Maça Doğru | Fenerbahçe Ülker - Galatasaray Medical Park

Beko Basketbol Ligi'nde 11.hafta maçları bu haftaiçi oynanacak karşılaşmalarla geçilecek. İki büyük derbinin oynanacağı bu maçlarda Galatasaray Medical Park, Fenerbahçe Ülker deplasmanına çıkıyor. Ligin zirvesindeki iki takımı karşılaştıracak olan bu mücadelede kazanan taraf galibiyet farkıyla lider olacak. İki takım da ligde son oynadığı maçları kazanırken takımımız ilk kez Ülker Arena'da bir maça çıkacak. Çarşamba akşamı 20:30'da başlayacak olan maç Lig TV 3 ekranlarından canlı yayınlanacak. Dev derbi öncesi iki takımın son durumu ve maça dair analizlerimiz şu şekilde:

LİG LİDERİ: GALATASARAY MEDİCAL PARK
Galatasaray Medical Park şu an ligde 10 galibiyet,1 mağlubiyetlik derecesi ve averaj fazlasıyla Fenerbahçe Ülker'in önünde lider bulunuyor. Haftasonu oynadığımız Tofaş maçını ikinci yarıdaki iyi performansımızla kazandık.  Ancak son dönemlerde basketbolumuzda bir düşüş olduğu da ortada. Domercant'in boşluğunu henüz dolduramadığımız bu dönemde özellikle skor üretme anlamında sıkıntı yaşamaya başladık. Bu eksikliğimizi sert ve iyi yardımlaşan savunmamızla aşmaya çalışıyoruz. Domercant haricinde Göksenin Köksal da bugün gelen haberlere göre sakatlığının nüksetmesi ve   ön çarpraz bağlarının kopmasından ötürü sezonu kapattı. Dolayısıyla genç oyuncumuz da Fenerbahçe Ülker derbisinde forma giyemeyecek. Bu iki isim haricinde bir eksiğimiz bulunmazken son Tofaş maçında Göksenin'in kadroya dahil edilişiyle dışarıda kalan Lakovic yeniden kadroya alınabilir. Zor bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde yoğun bir atmosferde oynayacağımız bu maç öncesi takımdaki son durum bu.

Şu ana kadar takım olarak ve bireysel anlamdaki istatistiklere de bir göz atarsak şu ana kadar ligin savunma anlamında en iyi takımı olduğumuzu söyleyebiliriz. Maç başına yediğimiz 65.3 sayıyla rakiplerine en az sayı atma imkanı veren takım olarak öne çıkıyoruz. Hücumdaysa son birkaç haftadır yaşadığımız sıkıntı etkisini gösterdi ve maç başına ürettiğimiz 79.9 sayıyla bu alanda ligde 4.lüğe geriledik. Ribaundlarda maç başına 33.7'lik bir ortalama yakalarken maç başına bulduğumuz basketlerin ise 16.7'si asist üzerinden geldi. Bireysel anlamdaki istatistiklere bakıldığında ise David Hawkins skor bulma anlamında maç başına ortalama 14.3 sayı ile takımın en ön plana çıkan ismi olurken Macvan 10, Cenk Akyol da 8.4 sayıyla ona yardımcı olan isimlerin başında geldi. Ribaundlarda takımın en verimli ismi 6.3 ribaund ile Furkan Aldemir olurken Ersin 5.6, N'dong da 4.9 ortalamayla oynadılar. Kaptan Hawkins asistlerde de takımı sırtlarken maç başına 3.4 asist üretti. Ender Arslan 3.1 ve Jamont Gordon da 3 asist ortalamalarla topa yön veren diğer isimler oldular.

YENİ YAPILANMASIYLA FENERBAHÇE ÜLKER
Bu sezon başında takımın başına Simone Pianigiani'yi getiren ve kadrosunu Avrupa'nın üst düzey isimleriyle takviye eden ezeli rakip Fenerbahçe Ülker şu ana kadar tam olarak istediklerini alamadı. Bo Mccalebb, David Andersen, Romain Sato gibi isimleri kadrolarına katarak girdikleri bu sezonda özellikle Euroleague performansıyla hayal kırıklığı yaşayan sarı-lacivertliler Top 16'ya kalmayı son hafta aldıkları Cantu galibiyetiyle garantileyebildiler. Ligde ise tek mağlubiyet alan rakibimiz bu mağlubiyetini bizim gibi Pınar Karşıyaka deplasmanında aldı. Şu ana kadar zaman zaman iyi performanslar gösterse de oyun içinde oldukça iniş çıkışlara sahip bir görüntü çizen Fenerbahçe Ülker'in bu maç öncesinde en büyük avantajı şüphesiz kendi seyircileri önünde oynamaları olacak. Özellikle takım olarak agresiflik seviyesini yukarı çekip tempoyu arttırdıklarında etkili olan rakip için taraftar bu maçta önemli bir itici güç olmaya çalışacaktır. Buna yönelik önlemler almak belirleyici olacak. 

İstatistiksel anlamda söyleyebileceğimiz şeylerin başında ligde 82.9 sayı ortalamasıyla bu alanda zirveyi Anadolu Efes'le paylaştıkları. Ancak işin savunma kısmında maç başına yedikleri 69.5 sayıyla bizim ve Efes'in ardından 3. sırada geliyorlar. Fenerbahçe Ülker'in zaafiyet duyduğu noktalardan biri de ribaundlar. Maç başına topladıkları 31.9 ribaund ortalama olarak düşük kalmakla beraber özellikle hücum ribaundlarıyla rakiplerine verdikleri ikinci şans sayıları dikkat çekiyor. Bireysel anlamdaki istatistikler incelendiğinde ise Bo Mccalebb maç başına ürettiği 14.4 sayı üretirken ona yardımcı olan isimler 13.6 ortalamayla Bojan Bogdanovic ve 11.3 ortalamayla Ömer Onan oldu. Ribaundlarda ise İlkan Karaman maç başına 5 ribaunduyla ön plana çıkarken Preldzic 4.6, Oğuz Savaş ise 4.4'lük ortalamalar yakaladı. Emir Preldzic maç başına 4.1 asistiyle dikkat çekerken Mccalebb de 3.6 asist ortalaması yakaladı.

Fenerbahçe Ülker maçı oldukça zor geçmeye aday bir maç. Takımımızın son dönemde oyununda resmen  bir duraklama dönemi yaşıyor olması ve Fenerbahçe taraftarının Pazar günü oynanan derbinin de gazıyla bu maçta normalden de yoğun bir atmosfer oluşturma ihtimaliyle birlikte işimiz zorlaşıyor. Tabi bunlara Fenerbahçe Ülker'in güçlü bir kadroya sahip olmasını da ekleyebiliriz. Ancak zaafları olmayan bir takım değiller. Bu zaaflara değinmek gerekirse herşeyden önce tempoyu seven bir takım olduklarından Ergin Ataman'ın büyük maçlarda sahip olduğu tempoyu düşük tutma anlayışının bu maçta da tutması önemli. Böylece onları hücumda yavaşlatabiliriz. Kendi hücumumuzda ise McCalebb-Ömer-Sato gibi iyi bir dış savunma rotasyonuna sahiplerken ve pota altı savunması konusunda sıkıntı yaşarlarken işi kısaların birebirlerinden ziyade içeri indireceğimiz toplarla çözmek daha mantıklı olabilir. Ayrıca ikili oyun savunmasında da sıkıntı yaşadıklarını biliyoruz. Bu da Engin-Ender gibi kısalarla özellikle N'dong, Furkan başta olmak üzere P&R'u iyi oynayabilen uzunlarımızın performansının önemini arttırıyor. Teknik anlamda temel olarak en önemli noktalar bunlar. Bu noktaların üzerine doğru gidersek, hücum ribaundlarını iyi kovalarsak ve tabi Hawkins'in de alacağı ekstra sorumlulukla birlikte Gordon'ın güçlü penetrelerini devreye sokma gibi işlemleri uyguladığımız anlarda bu zor deplasmandan galibiyet çıkarabiliriz. 

1 yorum:

  1. Benim merak ettiğim konu, sezon başında oynanan Galatasaray Fenerbahçe karşılaşmasında Bo McCalebb' i Göksenin' le savunan ve Hawkins' in yıpranmasını önleyen Ergin Ataman bu maçta bu görevi kime verecek ?

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0