Neden Düşünülmez? | Lukman Haruna

Oyuncu analizi ve scouting olarak yeni yayın hayatına geçirdiğimiz yazı dizimizde yeni konuğumuz son üç yıldır uluslararası turnuvalarda boy gösteren ve adından söz ettiren Nijerya'nın genç defansif ortasaha oyuncusu Lukman Haruna.

Fransız takımı Monaco'ya bu sezon başında transfer olan genç oyuncunun sözleşmesi 31 Mayıs 2012 tarihinde son buluyor ve şu anda bonservis beğeri 1 milyon euro. Fakat oyuncunun Dünya Kupası'nda forma giydiğini ve adından söz ettireceğini düşünürsek bu fiyat tahmini olarak 3-5 milyon euroya kadar çıkabilir. Daha fazlası için herhalde Nijerya'nın kupada final falan oynaması ve Haruna'nın da turnuvanın oyuncusu olması gerekir. :) Avrupa futbolunda adını bu sezon duyuran fakat iki üç sezondur Afrika futbolunda adı anılan 1990 doğumlu ortasaha oyuncusu Lukman Haruna, 2007 yılında hem Afrika U-17 Şampiyonası'nda hemde Fifa Dünya U-17 Şampiyonası'nda Nijerya ile şampiyonluk yaşayan genç yetenek ilk profesyonel kontratını da altyapısında yetiştiği Monaco ile imzaladı. Keza bu turnuvalar sonrasında kendisine bir çok büyük takımdan teklif gelmesine rağmen o takımında kalmayı tercih etti.

Peki 19 yaşındaki genç oyuncu Galatasarayımıza aradığımız, istediğimiz oyuncu olur mu? Orası ayrı bir soru işareti elbette, fakat 19 yaşındaki genç yetenek ilerleyen yıllarda adından sıkça söz ettirecek. Galatasarayımızın gelecek yıllara yönelik bir yatırım yapması nedeniyle Lukman Haruna'yı takımımıza kazandırmak gelecek yıllarda defansif ortasaha oyuncusu aramamak demektir. Keza Haruna en fazla 2-3 yıl içersinde tüm dünya futbolunun saygı duyacağı bir oyuncu olacak gibi görünüyor. Nijerya-Arjantin maçında ortaya koyduğu başarılı oyun ile göz dolduran ve turnuvaya damgasını vurmaya hazırlanan Lukman Haruna'yı mevcut kulübünden şu anda transfer etmek için 1-2 milyon euroluk bonservis ödemek gayet normal olacaktır fakat genç yetenek böyle devam ederse bu fiyat 3-5 milyon euroyu görür. Lukman gibi bir oyuncuya 3 milyon euro çok mu? Asla! Neden düşünülmez, bilinmez fakat Lukman Haruna'yı transfer etmek demek, ortasahanın defansif bölümünü en az 5 yıl garanti altına almak demektir. Fakat daha büyük bir mesele olarak, neden bu tür oyuncuları daha evel tanımıyoruz yada farketmiyoruz, gözlemlemiyoruz diye sorgulamak gerekir.

Güçlü fiziği, ayaklarına hakim olması ve iki ayağınıda kullanması ayrıca oyun bilgisinin yanı sıra yer tutuşlarıda oyuncuyu bir adım öne çıkaran etkenlerden birisi. Fundamental olarak hemen hemen herhangi bir eksiği olmayan genç oyuncu bu yıl aranılan ve istenilen seviyede olur mu bilinmez.

Bu arada nette Lukman Haruna'nın fotoğrafını ararken 'lefoot.wordpress.com' sitesinde Lukman Haruna hakkında detaylı bir açıklama yapılmış. O açıklamaya analizin sonunda yer vermekte fayda var.
Bir diğer Nijeryalı oyuncu ise Lukman Haruna. Monaco onu geçen yıl ocak ayında transfer etmişti. Haruna’nın adını duyurması Nijerya patronu Berti Vogts’un onu Afrika Uluslar Kupası için Nijerya geniş kadrosuna almasıyla gerçekleşmişti. Haruna’nın peşinde o dönem Real Madrid, Atletico Madrid, FC Porto ve Benfica gibi büyük kulüpler vardı. Ancak o Monaco’yu seçti. Alt basamaktan başlamanın onun için ne kadar doğru bir karar olduğunu ilerleyen zamanlarda göreceğimize inanıyorum.
Lukman Haruna,1990 doğumlu ve defansif orta sahada oynuyor. Fiziksel özellikleri dikkat çekici. 2007 FIFA U-17 Dünya Kupası’nı kazanan Nijerya milli takımının kaptanlığını yapmıştı. O turnuvada Macauley Chrisantus ile birlikte Nijerya’nın en çok dikkat çeken oyuncusu olmuştu. Ransford Osei’nin yıldızlaştığı ve Gana’nın şampiyon olduğu 2009 Afrika Gençler Şampiyonasında da Nijerya’nın Ibrahim Rabiu (Sporting Lizbon) ile birlikte yıldızlaşan oyuncusu oldu.
FCN ÖZEL. KAYNAKSIZ KULLANILAMAZ.

3 yorum:

  1. kisaca afrikalilar'in hepsi neden dusunulmez deyin olsun bitsin bence :)

    YanıtlaSil
  2. Lukman Haruna, Monaco'nun Arda gibi bir yatırımı. Onu 6-7'den aşağı bırakmazlar.
    Geçen sene Arda'yı 2milyona satmamız gibi birşey Monaco'nun bu sene Haruna'yı 3'e satması

    YanıtlaSil
  3. Bugünkü maçtan sonra mümkünse nijeryalı futbolcu almayalım :)

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0