ŞL | Son 16: İlk kapışma..

Ve işte ‘’o’’ an geldi çattı. Galatasaray, yıllar sonra katıldığı Şampiyonlar Ligi'nde 2. Tur ilk maçında Almanya’nın köklü ancak şu sıralar oldukça formsuz ekiplerinden Schalke 04 ile karşılaşacak. Türk Telekom Arena’da oynanacak maç, Şampiyonlar Ligi saati 21:45’de başlayacak ve İskoç hakem William Collum tarafından yönetilecek. 2. torbadan katıldığımız kurada istediğimiz ilk rakip olan Schalke 04’ü çektik ve o günden itibaren çeyrek final için ciddi bir şekilde umut beslemeye başladık. Aynı Schalke 04’ün Şampiyonlar Ligi kurasından itibaren dibe vurması ise futbolun bir cilvesi. Kura şansı gerçekten var mıdır? Varsa bizden yana olur mu? Bu soruların cevaplarını 12 Mart Salı gecesi hep birlikte öğreneceğiz.

2. TURA YÜKSELİRKEN
Galatasaray’ın 2006/2007 sezonundan sonra ilk kez katıldığı Şampiyonlar Ligi mücadelesi H Grubu’nda başladı. Manchester United, Braga ve Cluj’la birlikte yer aldığımız grup, kağıt üzerinde kolay görülürken bize son saniyesine kadar ecel terleri döktürdü. Arka arkaya alınan iki mağlubiyet ve sonrasında iç sahada alınan ‘’sulu Cluj beraberliği’’ bu sezonun alışma dönemi olarak geçeceğini düşündürdü milyonlara. Bunun tam aksine inanan Fatih Terim ise ‘’Henüz son sözümüzü söylemedik!’’ diyerek kalan maçların final niteliğinde geçeceğini belirtti. Mesajı alan Aslanlar, son üç maçtan 9 puan çıkarıp Manchester United’ın arkasından grubu 2. sırada tamamladı ve 2. tura yükseldi. Bu performansın ise Şampiyonlar Ligi tarihinde bir benzeri yok. Galatasaray, ilk üç maçında 1 puan alıp gruplardan 2. tura yükselme başarısı gösteren tek takım ünvanına sahip.

Schalke 04’ün Şampiyonlar Ligi macerası B Grubu’nda başladı. Arsenal, Olympiakos ve Montpellier ile mücadele eden mavi-beyazlılar, 3 galibiyet ve 3 beraberlikle grubunu namağlup 1. sırada tamamladı. Her ne kadar Bundesliga’da aldığı kötü sonuçlar sebebiyle kolay bir rakip olarak görülse de Şampiyonlar Ligi’nde grubunu namağlup ve 1. sırada bitirmek çantada keklik bir rakibin harcı değil.

ULUSAL LİG PERFORMANSLARI
Geçtiğimiz yılı şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray, bu yıl da yoluna kaldığı yerden devam ediyor. En yakın rakibi Fenerbahçe’nin 6 puan önünde ve lider! Oyun olarak geçen yılki performans henüz yakalanamamış olsa da 2. yarının başlamasıyla birlikte takımın yükselen performansı herkesin yüzünü güldürüyor. Ligde şampiyonluk için yarışan diğer takımların da aldığı istikrarsız sonuçları hesaba katacak olursak, meşaleler bu sezon biraz daha erken yanabilir.

Schalke 04 açısından ise işler Şampiyonlar Ligi’ndeki kadar parlak değil. 16 Kasım 2012’de Huub Stevens’ın yerine göreve getirilen genç takım hocası Jens Keller takımın başında bulunuyor. Jens Keller’in de toparlayamadığı takım, lider Bayern Münih’in 27 puan gerisinde 9. sırada yer alıyor.

DEVRE ARASI TRANSFERLERİ
Son bir buçuk sezonda oldukça güçlenen Galatasaray kadrosu, devre arasında transfer edilen iki dünya yıldızıyla birlikte rakiplerine korku salmış durumda. Wesley Sneijder ve Didier Drogba gibi Şampiyonlar Ligi’ni kazanmış iki ismin takıma kazandırılması, oyuncu kadrosu olarak düşük olan Kupa 1 tecrübesini üst seviyelere çıkaracaktır. Aynı derecede rakipler üzerinde yaratacağı baskı da cabası… Gelelim yollarımızı ayırdıklarımıza. Sezon başından bu yana takımda yer almayan Baros, rotasyona bile dahil olmakta zorlanan ve kiralık gönderilen Ceyhun ve Sercan, Ujfalusi’nin sakatlanmasıyla apar topar getirilen Cris. Dört isim de zaten mevcut düzende Şampiyonlar Ligi rotasyonunda bile düşünülmedikleri için yoklukları takım için herhangi bir dezavantaj oluşturmayacaktır. Yani devre arasını çok iyi hamleler yaparak kapatan ve üstüne koyan bir Galatasaray olduğunu söyleyebiliriz.

Schalke 04’de devre arası yaklaşırken başlayan performans düşüşü, takımın transfer döneminde radikal değişiklikler yapabileceğini düşündürdü ancak beklenen hamleler yapılmadı. Sözleşmesi sezon sonunda bitecek olan Klaas-Jan Huntelaar’ın takımda kalması en büyük avantajları. Sol kanada ise sezon başında adı Galatasaray ile de sık sık anılan Michel Bastos’u transfer etmeleri gerçekten ciddi bir hamle oldu. Bir diğer transfer Raffael ise Dinamo Kiev ile Şampiyonlar Ligi’nde forma giydiği için bizi pek de ilgilendirmiyor. Lewis Holtby’nin takımdan ayrılması ise Galatasaray açısından oldukça önemli bir gelişme. Oynadığı 25 maçta 4 gol atıp 10 asist yaparak takımın hücum gücünün büyük bir yüzdesine sahip olan bir oyuncunun devre arasında ayrılması, Schalke 04’ü oldukça zorlayacaktır.

GOLCÜLER
Galatasaray’ın 2. tura yükselmesinde en büyük pay hiç şüphesiz 17 numaraya ait. Takımın grup maçlarında attığı gollerin 6’sına imzasını atan Burak, 2. tur ilk maçında attığı golle gol sayısını 7’ye çıkaran Cristiano Ronaldo’nun ardından gol krallığında 2. sırada bulunuyor. Takımımızın diğer golü ise, Braga ile oynadığımız son maçta 2. golü atarak az ama öz gol atma huyunu bu sezon da devam ettiren Aydın Yılmaz’a ait. Yeni transferimiz Didier Drogba ise Şampiyonlar Ligi’nde 75 maça çıkıp 39 gol atma başarısı gösterdi. 

Schalke 04’ün en golcü ismi ise Klaas-Jan Huntelaar. 4 golü bulanan Hollandalı forveti ise 2 gollü takım kaptan Höwedes takip ediyor. Afellay, Farfan, Fuchs ve Draxler’in ise 1’er golü bulunuyor.

ASİSTLER
Takımımızın attığı 7 golün 6’sı asistle gelen gollerdi. Selçuk İnan, Hamit Altıntop ve Nordin Amrabat 2’şer asistle takımımızın asist yükünü çeken isimler.

Schalke 04’ün ise attığı 10 gün 9’u asistlerden geldi. Devre arasında Tottenham’a transfer olan Holtby’nin 3 asisti bulunuyor. Genç orta sahanın takımdan ayrılışı, en büyük etkisini bu alanda gösterecektir. Diğer asistler ise Farfan (2), Huntelaar, Afellay, Metzelder ve Jones’dan geldi.

SAVUNMALAR
Galatasaray grup mücadelesinde 6 gol yerken, Schalke 04 ise kalesinde 5 gol gördü. Almanlar, 2 maçta kalelerini gole kapama başarısı gösterdi. Galatasaray ise, TT Arena’da 1-0 kazanılan Manchester United maçı dışındaki 5 maçta da kalesinde gol gördü.

2. TUR PERFORMANSLARI
Daha önce Kupa 1’in eski formatında iki kez 2. tura yükselen takımımız, 2000-2001 sezonunda gruptan çıkarak çeyrek finale yükselmiş ve Real Madrid’le eşleşmişti. Ali Sami Yen’de oynanan ilk maçta 2-0 geriden gelip maçı 3-2 kazanan Cimbom, Santiago Bernabeu’da 3-0 mağlup olarak kupadan elenmişti. Bir sonraki sezon yine 2. tur gruplarına yükselme başarısı gösteren Galatasaray, ilk 5 maçta aldığı beraberlikten sonra Barcelona’ya yenilerek kupadan elenmişti. Yaklaşık 11 sene 2. tur mücadelesine ara veren sarı-kırmızılılar, yeni formatta ilk kez 2. tur mücadelesi yapacak ve çeyrek final için avantajlı görülüyor.

Schalke 04
Alman temsilcisinin Şampiyonlar Ligi’nde iki kez 2. tura yükselme başarısı gösterdi. 2007-2008 sezonunda Porto ile eşleşen Schalke, iki maç sonunda rakibini penaltılarla elemiş ancak çeyrek finalde Barcelona’ya elenip kupaya veda etmişti. 2010-2011 sezonunda ise 2. turda Valencia’yı, çeyrek finalde de Inter’i eleyerek yarı finale yükselmiş ancak Manchester United’a elenerek final oynama şansını yitirmişti.

EKSİKLER
Takımımızda sakat olan Tomas Ujfalusi bu maçta forma giyemeyecek. Johan Elmander’in oynayıp oynamayacağına maç saatinde karar verilecek. Bunun dışında takımımızda herhangi bir kart cezalısı veya sakat oyuncu bulunmuyor.

Schalke 04’de ise sakat oyuncuları çokluğu Jens Keller’i oldukça düşündürüyor. Atsuto Uchido, Christoph Moritz, Ibrahim Afellay, Kyriakos Papadopoulos, Chinedu Obasi ve Ciprian Marica’nın sakatlıkları sebebiyle bu maçta forma giymemesi bekleniyor. Lars Unnerstall ve Klaas-Jan Huntelaar’ın durumları ise şüpheli ve maç saatinde netlik kazanacak.

Hamit Altıntop: Eşleşmenin En Özel Parçası 
Gelsenkirchen’de dünyaya gözlerini açan yıldız oyuncumuz Hamit Altıntop, 2003 yılında Schalke 04 forması giymeye başladı ve bu macerası Bayern Münih’e transfer olana kadar 4 yıl sürdü. Eşleşmeyle ilgili UEFA’ya röportaj veren Hamit Altıntop, ‘’Bu seviyede kolay maç yok. Eşleşme, eşleşebileceğimiz diğer takımlara baktığımızda, daha kolay görülebilir; ama ben Alman kültürünü iyi biliyorum: Karşımızda yüksek disiplinli bir takım olacak’’ ve “Hemen her maçı kapalı gişe oynuyorlar. Oradaki ilk yılımda Intertoto Kupası’nda oynuyorduk ve her maçımızda tribünlerde 55.000-60.000 kişi oluyordu. Türkiye’deki kadar olmasa da, orada da hiç azımsanmayacak bir taraftar desteği var. Almanya’daki Türk halkı bizim için avantaj olacak. İyi hazırlanmalıyız.” diyerek turun kolay geçmeyeceğini hatırlattı.

Tarih 15 Ocak 2005: Veltins Arena'nın Açılışı
Daha önce Schalke 04 ile bir dostluk mücadelesinde karşılaşmış ve mavi-beyazlıların evi olan Arena AufSchalke’de rakibimizi Necati’nin röveşata golüyle 1-0 mağlup etmiştik. Her şeyi üst üste koyduğumuzda tur için Schalke 04’ü elemek, ulaşılması imkansız bir hedef değil. Giderek artan formumuza, rakibimizin kırılgan yapısını da eklersek oynayacağımız sabırlı futbol bize turu getirecektir. Gelsenkirschen ekibinin oynadığı son 12 resmi maçın yalnızca 1’ini kazandığını ve bu maçlarda sadece Bundesliga’da kümede kalma mücadelesi veren Augsburg’dan gol yemediğini aklımızın bir köşesine koymalıyız. Ayrıca Almanya’da yaşayan taraftarlarımızın vereceği destek ile tam bir deplasman mücadelesi yapmayacağımızı unutmamak gerek.


Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0