Zaza Pachulia resmen Galatasaray'da..

Yeni sezonda hem Avrupa'da kalıcı olmak hemde ligde şampiyonluk hedefleyen Galatasaray erkek basketbol takımı, THY Euroleague'e kalmasından sonra beklenen pivot takviyesini gerçekleştirdi. NBA'de Atlanta Hawks forması giyen 1984 doğumlu Gürcistan doğumlu pivot Zaza Pachulia yeni sezonda Amerika'da sürecek lokavt süresince Galatasaray erkek basketbol takımının başarısı için mücadele edecek. Ülker altyapısında yetişen ve Türk pasaportuna sahip olan Zaza Pachulia yerli statüsünde forma giyecek.

10 Şubat 1984, Tiflis doğumlu olan tecrübeli oyuncu basketbola Vita Tblisi takımında başladı. O dönem 2.04 boyunda olan Gürcistan doğumlu oyuncu, döneminin köklü basketbol kulüplerinden Ülkerspor altyapısının yaptığı oyuncu taramalarında keşfedildi. 13 yaşında altyapıya kazandırılan Zaza Pachulia bir süre sonra Türk vatandaşlığına geçirildi. Ülkerspor altyapısına 1997 yılında gelen tecrübeli oyuncu 1999 yılında A takıma yükselme başarısını gösterdi. 1999 yılından itibaren Ülkerspor'da A takımda yer alan genç oyuncu ilk sezonunda normal sezonda sadece 2 maçta olmak üzere toplam 3 dakika sahada kaldı. Bu süre içerisinde herhangi bir istatistik elde edemeyen Gürcü oyuncu, play-off çeyrek finalinde Darüşşafaka serisinde oynanılan 4 maçta toplam 21 dakika sahada kaldı. Darüşşafaka serisinde 17 sayı üreten Zaza Pachulia, yarı finalde Tofaş serisinde oynanılan 4 maçta da yaklaşık 20 dakika süre bulurken 14 sayı üretti. 1999/00 sezonunda play-off yarı finalinde Tofaşspor'a kaybeden Ülkerspor bir sonraki Murat Didin önderliğinde ligi şampiyon olarak tamamlarken Zaza Pachulia'dan da katkı almaya başladı. Normal sezonda 12 maçta forma giyen Zaza Pachulia, A takımda geçirdiği ikinci yılında istatistik kağıdına maç başına 3.4 sayı - 2.2 ribaund - 0.5 asist yazdırmayı başardı. Ülkerspor'un oynadığı play-off maçlarında da forma şansı bulan Gürcü oyuncu 5 play-off maçında benchten takımına katkı verirken istatistik kağıdına maç başına 6 dakika sahada kalmasına rağmen 3.6 sayı - 2.4 ribaund yazdırmayı başardı.

Bir sonraki olan 2001/2 sezonunda play-off finaline yükselme başarısı gösteren fakat finalde Efes Pilsen'e şampiyonluğu kaptıran Ülkerspor'da yine benchten katkı sağlayacak olan Zaza Pachulia normal sezonda 17 maçta süre buldu. Maç başına yaklaşık 10 dakika sahada kalan Gürcü oyuncu bu süre içerisinde istatistik kağıdına 6.6 sayı - 4.6 ribaund ve 0.4 asist yazdırmayı başarırken play-offlarda da 8 maçta forma şansı buldu ve maç başına 7 dakika sahada kaldı. İstatistik kağıdına 4 sayı - 2.7 ribaund ve 0.2 asist yazdıran genç oyuncu Ülkerspor'da Asım Pars ve Quadre Lollis'i yedekliyordu. Zaza Pachulia ile birlikte dönemin genç oyuncularından Kerem Gönlüm de benchten gelerek max. 10 dakika süre alan bir başka oyuncuydu.

2002/3 sezonu Zaza Pachulia'nın Türkiye'de geçirdiği son sezon oldu. Ülkerspor ile Euroleague tecrübesi yaşayan Zaza sezon sonunda basketbolun en büyük organizasyonu olan NBA'e giden 4.Türk (Gürcü olmasına rağmen Zaza Pachulia basın toplantısında bu şekilde ifade etti.) oyuncu olacaktı. Normal sezonda 21 maçta süre alan Zaza Pachulia maç başına yaklaşık 20 dakika sahada kalırken istatistik kağıdına 10 sayı - 5.4 ribaund - 0.8 asist yazdırmayı başarırken play-off serüveninde de 9 maçta forma giydi. Play-offlarda 15 dakika süre alan Gürcistanlı pivot bu karşılaşmalarda da maç başına 7 sayı - 4.6 ribaund  ve 0.8 asist yazdırmayı başardı. 2003 yılında ayrıca Euroleague'de haftanın oyuncusu seçilen Zaza Pachulia, Panathinaikos karşısında 26 sayı - 8 ribaund - 3 asist ve 3 top çalmalık performansıyla takımının galibiyetinde büyük rol oynarken, izleyenleri kendisine hayran bıraktı. Sezon sonunda Orlando Magic tarafından draftlarda 2.tur / 46.sıradan seçilen genç oyuncu aynı zamanda Ülkerspor'un altyapısından yetişen ve draft edilen ilk basketbolcu olarak biliniyor.

2003 yılında Ülkerspor'a veda eden Zaza Pachulia, Orlanda Magic formasıyla yeni bir kariyere başlıyordu. Amerika'da geçirdiği ilk yılında 59 karşılaşmada süre alan Zaza Pachulia bu karşılaşmaların sadece ikisinde ilk beşte kendisine yer buldu. Maç başına 11.3 dakika sahada kalan Gürcü oyuncu ilk sezonunu 3.3 sayı - 2.9 ribaund - 0.2 asist - 0.4 top çalma ve 0.2 blok ortalamaları ile tamamladı. Sezon sonunda Orlando'dan Charlotte Bobcats'e geçen Gürcü oyuncu Bobcats formasını giymeden Milwaukee Bucks'ın yolunu tuttu. Birinci tur hakları karşılığında Milwaukee'e takas olan Zaza Pachulia yeni takımında bir önceki yıla oranla daha iyi istatistikler elde etti. Amerika'ya alışmaya çalışan genç oyuncu 2004/5 sezonunu yeşil-kırmızılı takımın başarısı için ter dökecekti. Burada 74 maçta forma giyerken 4 maça line-upta başlama şansı bulan Zaza Pachulia bir önceki sezona göre aldığı dakikaları arttırmayı başarmıştı. Maç başına 18 dakika sahada kalan Gürcü pivot 6.2 sayı - 5.1 ribaund - 0.8 asist - 0.6 top çalma ve 0.5 blok ortalamaları ile sezonu tamamladı. Sezon sonunda Milwaukee'den ayrılma kararı alan Zaza Pachulia'nın yolu Atlanta Hawks'a düştü. 2005 yılında Atlanta Hawks ile 4 yıl için 16 milyon dolar karşılığında kontrat imzalayan Gürcü pivot Atlanta'da 78 maçta forma giydi ve tüm maçlara ilk beş başladı. Amerika'daki üçüncü yılında tabir-i caizse patlama yapan Zaza Pachulia maç başına 31.4 dakika sahada kalırken istatistik kağıdının tüm alanını doldurmayı başardı. 11.7 sayı - 7.9 ribaund - 1.7 asist - 1.1 top çalma ve 0.5 blok ortalamaları ile sezonu tamamlayan Zaza Pachulia, normal sezonda yaklaşık 3 ay boyunca ligin en çok ofansif ribaund alan oyuncusu olma başarısı gösterdi. Savaşçı ve inatçı oyun yapısının yanı sıra gözü kara ve yüreğini ortaya koyan basketbol karakteriyle Atlanta Hawks'ta bulduğu ilk beş fırsatını son derece iyi değerlendiren Zaza Pachulia adını duyurmaya başladı fakat bir sonraki sezon Gürcü oyuncu için pek iyi geçmedi. 2006/7 sezonunda Atlanta Hawks forması altında 72 maça çıkan Zaza Pachulia bu karşılaşmaların 45'inde ilk beşte kendisine yer buldu. Maç başına 28.1 dakika sahada kalan Gürcü oyuncu 12.2 sayı - 6.9 ribaund - 1.5 asist - 1.1 top çalma ve 0.5 blok ortalaması ile oynadı.

Amerika'da geçen 4 sezonun ardından 5.sezonunda da Atlanta Hawks forması giyen Zaza Pachulia için sıkıntılı günler başladı. 2007/8 yılında NBA'de normal sezonda 62 maçta forma giyen Pachulia bu karşılaşmaların 5'inde ilk beşte yer buldu. Atlanta'da çaylak Harford'un yedeği konumuna düşen Zaza Pachulia benchten gelerek maç başına 15.8 dakika sahada kaldı. Maç başına 5.2 sayı bulan Gürcü pivot istatistik kağıdına ayrıca 4 ribaund - 0.6 asist - 0.4 top çalma gibi değerleri de eklemeyi başardı. 2008 yılında takımında bench oyuncusu olarak değerlendirilen Zaza Pachulia, sertliği ile zaman zaman rakip takım oyuncuları ile sıkıntılar yaşadı. Sert ve agresif oyunu ile rakip takımın uzunları ile sık sık karşılaşan Gürcü oyuncu bu konuda rakip takım taraftarları tarafından eleştirilere maruz kalsa da Atlanta taraftarlarınca çok seviliyor. Boston Celtic ile oynanılan play-off serisinde rakip takım oyuncuları ile sık sık tartışmalar yaşayan Zaza Pachulia, oynanılan 6.maç sonunda mikrofonu eline almış ve 20bin taraftarının önünde rakibini tahrik edici sözler dile getirmişti. Özellikle "Hiçbirşey kolay değil, 7.maça gidiyoruz!" cümlesi Boston cephesinin tepkisini çekmişti. Serinin 7.maçında ise Boston Celtics taraftarının önünde 30 sayılık farkla galip gelmişti.

2008/9 sezonunda Atlanta'da dakikasını arttıran Gürcü oyuncu 77 maçın 26sında ilk beş çıktı. Bu süre içerisinde Zaza Pachulia maç başına 19.1 dakika sahada kalırken 6.2 sayı - 5.7 ribaund - 0.7 asist ortalamalarının yanı sıra 0.4 top çalma ve 0.3 blok ortalamaları ile sezonu tamamladı. Detroit karşısında alınan 88-87'lik galibiyette takımına galibiyet sayısını getiren baskete imzasını atan Gürcü oyuncu sezon içerisinde takımına savaşçı oyunu ve ısrarı ile savunmada önemli bir sertlik kazandırdı. 2009/10 sezonunda Atlanta'nın bench oyuncusu olmaya devam eden tecrübeli pivot bir kez ilk beşte çıktığı 78 karşılaşmada forma giydi. Sezon sonunda kontratını yeniden uzatan Pachulia maç başına 14 dakika sahada kalmayı başardı. 4.3 sayı - 3.8 ribaund - 0.5 asist ve top çalma ortalaması ile sezonu tamamlayan Zaza Pachulia'nın sertliği sınır tanımamaya ve saha içerisinde kavgalara sebebiyet vermeye başladı. Her ne kadar Atlanta Hawks taraftarları bu durumdan memnun gibi görünselerde Zaza Pachulia'nın bir çok pozisyonda dirseğini çıkartması basketboluna gölge düşürüyordu. Sert ve agresif bir oyun yapısına sahip olan Zaza Pachulia ayrıca verilen kararlar sonrasında hakemlere ettiği itirazlar ile aldığı teknik fauller sonrasında kendi takımında da sorunlu bir oyuncu olarak lanse edilmeye başladı. Hatta bir ara sorunlar öyle bir boyuta geldi ki, Atlanta Hawks antrenörü tarafından Pachulia'ya "maçta oynamama" cezası verildi.

2010/11 basketbol sezonunda Atlanta forması altında 79 maça çıkan Pachulia bu karşılaşmaların 7sinde ilk beş çıkarken maç başına ortalama 15.7 dakika sahada kaldı. Maç başına istatistik kağıdına 4.4 sayı - 4.2 ribaund - 0.7 asist - 0.4 top çalma ve 0.3 blok yazdıran Pachulia, sezonun büyük kısmını benchte geçirdi. Son sezonunda gerek hücumda gerek savunmada çıkardığı dirsekleri nedeniyle kötü bir üne sahip olan Zaza Pachulia, play-offlarda Orlando Magic serisinde Richardson ile kavga etti. Houston maçında hücumda Kyle Lowry'e istemdışı bir şekilde dirsek atan Zaza Pachulia, Miami maçında Zydrunas Ilgauskas'a savunmada dirseklerini kontrolsüz açınca ortalık karıştı. Ilgauskas basketten sonra topu Gürcü oyuncuya fırlatınca oyundan diskalifiye edildi. Zaza Pachulia ise arkasına bile bakmadan görev yerine giderek. Gürcistan milli takımının formasını giyen Zaza Pachulia, geçtiğimiz aylarda Litvanya'da düzenlenen Eurobasket2011'de milli takımıyla mücadele etti. Gürcistan milli takımı formasını 5 maçta giyen tecrübeli pivot maç başına 25.8 dakika sahada kaldı. İstatistik kağıdında hanesine 13.6 sayı - 4.4 ribaund - 0.6 asist - 1 top çalma ve 0.6 blok yazdırmayı başaran Zaza Pachulia, yaşadığı sakatlık nedeniyle Gürcistan'ın son 3 maçında forma giyemedi. Bulgaristan maçında adalesinden bir sakatlık geçiren Zaza Pachulia, bandajla oyuna dönmüş fakat maç sonrasında yapılan kontrollerde sakatlığının 3 hafta süreceği açıklanmıştı. 1999 yılından beri düzenli olarak Gürcistan milli takımının formasını giyen Zaza Pachulia tüm yaş gruplarında ülkesinin milli takımında yer aldı.

Savaşçı ruhu, inatçı yapısı, pes etmeyen ve yenilgiyi kabul etmeyen oyun karakterinin yanı sıra rakiplere karşı sert oyunu ile tanınan Zaza Pachulia zaman zaman gerek hakemlerle, gerek rakibi ile girdiği tartışmalar sonrasında takımı adına sıkıntılara yol açabiliyor. Güçlü fiziği ile rakip pota altını yıpratabilen Zaza Pachulia ribaund sezisinin yanı sıra boyalı alandaki dominantlığı ile hücumda takımı adına önemli bir isim olma özelliği taşıyor. 

27 yaşındaki Zaza Pachulia'ya hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0