Emmanuel Eboué Galatasaray'da!

Yeni sezonda şampiyonluk hedefleyen takımımızda transferler sürüyor. Geçtiğimiz sezon Arsenal forması giyen 28 yaşındaki Fildişili oyuncu Emmanuel Eboué gelecek sezondan itibaren resmen Galatasaray'da! 2005 yılından beri Arsenal forması giyen oyuncu savunmada ve ortasahada görev yapabiliyor. Tecrübeli oyuncu Arsenal taraftarları tarafından istenmeyen adam ilan edilmiş ve Asya kampına götürülmemişti. Arsené Wenger tarafından satış listesine konan Fildişili savunma oyuncusu artık Galatasaray için mücadele edecek.

4 Haziran 1983 tarihinde Fildişi Sahilleri'nin Abidjan şehrinde dünyaya gelen Emmanuel Eboué futbola doğduğu şehrin takımı olan ASEC Mimomas Abidjan takımında futbola başladı. Kolo Toure ile aynı takımda oynayan Fildişili oyuncunun futbola başladığı kulüp aynı zamanda Belçika ekiplerinden KSK Beveren'in pilot takımıydı. 2001 yılında ASEC Mimomas Abidjkan takımında A takıma yükselen Eboué burada geçen bir yıllık deneyiminin ardından Belçika temsilcisine gönderildi. Ülkesi dışına çok genç yaşta çıkan ve Avrupa'ya ayak basan Emmanuel Eboué genç yaşta kolay uyum sağladı. 19 yaşında Belçika'da forma giymeye başlayan savunma oyuncusu sarı-lacivertli takımın formasını ilk sezonunda 20 kez ilk 11'de sahaya çıktı, 2 kez sonradan oyuna dahil oldu. Jupiter Pro Ligi'nde ilk sezonunda önemli süreler alan Fildişili oyuncu bir sonraki sezon istikrarını sürdürdü. 2003/4 sezonunda Belçika'da 30 maçta forma giyen Eboué bu maçlarda 2 kez ağları havalandırdı. Avrupa'daki ikinci sezonunda KSK Beveren forması altında ilk golünü ligin 14.haftasında Genk karşısında bulan tecrübeli oyuncu, ilk kırmızı kartını da ligin 26.haftasında Beerschot AC karşısında 60.dakikada gördü.

Belçika Ligi'nde her sezon kendisini geliştiren, istikrarını ve performansını sürdüren Emmanuel Eboué bir sonraki sezon olan 2004/5 sezonunda ilk kez uluslararası bir organizasyonda mücadele etti. Belçika ekibi forması altında UEFA Kupası'nda forma giyme şansı bulan Fildişili oyuncu 5 maçta 90 dakika sahada kaldı. Belçika Ligi'nin ilk yarısında maç kaçırmayan Eboué oynanılan 17 maçın tamamında ilk 11'de sahaya çıktı. Belçika'da geçirdiği son sezonunda 17 maçın tamamında (8.haftada oynanılan Lierse SK maçının 64.dakikasında kırmızı kartla oyundan atıldı.) 90 dakika sahada kalmayı başaran Fildişili savunma oyuncusu ayrıca göstermiş olduğu performans doğrultusunda milli takıma davet edildi. 2006 yılında Almanya'da düzenlenecek olan Dünya Kupası Afrika elemeleri için milli takım kadrosuna çağırılan Eboué Fildişi Sahilleri'nin 5-0 kazandığı Sudan karşılaşmasında 75.dakikada oyuna girerek ilk kez milli formayı sırtına geçirdi. Emmanuel Eboue, Avrupa'da geçen üçüncü sezonun devre arasında İngiltere'nin yolunu tuttu. Kendisini yaklaşık 2 yıl izleyen Arsenal scoutlarının takımın menajeri Arsené Wenger'e olumlu referans vermesinin ardından Emmanuel Eboué 2 milyon euroluk transfer bedeli ile İngiltere'nin yolunu tuttu. The Gunners lakaplı İngiliz devinde ilk döneminde uyum sürecini atlatması için özel çalışmalar yapılan Fildişili savunma oyuncusu Arsenal forması altında ilk maçını ligin 28.haftasında Southampton deplasmanında oynadı. Mücadelenin 75.dakikasında oyuna giren Eboué 15 dakika sahada kalarak ilk Premierlig tecrübesini yaşadı.

2004/5 sezonunun devre arasında Arsenal'e gelen ve sadece 15 dakika süre bulan tecrübeli oyuncu bir sonraki sezon (2005/6) Arsené Wenger'in bol rotasyon yaptığı ve bir çok oyuncudan yararlanmaya çalıştığı sistemde 11 lig maçına ilk 11'de çıktı, 7 kez sonradan oyuna dahil oldu. Şampiyonlar Ligi gibi önemli bir platformda 9 kez ilk 11'de sahaya çıkan Eboué, daha sonradan 2 kez oyuna dahil olarak toplamda 11 maçta Avrupa tecrübesi yaşadı. Devre arasında Afrika Kupası'na giden tecrübeli oyuncu 5 maçta milli takımının formasını giydi ve tüm maçlarda sahada kalmayı başardı. Arsenal'de ilk yılında istikrarlı oyunu ile önemli işler yapan Emmanuel Eboué gerek savunmanın sağ tarafında, gerekse orta alanda forma giydi. 2006 yılında Arsenal forması altında golü bulunmayan Emmanuel Eboué, 2006 Almanya Dünya Kupası'nda milli takımı ile 3 maçta görev aldı. Milli takımı ile hemen hemen her maçta 90 dakika sahada kalan Emmanuel Eboué istikrarlılığı ve sürekliliği ile futbolseverlerin takdirini kazandı. Arsenal'de doğru düzgün forma şansı bulduğu ilk sezonun ardından milli takımda da son derece iyi bir performans ortaya koyan Eboué, bir sonraki yıl (2006/7) istikrarını ortaya koydu. Arsené Wenger'in bol oyuncu rotasyonlu sisteminde 22 lig maçında görev alan savunma oyuncusu 6 Şampiyonlar Ligi, 2 FA Cup ve 1 Lig Kupası karşılaşmasında forma giydi. Şampiyonlar Ligi'nde ilk asistini Porto karşısında yapan Eboué, bu arenada ilk golünü de bir sonraki karşılaşmada Hamburg ağlarına bıraktı. Ligde 3 asist yapan tecrübeli oyuncu, FA Cup ve Lig Kupası'nda oynadığı karşılaşmalarda da asist yaparak İngiliz ekibine hücum anlamında destek sağladı.

2007/8 sezonunda Arsenal forması ile istikrarını sürdürmeye devam eden Eboué devre arasında gerçekleşen Afrika Kupası nedeniyle ligin ikinci yarısında 6 maçta forma giyemedi. Şampiyonlar Ligi'nde 10, ligde 23, FA Cup'ta 2, Lig Kupası'nda 1 maçta forma giyen tecrübeli oyuncu Afrika Kupası dışında milli formayı 2 maçta daha terletti. Sezonu toplamda 43 maç ile tamamlayan Fildişili savunma oyuncusu istikrarlı oyununu sürdürürken, takımına gerek savunmada gerekse ortasahada oynadığı pozisyonlarda destek verdi. Arsenal forması altında ligde 4 asist yapan Eboué, FA Cup'ta oynanılan Manchester United karşılaşmasında 49. dakikada Evra'ya yaptığı sert müdahale sonrasında kırmızı kart ile oyundan atıldı. 2008/9 sezonunda geçen yıla oranla daha verimsiz bir sezon geçiren Fildişili savunma oyuncusu, zaman zaman gösterdiği kötü performans nedeniyle tribünlerin tepkisini çekti. 11 Şampiyonlar Ligi maçında forma giyen Eboue, ligde 28 maçta forma giyerken FA Cup'ta da 5 maçta forma giydi. Arsenal forması altında toplamda 44 maçta forma giyen Emmanuel Eboué 4 gol - 3 asist ile takımına hücum anlamında da destek sağladı. Ligin 16.haftasında 32.dakikada Wigan Athletic karşısında oyuna dahil olan tecrübeli oyuncu, 90.dakikada büyük bir uğultu ve ıslıklar eşliğinde yerini Silvestre'ye bıraktı. Tribünlerden gelen bu tepkiler üzerine morali son derece bozulan ve ağlama noktasına gelen tecrübeli oyuncu ile tribünlerin barışması fazla uzun sürmedi. Liverpool karşılaşmasında 90.dakikada Samir Nasri'nin yerine alkışlarla oyuna giren Eboue, iki hafta önce ıslıklandığı taraftarlar ile barışmıştı. Ligin 24.haftasında WestHam karşısında ilk 11 çıkan Fildişili oyuncudan pek memnun olmayan Arsené Wenger deneyimli oyuncuyu 34.dakikada kenara aldı. Emmanuel Eboue bu maçtan bir hafta sonra oynanılan Tottenham Hotspurs karşısında 17.dakikada sarı kart görmesinin ardından 37.dakikada Modric'e topsuz alanda yaptığı hareketin ardından kırmızı kart görerek takımını yalnız bıraktı. Sezon sonuna kadar bir çok maçta oyuna sonradan dahil olan Eboué rotasyon oyuncusu olarak takımda yer almaya başlamış ve taraftar tarafından istenmeyen adam haline gelmişti.

2009/10 sezonunda 17 kez ilk 11'de sahaya çıkan Eboué, ligde 25 maçta forma giydi. Arsenal forması ile Şampiyonlar Ligi'nde 10 maçta forma giyen tecrübeli savunma oyuncusu Lig Kupası'nda da 1 kez forma giydi. Devre arasında Fildişi Sahilleri milli takımı ile Afrika Kupası'nda mücadele eden Emmanuel Eboué, milli takımının formasını ayrıca 5 hazırlık maçında giydi. Zaman zaman ortasahada sağ kanatın yanı sıra merkezi alanda da görev yapan Eboue, 34 dakika forma giydiği Porto karşısında 1 gol 1 asist ile 5-0'lık galibiyette rol oynamıştı. Barcelona karşısında 25.dakikada oyuna giren Eboue, savunmada gösterdiği gayret ile takımına ekstra direnç kazandırmış ve mücadelenin 2-2 bitmesinde pay sahibi olmuştu. Ligde sadece bir gol atan tecrübeli savunma oyuncusu 4 golün hazırlayıcısı olmuştu. Eboue kötü geçen bir sezonun ardından tekrardan istikrarlı oyununu sürdürmüş ve yaz aylarında Afrika'da düzenlenecek olan Dünya Kupası'nda mücadele etmek için milli takıma çağrılmıştı. Fildişi Sahilleri ile gruplarda 3 maçta forma şansı bulan tecrübeli oyuncu tüm maçlarda ilk 11'de sahaya çıktı. Milli takımı ile gruplarda 4 puan toplamasına rağmen bir üst tura çıkamayan Emmanuel Eboué için 2009/10 futbol sezonu toplamda 4 gol - 6 asist ile tamamlandı. Afrika Kupası'nda oynanılan Gana maçının 55.dakikasında kırmızı kart gören tecrübeli savunma oyuncusu, Arsenal formasıyla oynadığı maçlarda da toplamda 7 sarı kart gördü. Artık Emmanuel Eboué için işler pek iyi gitmemeye başlamıştı. Eboué tam anlamıyla rotasyon oyuncusu olmuş, zaman zaman ortasahada görev almaya başlamıştı. Arsenal'de olup-olmaması tartışılıyor, takıma verdiği / vereceği katkı tartışılır hale gelmişti. Eboué için 2 yıl evvel başlama noktasına gelen zor günler, sıkıntılı günler artık resmen başlıyordu. 

2010/11 sezonunda Arsenal formasıyla ligde sadece 13 maça çıkan Fildişili savunma oyuncusu Şampiyonlar Ligi'nde 6 maçta forma giydi. Lig Kupası'nda 5, FA Cup'ta 3 maç forma giyebilen Emmanuel Eboué bu maçlarda 1 gol attı, 1 asist yaptı. Arsenal forması altında sezon genelinde toplamda 19 maçta sahaya ilk 11'de çıkan Eboué, 8 kere sonradan oyuna dahil oldu. Tam anlamıyla rotasyon oyuncusu olan tecrübeli savunmacı milli takımıyla da Afrika Kupası elemelerinde boy gösterdi. 4 maçta ilk 11'de sahaya çıkan tecrübeli oyuncu Ruanda karşısında rakip fileleri havalandırdı. Afrika Kupası elemelerinin yanı sıra milli formayı hazırlık maçlarında da giyen Eboué sezonu 34 maç ile tamamladı. Arsenal'de son dönemlerinde pek iyi işler yapmayan ve takımdan kesilen Emmanuel Eboué için işler pek iyi gitmedi. Sezon sonunda takımdan ayrılması beklenen Fildişili savunma oyuncusu yeni sezon öncesinde Arsenal'in kamp kadrosuna alınmadı. 

İlk yılında savunmanın sağında forma giyen Eboué, Sagna'nın transferi doğrultusunda ortasahada forma giymeye başladı. Bu bölgede de son 2 yılda Walcott gerçeğinin gözardı edilememesi sonrasında yedek kulübesine dikey geçiş yapan tecrübeli oyuncu zaman zaman ortasahanın ortasında ve gerisinde forma giydi. All-rounder olarak tabir edilen oyunculardan olan Eboué forvet hariç her bölgede oynama deneyimi yaşadı. Arsenal'de ,ters ayaklı olmasına rağmen sol bek dahil, savunmanın tüm bölgelerinde forma giyen Eboué ortasahada merkezi ve defansif bölgelerin yanı sıra sağ kanatta da forma giydi. Son derece güçlü, sert, agresif bir yapıya sahip olan Emmanuel Eboué orta alanda pas trafiğini başarılı bir şekilde kontrol edebiliyor. Süratli ve teknik olması sebebiyle çizgiye sık sık bindirmeler yapan tecrübeli oyuncu bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile karşısındaki rakibini muzdarip duruma düşürebiliyor. Güçlü fiziğini hava toplarında son derece başarılı bir şekilde kullanabilen Fildişili oyuncunun en büyük handikapı tüm Avrupa'da sezon ortasına denk gelen Afrika Kupası'nda mücadele eden milli takımının en önemli isimlerinden birisi olması nedeniyle sezon ortasında min. 3-4 maç kaçırması olarak gösterilebilir. Son derece duygusal bir yapıya sahip olan Emmanuel Eboué, takım oyununa yatkınlığının yanı sıra saha içi ve saha dışında takım arkadaşlarıyla olan ikili ilişkileri ile biliniyor. Eğlenceli, neşeli bir karaktere sahip olan Emmanuel Eboué kazanma hırsı, savaşma arzusu ve agresifliği ile oynadığı takımlara ekstra direnç kazandırıyor.

Emmanuel Eboué'ye hoşgeldin diyor; Galatasaray forması altında hiç tatmadığı lig şampiyonluğunu yaşamasını ve üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz! Hoşgeldin Eboué!

9 yorum:

  1. resmi site neden bekletiyor ki hala. bildikleri vardır tabi..

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşlar anlayamadıgım bi konu var. Eboue sağ bek olarak alındıysa. Bazılrı sever bazıları sevmez orda bi sabri var ya da ujfaluji bi sekilde orası halledilir. Orta sahaya alındı desem orda da selcuk melo ceyhun ayhan gibi isimler var. Peki bu galatasarayın sol beki nolacak? Hakan ünsal gittiginden beri sol kanatsız oynuyoruz. Hakan balta cakılı kalıyo defansta da iyi işler yaptıgını düsünmüyor. Ve yıllardır sol beke adam almak gündeme dahi gelmiyor çıldırıyorum.. Aynı şekilde Keita alınacak diyorlar. Arda yokken bi sol kanat alınması gerekmiyor mu diye düsünüyorum..

    Ama tabi yine de Eboue hoşgelmiştir. Sevindirmiştir bizii

    YanıtlaSil
  3. tff'nin dünkü açıklamasıyla ilgili birşeyler yazmayacak mısınız?

    YanıtlaSil
  4. sol bek hakan balta alternatifi çağlar, sol kanat sağ kanat yok, ön liberolar iyi bu sefer (alternatifleri yine değişmedi tabi) ama önde oynayacak adam yok defans desen gökhan, servet, ujfalusiye emanet. ayhan, mustafa sarp, aydın, çağlar, serkan, pino, stancu hala kadroda demek ki gönderilmeyecekler. üzülerek söylüyorum ama sadece keita transferi yapılıp transfer sezonu kapatılcaksa ben yine pek bir şey beklemiyorum bu sezon Galatasarayımızdan :S

    YanıtlaSil
  5. kesinlikle katılmıyorum @ jeddite
    galatasarayın bu seneki kadrosu mevcut ihtimallerle türkiyenin en iyi kadrosudur. az ama yerınde takfıyelerle takımı bayağı sağlamlaştırdılar. bi fatih terim sol tarafı gormemıs olamaz. vardır bı planları gerek mevcut kadrodan gerekse yenı transferlerden enıyısını surecektır sahaya. eboue cok mevkılı bır oyuncu, keita taraftar ıstedığı ıcın alınıyor, galatasaray bır sezonluk kurba cabasında deıl. bır cok kupada govde gostermek ıstıor ve kadronun zengın olması gereklı.

    YanıtlaSil
  6. bence keita ve sol kanada birisi alınırsa transfer sezonunu kapatabiliriz.. stoperde servet-eboue-ujfalusi-zan-semih kaya gerektiginde ceyhun yada hakan balta var.. keita alınırsa kazım forvet arkası yada 2. forvet gibi oynayabilir ve bence baya etkili olur o bölgede.. ama sol kanada ii bi futbolcu alırsak ardanın ne kadar agır oldugunu ve nekadar çok top ezdigini görürüz ama adam gibi bi sol kanat oyuncusu alırsak tabi.. hazar-arshavin ayarında birisi.. bence düşüncek çok şey yok forvet alternatiflerimiz ve stoper alternatiflerimiz gayet ii bence.. ayrıca sağ bek ve sol bekte öle.. orta sahanın ortasındaki alternatiflerde bence fena deil.. yekta ve ceyhun var.. bu sene sadece ligde oynucaz nasılsa.. ama keita+ sol kanat almamız gerekio die düşünüorum.. hem sabri ve keitanın ne kadar etkili olduklarını hatırlatmaya gerek yok heralde birlikte oynadıklarında.. kazım formda ama kanatta oynayınca oda arda gibi oyunu yawaşlatıo ister istemez.. o yüzden 2. forvet yada forvet arkası olması daha mantıklı gibi..

    -----------muslera-----------
    sabri---eboue---servet---balta
    -----selçuk--------melo-------
    --keita-----kazım----arshavin-
    ------------baroş-------------

    bu şekilde oynarsak savunma ve orta sahamızın hücuma verecegi katkıyla takım gerçekten çok güzel işler yapabilir.. sabri ve ebouenin hızlı oldugunu, melonun çok ii bi kesici oldugunuda düşünürsek takım orta sahaya yakın oynayabilir.. bir çok farklı alternatif var kesinlikle ama öncelikle keita ve 1 adet sol kanat oyuncusu lazım..

    YanıtlaSil
  7. arkadaşlar keşke dediğiniz gibi olsa ama yıllardır hep aynı adamlardan medet umduk hala umuyoruz. sabri 10 senedir ne yaptı şu takımda kendisini ne kadar geliştirdi, keza hakan balta öyle yani yanlış adamlara umut bağlıyoruz. ama dediğim gibi inşallah bu sene bir şeyler görürüz bu adamlardan... takımdaki sorunlu futbolcuların artışından da hiç bahsetmiyorum.

    YanıtlaSil
  8. yaw engin baytarla anlaşılmış.Etmeyin eylemeyin şu ligin en sevimsiz hocasına saygısız adamı.Bunu alacaklarına şikeci ibrahimi alsalarr daha eftal olurdu.Şöyle bir nüans geldi aklıma geçen sene arsenalden rosicky laziodan ledesmayı getirmek üzereyken elimizde patlamıştı.Bu sene laziodan muslera arsenaldan eboue yi alarak egçen senenin hesabı kapatılmış oldu.Fcn blog sizde son zamanlarda özellikle gs nin premier ligden getirdiği oyuncuları bi irdelesieniz fena olmaz bence.

    YanıtlaSil
  9. kim gelirse gelsin baştaki insan önemli. sayın aysal ve sevgili fatih terim. her şartta adam edeceklerdir futbolcuları. çok başarılı bır transfer sezonu gecırıyor galatasaray. yıldızında değiliz ama iyi bir sol açık ve forvet hiç fena olmaz..

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0