Sarı Kırmızı Renklerin Doğuşu

Aldı başını gidiyor bir somon, krem furyası.. Geçtiğimiz yıllarda turuncu, mor, gri, siyah, turkuaz, altın sarısı, metalik gri, lacivert vs. bir sürü forma giydi ve mücadele etti Galatasaray. Pazarlama denildi, müşteri memnuniyeti denildi, kazanç değildi, modernize denildi. Endüstriyel futbol, çağdaşlık, farklılık, stratejiler, sağlanan ciddi kazançlar, yenilik vs.. Bu sözleri çok duyuyoruz, çok işitiyoruz. Galatasaray'ın renkleri bu renkler değildir dediğimizde hep karşımıza bu sözler çıkıyor. Tamam yenilik iyidir, çağdaşlık iyidir, modern olmak gerekir. Endüstriyel futbola ayak uydurmak, pazarlama stratejileri geliştirmekte pazarlama alanında büyümekte önemlidir. Fakat geleneklerine sahip çıkmak ve tarihini korumakta herşeyden önemlisidir. Parçalının içinde bulunuyor "Ali Sami Yen'in, Hasnun Galip'lerin ve Metin Oktay'ın ahvadıyız. Bu ülkede sporun ve irfanın ecdadıyız." ibaresi. Keşke onların geleneklerine, tarihlerine, göreneklerine de bu kadar bağlı kalabilsek. Keşke Metin Oktay'ı pazarlama stratejilerine alet etmesek. Ali Sami Bey ve arkadaşlarının yarattığı parçalı formaya sahip çıkabilsek. Tıpkı ilk gün giyildiği gibi bir parçalı forma çıkarabilsek, pazarlama stratejisi adındaki safsafataya alet etmeden..

6 yorum:

  1. Galatasaray'ın forma rekleri fazla konuşuluyor. Bunu yapan tek takım Galatasaray'mış gibi. Zaten ağırlıklı olarak parçalıyla çıkıyoruz maçlara. Alternatif renkler niye böyle tepki görüyor anlamıyorum. Barça somon renkli yapınca alkışlayıp, Galatasaray yapınca tepki göstermek tuhaf... Parçalı forma bir daha kullanılmayacakmış gibi tepki veriliyor genellikle. Bu bir hata...

    YanıtlaSil
  2. @ Koray Özdemir

    Sevgili Koray,

    Yazıdaki amaç parçalı bir daha giyilmeyecekmiş gibi lanse etmek değil. Galatasaray'ın gerçek renklerinin pazarlama stratejisi olmasının gereği olmadığını, Metin Oktay'ı pembe forma uğruna pazarlama stratejisinde kullanmamaları gerektiğine dair bir yazıdır.

    YanıtlaSil
  3. Metin Oktay'ın kullanıldığı falan yok ki zaten. O noktaya nasıl geldiniz merak ettim doğrusu. Parçalı fotma tarihimizdir, kültürümüzdür, ancak ezeli rakibimiz her sene forma satışında bizi ezerken bu farklı renkte forma girşimi hareketlilik kazandırdı store'larımıza. Sonuçta ağırlıklı olarak kültürümüze ait olan parçalı formayı giyiyorsak, Avrupa'da neredeyse her büyük kulüpte olduğu gibi bizde de bir alternatif forma olmasında bir sakınca yok. Avrupa kulüpleri kültürlerinden hiçbir şey kaybetmiyor sonuçta, biz de kaybetmiyoruz.

    Değişim de yok zaten, bir fazla forma ve renk var sadece. Kimliğimizi kaybedersek bu renklerden başlamaz, yöneticilerden/futbolculardan başlar zaten. Onların karaktersizliklerini görürseniz korkun kimliğimizi kaybediyoruz diye, ancak Galatasaray kimliği bir alternatif forma yapıldı diye kaybolacak kadar küçük bir kimlik deildir

    YanıtlaSil
  4. @ Ege

    Somon-pembe forma için çekilen tanıtım filmini iyi izlemeni öneririm. Formalar tanıtıldıktan sonra kendisini sık sık izleriz :)

    YanıtlaSil
  5. Videoyu bulamadım ancak sanırım Metin Oktay'ın Palermo'da pembe rengi giydiğinden bahsediliyor. Onun kullanılacağını duymuştum. Ben Metin Oktay şimdi yaşasa da bunları kafasına takacağını sanmıyorum pek açıkçası :) Tabii ki herkes memnun olmakta ve olmamakta özgür ancak kulübün ekonomik olarak çok başarılı olan ve bu kadar küçük şeylerle zarar göremeyeceği için Galatasaray kimliğine de zarar vermeyen çabalarını kınadıkça kendi kulübümüze zarar veriyoruz gibi geliyor.

    Göztepe de geleneği olan, çok köklü bir takım ancak çok yanlış yönetildi ve şimdi ne halde. Ekonomik olarak doğru bir yönetim biçimimiz var ve malesef modern futbolda böyle ufacık fedakarlıklar yapmak gerekebiliyor, hoş bence fedakarlık durumu da yok ya. Neyse umarım forma uğurlu gelir de sonunda şampiyon olabiliriz :) Blogunuz da çok güzel bu arada, bize böyle bir blog sunduğunuz için teşekkür ederim yeri gelmişken

    YanıtlaSil
  6. Tanitim filmini izlemedim ama bir kac hafta øncesinde Metin Oktay'in transfer oldugu anki formadan gøruntuler vardi... FCN belki sen video yu izlemissindir... formamiz guzel'mi acaba? Krem renk'li formayi getirttircem gibi bu sene ama belki ikiside olabilir :) belki 3 Krem, Somon(pembe) birde Ali samiyen anisina Cubuklu :) sabirsizlikla bekliyorum..

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0