Çizgiler arası sorun..

Galatasaray'da defans hattı her zaman sıkıntılara gebedir. Her ne kadar 'Türkiye ulusal takımının savunma hattı bizde' gibi bir savunma konumuz olsa da savunmamızda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Karpaty Lviv maçında çizgiler arasında inanılmaz bir düşüş yaşayan Galatasaray'ın beklerinde ciddi sıkıntılar var. Savunmanın ortasında iyi-kötü Lucas Neill idare ediyor diyoruz ama çizgide durum çok farklı görünüyor. Bu sezon özellikle hazırlık maçlarından itibaren beklerde inanılmaz sıkıntı yaşıyoruz ve bu sıkıntının karşılığınıda iki maçtır kalemizde gol olarak görüyoruz.

Türkiye'de yerli en iyi sol bek şu anda Hakan Balta. Oyuncunun en büyük avantajı daha doğrusu kendisinin tercih edilmesinin başlıca nedenlerinden birisi ise Hakan'ın istikrarlı oyunu ve fundamentali. Fakat geçen sezon geçirdiği sakatlıkların yanı sıra kendi bölgesi dışında oynaması sonrasında Hakan bir türlü eski formuna kavuşamadı. Özellikle Euro2008'deki müthiş performansı ve aynı yıl turnuva öncesinde yaşadığımız şampiyonlukta müthiş katkısı vardı tecrübeli sol bekin. Geçen sezon savunmada yaşanılan sıkıntılar sonrasında stoperde Lucas Neill'in alternatifi oldu ve oyun kurma, oyuna katılma, kademeye girme gibi bir çok kıstasta fundamentali çok iyi olmasından dolayı hiç bir sıkıntı yaşamadı. Fakat stoperde haftalarca oynayan Hakan, sol tarafa geçtiğinde eski performansına bir türlü kavuşamadı. Bu sezona pek iyi başladığı söylenemez Hakan'ın, eski performansını aratır hale geldi. Belgrad, Sivasspor ve Karpaty maçlarında sol tarafta görev alan başarılı oyuncu sezon başına göre daha iyi bir hal almaya doğru gidiyor. Keza ilk maçlarda oynayan Balta ile dün oynayan Balta arasında çok fark vardı. Bazen ne yapacağını kimse kestiremiyor, zaman zaman ofansa müthiş katkılar sağlayan oyuncu bazı anlarda savunmadan çıkmıyor yada yapılmayacak kademe hataları yapıyor. Şu anda ciddi bir soru işareti yaratıyor Hakan, zaman zaman arkaya adam kaçırıyor, zaman zaman ofansa katkı sağlamayarak kanatta arkadaşını yalnız bırakıyor. Yada rakip takımın gerçekleştirdiği kontralarda geriye dönemiyor, savunmadaki arkadaşlarını sıkıntıya sokuyor. Mücadelenin ikinci yarısında biraz daha aktifti Hakan, ileriye daha çok yardıma çıktı. Kewell ile birlikte sol kanatta etkili olmaya çalıştılar hatta 5-10 dakikalık bölümde sol tarafı domine ettiler. Oyun içinde zaman zaman oyundan kopuk bir görüntü çizmesine rağmen Hakan'ın formunu daha da yukarılara çıkması gerekiyor. Tek temennimiz her geçen hafta, her geçen maç daha da üstüne koyması ve başarıdan başarıya koşması. 2008 yılında savunmada harikalar yaratan, hücumda çizgi oyuncusuna müthiş yardım eden, ofansa ciddi katkılar veren Hakan Balta'yı takımda görmek kuşkusuz takıma inanılmaz bir katkı sağlayacaktır. Hakan eski günlerine dönebilir mi yada 2008'li yıllara dönebilir mi onu zaman gösterecek.

Galatasaray'ın ara transfer döneminde kadrosuna katmak istediği Ali Turan, yaşanılan bir takım sorunlar sonrasında 6 ay futbol oynamadı. Kayserispor ile sözleşmesini fesih eden Ali Turan, geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında herhangi bir resmi müsabakada forma giymezken takımla birlikte antremanlara katıldı. Ali antremanlara katıldı, katılmasına fakat maç formunu kaybettiği apaçık belli. Sezon öncesinde takıma katılan ve hazırlık kamplarında en çalışkan isimlerden birisi olarak dikkat çeken Ali Turan hazırlık maçlarında rakiplerinin zayıf olması nedeniyle iyi görüntü çizdi. Fakat resmi maçlar ve hazırlık maçlarına oranla daha sert takımlar ile karşılaşınca hazırlık kampındaki görüntünün doğru olmadığını daha net görmüş olduk. Ali Turan genel yapısı itibariyle sert oynayan, çabuk bir oyuncu ve stoper. Fakat özellikleri gereğince sağ bekte oynayabilen bir oyuncu. Stoperdeki başarısını sağ bekte göremedik, keza son oynadığımız iki maçta arkaya çok adam kaçırdı. Özellikle dün oynanılan Karpaty Lviv maçında yediğimiz iki golde de rakibini arkaya kaçıran Ali, yediğimiz gollerde pozisyonların hazırlanmasında rakibe yardımcı oldu. Ortasaha çizgisinden ileriye pek fazla çıkmayan, çıktığı zamanda geriye gelemeyen tecrübeli oyuncu performansını ikinci yarıda da devam ettirdi. Karpaty takımı sağ tarafı kelimenin tam anlamıyla koridora çevirdi ve tüm ataklarında çabuk oyuncuları ile Ali Turan'ı çok rahat geçerek kaleye gitti.

Bugün Galatasaray'da herkes transfer olarak ortasahanın ortasından bahsediyor fakat beklerde de inanılmaz sıkıntı yaşıyoruz, bu bir gerçek. Sabri'nin dönmesiyle birlikte sağ tarafı parselleyebiliriz bir nebze fakat sol tarafta herşey performansının yükselmesini bekleyeceğimiz Hakan ve sakatlık sonrasında formunu arttırmasını beklediğimiz Çağlar'a kaldı. Elbette dün gece oyuna girdikten sonra biraz kanatta hareketliliği sağlayan ve hem savunmada hemde ofansa ciddi yardımlar eden Serkan Kurtuluş'unda hakkını vermek gerekiyor. Serkan ise ayrı bir yazı konusu..

7 yorum:

  1. Formspring sayfanızda size 1 ay kadar önce bek problemimiz var mıdır diye soru sormuştum. O gün göremediğiniz, bugün gördüğünüzse sizde de biraz sıkıntı var. Galatasaray'ın problemi direkt olarak beklerdir. Sağ bek için Sabri'nin dönüşü demişsiniz fakat Sabri'den memnuniyetsiz olanların sayısı bir hayli fazla. Ali Turan'ın Sabri'yi arattığı ortada, denize düşen yılana sarılır misali Sabri'nin dönüşünü beklemek anlamsızdır. Beklerimiz milli düzeyde oyunculardır, mevcut olarak belki de kadromuzda bulabileceğimiz en iyi beklerdir fakat olayımız en iyi yerli beklerin bizde olması değil iyi beklerin bizde olmasıdır.

    YanıtlaSil
  2. Eger önünüzde ve arkanızda oynayan adama güvenmezseniz her zaman hata yaparsınız. Özellikle bu hatalar defanstaysa macı kaybedersiniz. Önlerinde geri gelmeyen bir üçlü, arkalarında 1 gram bile güven vermeyen bir kaleciyle defansta basarı beklemek cok yanlış. Bence defansla ilgili bu eleştiriler yeni transferlerden sonra yapılmalı eksikler daha net görülebilir o zaman. Sonucta bu adamlar hata yapıyor ama hep rakiple birebir kalıyolar.Nerde önlerindeki adamlar? veya Biz hiç birebir kaldık mı?
    Kaleci konusuna ben de değinmek istiyorum. Turgay Şeren'in de dediği gibi "bir kaleci bir takımın yarısıdır". Oyun kurar hata telafi eder moral verir defansı uyarır uygun yer tutar. Ama nedense "aykut"ta bunların hiçbirisi olmamasına ragmen halen ondan yıldız kaleci cıkmasını bekliyoruz. Yönetimin kahve falında cıkmıs sanırım.
    Kim ne derse desin nerden tutsanız bu kadro elinizde kalır. 2 orta saha alsanız kaleden elinizde kalır.Kaleci,solbek alsanız ayhandan,barısdan,sarpdan elinizde kalır.
    Dün Mehmet Helvacı "biz çok çalışıyoruz onlar da cok calışmalı" dedi açık bir şekilde. Allah aşkına 3 aydır transferi yapamayıp neye calıştıklarını iddia ediyorlar.Demeyim demeyim diyorum ama Ribery nin elimizden kaçtıgı dönemde de bu yönetici hukuk sorumlumuzdu "içiniz rahat olsun gidemez bir yere 10 milyon dolar vermeden" demişti. Şimdi de transferde sabredin diyor. Yahu 2 tane star alsan neye yarar görmüyo muyuz? biz salak mıyız?

    YanıtlaSil
  3. Sevgili KCT,

    Türkiye'nin en iyi sağ beki Sabri'dir, bana göre. Ayrıca Ali Turan'ın bu kadar etkisiz, verimsiz olabileceğini kimse tahmin etmiyordu. O gün o soruyu sorduğunda bana göre bek rotasyonu sağda Sabri-Ali-Serkan, solda Hakan-Çağlar-Serkan'dı. Bugün bu oyunculardan ikisinin sakat, ikisinin formsuz olabileceğini kimse tahmin edemezdi. Defansın bekleri oynayacağımız sistemde önemli ve Sabri geçtiğimiz sezondan itibaren son derece iyi bir performans ortaya koyuyor. Ofansta da, defansta da gerekli yardımı yapıyor. Yapması gerekenler buydu zaten ve Rijkaard'ın dediği gibi "Beyni ile ayakları arasında bağlantı kurması gerekiyor."

    YanıtlaSil
  4. Orta yapmayı bilmeyen,yerli yersiz atamadığını bildiği halde! şut çeken bir bek Türkiye'nin en iyi sağ beki nasıl oluyor hiç anlamadım.Geçtiğimiz sezondan itibaren son derece iyi oynamasının nedeni de önünde Keita gibi bir oyuncunun olmasıydı bence.
    Ali Turan stoper çakması bir adam bi tane top al be adam gelen oyuncuyla beraber koşma be adam sadece ayağını uzatıp bırakma be adam kay may yap bişeyler ayıptır ya seni nasıl görüp almışlar akıl alır gibi değil.

    YanıtlaSil
  5. Hakan Balta maçtan önce neredeydin?


    Hoppala..

    Sen neden iyi oynamadın?

    Çünkü sende disiplinin d’si bile yok.

    Çünkü takım içinde bir çok oyuncu haricinde başkalarıyla iletişim kurmak istemiyorsun.

    İşte bunlar da bazı yerlerde patlak veriyor.

    Karpaty maçı öncesinde ilginç bir manzara.

    Galatasaray'ın akşam Karpaty takımıyla Avrupa Kupası’nda önemli bir maçına çıkacaksın. Kendini her türlü hazırlamak zorundasın. Maç günü Ataköy'e bir alışveriş merkezine gittim. Saat 15:45 civarında biri ayağında terlik, kısa şort ve atlet dolaşıyor. Bir de baktım ki Hakan Balta.

    Allah allah dedim sakat mı? Cezalı mı? Değil.

    Maça 5 saat var burada ne işi var? Merak ettim ama sormak da istemedim

    Biraz daha dolaştıktan sonra kapıdan çıkıp gitti. Acaba ondan sonra nereye gitti? Takım kampta mı belli değil. O sıcakta zor bir maça çıkacak ama Hakan'a kim izin verdi belli değil.

    Galatasaray artık başı boş kalmış. Rijkaard hareket saatine kadar uykusunda geziyor. Çünkü kendi hayatını yaşamayı seviyor, takım içinde neler oluyor onun umurunda mı?

    Takım içinde gruplara ayrılmış futbolcular, umurunda mı ?

    Sabri takım içinde futbolcuların kendi aralarında konuştukları bazı gizli şeyleri kaptanına taşımaktan vazgeçmiyor.

    Umurunda mı?

    Belki de biliyor ama oralı bile olmuyor.
    Alıntı (Milliyet - İlhan SÖYLER)
    Eğer doğruysa Rijkard'ın teknik direktörlüğü sorgulanmalıdır artık, ya da takıma adam gibi idari menejer gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Galatasarayımız istediğimiz seviyeye illaki gelecektir.Ama inşallah bedelini ağır ödemeyiz.Hakan Balta'nın Türkiye'nin en iyi sol beki olması falan önemli değil kafasıyla oynayabilen bir futbolcu olması önemli.Önce bunu idrak etmemiz lazım.Ali Turan'a yazık oluyor,onun gibi bir stoperi oynayamadığı bir mevkide kullanmaya calışıyoruz.Bek oynarken yerini yadırgadığı öyle aşikar ki.Umarım Ali'yi kaybetmeden asıl mevkisinde kullanırız. Türkiye'de Gökhan Gönül gibi bir adam varken Sabri'ye en iyi sağ bek diyemezsiniz.Çünkü Sabri hiç bir zaman aklıyla oynamıyor.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0