Analiz | 8 Takım, 7 Maç, 1 Bilet.. [Bölüm-2]

Geçen yıl basketbolda önemli bir yatırım yaparak ligi normal sezonda üçüncü sırada bitiren, play-offlarda 21 yıl aradan sonra finale adını yazdıran ve ezeli rakibine 4-2 kaybeden erkek basketbol takımımız bu sene Avrupa'nın bir numaralı organizasyonu olan THY Euroleague'de boy göstermek için ön eleme turlarında mücadele edecek. 16 takımın yer aldığı ön eleme turunda takımlar 8'erli olmak üzere 2 gruba ayrılmış ve bu grupları tabir-i caizse birinci olarak tamamlayacak takımlar THY Euroleague'de normal sezonda gruplarda yer alma fırsatı yakalayacak. Galatasarayımız ilk turda PAOK ile eşleşmiş ve bir sonraki turdaki rakipleri ise Asvel - Gravelines ikilisinin galibi olacak. Galatasarayımızın yer aldığı 4'lü klasmanın incelemesini bir önceki yazımızda (şurada) yapmıştık. Şimdi ise diğer 4'lü klasmanın analizini sizlere sunuyoruz.

Bir önceki yazımızda az evvel bahsettiğimiz gibi PAOK, ASVEL ve Gravelines takımlarının analizini yapmıştık. Erkek basketbol takımlarımız ilk turda Yunan rakibi PAOK'u geçtikten sonra, ikinci turda iki Fransız takımının karşılaşmasının galibi ile oynayacak. Temsilcimiz bu turu da başarıyla geçmesi halinde normal sezonda gruplarda yer almak için bir müsabaka daha oynayacak. Takımımız gruplar öncesinde son tura yükselmesi halinde Rytas, Cibona, Cholet ve Buducnost dörtlüsünden birisi ile karşılaşacak. Bu klasman grubunda bulunan takımların daha zorlu, daha güçlü ve daha tecrübeli olduklarını söylemekte fayda var. Özellikle Rytas ve Cibona neredeyse bu organizasyonun gediklisi denilecek durumdalar. Fransız temsilcisi Cholet ise Avrupa basketboluna son yıllarda adını duyuran takım konumunda iken, tarihinde bir çok başarıya imza atan Karadağ ekibi Buducnost ise eski günlerinden çok uzakta bir görüntü çiziyor. Galatasarayımızın gruplara kalması için işi biraz zor gibi görünüyor. PAOK'u elemesinin ardından gelecek iki Fransız takımını da yenecek güçteyiz. Final olarak nitelendireceğimiz maçı Rytas ile oynarız diye tahmin ediyorum. Euroleague düzeyinde, yıllardır bu düzeyde oynayan bir takıma karşı gruplara kalma savaşı vermemiz pek kolay olmayacak. 

LIETUVOS RYTAS
Euroleague organizasyonuna eleme grubundan katılan en tecrübeli takımlardan birisi olan Litvanya temsilcisi eleme turunun ilk ayağında KK Buducnost ile karşılaşacak. Bu turu geçmesi halinde ise Cibona - Cholet karşılaşmasının galibi ile eşleşecek olan kırmızı-siyahlı takım kendi ülkesinin en güçlü takımlarından birisi olmasının yanı sıra, kendi ekolünü yaratan ve bu geleneği sürdüren bir takım konumunda yer alıyor. Avrupa basketbolunu takip eden hemen hemen herkesin tanıyacağı bir takım olan Lietuvos Rytas geçen sezon ligde normal sezonu 20 galibiyet, 4 mağlubiyet ile sezonu namağlup tamamlayan Zalgiris'in ardından ligi 2.sırada tamamladı. Play-off finallerinde Zalgiris ile karşılaşan kırmızı-siyahlı ekip 5 maçlık seri sonrasında 4-1 yenilerek şampiyonluğu rakibine kaptırdı. Kadrosunda Cemal Nalga, Khalid El-Amin, Simas Jasaitis, Brad Newley ve Alexander Rasic gibi son derece yakından tanıdığımız isimleri bulunduran Litvanya ekibinde ayrıca geçtiğimiz yıl formamızı giyen Jerry Johnson ve ezeli rakibimizde forma giyen Sarunas Jasikevicius ligin ilk yarısında forma giydi. Bu sezon kırmızı-siyahlı ekipte geçen sezon dikkat çeken isimlerin başında Kenan Bajramovic, Martynas Gecevicius ve Jonas Valanciunas olarak görünüyor. Litvanya temsilcisi ayrıca bu sezon için geçtiğimiz yıl Olin Edirne'de forma giyen Predrag Samardjiski ve Renaldas Seibutis ile gelecek yıl için sözleşme imzaladı. Transferde bu sezon oldukça hareketli bir dönem geçiren Avrupa basketbolunun bilinen yüzlerinden Rytas ayrıca Tyrese Rice ile sözleşme imzaladı. Eski günlerine dönmek için bu sene önemli yatırımlar yapan Rytas gerek sezon öncesi transferde, gerekse sezon ortasında bir çok oyuncuya sözleşme imzalattı, yollarını ayırdı. Tecrübeli Sırp koç Aleksandar Dzikic'in çalıştırdığı L. Rytas takımı daha evvel 2 kere ULEB Eurocup'ı kazanma başarısı gösterdi. 5 kere Litvanya şampiyonu olan Rytas, 3 kere Baltik Ligi şampiyonu olma başarısını gösterdi.

KK BUDUCNOST
Basketbol denildiğinde akla gelen meşhur Yugoslavya'nın dağılmasıyla ayrı parçalara bölünen ülkelerden Karadağ'ın temsilcisi olan KK Buducnost daha evvel bir çok kez Eurocup tecrübesi yaşadı. 1952 yılında kurulan Karadağ temsilcisi tarihinde ilk başarısına 1996 yılında Yugoslavya Kupasını kazanarak ulaştı. 1998/99 sezonunda ilk lig şampiyonluğuna ulaşan Balkan temsilcisi aynı sezon kupayı da kazanarak sezonu duble yaparak kapattı. 1999-01 yılları arasında Yugoslavya'da maç üst üste 51 maç kazanma başarısını gösteren KK Buducnost'un elde ettiği bu başarıda hiç kuşkusuz Dejan Tomasevic, Milenko Konu ve Vlado Scepanoviç gibi çok önemli isimler büyük rol oynadı. 3 sezon arka arkaya şampiyonluk başarısını sürdüren KK Buducnost ekibi bölünme ve parçalanmanın ardından yeni kurulan Karadağ Ligi'nde mücadele etmeye başladı. 2001 yılında Euroleague'de ilk tecrübesini yaşayan KK Buducnost takımı 2 yıl aradan sonra tekrardan Euroleague arenasına döndü. Euroleague'de ki en iyi derecesini bu sezon gerçekleştiren Buducnost, top16 kapısından son maçta döndü. Tarihinde önemli başarılara imza atan ve sık sık Euroleague-Eurocup tecrübeleri yaşayan KK Buducnost, 2010/11 sezonunda Eurocup'ta yer aldı. Geçtiğimiz sezon Euroleague'de öneleme oynayan Karadağ temsilcisi elemelerde başarılı olamamış ve Eurocup'ın yolunu tutmuştu. Avrupanın 2 numaralı basketbol organizasyonunda yer alan Karadağ temsilcisi grup maçlarında 3 maç - 3 galibiyet almasına rağmen gruptan çıkamadı. Antrenörlüğünü Dejan Radonjic'in yaptığı mavi-beyazlı ekipte Vladimir Dragicevic, Marko Simonovic ve Marko Scekic dikkat edilmesi gereken isimler olarak yer alıyor.

KK CIBONA ZAGREB
Tıpkı Rytas gibi Avrupa basketbolunun gediklisi olan Cibona Zagreb eski günlerine dönmeye çalışıyor. Euroleague platformunun önemli isimlerinden birisi olan Hırvat temsilcisi, son yıllarda yaşadığı düşüşün ardından toparlanmak ve eski gücüne kavuşmak için yeni bir yapılanmanın içerisinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl THY Euroleague'de gruplarda yer alan ve oynadığı tüm maçları kaybeden Hırvat temsilcisi bu sezon öneleme turunda Erman Kunter'in çalıştırdığı Fransız temsilcisi Cholet Basket takımı ile karşılaşacak. Yugoslavya ekolünden gelen bir başka basketbol takımı olan Cibona Zagreb'in müzesinde önemli başarılar yer alıyor. Daha evvel 2 kere Euroleague şampiyonluğu ve Kupaların Kupası şampiyonluğu yaşayan Hırvat temsilcisi 1 kere de Koraç Kupası zaferini yaşadı. Hırvatistan Ligi'nde 15 kez yaşadığı şampiyonluğun yanı sıra, 3 kere de Yugoslavya şampiyonluğu yaşayan kırmızı-beyazlı ekip 6 kere Hırvatistan Kupası'nı müzesine götürdü. Yugoslavya döneminde 8 kere bu başarıyı tekrarlayan Cibona Zagreb son şampiyonluğunu 2009/10 sezonunda yaşadı. Avrupa basketbolunda özellikle Yugoslav ekolünde efsane olarak görülen bir takıma sahip olan Cibona Zagreb, 1980'li yılların ortasında Drazen Petrovic, Mihovil Nakic, Zoran Cutura, Franjo Arapovic ve Danko Cvjeticanin'in formasını giydiği yenilmez ve karşı konulamaz bir takım kimliğine bürünmüştüi. 2009/10 sezonunda Marko Tomas, Bogan Bogdanovic ve Jamont Gordon üçlüsünün üstün performansı ile Top8'in kapısından dönen Hırvat temsilcisi geçen yıl önlenemez, karşı konulamaz bir düşüş yaşadı. Josip Vrankovic'in antrenörlüğünü yaptığı Hırvatistan temsilcisinde geçtiğimiz yıl son derece önemli bir performansa imza atan Bogan Bogdanovic gelecek sezon Fenerbahçe Ülker forması giyecek. Takım kadrosunda Leon Radosevic, Gordon Giricek, Tomislav Zubcic gibi önemli isimlerin yer aldığı KK Cibona Zagreb, bu sezon Hırvatistan Ligi'nde play-off yarı finalinde Cedevita takımına 2-1 elenerek sezonu tamamladı.

CHOLET BASKET 
Fransa'da geçtiğimiz yıllarda Asvel hegomanyasının kırıldığından serinin ilk yazısında bahsetmiştik. Hegomanyaya son veren bir başka ekip ise Erman Kunter'in çalıştırdığı ve 2009/10 sezonunda şampiyonluk sevinci yaşayan Cholet Basket takımı. Avrupa basketbolunda son 3 yılda oldukça tanınan bir takım haline gelen Fransız ekibi geçtiğimiz yıl Cibona Zagreb ile aynı grupta yer alıyordu. Bu sezon ise iki takım THY Euroleague gruplarına kalabilmek için ilk turda birbiri ile karşılaştı. Geçtiğimiz sezon THY Euroleague'de C grubunda yer alan Fransız temsilcisi 4 galibiyet - 6 mağlubiyet ile Cibona Zagreb'in üzerinde yer aldı ve grupta 5.sırada olduğu için bir üst tura çıkamadı. Fransa'da normal sezonu 22-8 ile tamamlayan Erman Kunter ve öğrencileri ligi 1.sırada tamamladı.Play-off serisinde de adını finale yazdıran kırmızı-beyazlı Fransız temsilcisi final karşılaşmasında Nancy'e mağlup olmaktan kurtulamadı. Asvel hegomanyasını 2009/10 sezonunda kıran Cholet Basket, bir sonraki sezon final oynayarak bu başarısının tesadüf olmadığını gösterdi. Daha önce takımımızda forma giyen Robert Hite'ın da bu sezon formasını giyeceği Cholet Basket takımında geçen yıl önemli bir performansa imza atan Samuel Meija bu yıl CSKA Moskova forması giyecek. Ayrıca takımın skor opsiyonlarından bir diğer isim olan Antywane Robinson ve DeMarcus Nelson dikkat edilmesi gereken isimler olarak dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0