Futbol zevktir, terör değil..

Bir futbol müsabakası.. Aralarında husumet bulunan iki takım. Birisi geçen sezonun şampiyonu, diğeri ise Türkiye'nin en eski spor kulüplerinden birisi. Birisi bu sene Şampiyonlar Ligi'nde oynadı, diğeri UEFA Avrupa Ligi'nde.. Birisi adını yeni yeni duyurması nedeniyle alabildiğince yıldızlar aldı. Diğeri ise belki de yılın en flaş isimli transferlerine imza attı. Bunların hepsi futbol için, hepsi spor için, eğlence için, insanlara zevk verebilmek, taraftarlarını mutlu edebilmek için. Yaşananlar terör grubu mitinglerinden değil, şampiyonluk iddiası olmayan iki takımın karşılaşacağı maç öncesinden. Avrupa'da birisine göstersen inanmaz, hayretler içerisine düşer, anlatamazsın. Bilmeyen birisine bugün yaşanan görüntüleri göstersen futbol aklının ucundan bile geçmez. İşgalciler ve onlara karşı direnen yerliler olarak yorumlar.


Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluktan uzak iki takım.. Geçmişte yaşananlar nedeniyle aralarında özel bir husumet var. Sezonun ilk yarısında oynanan karşılaşmada ağır yaralananlar, komaya girenler, bıçaklananlar, dayak yiyenler. Ne isterseniz vardı. Futbol dışında herşey vardı adeta. Futbolun sevinç çığlıkları değil, insanların acı çığlıkları vardı. Olay Beşiktaşlısı veya Bursalısı değil, futbol dışında yaşanan herşey insanları rahatsız ediyor. Tüm bu yaşananlara rağmen güvenlik kurullarının aldığı kararlar doğrultusunda deplasman takımı taraftarı yaklaşık 10 yıl aradan sonra takımını desteklemeye gidecekti. Sezonun ilk yarısında Bursaspor taraftarı ile Beşiktaş taraftarları karşılaşmaması için güvenlik tedbirleri alındı alınmasına ama yetersiz kaldı. 2 Bursaspor taraftarı bıçaklandı, 1 Beşiktaş taraftarının kafasında bira şişesi patladı. Yaralanan polis sayısıda yanılmıyorsam 10 civarındaydı.

İstanbul'da yaşanan bu olaylar sonrasında bir daha deplasmanda takımlarının desteklenmemesi dile getirildi. Bu hafta oynanacak olan karşılaşma için Bursa'ya Beşiktaş taraftarının gelinmesine izin verildi. İzin verildi verilmesine ama sanki yaşanacaklar ya hafife alındı ya da bu kadar büyüyeceği tahmin edilmedi. Günlerdir ve hatta haftalardır bugün konuşuluyordu. Yaşanacakların emsalleri konuşuldu. Alınan güvenlik tedbirleri yetersiz kaldı. Bugün için Bursa'ya gelen Beşiktaş taraftarları şehre girmeden "güvenlik" gerekçesiyle geri gönderilmeye çalışıldı. Bursa sınırına gelmiş olan 8 otobüs taraftarı kontrol edebilir misiniz? Elbette hayır. Geri dönmeleri yönünde uyarılar yapılan Beşiktaş taraftarları şehre girmeye karar vermişti. Otobüslerden inen bazı taraftarlar ara sokaklara girmeye çalıştı ama sonra hep birlikte otobüslere döndüler. Kontrol noktasında bekletilen Beşiktaş taraftarları şehre girmek için saatlerce bekletildi. Bunun yanı sıra stadın yakınlarında saçma sapan bir mevzu yaşandı. Bursaspor taraftarı polis ile çatıştı. Sebep? Yok. Amaç? Yok. Neden? Yok. Beşiktaş taraftarlarını "güvenlik" gerekçesiyle şehir dışında bekleten polise tuğlalar, taşlar, kiremitler, sopalar, çöp kutuları, kaldırım taşları, davul tokmakları atıldı. Hepsini geçtim, polis ile birebir çatışanlar oldu. Devletin polisine sopalarla vurmaya kalkanlardan tutun, döner bıçaklarıyla polisin üzerine saldıranlara kadar... Neyi isterseniz, kimi isterseniz? Sebepsiz, amaçsız, nedensiz bir şekilde devletin görevli polisine saldırdılar. Tam 25 polis yaralandı! 

Maç öncesinde yaşanan olaylar nedeniyle Beşiktaş takımı otelden çıkamadı. Otelden çıkamayan Beşiktaş takımının yanı sıra Bursaspor takımı da taraftarlarının neden olduğu olaylar nedeniyle stada ulaşamadı. Deplasman takımı otelinden çıkamıyor, ev sahibi takım ise kendi taraftarının neden olduğu olaylar nedeniyle kendi evinde, kendi şehrinde, kendi taraftarı nedeniyle kendi stadına gidemiyor. Şaka gibi değil mi? İlk başta söyleyince şaka gibi geliyor insana ama değil.

Bugün yaşananların sorumlusu kim derseniz en başta gerekli tedbirleri alamayan birimler, sonrasında da daha ortada fol ve yumurta yokken durduk yere olay çıkartan Bursaspor taraftarı. Ayrıca tüm olayların en başında 2 tane 34 plakalı aracın kundaklandığı söyleniyordu. Eğer bu bilgi doğru ise gerçekten yazıklar olsun. Kimin arabasını durduk yere, sırf plakası 34 diye ne diye ateşe verirsin ki? Hangi mantık, hangi zihniyet, hangi amaç uğruna böyle birşey gerçekleştirirsin? Neyin peşindesin? Hangi amaçla, hangi kafayla bunu yapıyorsun? Arabaları ateşe veriyorsun, polisi taşlıyorsun, döner bıçaklarıyla, sopalarla polise saldırıyorsun. Beşiktaş taraftarları daha şehre girmeden, şehrin altını üstüne getirdiler. Bunun yanı sıra iki takım daha stada gelmeden maç federasyon tarafından iptal edildi. Bu yaşananların adı futbol değil. Doğrudan doğruya terör! Hani zaman zaman diyoruz ya taraftara terörist muamalesi yapmayın diye, ama bu yaşananlar sonrasında polis nasıl davransa haklıdır. "Sporda Şiddet Yasası" denilen yasanın yürürlüğe girdiği bu dönemde ne gibi cezalar verilecek, ne gibi teşisler konulacak merak etmemek elde değil. Bunun yanı sıra her ne kadar Kızıl ve Ertuğrul gibi lobisi olan Bursaspor federasyon tarafından ne gibi cezalar alacak. Hatırlarsanız 19 Mayıs 2007 tarihinde oynanılan Fenerbahçe maçı sonrasında tarihi bir ceza verilmişti. Tribünde polislerle kavga eden ve aynı zamanda sahayı pet şişe yağmuruna tutan taraftarlarımızın sebebiyet verdiği olay nedeniyle 8 arkadaşımız gözaltına alınmış, kulübümüze ise 5 maç seyircisiz oynama cezası verilmişti. Olaylar sonrasında bu bir milat, bu bir tarih olmalı, emsal olmalı, cezanın örnek olması gerekiyor deniliyordu. Buyrun, hodrimeydan.

Bugün yaşananlar sonrasında en mantıklısı ve en doğrusu kuşkusuz ki polislere saldıran arkadaşların yakalanması ve ceza alması. Sonrasında ise bugün olaylara sebebiyet veren takıma emsal bir ceza verilmesi gerekiyor. Evet, taraftarlarının neden olduğu olaylar nedeniyle kulübü suçlamak, camiayı suçlamak pek doğru değil ama birilerinin canı yanması gerekiyor. Temennimiz Bursaspor camiasının en kısa sürede emniyetle birlikte işbirliği yaparak bu işi sonuçlandırması. Bugün yaşanan olaylar sonrasında yaralanan 25 polis arkadaşımıza acil şifalar dileriz. Temennimiz en kısa zaman içerisinde sağlıklarına kavuşurlar. Federasyon tarafından Bursaspor'a ne cezalar verilecek merak ediyoruz. En olası ceza uzun bir süre boyunca Bursa taraftarlarının deplasmana gitmemesi ve hatta gerekirse gelecek yıl ciddi anlamda ceza alması gerekiyor. Belki o zaman akıllanırlar..

Unutulmaması gereken birşey var. Futbol eğlencedir, zevktir, şovdur. Bu şov stadyumlarda tribünlerle birlikte oluyor. Bir eğlence, bir spor, bir zevk. Terör değildir futbol, taşın sopanın yeri yoktur futbolda. Döner bıçaklarının, polise saldırmanın, rakibe saldırmanın yeri yoktur. Neyin peşindesiniz? Neyi amaçlıyorsunuz? Futbol oynuyoruz beyler, eğlenmeye çalışıyoruz.

1 yorum:

  1. Milat dediğiniz ve 5 seyircisiz maç cezası aldığımız fb maçının oynandığı tarih 19 Mayıs 2007...

    Ayrıca bu tarihin Türkiye için milat oluşturduğu falan yok. Türkiye'de bu cezayı sadece Galatasaray'a verdiler ve verirler. O yüzden benim adalete inancım falan da yok.

    Neden mi? Geçen sezonun son maçında fb taraftarının yaptıkları ortada. Adamlar kendi statlarını yaktılar yıktılar. Dışarıda saatlerce polisle çatışıp, ortalığı ateşe verdiler ve milletin canına malına zarar verdiler. Sonuç? bize verilen emsal! ceza onlara pek emsal olmadı ve 2 maçla yırttılar. Şimdi Bursa'ya ne ceza verilecek bekleyin bakalım. Kızıl ve Sağlam lobileri varken bir halt olmaz... 2 bilemedin 3 maçla yırtarlar.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0