2011-2012 | Darius Songaila

Gelecek sezon hem Türkiye'de hem Avrupa'da ses getirecek bir takım kurmayı hedefleyen ve geçen seneki başarılarını daha üst seviyeye taşımak isteyen Galatasaray erkek basketbol takımında transfer hamleleri devam ediyor. Daha evvel kadrosuna Ender, Cevher, Furkan, Gordon, Lakovic gibi önemli isimleri katan erkek basketbol takımımızda sıradaki isim Litvanyalı tecrübeli oyuncu Darius Songaila.  Basketbol kariyerinde son 7 yıldır NBA'de forma giyen Litvanyalı oyuncu bu sezon Philadelphia 76ers forması giydi. Sözleşmesi sona eren ve free agent olan, hem 4 numara hem 5 numaralı pozisyonda oynayabilen tecrübeli oyuncu ile anlaşma sağlandı. Oyuncunun menajeri Mark Bartelstien'in açıklamasına göre Songaila ile 1.5 milyon dolar karşılığında, 1 yıllık sözleşme imzalandı.

Basketbol kariyerinin önemli bir bölümünü Amerika'da geçiren tecrübeli oyuncu Avrupa basketbolunda önemli bir yere sahip olan Litvanya ekolünden geliyor. 1978 yılında Kapsukas'ta dünyaya gelen Darius Songaila'nın basketbol hayatı 1998 yılından sonra şekillenmeye başladı. 1998 yılında Nike Hoop Summit organizasyonunda mücadele ederek NBA'e göz kırptı. Kolej liginin ardından Avrupa basketbolunda sadece 1 yıl CSKA Moskova forması giyen Litvanyalı uzun oyuncu bu deneyiminin ardından basketbolun en büyük ligi olan NBA'e adım attı. Kariyerinin hemen hemen tamamını NBA'de geçiren deneyimli oyuncu 2010/11 sezonunda sadece 10 maçta forma şansı buldu. Philadelphia 76ers forması altında 10 maçta mücadele eden Songaila yaşadığı sakatlık nedeniyle takımına fazla katkı sağlayamadı. 10 maç sonunda maç başı 7 dakika sahada kalan tecrübeli oyuncu 1.6 sayı - 1 ribaund - 0.2 asist ortalaması ile oynadı. Bu sezon son olarak 23 Şubat tarihinde Washington Wizards karşısında 7 dakika süre bulan tecrübeli oyuncu o tarihten bu yana herhangi bir maçta forma giyemedi. Tecrübeli oyuncunun sözleşmesi bu yıl (2011 Temmuz) sona ermiş ve boşa çıkmıştı.

İlerleyen yaşına rağmen sahada gösterdiği kazanma arzusu, orta mesafede bulduğu isabetli şutları, ortalamanın üzerinde sayılabilecek atletik özellikleri, uzun kolları ve savunma mantalitesi ile önemli bir takım oyuncusu kimliğine bürünen Darius Songaila pota altında hem hücumda hem savunmada güçlü fiziği ile rakip oyunculara zor anlar yaşatıyor. Ribaundlarda rakiplerine karşı fizik avantajını sık sık kullanan tecrübeli pivot hücumda da takımı adına gerek orta mesafede, gerek pota altında önemli bir hücum opsiyonu olmasının yanı sıra oyunkurucular ile oynadığı ikili oyunlar ile skora katkı sağlıyor. Litvanyalı oyuncu ağırlıklı olarak 4 numara (power-forward) pozisyonunda oynamasının yanı sıra opsiyonel olarak 5 numaralı (pivot) bölgede de oynayabiliyor.

KARİYERİ
1998 yılında Nike Hoop Summit organizasyonunda yer alan tecrübeli oyuncu bu deneyiminin ardından Wake Forest University forması giymeye başladı. Chris Paul, Tim Duncan, Josh Howard gibi yıldızları da yetiştiren okul olarak bilinen Wake Forest University genç oyuncunun gelişiminde büyük rol oynadı. Kolej ligi tecrübesi olarak burada forma giyen Darius Songaila 2000 yılında ACC'nin en iyi üçüncü takımına seçilirken, 2002 yılında da en iyi ikinci takıma seçilme başarısını gösterdi. 1998-2000 yılları arasında Dave Odom ile çalışan Litvanyalı oyuncu kolej liginde geçirdiği son 2 yılında Skip Prosser ile çalışma fırsatı yakaladı. Kolej ligindeki yıllarının ardından Litvanyalı oyuncu 2002 yılında NBA draftlarına katılmaya hak kazandı. 2002 yılında gerçekleştirilen draftlarda Boston Celtics tarafından 50.sıradan seçilen Darius Songaila draftların hemen ardından Sacramento Kings'e gönderildi. 2002/03 basketbol sezonunda NBA yerine Avrupa'da bir yıl pişmeyi tercih eden Litvanyalı oyuncu Rusya ekiplerinden CSKA Moskova ile bir yıllık sözleşme imzaladı. Rusya'da bir yıllık tecrübesinin ardından tekrardan Amerika'ya dönen Songaila, Sacramento Kings ile iki yıllık sözleşme imzaladı.

NBA'de geçirdiği ilk sezonunda 77 maçta forma giyen Darius Songaila 7 maçta ilk beşte sahaya çıkarken, ortalama 13.4 dakika sahada kaldı. İlk yılında kenardan gelerek 10 dakikanın üzerinde süre alan Litvanyalı oyuncu istatistik kağıdına 4.6 sayı - 3.1 ribaund - 0.7 asist - 0.6 top çalma yazdırmayı başardı. Sacramento Kings forması altında geçen verimli sezonun ardından takımında daha fazla süre almaya başlayan Songaila, ikinci yılında adını yavaş yavaş duyurmaya başladı. İkinci sezonunda 21'i ilk beşte olmak üzere toplamda 81 maça çıkan tecrübeli pivot maç başı 20 dakika sahada kaldı. 7.5 sayı - 4.2 ribaund - 1.4 asist - 0.6 top çalma ortalamaları ile mücadele eden Songaila, geçirdiği verimli iki yılın ardından Chicago'nun yolunu tuttu. Boğalar ile bir yıllık kontrat imzalayan Litvanyalı oyuncu son derece başarılı bir sezon geçirdi. Chicago Bulls forması altında 7'si ilk beşte olmak üzere toplamda 62 maça çıkan Darius, kenardan gelerek 21 dakika süre aldı. Bu maçlar sonunda istatistik kağıdına 9.2 sayı - 4 ribaund - 1.4 asist - 0.6 top çalma ile oynayan Litvanyalı yıldız oyuncu 2006 yılının Mart ayında ayak bileğinden sakatlandı ve sezonun geride kalan 20 maçını kaçırdı.

17 Haziran 2006 tarihinde Washington Wizards ile 5 yıllığına 25 milyon dolar değerinde bir sözleşme imzalayan Songaila'nın peşini talihsizlikler bırakmadı. İlk sezonunda bel fıtığı ameliyatı nedeniyle sezonun yarısını kaçıran (45 maç) Litvanyalı oyuncu sakatlığının ardından forma giydiği 37 maçta 18.9 dakika sahada kaldı. Bu maçlar sonunda istatistik kağıdına ortalama 7.6 sayı - 3.6 ribaund - 1 asist ve 0.5 top çalma yazdırabilen Songaila bir sonraki sezon sakatlıklardan tamamen kurtulmuştu. Takımına kenardan katkı veren önemli bir isim haline gelen Litvanyalı oyuncu 2007/08 sezonunda 80 maçta forma giydi. 13 kez ilk beşte sahaya çıkan tecrübeli oyuncu maç başına ortalama 20 dakika süre aldı. Bu maçlar sonunda 6.2 sayı - 3.4 ribaund - 1.7 asist - 0.7 top çalma ortalamaları tutturan Songaila takım savunmasında kenardan gelerek önemli rol oynayan bir isim olmuştu. Bir sonraki sezon (2008/09) takım arkadaşlarının sakatlıkları Litvanyalı oyuncunun ilk beşte sahaya çıkmasını sağladı. Brendan Haywood ve Andray Blatche'in geçirdiği sakatlıklar sonrasında toplamda 30 maçta ilk beşte sahaya çıkan tecrübeli oyuncu kariyerinde en çok bu sezonda ilk beşte sahaya çıktı. Litvanyalı oyuncu istikrarını bir kez daha gösterdi ve sezonu 77 maç ile tamamladı. Oynanılan maçlar sonunda sahada 20 dakika kalmayı başaran Darius Songaila maç başına 7.4 sayı - 2.9 ribaund - 1.2 asist ve 0.8 top çalma istatistiklerine ulaştı.

2009 yılının yaz aylarında gerçekleşen toplu takasta Songaila önce Minnessota Timberwolves'a oradan New Orleans Hornets'a transfer oldu. Eylül ayında Antonio Daniels karşılığında Bobby Brown ve 2014 yılında gerçekleştirilecek draftalrda ikinci tur seçim hakkı ile NewOrleans'ın yolunu tutan Litvanyalı oyuncu aynı kolejden mezun olduğu Chris Paul ile oynama fırsatını yakaladı. Hornets forması altında istikrarına devam eden Songaila sezon genelinde 75 maçta forma giydi. Yeni takımında da kenardan gelerek yaklaşık 20 dakikalık katkı veren tecrübeli oyuncu 7.2 sayı - 3.1 ribaund - 0.9 asist ve 0.8 top çalma ortalamalarına ulaştı. Litvanyalı oyuncu sezon sonunda Willie Green ve Jason Smith karşılığında çaylak forvet Craig Brackins ile birlikte Philadelphia 76ers tarafından takas edildi. Sakatlığı nedeniyle kariyerinin en düşük ortalamalarına burada ulaşan 33 yaşındaki oyuncu sakatlığı nedeniyle sadece 10 maçta forma giyebildi. Son maçını 23 Şubat tarihinde oynayan Litvanyalı uzun oyuncu 30 Ağustos - 20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Eurobasket2011 organizasyonu için milli takıma davet edildi. 

Avrupa'da tam anlamıyla basketbol ekolü olan Litvanya milli takımının 2000 yılında Olimpiyatlarda bronz madalya kazanmasında pay sahibi olan Darius Songaila, 2003 yılında İsveç'in ev sahipliğini yaptığı Eurobasket organizasyonunda ülkesinin elde ettiği Avrupa şampiyonluğunda büyük rol oynadı. Sarunas Jasikevicius'un en değerli oyuncu seçildiği turnuvada Saulius Stombergas, Arvydas Macijauskas, Ramunas Siskauskas ile birlikte kendi jenerasyonunda müthiş bir ekip oluşturan Litvanya'nın en önemli yapı taşlarından birisi olan Darius Songaila bir sonraki Avrupa Şampiyonası'nda (2005, Sırbistan Karadağ) ülkesinin 5.olmasına engel olamadı. 2007 yılında İspanya'da düzenlenen Eurobasket organizasyonunda takımının en önemli silahlarından birisi olan Songaila, çeyrek finalde adeta tek başına Hırvatistan'ı yıkarak takımının yarı finale çıkmasını sağladı. 20 sayı - 7 ribaundluk performansı ile Hırvatistan karşısında Litvanya'nın 74-72'lik galibiyetinde büyük rol oynadı. Litvanya'nın bronz madalya kazandığı turnuvada Darius Songaila maç başına 11 sayı ortalama ile oynadı ve turnuvanın en skorer 20.oyuncusu oldu.

Atletik özelliklerinin yanı sıra mental özellikleri ile hem takım savunmasına hem takım oyununa yatkınlığı ile bilinen Darius Songaila şut tehtidi olan uzun oyunculardan. 2.06 boyunda olan Litvanyalı oyuncuya hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılar diliyoruz.

1 yorum:

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0