Neden Düşünülmez? | Jan Vertonghen

İlk yayınlandığı günden bu yana büyük beğeni toplayan Neden Düşünülmez bölümünün yeni konuğu Ajax futbolcu fabrikası çıkışlı ve altyapı patentli savunmanın heryerinde oynayabilen, defansif ortasaha olarak görev yapabilen 1987 doğumlu Belçikalı isim; Jan Vertonghen.


Futbol hayatına Belçika'nın yerel takımlarından birisi olan VK Tielrode forması altında başladı genç oyuncu. 2000'li yılların başında Belçika ekiplerinde Germinal Beerschot'nin altyapısında forma giymeye başladı Vertonghen. Belçika ekibinde 3 yıl forma giydikten sonra Ajax altyapısına transfer oldu ve bu transfer gerçekleştiğinde Jan Vertonghen sadece 16 yaşındaydı. 16 yaşında geldiği Ajax altyapısında 19 yaşına kadar görev aldı ve sonrasında Ajax futbolcu eğitim merkezinin yıllardır uyguladığı politika olarak 19 yaşında Hollanda ligi ekiplerinden RKC Waalwijk takımına Ocak döneminde kiralandı. Sezonu Ajax forması altında açan ve Şampiyonlar Ligi elemelerinde Kopenhag karşısında forma giyen Vertonghen, Ajax forması altında ligte Vitesse karşısında ilk 11'de forma giyerken, daha sonra oyuna 2 kez dahil oldu. UEFA Kupası'nda iki kez oyuna sonradan dahil olan genç oyuncu, Ocak ayına kadar Ajax'ta yedek oturdu, toplamda 6 maçta forma giyebildi. Sezon ortasında geldiği Waalwijk forması altında 12 maça çıktı ve 3 gol kaydetti. Waaljik'te forma giydiği 12 maçta 90 dakikada sahada kalan genç oyuncu, takımı adına olumlu işler yapmasına rağmen Waalwijk takımının küme düşmesine engel olamadı. Waalwijk'te kiralık olarak forma giymek ona tecrübe kazandırmasının yanı sıra fiziki ve mental gelişimine fayda sağladı. 12 maçlık kiralanma macerasının sonrasında tekrardan takımına geri dönen Jan Vertonghen çok yönlü bir oyunu olmasından ötürü ilk yılında 31 lig maçındaa forma giydi. 31 maçın 28'inde ilk 11'de görev alan Vertonghen, 2 gol kaydetti 1 golde kendi kalesine attı. Heitinga ve Vermaelen gibi iki önemli oyuncu cezalı-sakat olduğu dönemlerde stopere geçen genç Belçikalı 2008 yılında 5 yıllık sözleşme imzalayarak Ajax ile bağlarını güçlendirdi.

2008-2009 yılının başında Atletico Madrid'e transfer olan Heitinga'nın yerine geçerek bir sonraki sezon Arsenal'e transfer olacak olan Vermaelen'in partneri oldu. Zaman zaman sol bekte, zaman zaman defansif ortasahada, zaman zaman sağ bekte görev alan Jan Vertonghen; 2008-2009 yılında ilk 11'de 23 maça çıktı, sonradan ise 3 maçta oyuna girerek sezonu 26 maçla tamamladı. 26 maçta 4 gol kaydeden genç oyuncu kariyerindeki ilk kırmızı kartı, Groningen maçının 86. dakikasında ikinci sarı kartta gördü. Aynı sezon UEFA Kupası'nda 7 maçta forma giyen ve bir gol atan genç oyuncu sezonu milli takım, kupa, lig, Avrupa kupaları derken 44 maç ile tamamladı. 44 maçın 41'inde ilk 11 çıkan genç Belçikalı bu sezon Ajax forması altında 32 lig maçına çıktı. 32 maçta 90 dakika sahada kalmasını bilen Jan Vertonghen, 3 gol 4 asist ile sezonu tamamladı. UEFA Avrupa Ligi'nde play-offlar dahil 10 maçta forma giyen başarılı oyuncu yalnızca deplasmanda 2-0 kazandıkları Zagreb maçının 80. dakikasında kenara geldi. Diğer 9 maçta 90 dakika mücadele eden Belçikalı savunma oyuncusu kupa, milli takım, lig ve Avrupa maçları derken sezonu 54 maçla tamamladı. 54 maçın tamamına ilk 11'de çıkan başarılı oyuncu Ajax altyapısında futbol eğitimini ve tekniğini almış bir isim olarak Avrupa'lı kulüplerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz sezon Everton tarafından istenilen fakat sonuca ulaşılamayan transferin yanı sıra geçen sezon Rafa Benitez onu Liverpool'a düşünüyordu. Fakat genç Belçikalı bir yıl daha takımında kalarak gelişimini devam ettirdi.
Mücadeleci yapısı, hızı ve süratinin yanı sıra çok yönlü olmasıyla Jan Vertonghen kelimenin tam anlamıyla Galatasaray adına biçilmiş kaftan. Ortasahanın ortasında, savunmasında sağında, ortasında ve solunda ayrıca ortasahanın defansif bölgesinde forma giyebilen genç oyuncunun takımıyla 3 yıl daha sözleşmesi bulunuyor. 190 boyundaki oyuncu ayrıca yan toplarda rakip takım için ciddi tehlike yaratırken, uzun boyuna rağmen ayaklarına oldukça hakim bir görüntü çiziyor. Güçlü fiziğinin yanında Ajax altyapısında almış olduğu eğitimde onun futbol bilgisini ve yeteneklerinin son derece gelişmiş olduğu aşikar. Bir kaç yıla kadar Avrupa'nın büyük takımlarına gitmesi beklenen Vertonghen'in en büyük özelliği azimli ve hırslı olması. Pas trafiğini kontrol edebilen, ağırlık olarak sol ayağı tercih eden fakat iki ayağınıda kullanabilen genç Belçika'lının bonservis bedeli şimdilik 7 milyon euro civarında bir rakam.

Ajax'ın transfer politikasına baktığınız zaman oyuncu değerini veya ederini bulduğu zaman satılır. 5-7 milyon euro arası transfer edilebilecek bir oyuncu Jan Vertonghen ve Ajax için kesinlikle vazgeçilmez değil. Nasıl olsa yerini başka bir genç yıldız adayı ile doldurabilecekleri bir sisteme, kapasiteye sahipler. Elbette mühim olan bu sistemi kurabilmek fakat bu yaşta böylesine tecrübeli ve başarılı bir oyuncuyu kadroya katmak demek en azından önümüzdeki 5 seneyi rahat ettirmek demektir. Savunmanın heryerinde oynuyor, aynı zamanda ortasahanın merkezinde ve gerisinde oynayabiliyor. Gerek görüldüğü zaman ortasahanın solunda da oynayabilme özelliğine sahip.

4 yorum:

  1. Neden dusunulmez, cunku Vertonghen geldiginde havaalani dolmaz ama 32 yasindaki Marquez geldiginde dolar.
    Neden dusunulmez, cunku Profosyonel yoneticileriniz direktorleriniz olmadigi icin dusunulmez. Onlar menejerlerin getirdigi futbolculara bakarlar. Bir izleme komiteleri bile yoktur.

    YanıtlaSil
  2. 10 milyon € civarındaki bonservisi el yakar çünkü. Öncelikli ihtiyaç orta saha. 10 milyon € + Elano'dan gelecek paraya, 3 tane sağlam orta saha alınır.

    YanıtlaSil
  3. Maalesef imkansız...

    Öncelikle geçtiğimiz sezon çok iyi anlaştığı partneri Vermaelen'in yanına düşünülecektir.Hazır Gallas da gitmişken Wenger kesin sulanır kendisine.10 milyondan aşağısı kurtarmaz.Bizim takımın boyunu aşar ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  4. @mCetindas atıp tutmazsak sevinirim bu oyuncu için izleme komitesine gerek yok stoch u almayan galatasaray bu kdr yüksek fiyattaki bir oyuncuyu hiç almaz.İzleme komitesi yok dediniz galatasarayda bi ekip çalışıyor ama o iş fm cm oynamaya benzemiyor bi tek galatasaray izlemiyor bu oyuncuları

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0