2011-2012 | Jamon Lucas Gordon

21 yıl aradan sonra ligde final oynama başarısını gösteren Galatasaray erkek basketbol takımı gelecek sezon bu sene gerçekleştirdiği başarının daha da yukarılarını hedefliyor. Kadrosuna Ender Arslan, Cevher Özer ve Furkan Aldemir gibi önemli oyuncuları katan, gelecek sezon için bütçesini arttıran ve ligde elde ettiği başarısından ötürü THY Euroleague'e katılma hakkı kazanan erkek basketbol takımımız Olimpiakos takımında forma giyen 26 yaşındaki Amerikalı oyun kurucu Jamon Lucas Gordon ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.

Bu sene erkek basketbolda yükselttiği çıtayı gelecek sene daha yüksek yerlere çıkartmayı hedefleyen Galatasaray erkek basketbol takımı kombo guard olarak nitelendirilen hem 1, hem 2 numara oynayabilecek oyuncu transferinde önemli hamlelere imza atıyor. Avrupa kariyerine 2007 yılında ligimizde Antalya BŞB forması giyerek başlayan ve bu sezon Olimpiakos'ta Teodosic-Spanoulis'in arkasında yedek oyun kurucu olarak görev yapan Amerikalı guard ile görüşüyor. Bu sezon lig şampiyonluğunu ezeli rakibine kaptıran, Avrupa Ligi'nde de final-four göremeyen Olimpiakos, sezonu sadece Yunanistan Kupası ile kapatmıştı. Ekonomik kriz nedeniyle de zor günler geçiren kırmızı-beyazlı takımda kontratında 250bin dolar yazan Amerikalı guard gelecek sezon için daha fazla para talebinde bulununca sözleşmesi uzatılmadı.

Geçtiğimiz sezon ligi yenilgisiz olarak tamamlayan Yunan temsilcisinde play-off dahil 28 maçta forma giyen Jamon Lucas benchten gelerek istatistik kağıdına maç başına; 18.6 dakika - 5.8 sayı - 2.9 ribaund - 2.5 asist ve 1.3 top çalma yazdırmayı başardı. Sezon içerisinde iç saha isabeti olarak %44.4 ortalamasını tutturan Amerikalı oyunkurucu, üç sayılık atışlarda da %44.2 oranında isabet buldu. Serbest atış çizgisine normal sezonda 22 kere gelen Jamon Lucas, bu atışların 18'inde isabet bularak bu alanda %81.8 isabet bulabildi. THY Euroleague'de final-four kapısından dönen Olimpiakos'ta yine kenardan gelerek katkı veren Amerikalı oyunkurucu 19 maçta forma giydi. THY Euroleague karşılaşmalarında maç başına 19.1 dakika süre alan Jamon Lucas, istatistik kağıdına 4.5 sayı - 2.6 ribaund - 1.5 asist ve 1.6 top çalma yazdırmayı başardı. Üç sayı çizgisinin gerisinden %30.8 isabet bulan tecrübeli oyuncu, saha içi isabetlerde %45.2 isabet oranına ulaştı. Jamon Lucas, THY Euroleague'de serbest atışlarda %66.7 isabet bulmayı başardı.

1986 doğumlu olan Jamon Lucas Gordon kombo guard olarak nitelendirilen oyunkuruculardan. 1 ve 2 numaralı pozisyonlarda oynayabilen Amerikalı oyuncu takımı yönlendiren ve aynı zamanda sayı üretme opsiyonu bulunan bir yapıya sahip. Savunmada hemen hemen her topa el uzatan ve ribaundları takip eden bir karakteri olan Jamon Lucas Gordon'un ekstra özelliklerine hızının yanı sıra patlayıcı kuvvetinin olduğunu da eklemekte fayda var. 

KARİYERİ
Basketbol kariyerine Andrew Johnson Lisesi'nde başlayan Jamon Lucas Gordon burada hemen hemen tüm kategorilerde forma giydi. Florida eyaletinin genelinde göstermiş olduğu performans ile basketbol kariyerinin ilk yıllarında Florida All-Star etkinliklerine katılma başarısı gösteren Jamon Lucas'ın bu başarısının altında hiç kuşkusuz oynadığı maçlar sonunda 19 sayı ortalaması tutturması yatıyordu. Jamon Lucas ayrıca en çok top çalan 4.oyuncu olarak yerini aldı. O dönemler Scout.com sitesi tarafından Jamon Lucas Gordon en iyi 20. oyunkurucu olarak gösterildi. 2003 yılında Andrew Johnson'a veda eden Amerikalı oyunkurucunun yeni durağı Virginia Tech Koleji oldu. 2003 yılında burada başlayan kariyeri 2007 yılında sona erdi. Virginia Tech Koleji'nde 4 yıl boyunca ilk beşte başlayan Jamon Lucas Gordon, takım arkadaşı Zabian Dowdell ile göstermiş olduğu performans sonrasında bulunduğu konferansta en iyi çift seçilme başarısını gösterdi. Virgina Tech Koleji tarihinde en çok asist (514) yapan 2. oyuncu olma başarısını gösteren Jamon Lucas bu istatistiğinin yanı sıra en çok top çalan (273) 2.isim olma başarısını da Virginia tarihine yazdırmayı başardı. Virginia Tech Koleji'nde geçirdiği kariyeri sırasında 2006-2007 yılında ACC'nin en iyi savunma oyuncusu seçildi. ACC'de yılın en iyi 3. takımına seçilen Lucas, 2 kere de yılın savunma takımında kendisine yer edindi. 4 yıllık kolej kariyeri sonrasında profesyonel kariyerine geçişe hazırlanan Jamon Lucas Gordon'un kolej kariyerinde ki ortalamaları dikkat çekiciydi. Her sezon daha fazla süre bulmaya başlayan ve istikrarlı bir oyun ortaya koyan Jamon Lucas Gordon 4 yılın sonunda toplamda 117 maç (113'ü ilk 5) yazdırmatı başarırken maç başına 33.4 dakika süre almayı başardı. İstatistik hanesine 10.9 sayı - 5.0 ribaund - 4.4 asist - 2.5 top çalma yazdırmayı başaran son yılında ki bireysel anlamda ki başarıları ile NBA draftlarının yolunu tuttu.

2007 yılında gerçekleştirilecek olan NBA Draftları öncesinde oynanılan hazırlık turnuvasında (Portsmouth Invitational Tournament) forma şansı bulan Gordon için işler pek iyi gitmedi. Tidewater Sealants forması giyen Lucas Gordon turnuvanın ilk maçında 6 sayı - 4 asist - 3 blok ve 2 top çalmalık performans gösterdi. Fakat bu performans Gordon'un takımı Tidewater Sealants'ın Holiday Inn Portsmouth karşısında mağlubiyetine engel olamadı. 2007 draft yılında draftlarda seçilmeyen Lucas Gordon sezon öncesinde Dallas Mavericks tarafından NBA Yaz Ligi'ne çağırıldı. Dallas Mavericks forması altında yaz liginde 4 maçta forma giyen Gordon, maç başına 8.8 dakika süre buldu. 2.0 sayı - 1.2 ribaund - 0.8 asist - 0.5 top çalma ve 0.2 blok ortalamalarını tutturan Jamon Lucas Gordon için yaz ligi de pek fazla birşey ifade etmemişti. Yaz Ligi sonrasında NBA'de sezon öncesinde Washington Wizards takımı ile geçici sözleşme imzalayan tecrübeli guard 1 Ekim 2007 tarihinde yeni takımı ile antremanlara çıkmaya başladı. İlk NBA tecrübesini 9 Ekim 2007 tarihinde Wizards forması altında Cleveland'a karşı edinen Jamon Lucas 8 dakika sahada kalmasına rağmen skor üretemedi. Lucas Gordon'un 1 Ekim'de başlayan NBA macerası 11 Ekim'de son buldu.

Washington ile sözleşme imzalamayan ve NBA macerası sona eren Jamon Lucas, 2007 yılının Kasım ayında ülkemizde forma giymeye başladı. Antalya BŞB ile sözleşme imzalayan Amerikalı oyunkurucu normal sezonda oynanılan 23 maçta forma giydi. Maç başı 10.7 sayı - 4.4 ribaund - 2.9 asist - 2.1 top çalma ile takımını play-offa taşıma başarısı gösteren Amerikalı oyunkurucu bir sonraki sezon yeniden NBA Yaz Ligi'nde boy gösterdi. Denver Nuggets forması altında yaz liginde forma giyen tecrübeli oyun kurucu 5 maç sonunda istatistik kağıdına maç başına 13 dakika - 1.6 sayı - 1.8 ribaund - 1.2 asist ve 0.8 top çalma yazdırmayı başardı. Fakat bu istatistikler Amerikalı oyunkurucunun NBA'e sıçrama yapmasına yeterli olmadı. Amerika macerası yeniden başlamadan sona eren Gordon'un kariyerinde enteresan olaylar bu süreçten sonra gerçekleşti. Yunan temsilcisi Trikala ile sözleşme imzalayan Amerikalı guard, bir ay sonra Almanya'nın Artland Dragons takımının yolunu tuttu. Yeni takımında da herhangi bir resmi maçta forma giymeyen Amerikalı oyunkurucu 2007/08 sezonunun son bölümünde Köln99'ers takımına imza attı. Alman temsilcisinin formasını 9 maçta giyen Jamon Lucas, bu maçların ardından istatistik kağıdına maç başı 30 dakika - 13.9 sayı - 4.2 ribaund - 4.1 asist - 2.7 top çalma yazdırmayı başardı.

2009 yılının Ocak ayında KK Split ile sözleşme imzalayan Jamon Lucas hem Hırvatistan Ligi'nde hem de Adriyatik Ligi'nde forma şansı buldu. Adriyatik NLB Ligi'nde ilk maçında Kyrka karşısında 19 sayı - 6 ribaundluk performansı ile takımının galibiyetinde büyük bir rol oynayan tecrübeli oyuncu Hırvatistan temsilcisinde en yüksek sayıya Hemofarm karşısında 85-74 kaybettikleri maçta ulaştı. 22 sayı kaydetmesine rağmen takımının mağlubiyetine engel olamayan Jamon Lucas, Adriyatik Liginde forma giydiği 6 maç sonunda istatistik hanesine maç başı 31.7 dakika - 19.3 sayı - 2.8 ribaund - 3.2 asist ve 2.5 top çalma yazdırmayı başardı. 2008/09 sezonunda ayrıca normal sezonda Hırvatistan Ligi'nde 16 maçta forma giyen Amerikalı oyunkurucu sezonu maç başına 26.9 dakika - 13.2 sayı - 4.0 ribaund - 4.8 asist - 3.1 top çalma ve 0.8 blok ortalamarını tutturarak sezonu tamamladı. Bu istatistikler ve istikrarlı oyun yapısı Amerikalı oyuncunun Avrupa'da daha iyi takımlara sıçramasına olanak sağladı. Hırvatistan'da ki bu rakamlar ve performans sonrasında Jamon Lucas Gordon'un yeni takımı Yunanistan temsilcisi Marousi oldu.

Hiç kuşkusuz Amerikalı oyuncunun kariyerinin en parlak çağı Yunan temsilcisi forması altında oldu. Marousi BC forması altında hem Euroleague'de hem de Yunanistan Ligi'nde sansasyonel bir performansa imza atan Gordon, Euroleague gibi önemli bir organizasyonda ilk yılında büyük takımların dikkatlerini üzerine çekmeyi başardı. Elemelerden gelerek Top8 kapısından dönen Marousi'de 18 maçta forma giyen Amerikalı guard istatistik kağıdına maç başına 29.6 dakika - 9.8 sayı - 3.3 ribaund - 3.3 asist ve 1.7 top çalma yazdırmayı başardı. Her geçen sezon yükselen form grafiği, istikrarı ve performansının yanı sıra istatistikleri ile de takımının başarısında pay sahibi olan Jamon Lucas takımının son anda Top8 kapısından dönmesine engel olamadı. Ligde play-offlar dahil 35 maçta forma giyen tecrübeli oyuncu maç başına 28.5 dakika süre aldı. İstatistik kağıdına 9.8 sayı - 3.0 ribaund - 4.1 asist ve 1.8 top çalma yazdırmayı başaran Jamon Lucas Gordon kariyerinin en parlak dönemini Marousi forması altında geçirerek Olimpiakos'un yolunu tuttu.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0