı Gregory van der Wiel'i blogumuzda konuk edelim. 1988 doğumlu savunma oyuncusu savunmanın heryerinde oynamasının yanı sıra defansif ortasaha bölgesinde de forma giyebiliyor. Kısacası all rounder diye tabir edilen cinsten bir oyuncu profili karşımızda elbette bunun en büyük nedeni Ajax'ta felsefe olarak temel alınan "Bir oyuncunun bir çok bölgede oynayabilmesi gerekir." mantığıda Ajax altyapısı çıkışlı oyuncuların oynadıkları bölgelerinde çok yönlü (sağ-orta-sol) oynayabilmesini sağlıyor.


Wiel'in futbolla tanışması 1996 yılında Ajax altyapısında oldu. 8 yaşında Ajax altyapısında forma giymeye başlayan genç savunmacı 2002 yılına kadar Ajax altyapısının yaş gruplarında görev aldı. 2002-2005 yılları arasında Haarlem macerasının ardından yeniden Ajax'a dönen genç yetenek bir yıllık paf takım macerasından sonra 2006 yılında Ajax ile profesyonel kontratını imzaladı. 7 yıllık imzaladığı kontrat sonrasında Ajax'ta ilk 6 ayında herhangi bir maçta forma giyemedi. 2007 yılında Ajax forması altında ligin 30. haftasında oynanılan Heracles Almelo karşısında oyuna 71.dakikada giren Wiel böylece Ajax'ta kariyerinin ilk maçına çıkmış oldu. Sonrasında Waalwijk karşısında 81 dakika ve Willem II karşısında 90 dakika mücadele eden genç oyuncu bir sonraki sezona göz kırptı. 2007-2008 sezonunda Ajax'ta tam anlamıyla rotasyon adamı olan Wiel, koca sezon boyunca ikisi UEFA Kupası olmak üzere 9 maça çıktı. Özel antremanlar ve eğitimler ile geçen koca sezonun ardından Wiel bir sonraki sezon yani 2008-2009 sezonunda Ajax forması altında ligde 31'i ilk 11 olmak üzere toplamda 32 maçta forma giydi, 2 gol attı 4 gol attırdı. 20 yaşında artık olgun ve yetenekli bir çok yönlü defans oyuncusu olmuştu Wiel. Zaman zaman sağbek, zaman zaman stoper, zaman zaman sol bek oynadı. Aynı sezonda 9 UEFA Kupası, 2 Hollanda Kupası ve 4 milli takım maçında forma giydi genç oyuncu. 20 yaşında 47 maçta forma giydi ve bu maçlardan 44'ünde ilk 11'de çıktı. Başarılı geçen sezonun ardından Ajax futbol akademisinin Avrupa'ya sunduğu yeni bir savunma oyuncusu olmuştu 20 yaşındaki Wiel. Bu sezon ise Ajax forması altında tamamı ilk 11'de olmak üzere 34 maça çıktı. Ligde tüm maçlarda forma giyen genç oyuncu 6 gole adını yazdırırken, 2 golde de pay sahibi oldu. Ajax'ın sürdürdüğü şampiyonluk mücadelesinde savunmada önemli isimlerden birisi olurken Wiel takımıyla aynı zamanda 10 UEFA, 6 Kupa maçına çıktı. Milli takımıyla 10 maça çıkan genç oyuncu Dünya Kupası'nda çeyrek finalde boy gösterme fırsatına sahip oldu. Başarılı geçen iki sezonun ardından Hollanda'da genç oyuncular arasında en büyük prestij sahibi olan Johan Cruyff adına verilen En İyi Genç Oyuncu ödülünün sahibi oldu başarılı savunmacı.

1.81 boyunda olan savunma oyuncusu sağ ayağına daha yatkın fakat iki ayağınıda kullanabiliyor. Zaten yazının başında da söylediğimiz gibi Ajax futbol akademisinin en büyük özelliği, burada yetişen oyuncuların neredeyse yüzde 90'ı belkide tamamı iki ayağınıda kullanabiliyor. Güçlü, hızlı ve dengeli olan Wiel'in ofansif yönü iyi olduğu kadar savunma yönüde bir o kadar iyi. Ters kademeye girebilen, savunmaya yardım konusunda genç yaşına rağmen çok tecrübeli olan Wiel'ın bonservis bedeli şimdilik 6 milyon euro. Ajax, Arsenal, Porto gibi takımların en büyük özelliği hiç bir oyuncunun vazgeçilmez olmaması kuşkusuz. Değerini bulan veya ederini bulanı gönderiyorlar, çünkü altyapıda onların yerini kapatabilecek çok oyuncuları mevcut ve sistem buna göre işliyor.

22 yaşındaki Wiel savunmanın tüm bölgelerinde ve ortasahanın defansif kısmında oynayabiliyor. Bu özelliği onu kelimenin tam anlamıyla joker kılıyor, çünkü takımda olası bir sakatlık veya maç sırasında eksik kalma gibi bir durum sonrasında başarılı oyuncu o bölgeyi doldurabiliyor. Her antrenörün isteyeceği profilde bir oyuncu Wiel, hem yetenek, hem fundamental hemde karakter olarak. Disiplinli, azimli, hırslı, çalışkan ve başarıya aç. Wiel'in bu yıl olmasa bile gelecek yıllarda büyük takımlara transferi kesin gözüyle bakılıyor. Ajax futbol akademisi oyuncu üretmeye, cümle alem onları gıptayla izlemeye devam ediyor. Savunmanın tüm bölgelerinde sorun yaşayan ekibimiz, böyle bir oyuncuyu neden düşünmez, orası apayrı bir soru işareti kuşkusuz..

9 yorum:

  1. Hollanda'da sağ bek oynuyor. Uğur gönderildikten sonra isterse Maicon alınsın o bölgeye oyuncu alınmasına karşıyım.

    YanıtlaSil
  2. van der wiel eğer gelişimini dolaylı ya da dolaysız bozmaz ise geleceğin no:1 sağ bek adayıdır. sol içinde coentrao... bu arada defansif orta sahamız için neden michael bradley düşünülmez ???

    YanıtlaSil
  3. Bu adamın inanılmaz piyasası var, bize hayatta gelmez bence.

    YanıtlaSil
  4. kesinlikle marquez şu anda bile en az 15-20 milyon € arasıdır. Ajax daha aşağıya vermez. Hele Hollanda ile finale/ya da yarı finale kalırsa +20 lerde bir büyüğe gider... Song mucize ise van der Wiel imkansızdır... bize 1 yoğunlukta defansif, bir de tam orta saha 2 tane futbolcu gerekiyor. Bakalım göreceğiz...

    YanıtlaSil
  5. Bu adamı almaya kalksak 10 milyondan aşağı vermezler bize
    Düşünülmez değil düşünülemez diyelim
    Hani bilinmeyen bir adam da değil hollanda'nın sağbeki..

    YanıtlaSil
  6. michael bradley için de bi yazı bekliyorumm

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize saygı duyuyorum ancak biraz daha mantıklı öneriler yaparsanız bu seri daha güzelleşecektir.Üstelik ne yazık ki,Ajax'ın Galatasaray'dan daha büyük bir kulüp olmasından dolayı herhangi bir oyuncularını alabileceğimizi sanmıyorum-belki Enoh-maalesef durum böyle.Ve Rijkaard faktörüyle de kotarılamaz bu transfer.

    YanıtlaSil
  8. Bonservis bedelinin 6 milyon euro olduğunu nerden biliyorsunuz kulübüyle masaya mı oturdunuz ?

    Futbol gibi serbest piyasası olan bir sektör de fiyatları önceden tahmin edemezsiniz sonuçta yanılıyor muyum ?

    YanıtlaSil
  9. sayın rumeras,
    bence o 6 milyon bayağı bir artmıştır. :)

    sayın fcn ;
    burada değinilmesini ve analizinin yapılmasını istediğim bir oyuncu daha var. oyewu.rica ediyorum efenim :)

    belki bolgu takip eden yöneticilerimiz vardır veye onlarla iltişime geçebilecek kişiler. lütfen onyewu yu tavsiye edelim :p

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0