Sezona başlarken..

Süper Lig ve Süper Final şampiyonu Galatasaray yeni sezonun çalışmalarıan bugün start verdi.  Takımın toplanması, izinli oyuncuların aramızda olmaması ve sağlık kontrolleri derken sezonun ilk antremanı yapıldı. 2011-2012 sezonu boyunca fundemental eksikleri olan bir kadroyla ana hedef olan şampiyonluğun yakalanmış olması teknik ekibin üstün başarısına işarettir, o nedenle ilk yazıma Sn.Terim ve ekibini kutlayarak başlamak istiyorum. Fakat hepimizin bildiği gibi bu kadro ile Avrupa’da sürdürülebilir bir başarı sağlanması beklenemez. Bu nedenle bir takım eklentiler, bir takım sistem ve taktik formasyonları şart olacak gibi görünüyor.


Geçen sezonunun da gösterdiği üzere Galatasaray kadrosuna en uygun taktik asimetrik 4-4-2 taktiğidir. Yani iki kanat oyuncusundan birinin daha çok merkezi orta saha özellikli olduğu, diğerinin ise daha çok hücüm özellikli olduğu 4-4-2 modeli. Bunun en büyük nedeni Selçuk İnan’ın defansif zaaflarının iki ofansif kanada müsade etmemesdir. Bu model aynı zamanda Fatih Hoca’nın en sevdiği alternatif olan 4-3-3 taktiğine kolayca devşirilebilmesi açısından da bizim için en uygun taktik modelidir. Geçtiğimiz sezonda takım baştan kurulmuş ve yapılan transferlerin büyük bölümünde başarı sağlanmıştır fakat 4-4-2 düzeninde oynayan takımımızda çok büyük önem arzeden kanat bölgeleri uygun oyuncularla doldurulamamış ve son dakika da yapılan Albert Riera transferi hiçbir katkı sağlamadığı gibi üzerimizde gereksiz maddi külfet olarak kalmıştır. Kanatlardaki problemin haricinde Milan Baros’tan beklenen katkının alınamaması nedeniyle Necati Ateş günü kurtarmak adına olumlu bir hamle olarak transfer edilmiş olsa da yaşı ve fiziki durumu sebebiyle uzun vadede düşünülebilecek bir alternatif değildir. Bunlara ek olarak Felipe Melo’nun kiralık sözleşmesinin sona ermesiyle beraber geçen sene en rahat olduğumuz mevkilerden biri de sıkıntıya girmiştir.

Yukarıdaki doğrular düşünüldüğünde ve Felipe Melo’nun kiralık kontratının sona erdiği de akılda tutularak, takıma öncelikli olarak bir defansif orta saha, iki kanat, ve bir forvet olmak üzere dört AS oyuncu transfer edilmelidir. Yapılması elzem olan AS oyuncu transferleri açısından konuyu ele aldığımızda, kanat oyuncularından bir tanesi daha çok pas oyununu seven, merkezi bir oyuncuyken diğeri ise sıfıra inebilen dribling özellikli bir oyuncu olmak durumundadır. 4-3-3’e geçilmesi ihtimali düşünüldüğünde, bu oyunculardan biri öndeki üçlüye diğeri de arkadaki üçlüye yerleştirilebilecek oyuncular olmalıdır. Forvet oyuncusu için ise, Johan Elmander’in bitiricilik problemi düşünüldüğünde, yüksek gol yüzdesi olan ve süratli bir oyuncunun tercihi gerekmektedir. Bu forvet oyuncusunun hem 4-4-2’de yardımcı forvet hem de 4-3-3’te kanat oynayabilecek bir oyuncu olması idealdir. Yabancı sayısındaki problem nedeniyle bu oyunculardan en az 1 tanesi mümkünse iki tanesi yerli statüsünde oynayacak oyuncular olmak durumundadır. Bunların haricinde ekonomik durum elverdiği ölçüde merkezi orta saha bölgesini yedeklemek için genç ve yerli statüsünde oynayacak bir oyuncu kadro derinliği düşünülerek kadroya katılmalıdır. Dany ve Umut Bulut transferleri ile stopper ve forvet yedeği transfer etme gereksinimi ortadan kalkmıştır.

Şu ana kadar gerçekleşen transfer görüşmeleri düşünüldüğünde, teknik heyetin aklında da hemen hemen benzer bir transfer planı mevcut olmasına rağmen sezon açılışını dördü AS biri yedek beş eksik oyuncuyla yapmamız gerçekten sıkıntı verici. Sezonun başlamasına yaklaşık bir buçuk ay kaldığı ve sahada bulunan kaleci hariç on oyuncundan, Melo’nun durumuna gore, 3 ya da 4 tanesinin takıma yeni katılmış oyuncular olacağı düşünüldüğünde problemin boyutu daha iyi anlaşılacaktır. Eğer önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi’ne tam olarak hazır girmek planlanıyorsa bu geniş kapsamlı transfer harekatı Temmuz ayının ortasına kadar bitirilmelidir.

Galatasarayımızın başarılarıyla dolu bir yıl geçmesi temennisiyle..
M.Yasin ÇAKMAK

1 yorum:

  1. Bizim beceriksiz yönetimden bir şey bekleyecek hal mi bıraktılar. Hamit de Fenerbahçeye giderse milli takım gibi rakibimiz olacak. Sallama değil icraat istiyorum ben arkadaş -cak -cek ile işim yok benim kandırmayın bizi...

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0