Efsaneler | Leblebi gibi gol atmak; Mehmet Leblebi..

Her geçen hafta Galatasaray'ın efsanelerini tanıtmaya, sizleri bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bu hafta çok göz önünde olmayan, ilgilenenlerin ve Galatasaray tarihini araştıranların karşısına rekorlarla çıkan bir isimden bahsediyoruz. Bir resmi maçta en fazla gol atma rekoru ve olimpiyatlarda mücadele eden en genç futbolcu olma gibi rekorları hala kırılamayan, Türk Deyimler Sözlüğü’ne deyim kazandırmış, gazinocular kralı, başarılı iş adamı Mehmet Leblebi!

Mehmet 1908 yılında Kırklareli’nde dünyaya gelir. Doğumu Galatasaray klübünden sonradır. Kırklareli’nde saygın bir tüccar olan Salim Bey’in oğlu Mehmet, ortaöğrenim eğitimini almak üzere Mekteb-i Sultani’ye gelir. Futbola gönül vermiş olan Mehmet, Galatasaray ikinci takımında oynamaya başlar. 1922 yılında Galatasaray – Altınordu maçı vardır. Birinci takımların maçlarından önce ikinci takımlar maç yapacaktır. Dolayısıyla her iki takımımız da oradadır. Ancak birinci takımın üç oyuncusu eksiktir. Bunun üzerine başkan Yusuf Ziya Öniş, Mehmet’i santrafor olarak sahaya sürer. Henüz 14 yaşındaki Mehmet bu maçta tam 3 gol birden atar. Fakat Yusuf Ziya Bey takımın oyunundan memnun değildir. Maçtan sonra oyuncularına Mehmet’i işaret ederek “Şu leblebi kadar çocuktan utanın, bakın nasıl goller atıyor” diye azar çeker. Tabi Mehmet henüz 14 yaşında olduğundan o dönemde ufacık tefecik kalmaktadır. Ancak yıllar sonra takımla birlikte çekilmiş fotoğraflarına bakarsak bu farkın hayli hayli kapandığını görürüz.

14 yaşında Galatasaray A takımına yükselerek A takımda forma giyen en genç futbolculardan biri olmuştur Mehmet. Ama Guinnes Rekorlar Kitabı’na geçmesini sağlayan olay bu değildir. Teknik direktor Billy Hunter tarafından 1924 Paris Olimpiyatları’na katılan milli takım kadrosuna çağrılır Mehmet. Ve 16 yaşında olimpiyatlarda forma giyerek, olimpiyatlarda maça çıkan en genç futbolcu olma rekorunu ele geçirir. Bu rekor hala Leblebi Mehmet’in elindedir, kırılamamıştır.
Ayakta antrenörün yanında duran Leblebi Mehmet.
 Genç Mehmet’in tek rekoru bu değildir. 1928 yılında Galatasaray’ın Vefa ile oynadığı maçta sağ açık olmasına rağmen tam 14 gol atmıştır (Maçın skoru 20-0). Ve takdir edersiniz ki bu rakam resmi profesyonel müsabakalar arasında gelmiş geçmiş en büyük rakamdır. Mehmet Leblebi’nin ikinci Guinnes Rekoru da budur ve bu da hala kırılamamıştır, kırılmasına da imkan yoktur. Leblebi gibi gol atmak deyimi de bu maçtan sonra ortaya çıkmıştır. Zannedildiği üzere leblebi gibi gol attığı için Mehmet’e leblebi lakabı takılmamıştır; aksine lakabı ufak tefek olduğu için zaten Leblebi olan Mehmet çok gol attığı için böyle bir deyim vardır.

Yine 1924 yılında oynanan bir Fenerbahçe maçında, 16 yaşındaki Leblebi Mehmet, Fenerbahçe kurucularından Galip Kulaksızoğlu’nu sahada kevgire çevirir. 2-0 kazandığımız maçtan sonra Galip Bey 16 yaşındaki bu çocuktan yediği çalımları gururuna yediremez futbolu bırakma kararı alır. Mehmet henüz 16 yaşında bir Fenerbahçe efsanesine futbolu bıraktırır.

Müthiş sürati sebebiyle futbolun yanında Galatasaray atletizm takımında da mücadele eder Mehmet. 1928 yılında 4x100 metre’de İstanbul şampiyonu olan Galatasaray atletizm takımında kendisi de vardır ve o sene dönemin en iyisi olarak lanse edilen Semih Türkdoğan’a 100 metrede tozunu yutturmayı başarır. Böylece başarılarına bir de farklı branşı eklemiş olur.

Leblebi Mehmet 1933 yılında 25 yaşında, çantasına bir dolu rekoru ve başarıyı doldurarak futbolu bırakır. Bir süre babasının yanına gidip ticaret yapar. 1936 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla önce Pınar soyadını alır; fakat sonra bu kararından vazgeçerek çok benimsediği Leblebi lakabını soyadı olarak değiştirir.

Taksim Gazinosu işletmecisi Leblebi Mehmet'ten tebrik kartı.
1939 yılında İstanbul’a hızlı bir dönüş yapar. Galatasaray’ın yöneticiliğine gelir. Onun yöneticiliğinde takım İstanbul Ligi şampiyonlukları kazanır. Aynı zamanda Taksim Gazinosu’nun işletmeciliğini üstlenir. O kadar başarılıdır ki Taksim Gazinosu’nu efsane haline getirir. Aynı zamanda Karaköy’deki Liman Lokantası’nın da işletmesini alır. Bu iki işletme o dönemde İstanbul’un en gözde mekanları olurlar. Mehmet Leblebi futbol hayatındaki başarısını iş adamlığında da attırarak sürdürür. Fahrettin Aslan’dan önceki, ilk gazinocular kralı Leblebi Mehmet’tir.

Gerek futbolculuk, gerek yöneticilik, gerekse iş hayatında her zaman kibarlığı ve nezaketiyle tanınan Leblebi Mehmet 1972 yılında kalp krizi sebebiyle hayata gözlerini yumar. Arkasında bir dolu rekor ve başarı bırakarak tabi ki...
Leblebi Mehmet'in biraz hovarda bir futbolcu olduğunu söylersek yalan olmaz:)

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0