Şampiyonlar Ligi | H Grubundayız!

Şampiyonlar Ligi organizasyonunda gruplara son olarak 2006/7 sezonunda mücadele eden Galatasaray, yeni sezonda Avrupa'nın bir numaralı organizasyonunda yer alıyor. Şampiyonlar Ligi organizasyonuna tarihinde 11.kez katılacak olan takımımızın kura çekiminde rakipleri belli oldu. Kura çekimine 3.torbadan katılan takımımız İngiliz ekibi Manchester United, Portekiz temsilcisi Braga ve Romanya temsilcisi Cluj ile birlikte H Grubu'nda yer alıyor. Takımımız gruptaki ilk maçını 18 Eylül Salı günü oynayacak. Avrupa'nın en büyük organizasyonda rakiplerimizi tanıyalım...

MANCHESTER UNITED
1878 yılında Manchester şehrinde yer alan işçiler tarafından kurulan ve o dönem Newton Heart ismiyle mücadele eden futbol takımı 1902 yılında borçları nedeniyle (günümüzün parasıyla 200bin euro) kapanma tehlikesi yaşadı. Aynı yıl zengin bir iş adamının kulübü satın almasıyla Manchester United adını aldı. İngiliz futbol tarihinin en başarılı kulüplerinden birisi olan Manchester United lig tarihinde 19 kez şampiyonluk sevinci yaşarken, FA Cup'ta 11, Lig Kupası'nda 4, Community Shield'da ise 19 kez şampiyonluk yaşadı. Şampiyonlar Ligi'nin gediklisi olan kırmızı-siyahlı ekip 18 kez katıldığı Avrupa'nın bir numaralı organizasyonunda ise şampiyonluk kupasını 3 kez müzesine götürmeyi başardı. Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Süper Kupası'nı birer kez kazanan "Kırmızı Şeytanlar" lakaplı kulüp tüm bu başarılarının yanı sıra FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda da iki kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

1986 yılından itibaren Alex Ferguson yönetiminde olan kırmızı-siyahlı ekip İskoç teknik adamın önderliğinde 12 lig şampiyonluğuna ulaştı. Lig şampiyonluklarının yanı sıra 5 Federasyon Kupası, 4 Lig Kupası, 9 Community Shield, 2 Şampiyonlar Ligi ve Kıtalararası Kupası kazanan 'Sir' lakaplı dünyaca ünlü teknik adam Kupa Galipleri, Süper Kupa şampiyonluklarını da hem kişisel kariyerine ve kulüp müzesine ekledi. 26 yıldır aynı kulüpte yer alarak kırılması zor bir rekora emin adımlarla yürüyen 71 yaşındaki İskoç teknik adam hiç kuşkusuz dünyanın en saygın teknik direktörlerinden birisi.

Geçtiğimiz sezon lig şampiyonluğunu ezeli rakibi Manchester City'e son hafta kaptıran, Şampiyonlar Ligi'nde ise büyük bir şok yaşayarak gruplarda elenen Alex Ferguson ve öğrencileri yaz dönemini oldukça hareketli geçirdi. Büttner ve Powell gibi genç oyuncuların yanı sıra Kagawa ve Van Persie gibi yıldız isimleri kadrosuna katan Manchester United, kadrosunda bulunan genç oyuncuları Amos, Fabio, Pogba, De Laet'i tecrübe kazanmaları amacıyla gönderirken tecrübeli isimleri Ji Sung Park ve Kuszczak'i bonservisiyle gönderdi.

SC BRAGA
Takımımızın 2. torbadan gelen rakibi tam adı Sporting Clube De Braga olan bizim ise kısaca Braga olarak adlandıracağımız Portekiz temsilcisi. 1921 yılında Portekiz'in Braga şehrinde kurulan kırmızı-beyazlı rakibimizin ilk renkleri yeşil-beyaz idi. Ancak 1947 yılında o dönemki kulüp başkanı olan Jose Antunes Guimaraes tarafından, Londra'daki güçlü iş bağlantıları ve Arsenal sempatisinden ötürü kırmızı-beyaza çevrildi. Ayrıca aynı sezonda Portekiz 2. Ligi'nde şampiyonluk kazanan takım, tarihinde ilk kez 1. Lig'de oynama fırsatı elde etti. İlk sezonlarında Portekiz futbolu içinde pek yer edinemeyen Braga 1960'larda yükselişe geçti. Uluslararası turnuvalarda da boy göstermeye başlarlarken 1965-66 sezonundaysa kulübün şu ana kadarki kazandığı en büyük kupa olan Portekiz Kupa'sını kazanmıştır. Devam eden yıllarda Portekiz'in 3 büyükleri olarak nitelendirebileceğimiz Benfica-Sporting-Porto triosunun ardından mücadelesini vermiş olsa da tekrardan isimlerini duyurmaları 2000'li yılları bulmuştur.

2004-05 sezonundan beri UEFA'nın organizasyonlarında mücadele eden Braga bu konuda ciddi bir istikrar sağlarken ligde de ilk beşin dışına sadece 1 kere çıktı. 2009-10 sezonunda uzun süre şampiyonluk mücadelesi veren takım Cardozo'lu,Di Maria'lı,Aimar'lı Benfica'nın ardından ligi ikinci sırada tamamladı ve Portekiz Ligi'ndeki en iyi derecesini elde etti. Takip eden sezonda Şampiyonlar Ligi'nde yer alan Braga grubu 3. sırada bitirdi. Yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam eden Portekiz temsilcisi finale kadar devam etme başarısı gösterdi ancak finalde Porto'ya Falcao'nun golüyle 1-0 yenildiler ve orada da 2. olmaktan kurtulamadılar. Ayrıca 2008 yazında Sivasspor'u da eledikleri dönemde İntertoto Kupası'nı kazandılar. Geçen sezonu ligde Porto ve Benfica'nın ardından 3. sırada bitiren Braga, Şampiyonlar Ligi'ne katılabilmek için play-off oynadı ve İtalyan rakibi Udinese'yi eleyerek gruplara kaldı.

52 yaşındaki çalıştırıcı Jose Peseiro'nun teknik direktörlüğünü yaptığı Braga takımının kadrosuna baktığımızda ise genellikle Brezilyalı ve Portekizli oyuncuların karışımlarından oluşmuş bir ekip görüyoruz. 12 Brezilyalı, 10 Portekizli oyuncunun bulunduğu Braga'da ayrıca Alman, Gine-Bassau'lu, Nijeryalı, Libyalı ve Cape-Verde'li oyuncu bulunuyor. Bu kadro içinde en çok dikkat çeken isimler ise Brezilyalı forvet Lima, orta saha elemanları Hugo Viana, Ruben Mickael, Helder Barbosa ve Ruben Amorim gibi isimler. Ayrıca Brezilya Ligi'nde İnternacional formasıyla uzun yıllar iyi performans göstermiş olan Mossoro da yine tehlikeli olabilecek bir isim. Mossoro forvet arkası mevkiinde görev yapıyor.

CFR CLUJ
1907 yılında kurulan Romanya ekibi Cluj son yıllarda adını Avrupa'ya duyuran kulüplerden. 2000'li yıllara kadar Romanya'nın sıradan takımları arasında yer alan CFR Cluj yaşadığı ekonomik sıkıntıların ardından 2002 yılında Rumen işadamı Arpád Pászkány tarafından satın alındı. 2002 yılında Liga 3'te şampiyonluk yaşayarak adını bir üst lige yazdıran Cluj, bir sonraki sezon (2004) Liga 2'de şampiyonluk yaşayarak adını Liga 1'e yazdırdı. Romanya temsilcisinin Avrupa ile tanışması fazla uzun sürmedi ve zengin iş adamının yatırımları doğrultusunda 2005 yılında Intertoto'ya katılma şansı yakaladı. Cluj'un kendisini duyurması bu tarihten sonra başladı. Romanya temsilcisi her geçen gün büyüyerek, üzerine koyarak ve Avrupa'da mücadele etme şansı yakalayarak adını duyurdu. Şampiyonlar Ligi'nin yeni yüzlerinden birisi olan bordo-beyazlı takım 2007/8 sezonunda tarihinde ilk kez lig şampiyonu olarak direkt katıldığı Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez boy gösterme şansını yakaladı.

Kulüp tarihinde 2 kez Liga 1 şampiyonluğu, 2 kez Liga 2 şampiyonluğu, 7 kez Liga 3 şampiyonluğu, 3 kez Romanya Kupası, 2 kez Romanya Süper Kupası şampiyonluğu yaşayan Cluj bu sene 3.kez Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ediyor. Rumen ekibi bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne 3. öneleme turundan katılırken Çek Cumhuriyeti temsilcisi Sloven Liberec'i toplamda 3-1 (1-0, 1-2) skorla elemeyi başarırken, play-off turunda Basel karşısında toplamda yine 3-1 (1-2, 1-0) skoruyla rakibini elemeyi başardı ve adını grup aşamasına yazdırdı.

Teknik direktörlüğünü Rumen teknik adam Ioan Andone'nin gerçekleştirdiği CFR Cluj bu sezon takım kadrosuna Ivo Pinto, Adam Vass, Laszlo Sepsi, Ciprian Deac, Diogo Valente ve Mario Felgueiras'ı katarken genç oyuncularından Florin Buş'un yanı sıra Cristian Bud ve Paul Batin'i kiralık olarak gönderdi.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0