Boniface N'dong resmen Galatasaray Medical Park'ta..

Yeni sezon öncesi kadrosunu güçlendirmeye devam eden Galatasaray Medical Park erkek basketbol takımı oldukça önemli bir transfere imza attı. Jamont Gordon ve Milan Macvan ile sözleşme imzalayan, Henry Domercant ve David Hawkins ile prensip anlaşmasına imza atan Galatasaray Medical Park, yeni sezon öncesinde pota altını rotasyonunu güçlendirmek için Senegalli yıldız pivot Boniface N'dong ile sözleşme imzaladı. 2009 yılından itibaren İspanyol devi Regal Barcelona'da forma giyen yıldız oyuncunun kontratı bir yıllık olacak.

GEÇ BAŞLAYAN BASKETBOL KARİYERİ
3 Eylül 1977 tarihinde Senegal'in M'bour şehrinde dünyaya gelen gelen N'dong'un basketbola başlaması biraz geç oldu. Kariyerinin başlangıcında Alman takımlarında boy gösteren N'dong ilk olarak Alman 2. Ligi'nde forma giydi. 1999-00 sezonunda Rattlesdorf forması terletirken sonraki sezon için  TSV Breitengrussbach'a imza attı. Bundesliga 2'de 29 maça çıkarken bu maçlarda 19.2 sayı - 13.2 ribaund - 2.8 blok gibi ortalamalarla dikkat çekti ve 1. ligin iddialı ekiplerinden Bamberg'e transfer oldu. Bamberg'deki sezonunda 8 maça çıkabilen N'dong 4.6 sayı - 4.1 sayı istatistikleriyle oynadı. Almanya'da geçirdiği 3 sezonun ardından Fransa Ligi'ne transfer olup, Dijon'la sözleşme imzaladı. 2003-04 ve 2004-05 sezonlarını Fransa Ligi'nde oynayarak geçiren N'dong burada dikkat çekici bir gelişme gösterdi. İlk sezonunda çıktığı maçlarda 11.6 sayı - 7.6 ribaund ortalamaları yakalarken bir sonraki sezonda gelişimine devam edip 14.6 sayı - 8.4 ribaunt ortalamalarını yakaladı. Fransa'daki ikinci sezonundayken 2005 Fransa All Star'ında da yer almayı başardı. Sergilediği iyi performans ve göstermiş olduğu gelişim aynı zamanda 2.13'lük boyu ve atletik yetenekleriyle birleşince NBA takımlarının dikkatini çekti. En sonundaysa draft edilmeden NBA yolunu tuttu ve 2005-06 sezonu için Los Angeles Clippers'a imzayı attı.

N'dong'un NBA kariyeri çok uzun sürmedi. Clippers forması altında sadece 1 sezon NBA'de oynama fırsatı yakalayabilen Senegalli oyuncu bu süreçte de çok uzun süreler alamadı. Toplamda 23 maçta görev alırken maç başına 6.6 dakika oynadı ve 2.2 sayı - 1.6 ribaund ortalamalarını yakaladı. İlk maçına 4 Kasım 2005'te Atlanta Hawks karşısında çıkan Boni lakaplı oyuncu sadece 1 dakika 14 saniye sahada kalabildi. Sonraki süreçte bazen takımın aktive edilmiş kadrosundan çıkarılıp daha sonra yeniden kadroya alındığı maçlar oldu. Çok fazla forma şansı bulamayan N'dong ilk sayılarını ise 17 Aralık'ta Houstan Rockets'a karşı oynarken attı.  Sezonun geri kalan kısmında da gidişat çok farklı olmayınca, Boni 28 yaşında geldiği NBA'de daha fazla kalmamaya karar verdi. Avrupa'ya dönüş yapmak isteyen N'dong Rus ekibi Spartak St. Petersburg ile anlaşarak sürekli forma şansı bulacağı bir düzene geri döndü. Sezonun büyük bölümünü burada geçirirken  Rus ekibiyle çıktığı 22 lig maçında 14.8 sayı - 9.5 ribaund ortalamaları tutturdu ve bu performansın ardından sezon sonunda Unicaja Malaga'ya transfer oldu. Play-off'lar öncesi takıma katılan N'dong buradaki ilk sezonunda sadece 3 maça çıkabildi. Çünkü takımı play-off ilk turunda normal sezonu lider bitiren Tau Ceramica ile eşleşmişti ve Malaga seriyi 3-0 kaybetti. N'dong adına da Avrupa'ya döndüğü bu ilk sezon sona ermiş oldu.

Önceki sezonun bitmesinden sonra Malaga ile olan kontratını yenileyen tecrübeli oyuncu ACB'de ve Euroleague'de mücadele ederken takımın  önemli parçalarından biri oldu. Ligde çıktığı 37 maçta 10.4 sayı - 5.2 ribaund ortalamalarını yakalarken takımı play-off'un ilk turunda elenmekten kurtulamadı. Aynı sezon Euroleague'de ise takımıyla beraber Top 16'da oynama başarısı gösterirken mücadele ettiği 19 maçta 8.3 sayı - 5.1 ribaund istatistikleriye oynadı. Kontratını tekrar uzatan N'dong 2008-09 sezonunda da Unicaja forması giyerken istikrarlı performansını devam ettirdi. Bu sezonda Malaga ACB normal sezonunu 3. sırada bitirme başarısı gösterirken play-off'larda ise yarı finale yükselip burada Regal Barcelona'ya 2-1'lik seri sonucunda elendi. Bu süreçte 38 maçta görev alan N'dong 10.2 sayı - 5.2 ribaund ortalamalarıyla oynadı. Euroleague'de ise Unicaja ile grup aşamalarında Olympiacos ve Maccabi gibi rakiplerin bulunduğu A grubunu  lider bitirdi. Ancak Top 16 mücadelesinde Panathinaikos ve Partizan'ın arkalarında kalarak yine elendiler. 15 maçta sahaya çıkan 10.8 sayı - 5.3 ribaund istatistiklerini tutturdu. Malaga forması altında başarılı 2 sezonu geride bırakan ve ACB'nin önemli uzunlarından biri haline gelen N'dong kontratı bittikten sonra ligin en güçlü ekiplerinden Regal Barcelona'yla 2 yıllık sözleşme imzaladı.

Barcelona'ya transfer olan ve burada 3 sezon boyunca forma giyen tecrübeli oyuncu, kendini Avrupa'nın önemli uzunlarından biri olarak kabul ettirmeyi başardı. İlk sezonunda Barcelona forması altında ligde normal sezonu lider tamamlarken play-off final serisinde Caja Laboral'a 3-0 kaybederek şampiyon olma şansını yakalayamadı. Ligde 41 maçta forma görev alırken 6.5 sayı - 3.8 ribaund ortalamalarını yakaladı. Euroleague'de ise takımıyla birlikte şampiyonluğa ulaşan N'dong böylece bir oyuncunun Avrupa arenasında bireysel olarak yaşayabileceği en önemli başarıyı tatmış oldu. Şampiyonluğa giden süreçte 21 maçta forma giyerken 8.7 sayı - 3.6 ribaunt ortalamalarıyla oynadı. Barcelona'daki 2. yılında kaldığı yerden devam ederken bu sefer ligde şampiyon olma başarısını yakalarken kariyerine ACB şampiyonluğunu da eklemiş oldu. Ligde 41 maçta 6 sayı - 3.8 ribaund ortalamarıyla oynarken, Euroleague'de ise takımıyla beraber son şampiyon sıfatıyla mücadele ettikleri sezonda Final-4 göremediler. O sezonu şampiyon olarak tamamlayacak olan Panathinaikos'a çeyrek final serisinde 3-1'le kaybederlerken N'dong bireysel anlamda 6.8 sayı - 2.6 ribaund ile oynadı. N'dong Katalan ekibiyle geride bıraktığı 2 sezonda kendini kabul ettirirken biten sözleşmesini de 1 yıl daha uzatarak kariyerine burada devam etti.

2011-12 sezonunda da önceki 2 sezonkine benzer bir performans ortaya koyan N'dong takımın önemli isimlerinden biri olmaya devam etti. Başarılı performansı devam ettirirken takımıyla birlikte tekrardan ACB şampiyonluğu yaşadı. Euroleague'de ise Final-4'da takımıyla birlikte İstanbul'a gelen Boni, yarı finalde  şampiyon olacak olan Olympiacos'a karşı mücadele ederken bu maçta 68-64'lük mağlubiyet görerek final oynama şansını kaybetti. Ancak 3.lük maçında Panathinaikos'u mağlup ederek bu sezon Euroleague'i 3. sırada tamamladı. Ligde final serisinde ezeli rakip Real Madrid çok çekişmeli geçen seri sonucunda 3-2'lik skorla geçerlerken N'dong bu sezon ligde 9.9 sayı - 6.4 ribaund, Euroleague'de ise 5.9 sayı - 3.5 ribaund ortalamalarını yakaladı. N'dong'un bireysel kulüp kariyerinin gelişimini bu şekilde incelemek mümkün. Milli takım kariyeri ise bu kadar dolu değil. Alman pasaportu da bulunmasına rağmen Senegal Milli Takımı'nda oynamayı tercih eden tecrübeli oyuncu ülkesiyle birlikte 2003,2005 ve 2009'da Afrika Şampiyona'larına katıldı. Bu şampiyonalardaki kayda değer tek başarıları ise 2005 yılında kazandıkları 2.lik oldu.

BIG MAN'İN SÖZLÜK ANLAMI: BONIFACE N'DONG
Boniface N'dong şu ana kadar tek bir isim haricinde tamamladığımız pota altı rotasyonunun son halkası olacak. 2.13 boyundaki tecrübeli isim pivot mevkinde Furkan Aldemir ve Ersin Dağlı ile beraber dönecek olan rotasyonun önemli bir parçası olmak için alındı. Rakip potadaki bitiriciliği, atletizmi, uzun boyu ve uzun kolları, ribaundları ve pota altına getirdiği sertlikle birlikte N'dong tam bir ''Big Man'' ya da klasik söylemiyle iyi bir pivota dönüşüyor. Takımımızın tam ihtiyacı olan tarzda bir oyuncuydu; işin hem hücum hem de savunma kısmında aktif, tecrübeli ve Eurocup seviyesinin açık bir şekilde üstünde. Uzun yıllardır Avrupa basketbolunda üst seviyede mücadele ederken kısa da olsa bir NBA geçmişi var. Kendisine tekrardan hoşgeldin diyoruz. Şimdi biraz daha yakından bakalım Boni lakaplı yıldız oyuncuya.

N'dong'un aslında her takımın ihtiyaç duyabileceği, pota altında pek çok şeyi yapabilen, atletizmiyle fark yaratan bir oyuncu olduğunu belirtelim ilk olarak. Rakip pota altında farklı yollardan sonuca ulaşabilen bir isim. Bu farklı yollara baktığımız zaman sırtı dönük oyunları iyi oynayabildiğini görebiliyoruz. Pivot hareketlerini bilmesi,  kuvvetli yapısı ve iyi bitiriciliği onu bu konuda bir silah haline getiriyor. Bununla beraber atletizminin önemli bir kısmını oluşturan çabuk ayaklarıyla birlikte pick&roll'ları da iyi oynayabilen ve iyi sonuçlandıran bir isim. Tüm bunlara ek olarak orta mesafe şutu da olan bir isimdir ki bu da onu savunmayı iyice zorlaştıran bir etken. Saydığımız bu özellikleri bir araya getirdiğimiz zaman N'dong'un işin hücum kısmında komple bir pivota dönüştüğünü görüyoruz. Bu anlamda eksik olan takımımız için önemli bir tamamlayıcı olacaktır.

Savunma konusuna gelince hücumdaki gibi komple bir oyuncu haline dönüştüğünü görüyoruz N'dong'un. Yine atletizminden temel alan bu yapısı kendini birebir, sırtı dönük oyuncu savunmasında ve aynı zamanda ikili oyun savunmalarında gösteriyor. Bu şekilde farklı tarzda savunmaları yapabiliyor olması önemli zira bu yıl ligdeki rakiplerimizin pota altlarında Mike Batiste, Semih Erden, Oğuz Savaş, Barac hatta belki de David Andersen gibi çok kaliteli ve farklı yollardan sonuca gidebilen uzunlar olacak. Onlar karşısında sağlam bir duruş gösterebileceğini düşünüyorum. Bunlara ek olarak uzun kollarıyla beraber rakipler adına ciddi bir blok tehdidi haline dönüşebildiğini de hatırlatalım. Aynı zamanda ribaund konusunda da etkin bir isim. 2.13'lük boy, atletik yetenekler ve yine o uzun kollar birleşince ribauntlar konusunda ortalamanın üstünde bir isim ortaya çıkıyor. Savunma ribaundları konusunda takıma güven verirken, hücumdaki toplayacağı ribaundlarda da takımıza ikinci şans sayılarını getirmede yardımcı olacaktır.

N'dong'u sahaya yansıyan teknik özellikleriyle birlikte üç aşağı beş yukarı bu şekilde anlatabiliriz. Biraz kişiliğine de değinmek istiyorum. Aslında her yazımızda, her analizimizde oyuncuların genel ve sporcu karakterlerine değinmeye çalışıyoruz, çünkü bunlar da en az teknik-taktik-fiziksel özellikleri kadar önemli olabiliyor. N'dong saha içinde oldukça sakin ve soğukkanlı bir yapıya sahip. Onu izlerken ne kadar 'cool' bir duruşu olduğunu görmek mümkün. Bu özelliğini gençlik yıllarında 3 yıl boyunca kalıp 'eğitildiği' Katolik Kilisesi'nde kazandığını tahmin ediyorum. Bu yapısı ona özellikle baskı anlarında daha doğru karar verebilmesini sağlayacak olan düşünce mekanizmasını kazandırıyordur. Ancak öte yandan saha içinde agresiflik anlamında eksik kaldığını düşünüyorum. Onun tarzında olan oyuncular genellikle atletizmiyle agresifliklerini birleştirerek dominant bir yapıya kavuşurlar. Bazen bunu kontrol altında tutmak güçtür ve işler yolundan çıkabilir, ama bu tarz oyuncuların genel karakteristiği budur. N'dong daha farklı bir yapıda bir isim. Bu farklılığının ona zaman zaman artı olarak katacağı şeyler mutlaka olacaktır, ama bazen de bu agresif olamama durumunun onun için bir eksiklik olacağını düşünüyorum. Saha dışına baktığmızdaysa N'dong'u genellikle gülerken görmek mümkün. Neşeli bir karakter ve uyum sağlama konusunda pek sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum. Bu da onun hanesine yazılabilecek bir başka artı.

Takımımızda N'dong'un alacağı role gelirsek, ligde ilk 5'te başlamayacağı maçları görmemiz mümkün. Zira üst düzey 3 dış oyuncu ve Macvan'ın olduğu bir ortamda yabancı kontenjanına takılmamak adına N'dong'u kenarda başlatıp, sonradan rotasyonla beraber kullanıp yararlanma düşüncesinin hakim olacağını düşünüyorum. Bu sebepten ilk olarak Furkan'ın ya da olmazsa Ersin'in ilk 5'de sahada yer alması daha olası bir durum. Tabi Ergin Hoca farklı alternatiflere de yönelebilir, ama şu an itibariyle ilk düşüncesinin N'dong'u yanında oturtarak maçlara başlamak olacağını belirtelim. Avrupa maçlarındaysa iş değişebilir, maça 5 yabancıyla da çıkabiliriz. Gerçi 5 Türk oyuncuyla da çıkabilecek bir kadromuz var, ama bunu şimdilik bir kenara koyalım. Alacağı dakikaların 15-20 arasında olmasını bekliyorum N'dong'un. Daha önce oynadığı Malaga ve Barcelona'da da çok uzun süreler sahada kalan bir oyuncu değildi zaten. Özellikle Barcelona yıllarından hatırladığımız Erazem Lorbek'li Fran Vazquez'li rotasyonlarda da bu civarda sürelerde sahada kalıyordu. O yüzden onu kullacağımız bu düzen zaten alışmış olduğu bir düzen olacak. Hücumda iyi bir bitirici olması ve değişik şekillerde sonuca gidebilmesi fark yaratacaktır. Bu konuda geleceğinden umutlu olduğumuz Furkan'ın kendisinden birkaç şey kapması lazım. Savunmada ve ribaundlarda ise atletizmiyle birlikte gelen sertliği; boy ve kol avantajı gibi etkenler de bizi rahatlatacaktır. Kısacası şu an eksiliğini hissettiğimiz tarzda bir isim kadromuza dahil oldu.

Boniface N'dong transferiyle birlikte uzun rotasyonumuz tamamlandı. Macvan-İlkan-Ersin-Furkan dörtlüsünün yanına getirilebilecek en iyi isimlerden birini getirdik. Oldukça tecrübeli ve üst düzeyde bir ismi kadromuza katıyoruz. Yaşıyla ilgili ben açıkçası fazla sorun duymuyorum. Şu an itibariyle 34 yaşında, sezon başlandığındaysa 35'ine adım atmış olacak. Ama gözlemleyebildiğim kadarıyla profesyonelliği üst düzeyde olan ve kendine iyi bakan bir isim. Ayrıca az önce de belirttiğim üzere çok uzun süreler almayacak olması ve pota altındaki zengin rotasyonumuz onu fiziksel anlamda rahatlatacaktır.  Bu sebeplerden en azından bir sezonluğuna da olsa ondan duyacağımız ihtiyaçları karşılayacağını tahmin ediyorum. Daha sonrası içinse zaten zamanı geldiğinde durumuna bakılır, şartlar incelenir ve en doğru karar verilir. Biz şu an için sadece önümüzdeki sezona konsantre olsak yeter. Hayırlı olsun.

Tekrardan Boniface N'dong'a hoşgeldin diyor ve büyük başarılar hedeflediğimiz bu sezonda formamız altında üstün başarılar diliyoruz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0