Boris Savovic resmen Galatasaray'da..

Beko Basketbol Ligi'nde ilk yarıyı lider Anadolu Efes'in bir puan arkasında ikinci sırada tamamlayan ve THY Euroleague'de TOP16 turunda mücadele edecek olan Galatasaray Medical Park erkek basketbol takımı sene başından beri yaşadığı uzun problemini gidermek adına Hemofarm Stada forması giyen 24 yaşındaki Sırp oyuncu Boris Savovic ile anlaşma sağladı. 2,06 boyundaki Boris Savovic mobil bir oyuncu olmasına karşın bu sezon ağırlıklı olarak Hemofarm Stada forması altında pivot pozisyonunda forma giydi. Lisans işlemlerinde herhangi bir problem çıkmadan tamamlanmasının ardından Bosna Hersek doğumlu Sırp oyuncu haftaiçi oynanacak olan Anadolu Efes karşılaşmasında forma giyebilecek.

18 Haziran 1987, Trebinje (Bosna Hersek) doğumlu olan Boris Savovic basketbol hayatına Hemofarm altyapısında başladı. Sırbistan'da basketbol ekolü olan önemli takımlardan birisi olan fakat Partizan'ın hegomanyası nedeniyle arka planda kalan Hemofarm altyapısında yetişen genç oyuncu 2004 yılında profesyonel sözleşmeye imzasını attı. Profesyonel sözleşmeyi 17 yaşında imzalayan Savovic kariyerinin ilk resmi karşılaşmasına 2004/5 sezonunda Eurocup karşılaşmasında çıktı.

Genç oyuncu Adriyatik Ligi'nde ise ilk maçına 2006/7 sezonunda çıktı. Genç oyuncunun Adriyatik Ligi'ndeki kariyerinin startı böylece verilmiş oldu. Genç oyuncunun kariyerindeki ilk deneyimi Adriyatik Ligi'nin ilk haftasında Partizan karşısında bulduğu 3 dakika ile gerçekleşti. Genç oyuncunun sadece 6 maçta süre bulduğu o sezon en etkili performansı hiç kuşkusuz 30 dakika sahada kaldığı ve 22 sayı - 15 ribaund - 1  top çalma ve 1 blok ile oynadığı Helios karşılaşması olmuştu. Hemofarm'ın maçtan mağlup ayrılmasına engel olamayan genç oyuncu bir anda tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Adriyatik Ligi'nde ilk sezonunda 6 maç sonunda 8.50 dakika ortalama ile sahada kalan genç oyuncu 5 sayı - 2.8 ribaund - 0.2 top çalma ve asist ile kariyerinin ilk istatistiklerini elde etmişti.

2007/8 sezonunda Savovic'in daha çok süre bulduğunu ve kendisini yavaş yavaş göstermeye başladığını görüyoruz. Sırbistan temsilcisinin forması altında Adriyatik Ligi'nde forma giymeye devam eden pota altı oyuncusu genç yaşına rağmen kenardan gelerek takımına katkı sağlamaya devam etti. 24 karşılaşmada forma giyen ve maç başı 10 dakika sahada kalmayı başaran Savovic istatistik kağıdına maç başı 5.2 sayı - 2.1 ribaund - 0.3 top çalma ve 0.2 asist yazdırmayı başardı. Genç oyuncunun sezon içerisinde en dikkat çeken performansı ligin 14.haftasında Zvezda karşısında sergilemiş olduğu 15 sayı - 3 ribaundluk performansı olarak göze çarpıyor. Genç oyuncu Zvezda karşısında %100 isabetle oynayarak takımına katkı sağlayarak galibiyette pay sahibi olmuştu. Savovic ayrıca play-off çeyrek finalinde oynanılan Buducnost maçında da (Adriyatik Ligi'nin 27.haftası) yine %100 isabetle oynayarak 15 sayı üretti ve takımının 87-71'lik galibiyetinde mimarlardan birisi olmayı başardı. Hemofarm Stada formasıyla play-off finalinde Partizan karşısında mücadele eden genç oyuncu sezon sonunda gümüş madalyayı boynuna takıyordu. Genç oyuncu Adriyatik Ligi'nde göstermiş olduğu bu performansının yanı sıra Eurocup'ta da Hemofarm formasıyla 11 maçta forma giydi. Bu karşılaşmalarda da kenardan gelerek takımında çok az süre bulan genç pivot maç başı 3.5 sayı - 2.2 ribaund - 0.4 top çalma ve asist ortalaması ile forma giydi. Bu genç oyuncunun Eurocup'ta doğru düzgün süre bulduğu ilk sezonu olmuştu.

2008/9 sezonuna girilirken Savovic performansının üzerine koyan ve gelecek vaadeden uzunlar arasında gösteriliyordu. Bir önceki sezon şampiyonluğu finalde Partizan'a kaybeden Hemofarm bu sefer şampiyonluk için iddialıydı. Adriyatik Ligi'nde play-offlar dahil 22 maçta süre bulan genç oyuncu maç başı 10 dakika sahada kaldı. Bu karşılaşmalarda 4.8 sayı - 3.1 ribaund - 0.3 top çalma ile oynayan genç oyuncunun ligde en dikkat çeken performansı ligin son haftasında Union Olimpija karşısında oldu. 22 sayı ile yıldızlaşan Savovic ayrıca istatistik hanesine 9 ribaund yazdırarak double-double performansının ucundan döndü. Bir önceki sezon finalde şampiyonluğu Partizan'a kaybeden Hemofarm, 2008/9 sezonunda Adriyatik Ligi'nde yarı finalde Cibona Zagreb'e elendi. Her yıl üzerine koyarak devam eden Sırp oyuncu aynı sezon Eurocup'ta da yine ortalama performansına devam etti. Kenardan gelerek takımına katkı sağlamaya çalışan genç oyuncu 11 maçta 4.3 sayı - 2.6 ribaund  ve 0.5 asist ortalaması ile oynadı. Sezon sonunda Boris Savovic altyapısında yetiştiği ve 3 yıldır A takımında forma giydiği turuncu-beyazlı takımdan ayrılma kararı almıştı. Genç oyuncunun bir sonraki durağı Karadağ temsilcisi KK Buducnost oldu.
2009/10 sezonuna girilirken yaz döneminde KK Buducnost'a imza atan Boris Savovic burada da bench oyuncusu olmaya devam edecekti. Kariyerinde farklılık isteyen ve bu nedenle genç oyunculara önem vermesinin yanı sıra, felsefe ve sistem takımı olan Buducnost forması altında Adriyatik Ligi'nde 20 maçta forma giydi. Maç başı 15 dakika sahada kalan genç oyuncu maç başına 5.8 sayı - 4.1 ribaund - 0.2 asist ve 0.3 top çalma ile sezonu tamamladı. Savovic'in sezon içerisinde en etkili performansı ligin 5.haftasında Cedevita karşısında forma giydiği 25 dakikada ürettiği 22 sayı ve 7 ribaundluk istatistiği oldu. Genç oyuncu alışagelmişin dışında o karşılaşmada üç sayı çizgisinin gerisinden 3/3 üçlük isabeti ile oynadı. Sezon sonunda Buducnost'ta istediği ortamı bulamayan Savovic ait olduğu yere, Hemofarm Stada'ya döndü.

2010/11 sezonuna girildiğinde Savovic bir yıllık Buducnost macerasının ardından altyapısından yetiştiği takımına geri döndü. Kariyerinin en olgun dönemini yaşayan ve en iyi sezonlarından birisini geçiren genç oyuncu Boris Savovic sezon içerisinde Adriyatik Ligi'nde 26 maçta forma giydi. Maç başı 22 dakika sahada kalan Sırp oyuncu istatistik hanesine maç başına 10.3 sayı - 5.8 ribaund - 1 asist - 0.7 top çalma ve 0.4 blok istatistiklerini yazdırdı. Ligin 8.haftasında Nymburk karşısında %100 şut isabeti ile oynayan ve 11 sayı üreten genç oyuncu 2 ribaund - 2 asistlik performansıyla dikkatleri üzerine çekerken sezonun en iyi performansına ligin 17.haftasında 37 dakika sahada kaldığı Siroki deplasmanında imza attı. 34 sayı - 8 ribaund - 1 asist - 2 top çalma ve 2 blok ile yıldızlaştığı karşılaşmada takımını galibiyete sürükleyen Savovic hiç kuşkusuz kariyerinin en iyi maçını çıkarttı. Hücumda sorumluluk almaktan çekinmeyen, şut atmaktan çekinmeyen, orta mesafe şutuna güvenen bir kimliğe bürünen Savovic sezonu %50 şut isabeti ile tamamladı. Eurocup'ta da Hemofarm formasıyla mücadele eden genç oyuncu 12 maçta forma şansı buldu. Bu karşılaşmalarda 20 dakika süre bulabilen genç pivot maç başı istatistik hanesine 9.3 sayı - 5.3 ribaund - 0.6 asist ve 0.3 top çalma istatistiklerini yazdırdı. Grup aşamasında Beşiktaş ile aynı grupta yer alan Hemofarm'a ikinci maçta galibiyeti getiren ve gruptan çıkmasını sağlayan genç Sırp, siyah-beyazlı temsilcimiz karşısında 23 sayı - 7 ribaund ile galibiyeti getiren isim oldu. Asvel Basket karşısında da grubun son maçında 16 sayı - 10 ribaundluk performansıyla takımını galibiyete taşıyan Savovic bu performansına Top16 turunda da devam etti. Top16 ayağında ilk 3 maçta Cedevita karşısında 8 sayı - 8 ribaund, Gran Canaria karşısında 13 sayı - 5 ribaund ile oynayan Savovic, turnuvayı şampiyon olarak tamamlayacak olan Unics Kazan'a da 22 sayı - 8 ribaund istatistiği ile bela olmayı başarmıştı. Genç oyuncu aynı istatistiklerine rövanş karşılaşmalarında ulaşamayınca ve takımını sırtlayamayınca Sırbistan temsilcisi Eurocup'a bu turda veda etti. Oldukça etkili bir sezon geçiren Savovic tabir-i caizse büyümeye devam etti.

2011/12 sezonunda (yani mevcut sezon) geride kalan 16 maçta Adriyatik Ligi'nde maç başı 33 dakika forma şansı bulan 24 yaşındaki Sırp oyuncu istatistik hanesine 12.8 sayı - 11.4 ribaund - 1.8 asist - 1.3 top çalma - 1 blok ortalamalarını yazdırmayı başardı. Savovic'in en etkili performansı ise 40 dakika sahada kaldığı Cibona Zagreb karşılaşması oldu. Hırvat rakibi karşısında 15 sayı üreten genç oyuncu skora katkısının yanı sıra 18 ribaund - 3 asist ve 1 blok istatistiğini de maç kağıdına ekleyince kariyerinin en iyi performanslarından birisine imza atmış oldu. Savovic'in dikkat çeken bir başka performansı ise hücumda 8 sayıda kaldığı Radnicki karşılaşması oldu. Hücumda skor anlamında takımına çok büyük katkı yapmasa 19'u savunma ribaundu olmak üzere toplam 23 ribaund ile oynadığı karşılaşma Savovic'in kariyerinin en çok ribaund aldığı karşılaşmalardan birisi olarak tarihe geçti. 24 yaşındaki Sırp pivot bu sezon tam 6 kez double-double yapma başarısı gösterdi.


Bu sezon oldukça kötü giden ve tabir-i caizse başaşağı yuvarlanan Hemofarm Stada'da ayakta kalabilen tek isim olan Savovic uzun kolları, mücadeleci yapısı, istikrarlı oyunu ve asla pes etmeyen kimliği ile dikkat çekiyor. Gerek savunmada, gerek hücumda her ribaunda el uzatan, pota altında rakip oyunculara zor anlar yaşatan genç oyuncunun basketbol ekolü bir ülkede yetiştiğini hatırlatmakta fayda var. Orta mesafede şutu olan, zaman zaman dış atışlarda da gününde olduğu zaman ekstra katkı sağlayabilen Savovic bu sezon pota altında fiziğini kullanarak takımı adına önemli avantajlar elde edebiliyor. Sezon başından bugüne kadar gerek ribaundlarda, gerekse uzunlarından skor katkısı almakta sıkıntı çeken takımımıza oldukça fayda sağlayacak bir transfer olarak görünüyor. Boris Savovic orjininde power-forward pozisyonunda (4 numara) forma giymesine rağmen Hemofarm Stada'da geçirdiği son 1.5 sezonunda pivot bölgesinde (5 numara) forma giyiyor. Mobil bir uzun olarak nitelendirebileceğimiz bir oyuncu olan Savovic özellikle bu sezon pota altında dominantlığı ve takım oyununa yatkınlığı ile göze çarpıyor.

Kariyerinde hiç lig şampiyonluğu yaşayamayan 24 yaşındaki Sırp oyuncu Boris Savovic'e hoşgeldin diyor ve Galatasaray Medical Park forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Barış ÇAMUR

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0