TBF kararını açıkladı, İlkan resmen FB Ülker'de..

İlkan Karaman olayını hatırlarsınız, son günlerde kamuoyunda hiç gündemden düşmeyen bir konuydu. 2010 yılında Galatasaray erkek basketbol takımı tarafından Tofaş kulübünden transfer edilen ve geçtiğimiz sezon başında kiralık olarak Pınar Karşıyaka kulübüne gönderilen genç oyuncu, şube yönetiminin ihmalkarlığı ve federasyon nezdinde serbest olmasını fırsat bilerek Fenerbahçe Ülker'e imza atmıştı. Bayram öncesi ortalık kelimenin tam anlamıyla toz-duman olurken, Galatasaray cephesinden ve Fenerbahçe cephesinden gelen açıklamaların yanı sıra İlkan Karaman cephesinden de açıklamalar geliyordu. Durumun çözümü için konu TBF'e taşınmış ve karar beklenilmeye başlanmıştı. TBF tarafından bugün yapılan açıklamada Fenerbahçe Ülker haklı bulundu ve İlkan Karaman'ın lisansı sarı-lacivertli kulüp adına çıkartıldı. Peki bu karar nasıl çıktı?

Kasedi biraz gerilere saralım, böylece federasyon kararının neden ve niçin bu şekilde olduğunu daha kolay anlayabiliriz. 2010 yılında Galatasaray bonservis ücreti ödeyerek genç oyuncuyu yetiştiği kulüp olan Tofaş'tan transfer etmiş, gelişimini sürdürmesi açısından bir yıl takımında kalmasını istemişti. 2011-2012 sezonu başlangıcında takıma katılan genç oyuncu, kendisi gibi bir başka genç oyuncu Furkan Aldemir'in transferinde Pınar Karşıyaka kulübüne bonservis ücretinin yanı sıra kiralık olarak gönderilmişti. Geçtiğimiz sezon İzmir ekibinde oldukça başarılı bir sezon geçiren ve milli takıma kadar yükselen İlkan Karaman sezon sonunda Pınar Karşıyaka ile olan sözleşmesini feshederek Galatasaray'a döndü. Buradaki sözleşme feshi, kiralık olarak orada oynadıktan sonra eski takımına döndüğünü gösteren bir prosedür. Yaşanan bu gelişmelerin ardından 12 Temmuz tarihinde sözleşmesini feshederek TBF nezdinde serbest oyuncu statüsüne düşen İlkan için Galatasaray'ın yapması gereken tek bir hamle vardı; Genç oyuncunun lisansını TBF'den çıkartmak. Ama öyle bir hareket yapılmadı, lisans çıkartılmadı.

Galatasaray ile daha önce özel bir sözleşme imzalayan ve 2016'ya kadar geçerliliği olan bu sözleşme sonrasında Galatasaray, lisans işlemlerine dair herhangi bir girişimde bulunmadı. İlkan Karaman'ın lisansı 2010-11 sezonunda Tofaş adına, 2011-12 sezonu adına Pınar Karşıyaka tarafından çıkartıldı. Özel sözleşmeye sahip olan Galatasarayın oyuncuya lisans çıkartmamasının hiçbir anlamı, izahı ve kabul edilebilir bir yanı bulunmuyor. Eski basketbol şubesinden ziyade yeni şubenin bu durumda hatalı olduğunu dile getirmekte fayda var. Sorumlusu veya sorumluları her kimse yönetime, taraftara ve kısacası camiaya hesap vermek zorundadır. Vermelidir, vermesi gerekiyor falan değil zo-run-da! Çünkü kulüp bu oyuncuya belli bir bonservis bedeli, belli bir yatırım yapmış olmasına rağmen ezeli rakibine ücretsiz olarak transferini sadece seyrediyor. Şubede birilerinin ihmalkarlığı yüzünden..

İlkan'ın bonservisi ve lisansı yapılan özel anlaşma gereğince 12 Temmuz 2012 tarihinde Pınar Karşıyaka tarafından Galatasaray'a geri verildi. Galatasaray ile özel olarak imzaladığı 2016'ya kadar devam eden sözleşmenin yanı sıra genç oyuncunun TBF nezdinde lisansının olmaması, özel sözleşmeye rağmen İlkan'ın serbest statüsünde olduğunun göstergesiydi. Galatasaray tarafından aradan geçen bir aylık sürede lisans çıkartılmaması elbette birilerinin ağzının sulanmasına neden oluyordu. Gelecek vaadeden önemli isimlerden birisi olan İlkan Karaman için önce menajer Ati Koç devreye girdi, ardından Semih Özsoy. Milli takımda oyuncu ayartma konusunda daha dün yazıyı kaleme aldığımız yazının gerçekliğinden de hiç şüphemiz yok. İlkan üç gün önce "Galatasaray'da oynamak için heyecanlanıyorum, çok mutluyum, Ergin Ataman gibi bir coachla çalışacağım." diye etrafa gülücükler saçarken sarı-lacivertli kulübe 3 yıllığına imzayı atıyordu, sözleşmesine NBA opsiyonu koydurarak. 17 Ağustos 2012 tarihinde İlkan Karaman ile imzaladığı sözleşmeyi federasyona fakslayan Fenerbahçe Ülker, bir gün sonra lisans işlemlerini tamamlamıştı bile. Galatasaray basketbol şubesinde görev alan kimselerin uyanması ise ancak o tarihte olmuştu.

12 Temmuz 2012 tarihinde federasyon nezdinde "serbest oyuncu" statüsüne düşen İlkan için başka takımların devreye girmesi bir kenara dursun, her yeni transferi için TBF'den lisans çıkartan basketbol şubemizin genç oyuncu için bir aydır lisans çıkartmamasının herhangi bir izahı olmadığını biliyoruz, farkındayız. Galatasaray basketbol şubesinin büyük bir ihmalkarlığı, hem o pozisyonda harıl harıl yerli arayan rakiplerine ilaç olmuş hemde gelecek vaadeden önemli bir oyuncunun elden kaçmasını sağlamaktadır. İlkan'ın karakterine dair söylenecek birçok şey var, bu konuda öncelik olarak Galatasaray basketbol şubesi yöneticileriyle görüşmesi gerekirdi. Bu konu onun kendi tercihidir, orası apayrı bir konu.. Geçtiğimiz yazıda karakteri hakkında bir takım saptamalar yapmıştık, hala bunların arkasındayız.

TBF tarafından bugün konuyla ilgili karar açıklandı; İlkan Karaman resmen Fenerbahçe Ülker'de.. Lisansı çıkartan, sicil işlemlerini tamamlayan ve federasyon nezdinde oyuncuya sözleşme imzalatan taraf sarı-lacivertli kulüptü. Bu kararın çıkması gayet normal, olması beklenen ve mantıklı olandı. İlkan Karaman'a lisans çıkartmayanlar şimdi ilk olarak İlkan'a bir aydır lisans çıkartmamanın hangi akla ve mantığa uygun olduğunu, sonra ise ödenen bonservisin, oyuncuya yapılan yatırımların ve ezeli rakibe bedavaya kaptırmanın hesabını versinler. Galatasaray konuyu hangi platforma taşırsa taşısın, bu karar değişmez. Ancak sözleşmesinde yazan madde doğrultusunda bonservis bedeli veya İlkan'a ödenecek olan yıllık ücreti tazminat olarak talep edebilirler. Ancak ne kadar tazminat alınırsa alınsın, bu rezilliği örtmeye yeterli olmaz. Galatasaray basketbol şube koordinatörü Murat Özyer başta olmak üzere bu konu hakkında sorumlular önce hesap versin, ardından da istifa mektubunu.. 

Siz kim oluyorsanız diyenler varsa; fikri hür, aklı hür, irfanı hür Galatasaray taraftarıyız..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0