16 yıl aradan sonra..

THY Euroleague elemelerinde gruplara kalma başarısı göstererek tarihi bir başarıya imza atan erkek basketbol takımımız, Türkiye Kupası'nda da sekizli finallere kalmasının ardından gözünü Cumhurbaşkanlığı Kupası'na dikti. 12 Ekim Çarşamba günü Kayseri'de saat 18:30'da ezeli rakibi Fenerbahçe Ülker ile 27.Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında karşılaşacak. Bu yıl 27.si düzenlenecek olan lig şampiyonu ve play-off finalisti arasında oynanan Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı tarihte ilk kez müzesine götüren takım 1984/85 sezonunda oynanılan Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşması sonrasında 84-85'lik galibiyetle Galatasaray olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın ilk kez düzenlendiği yılda ezeli rakibini mağlup ederek kupayı müzesine götürme başarısı yakalayan Galatasaray, bu karşılaşmada da müthiş bir geri dönüşle kupayı müzesine götürmeyi başardı. İlk devreyi rakibi karşısında 38-53 geride kapatan erkek basketbol takımımız fark bir ara 20'e dayanmasına rağmen karşılaşmadan kopmadı. Charles Dawkins ve Michaelle Scearce'nin öncüsü olduğu geri dönüşe ekstra katkı Nihat İziç'ten geline Galatasaray son çeyrekte rakibini yakalamayı başardı ve 1 sayı farkla Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın ilk şampiyonu olma başarısını gösterdi. Döneminin efsane isimleri olan Dawkins'in 32 sayı-9 ribaundluk performansının yanı sıra Scearce 14 sayı-16 ribaundluk performansı ile double-double yaparken Nihat İziç 20 sayı ile skor yükünde Amerikalı yıldızımız Dawkins'e yardım ediyordu. Maç sonunda döneminin kaptanı ve şimdiki federasyon başkanı Turgay Demirel'in ellerinde yükselen Cumhurbaşkanlığı Kupası, Türk sporunda bir çok ilki başaran Galatasaray'ın basketbolda da bir ilke imza attığını gösteriyordu.

1984/85 sezonunda Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanan erkek basketbol takımımız bir yıl sonra ünvanını korumak için Efes Pilsen ile karşılaştı. Müthiş bir mücadele ve çekişmeye sahne olan karşılaşmada gülen taraf 101-100'lük skorla lacivert-beyazlı takım oldu. Normal sezonu lider olarak tamamlayan Efes Pilsen, final serisinde Galatasaray ile karşılaşmış ve 2-1 mağlup ayrılarak lig şampiyonluğunu Galatasaray'a kaptırmıştı. 5 Nisan günü Ankara'da oynanılan karşılaşmada Efes Pilsen karşılaşmadan gülen taraf olarak ayrılıyordu. Galatasaray'ın efsanevi yıldızı Paul Dawkins'in ürettiği 43 sayı şampiyonluk için yeterli olmamıştı. Tarihte 2.kez düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kupası bu sefer Efes Pilsen kaptanı Can Sonat'ın ellerinde yükseliyordu.

Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın ilk 2 yılında finalde olan takım 3 yıl kadar bu platformda görünmedi. 86/87 sezonunda ligi 8.sırada tamamlamasına rağmen finale çıkma başarısı gösteren Galatasaray, şampiyonluğunu finalde 2-1'lik skorla Karşıyaka'ya kaptırdı. 87/88 sezonunda da ligi 7.sırada bitiren erkek basketbol takımımız play-offlarda yarı finalde dönemin lig şampiyonu Eczacıbaşı'na 2-1 kaybetti. Galatasaray'ın hasreti fazla uzun sürmedi ve 89/90 sezonunda şampiyonluk kupasını müzesine götürdü. Bu Galatasaray erkek basketbol takımının yaşadığı son şampiyonluktu. Galatasaray erkek basketbol takımının ezeli rakibi Fenerbahçe karşısında kazandığı şampiyonluk kupası kaptan Lütfü Arıboğan'ın ellerinde yükseliyordu. Taraflar 1990 yılında 26 Mayıs günü yine Ankara'da karşılaştı. Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın düzenlenmeye başladığı ilk yılında Galatasaray'a kaybeden Fenerbahçe rövanş peşindeydi. Galatasaray karşısında sahadan 95 - 86'lık skorla galip ayrılan Fenerbahçe hem ligde kaybettiği şampiyonluğun tesellisini bulmuş, hemde 6 yıl evvel kaybettiği kupanın rövanşını almıştı. Galatasaray'da Hakan Yörükoğlu'nun 28, Cem Caniklioğlu 22, Pete Williams'ın 14 sayısı galibiyet için yeterli değildi. Antrenörlüğünü Çetin Yılmaz'ın yaptığı sarı-lacivertli takım bir yıl sonra 1990/91 sezonunda da Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Tofaş karşısında kazanmayı başarmıştı. Sonrasında bu seriye Efes Pilsen son verdi ve 2 yıl üstüste lacivert-beyazlı takım kupayı müzesine götüren taraf oldu.

1994/95 sezonunda ligde final oynama başarısı gösteren Galatasaray, tıpkı 5 yıl önceki gibi yine Çetin Yılmaz'ın yönettiği bir takıma boyun eğdi. Fakat erkek basketbol takımımızın finalde 3-2 kaybettiği takım dönemin en iyi basketbol takımlarından birisi olan Ülkerspor olmuştu. Turuncu-beyazlı takım ile 8 Eylül 1995 yılında karşılaşan Galatasaray eski günlerine dönmenin özlemini yaşıyordu. Alınacak bir galibiyet Galatasaray'a hem tarihinde bu alanda 2.şampiyonluğunu getirecek hemde eski günlere dönüşünün sinyalini verecekti. Ama düşünülen, istenilen olmadı. Ülkerspor maçın başından sonuna kadar üstün bir oyun ortaya koyarak sahadan 70-55'lik skorla galip ayrıldı. Gençlik döneminde Galatasaray'a karşı boyun eğen Çetin Yılmaz 5 yıl önce Fenerbahçe ile hem ligde hem Cumhurbaşkanlığı'nda Galatasaray'a üstünlük kurmuştu. Şimdi ise tecrübeli antrenörün üstünlük kurduğu taraf değişmiş, Ülkerspor olmuştu.

1993 yılında Nasaşspor'un satın alınmasıyla oluşan Ülkerspor 2006 yılında basketboldan elini çekme kararı aldı. 2006 yılında basketboldan çekilirken Fenerbahçe ile birleşen Ülkerspor, 16 yıl aradan sonra farklı bir isimle (Fenerbahçe Ülker) Galatasaray'ın rakibi oldu.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0