Analiz | 8 Takım, 7 Maç, 1 Bilet.. [Bölüm-1]

Geçtiğimiz yıl yeni bir yapılanmaya giren, bu sene önemli transferlere imza atan ve geçen sene 21 yıl aradan sonra ligde final oynama başarısını gösteren Galatasaray erkek basketbol takımı bilindiği üzere bu sene THY Euroleague'de ön eleme turlarında mücadele edecek. Ön eleme turlarında A bölümünde yer alan erkek basketbol takımımız oynanılacak olan karşılaşmalar ardından yoluna Euroleague'de veya Eurocup'ta devam edecek. 29 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında tek maçlı eleminasyon sistemi üzerinden oynanacak olan karşılaşmalarda takımımız THY Euroleague'de normal sezonda mücadele edebilmek için PAOK, Asvel, Rytas, Cibona, Cholet gibi Avrupa basketbolunda önemli yere sahip takımları geçmek zorunda. Avrupa'nın 1 numaralı basketbol organizasyonu olan THY Euroleague'de takımımızın grup aşamasına kalması için geçmesi gereken yolu sizler için analiz ettik.

Geçen yıl başantrenörlük görevine Oktay Mahmuti'yi getiren, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda önemli bir taraftar kitlesine ulaşarak özellikle play-off serisinde maçlarını ortalama 8bin kişiye oynayan Galatasaray erkek basketbol takımı yeni sezona da son derece iddialı hazırlandı. Öncelikle yerli rotasyona Ender Arslan, Cevher Özer, Furkan Aldemir gibi önemli hamleler yapan erkek basketbol takımımız yabancı transferde de önemli isimlerle sözleşme imzaladı. Daha evvel Maroussi ve Olimpiakos ile Euroleague'de top16 tecrübesi yaşayan Jamon Gordon ile sözleşme imzalayan takımımız, Avrupa basketbolunun sayılı guardlarından olan ve kariyerinin son 10 yılında Euroleague tecrübesi yaşayan, Panathinaikos ve Barcelona ile Avrupa şampiyonluğu yaşayan Sloven oyun kurucu Jaka Lakovic'i de renklerine kattı. Galatasaray yeni sezon öncesinde transfer çalışmalarına tüm hızıyla devam ederken alınan bilgiler doğrultusunda takımımızın bir takviye daha yapması gündemde görünüyor. Geçen sezon önemli başarılara ulaşan kadrosunun iskeletini koruyan, yabancı oyuncularda bir seviye üst oyuncuları tercih eden takımımız 2011/12 sezonunda THY Euroleague'de mücadele etmesi için geçmesi gereken yolun zor olduğunu söyleyebiliriz.

PAOK BC
Galatasarayımızın Euroleague yolunda ki ilk rakibi Yunanistan temsilcisi PAOK. Avrupa basketbolunu takip eden kişilerin yakından tanıdığı, 1980'li yılların ortasından itibaren Yunanistan'ın büyük kulüplerinden birisi olarak kabul edilen, 1990'lı yıllarda tarihinde ki en önemli başarılara uzanan PAOK BC gerek ateşli taraftarı, gerek tarihi ve gerekse başarıları ile hemen hemen herkes tarafından tanınan, bilinen bir kulüp olarak basketbol sahnesinde yer alıyor. 1926 yılında kurulmasının ardından 1928 yılında basketbol şubesini kuran Selanik temsilcisi 1959 ve 1992'de olmak üzere toplamda 2 kere şampiyon oldu. İlk Yunanistan Kupası'nı 1984'te kaldıran siyah-beyazlı ekip 1995 ve 1999'da da aynı başarıyı tekrarladı. 1980'li yıllardan itibaren Yunanistan'ın büyük kulüplerinden birisi olarak görünen PAOK, daha evvel Avrupa kariyerine 1991 yılında Saporta Kupası ve 1994 yılında da Koraç Kupası'nı yazdırdı. 1990-2000 yılları arasında tarihinin en parlak günlerini geçiren Selanik ekibi son dönemlerde bu günlerini adeta mumla arıyor. Parlak döneminden son derece uzak bir görüntü çizen PAOK, bu sene Yunanistan Ligi'nde play-off serisinde yarı finalde elendi. Ezeli rakibi Aris ile THY Euroleague ön elemeleri için bir nevi üçüncülük serisi oynamak zorunda kalan siyah-beyazlı ekip serinin ilk üç maçı sonrasında 2-1 geriye düşmesine rağmen seriden 3-2 galip ayrılmayı başardı ve ön eleme turunda mücadele etmeye hak kazandı. Kadrosunda Rawle Marshall, Dante Stiggers, Dionte Christmas, Robert Dozier gibi önemli isimleri bulunduran Yunanistan temsilcisinin baş antrenörlüğünü takımı 1993 - 1994 ve 2005 - 2006 sezonunda da çalıştıran tecrübeli koç Soulis Markopoulos yapıyor.

ASVEL BASKET
Fransız temsilcisi Asvel Basket aslında tüm Avrupa basketbolunu takip edenlerin yakından tanıdığı bir basketbol ekibi olan yeşil-beyazlı takım 1948 yılında kuruldu. Daha evvel 17 kez lig şampiyonluğu yaşayan Lyon temsilcisi bu başarısının yanı sıra lig kupasını 8 kere müzesine götürme başarısına ulaştı. Son olarak 2009 yılında lig şampiyonu olan Fransız temsilcisi Asvel Basket, lig kupasında da son şampiyonluğunu 2008 yılında yaşadı. 2009 yılından itibaren Fransa basketbolunda etkinliğini kaybeden Asvel, parlak günlerini tıpkı PAOK gibi arayan ekiplerden. Geçtiğimiz yıl Euroleague'de öneleme turu oynamasına rağmen gruplara kalma başarısını gösteremeyen ve yoluna Eurocup'ta devam eden Fransız temsilcisi bu turnuvada da grupları geçmeyi başaramamıştı. Bu sezon THY Euroleague ön eleme turuna wild-card ile katılma hakkı kazanan Fransız temsilcisi ilk turda bir başka Fransız temsilcisi BCM Gravelines ile eşleşti. Bu eşleşmeden galip çıkan taraf THY Euroleague ön elemelerinin A grubunda Galatasaray-PAOK eşleşmesinin galibi ile yarı finalde karşılaşacak. Kadrosunda Davon Jefferson, Kim Tillie, Bangaly Fofana, Hilton Armstrong ve Mickael Gelabale gibi isimlere sahip olan Fransız temsilcisi ayrıca Şubat ayında kadrosuna Pops Mensah Bohsu'yu dahil etmişti. Geçtiğimiz sezon Fransa Ligi'ni 6.sırada tamamlayan yeşil-beyazlı takımın baş antrenörlüğünü 47yaşındaki tecrübeli koç Pierre Vincent gerçekleştiriyor.

BCM GRAVELINES 
THY Euroleague ön eleme turunda yer alan bir başka Fransız temsilcisi Asvel Basket ile karşılaşan turuncu-beyazlı Gravelines temsilcisi son yıllarda yaptığı yatırımın karşılığını almaya başladı. Fransa Ligi'nde ki Asvel Basket hegomanyasını kıran Nancy, Cholet ikilisinin ardından üçüncü takım olarak ligde önemli bir konuma sahip olan BCM Gravelines takımı adını yavaş yeni yeni duyurmaya başladı. Tarihinde herhangi bir şampiyonluk başarısı bulunmayan Kuzey Fransa ekibi geçtiğimiz yıl ligin son haftasında lig ikincisi Nancy (21-9) karşısında aldığı mağlubiyetle Chalon'un arkasında ligi 20 galibiyet-10 mağlubiyet ile 4.sırada tamamladı. Geçtiğimiz yıl Eurochallenge'de mücadele eden Gravelines çeyrek finalde Lokomotif Kuban'a kaybederken, ligde de yarı finalde Erman Kunter'in çalıştırdığı  Cholet Basket'e mağlup olmaktan kurtulamadı. Avrupa'nın yeni yeni tanımaya başladığı BCM Gravelines takımında hepimizin yakından tanıdığı, bir dönem formamızı giyen Chris Owens forma giyiyor. Monschau Christian'ın başantrenör olarak görev yaptığı mütevazi Fransız ekibinde Muhammed SeneAndrew Albicy, Ludovic Vaty ve Yannick Bokolo takımının önemli isimleri olarak görünüyor. THY Euroleague önelemelerinde bir diğer Fransız ekibi Asvel Basket ile eşleşen BCM Gravelines ilk turda rakibini geçmesi halinde Galatasaray-PAOK eşleşmesinin galibi ile yarı finalde karşılaşacak.

THY Euroleague ön eleme turunda A grubunda yer alan diğer 4 takımın analizi yazımızın ikinci bölümünde sizlerle olacak.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0