DERBİ | Parçalı ve çubuklu karşı karşıya..

Bambaşka bir sevda onlarınki.. Tam 104 yıldır birbirlerinin hem en büyük dostu, hem en büyük düşmanı konumundalar. İkisinide sevenler milyonlarca insan var. Bugüne kadar yüz milyonlarca kalp onlar için çarptı. 1905 yılında Mekteb-i Sultani'de bir güneş gibi parlayan Ali Sami Bey ve arkadaşlarının karşısında tam 2 yıl sonra Kadıköy'de çayır, çimende top oynayan deniz öğrencileri sarı-beyaz formaları ile çıktı. 1905'te kurulan Galatasaray futbol takımının parçalı forması ilk kez 1909 yılında Fenerbahçe'nin çubuklusu ile tanıştı. 17 Ocak 1909 günü oynanılan karşılaşma sonrası başlayan ezeli rekabet günden güne büyüyerek devam etti. Parçalı ve çubuklunun rekabeti artık 102 yaşında! Aralarındaki rekabet hiç bıkmadan, usanmadan, her geçen sene daha da büyüyerek devam etti. Parçalı ve çubuklu forma kozlarını 7 Aralık Çarşamba günü Türk Telekom Arena'da paylaşacak. Ama bu sefer hiç birşey eskisi gibi olmayacak.

17 Ocak 1909'da Kadıköy semtinde Papazın Çayırı'nda oynanılan ilk karşılaşmadan buyana tam 102 yıl geçti. Emin Bülent ve Celal İbrahim'in attığı golle ilk derbiyi kazanan Galatasaray, bu maçı takip eden altı karşılaşmadan da galibiyetle ayrılmasını bildi. Asırlık rekabette tam 367 resmi karşılaşma geride kalırken Fenerbahçe'nin galibiyet sayısı 140. Galatasaray ise rakibi karşısında 116 kez sahadan galip ayrılma başarısı gösterdi. Çubuklu forma ezeli rakibinin filelerini tam 514 kez havalandırmayı başarırken, Parçalı forma rakibine bu alanda 464 golle cevap verdi. Ezeli rekabette belki maçlarda gülen taraf çubuklu forma ve sarının yanında yer alan lacivert oluyor ama sezon sonunda sevinen taraf 40-36 üstünlük ile parçalı forma ve sarının yanındaki kırmızı oldu.

Ezeli rekabeti en çok yaşayan isimlerin başında Berlin Panteri lakabıyla anılan efsane kalecimiz ve kaptanımız Turgay Şeren. 54 kez çubuklu forma karşısında parçalı formayı temsil eden Turgay Şeren'i bir maç eksik ile -53 maç- takip eden bir başka efsanemiz ise kaptan Cüneyt Tanman. Çubuklu formayı sırtına geçirerek 49'ar kez Galatasaray karşısına çıkan Şeref Has ve Esat Kaner ise bu alanda Fenerbahçe'nin rekortmenleri olarak tarihte yer alıyor. Derbinin en golcü ismi ise Zeki Rıza. Efsanevi oyuncu derbilerde çubuklu forma ile tam 27 kez Galatasaray filelerini havalandırdı. Parçalı formanın en golcü oyuncusu ise Taçsız Kral sıfatıyla bilinen ve tribünlerin adına marşlar söylediği Metin Oktay oldu. Türk futbolunun en büyük golcüsü derbilerde rakip fileleri tam 19 kez havalandırmıştı. Hatta bu gollerinden bir tanesinde meşhur, çok konuşulan ve asırlar boyu konuşulacak olan ağları yırtan gol yer almıştı.
Yazımızın başında artık eski tadı olmayacağını söyledik. Çünkü asırlık çubuklu formanın üzerinde şimdi futbolda tahammül edilemeyecek ve kolay kolay temizlenemeyecek bir leke var. Türk futbolunun asırlık çınarı "şike" yapmakla suçlanıyor. Yazılan iddianame sonrasında ismi geçen oyuncular, antrenörler, başkanlar ve yöneticiler hiç bir spor faaliyeti yapılan alanlara giremezken 104 yıllık geçmişi olan Çubuklu Forma iddianamenin baş sorumlusu ve aktörü olmasına rağmen derbide boy gösterebilecek. Artık buna adalet mi dersiniz, adaletsizlik mi dersiniz, yorumu size bırakıyoruz. Ama inkar edilemez bir gerçek var ki; 104 yıllık geçmişi olan, milyonlarca taraftarı olan Çubuklu Forma artık eskisi gibi olamayacak.

Türk futbolunun en büyük iki devi 7 Aralık Çarşamba günü saat 19:30'da Ali Sami Yen Spor Kompleksi, Türk Telekom Arena'da karşılaşacak. Parçalı formanın arkasında 55 bin taraftarı tribünde yerini alırken, alınan karar doğrultusunda hiç bir çubuklu formalı tribünde olamayacak. Müsabakanın orta hakemi Fırat Aydınus.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0