Engin Baytar Galatasaray'da..

Yeni sezonda mutlak başarı ve şampiyonluk hedefiyle yola çıkan Galatasarayımız transferlerine devam ediyor. Son 2 sezondur Trabzonspor forması giyen 28 yaşındaki ortasaha oyuncusu Engin Baytar artık Galatasaray'ın başarısı için ter dökecek. Ortasahada hemen hemen her bölgede forma giyebilen Engin, geçtiğimiz yıl ligi 2.sırada tamamlayan Trabzonspor'un başarısında büyük rol oynamış fakat yeni sezon öncesinde teknik direktörü ile sorunlar yaşadığı için kadro dışı bırakılmış ve satış listesine konulmuştu.

11 Temmuz 1983, Almanya doğumlu olan Engin Baytar, futbolcu bir babanın küçük oğlu olarak dünyaya geldi. Bir dönem Vanspor forması giyen ve 1996 yılında Galatasaray karşılaşmasında ağları havalandıran Adnan Baytar'ın oğlu olan Engin küçük yaşta altyapı eğitimini Almanya'nın FC Gütersloh takımında aldı. Küçük yaşta futbola başlayan Engin bir süre sonra futbola başladığı Kuzey Ren bölgesi takımlarından olan Gütersloh'tan ayrılarak Arminia Bielefeld altyapısına geçti. Alman temsilcisi Bielefeld'in rezerv takımında forma giyen Engin Baytar burada geçirdiği 2 sezonun ardından A takıma çağırıldı. 2003 yılında Bielefeld temsilcisi ile profesyonel kontrat imzalayan gurbetçi oyuncu bir sezon sonra transfer döneminde 3.Lig takımlarından Maltepespor'a transfer oldu. Maltepespor forması altında geçirdiği bir buçuk yıllık macerada Engin toplamda 30 maçta forma giydi ve fileleri 2 kez havalandırdı. 2005/6 yılının devre arasında Mesut Bakkal tarafından Gençlerbirliği'ne transfer olan gurbetçi oyuncu kariyerinde ilk kez Turkcell Süper Lig tecrübesini 2006 yılının Şubat ayında yaşadı. Ligin 22.haftasında Konya deplasmanına konuk olan Ankara temsilcisinde mücadelenin 86.dakikasında Mehmet Nas'ın yerine oyuna giren Engin Baytar böylece Süper Lig'e merhaba demiş oldu. Engin'in kırmızı-siyahlı takımla ilk sezonunda forma giydiği tek karşılaşma Konyaspor karşılaşması olmuştu.

2006/7 sezonu öncesi hazırlık kamplarında çalışkanlığı, hırsı ve azmi ile Mesut Bakkal'ın gözüne girmeyi başaran Engin Baytar, ligin ilk haftasında Sivasspor deplasmanında ikinci yarıda oyuna dahil oldu. İlk yarısı 1-1 biten karşılaşmada devre arasında Kerem Seras'ın yerine oyuna dahil olan Engin, mücadelenin 81.dakikasında kırmzı kart görerek oyundan atıldı. Kırmızı karttan ötürü aldığı 2 maçlık cezanın ardından golsüz eşitlikle sonuçlanan Bursaspor karşılaşmasında 75. dakikada oyuna giren Engin Baytar sezon sonuna kadar toplamda 26 karşılaşmada forma giydi. Bu karşılaşmalarda 6 kez fileleri havalandıran Engin, Turkcell Süper Lig'deki ilk golüne imzasını ligin 4.haftasında Ankaraspor karşılaşmasında takımına galibiyeti 70.dakikada getirerek kaydetti. Gençlerbirliği forması altında geçirdiği ilk ciddi yılında önemli süreler alan ve Mesut Bakkal'ın güvenini oynadığı futbolla boşa çıkartmayan Engin Baytar bir sonraki sezon, yani 2007/8 sezonunda, takımı 3 antrenör değiştirmesine rağmen kadrodaki istikrarına devam etti. 27 lig, 2 kupa karşılaşması olmak üzere toplamda 29 maçta sahaya çıkan ortasaha oyuncusu 2 gol - 4 asist ile sezonu tamamladı. Engin Baytar bu karşılaşmalarda toplamda 13 kez sarı kart gördü ve bu nedenle takımını 3 kere yalnız bırakmak zorunda kaldı.

2008/9 sezonunda Samet Aybaba yönetiminde sezona başlayan Ankara temsilcisinde son sezonunu geçiren Engin Baytar, kırmızı-siyahlı kulüpte sadece 12 karşılaşmada görev alabildi. Samet Aybaba tarafından takımdan kesilen ve kadroda düşünülmeyen ortasaha oyuncusu  bu karşılaşmalarda 1 gol - 3 asistlik performans ile takımına katkı sağlamaya çalıştı. Devre arasında bir başka kırmızı-siyahlı ekip olan Eskişehirspor'a kiralanan Engin Baytar, burada 11 maçta forma giydi. Eskişehirspor formasıyla çıktığı ilk maçta bir asist yapan tecrübeli oyuncu mücadelenin 42. dakikasında gördüğü ilk sarı kartın ardından, 43.dakikada gördüğü ikinci sarı kart ile oyundan atıldı. Engin formasını 11 kez formasını giydiği Eskişehir'de 1 gol - 3 asistlik katkı sağladı. Ortasahada çeşitli bölgelerde forma giyen tecrübeli oyuncu burada takım arkadaşı Youla ile saha içerisinde kavga ettiği için kadro dışı bırakıldı fakat daha sonra dönemin Eskişehirspor teknik direktörü Rıza Çalımbay tarafından affedildi ve tekrardan kadroya girmeye başladı. Engin sezonun sonuna doğru ligin 32.haftasında Konyaspor karşısında kırmızı-siyahlı takım forması altında ilk golünü atarak kiralık olarak formasını giydiği Eskişehir'den ayrılmıştı. Gençlerbirliği'ne dönen Engin, 200 bin dolar + 2 genç oyuncu karşılığında 2009 yılının Temmuz ayında Karadeniz temsilcisi Trabzonspor'a gönderildi.

2009/10 sezonuna girerken Hugo Broos ile sezona başlayan fakat kötü gidiş nedeniyle ligin ilerleyen haftalarında tecrübeli teknik adam Şenol Güneş'i takımın başına getiren ve yeniden yapılanma içerisine giren Karadeniz temsilcisine çok cüzi bir rakama transfer olan Engin, genç yaşında tanıştığı Türk futbolunda artık olgunluk çağına gelmişti. Trabzonspor forması altında ilk yılında ağırlıklı olarak rotasyon adamı olmasına karşın UEFA Avrupa Ligi öneleme turunda Fransız ekibi Toulouse karşısında ilk maçta ilk 11'de sahaya çıkan Engin, mücadelenin 16.dakikasında Song'un attığı golün hazırlayıcısı olmuştu. Aynı karşılaşmada takımını 86. dakikada ikinci sarı karttan ötürü yalnız bırakan Engin'in bordo-mavili takımda ilk maçında gördüğü kırmızı kart tarihteki yerini almış oldu. 20 lig karşılaşmasında forma giyen Engin Baytar bu karşılaşmalarda 2 gol - 2 asist ile takımına katkı sağladı. Bunun yanı sıra 9 Türkiye Kupası karşılaşmasında forma giyen ortasaha oyuncusu burada da 2 gol - 2 asistlik performans sergiledi. Türkiye Kupası karşılaşmalarında ve özellikle Fenerbahçe ile oynanılan final karşılaşmasında gösterdiği performans ile kupanın en iyi oyuncusu seçilen Engin Baytar, final karşılaşmasında attığı gol ile takımının kupayı kazanmasında büyük rol oynamıştı.

2009/10 sezonunu Türkiye Kupası şampiyonu ünvanı ile kapatan ve 2010/11 sezonuna Süper Kupa şampiyonluğu ile başlayan Trabzonspor'da gösterdiği performans ile beklentileri üst seviyeye çıkartan adam konumuna gelen Engin Baytar, yeni sezona istediği gibi başlayamadı. Sakatlığı sebebiyle ligin ilk karşılaşmalarını kaçıran Engin, ligin 6.haftasında Kayseri karşısında 90 dakika sahada kaldı. İlk yarı sonuna kadar düzenli olarak forma şansı bulan Engin Baytar, kupa dahil olmak üzere toplamda 2011 yılının Şubat ayına kadar 12 karşılaşmada görev aldı. Gösterdiği performans ile 2010 yılının Kasım ayında oynanılan Hollanda karşılaşmasında ilk kez milli takıma davet edilen tecrübeli ortasaha oyuncusu Engin Baytar, mücadelenin 75.dakikasında bir başka Galatasaray'lı Sabri Sarıoğlu'nun yerine oyuna dahil oldu. Ligin 22.haftasında Sivasspor deplasmanında 67.dakikada sakatlanan Engin yerini sezon başında Galatasaray'a gelen bir başka Trabzonspor'lu Ceyhun Gülselam'a bıraktı. Sivasspor karşılaşmasında geçirdiği sakatlık nedeniyle yaklaşık 3 aylık aranın ardından ligin 31.haftasında Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nda oynanılan Gaziantepspor karşılaşmasında sahalara geri döndü. Mücadelenin 70.dakikasında Brozek'in yerine alkışlarla oyuna giren Engin, ligin sonuna kadar da formayı bırakmadı. Uzun süren sakatlıklarıyla ve zaman zaman teknik heyetle yaşadığı sorunlarıyla sıkıntılı bir sezon geçiren Engin, ligde 18 maçta olmak üzere toplamda 22 maçta forma giydi ve 7 asist yaparken, 1 gol attı.

Yeni sezon öncesi Engin Baytar ile sözleşme yenilemek isteyen bordo-mavili ekip oyuncu ile anlaşma sağlayamadı. 2012 yılının Haziran ayında sözleşmesi sona erecek olan Engin bu gelişmelerin ardından UEFA Şampiyonlar Ligi öneleme turunda Benfica karşılaşmasında teknik direktör Şenol Güneş ile tartışınca süresiz olarak kadro dışı bırakıldı ve satılık listesine konuldu. Ortasahada hemen hemen her bölgede forma giyebilen, sol kanat/açık orjinli 28 yaşındaki ortasaha oyuncusu hırslı ve azimli futbolu ile biliniyor. Her iki ayağınada son derece iyi hakimiyet kurabilen, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile gerek orta alanda gerekse kanatta takımına dinanizm katan Engin Baytar aynı zamanda hücuma yönelik oyun yapısı ile gol yollarında etkili olabiliyor.

Engin Baytar'a hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

1 yorum:

  1. yaw engin baytarla anlaşılmış.Etmeyin eylemeyin şu ligin en sevimsiz hocasına saygısız adamı.Bunu alacaklarına şikeci ibrahimi alsalarr daha eftal olurdu.Şöyle bir nüans geldi aklıma geçen sene arsenalden rosicky laziodan ledesmayı getirmek üzereyken elimizde patlamıştı.Bu sene laziodan muslera arsenaldan eboue yi alarak egçen senenin hesabı kapatılmış oldu.Fcn blog sizde son zamanlarda özellikle gs nin premier ligden getirdiği oyuncuları bi irdelesieniz fena olmaz bence.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0