UCL | Olmak yada olmamak..

Şampiyonlar Ligi'nde altı yıl aradan sonra grup aşamasında mücadele eden ve 10 yıl aradan sonra ikinci tur müsabakalarında boy gösteren Galatasaray, ait olduğu organizasyonda son sekiz takım arasına adını yazdırmak için Gelsenkirchen'de "ya tamam, ya devam" olarak nitelendirilen 90 dakikaya çıkıyor. ASY Arena'da oynanılan ve 1-1'lik beraberlikle sonuçlanan ilk maçın ardından Bundesliga ekibi Schalke 04 ile kozlarını paylaşacak olan Fatih Terim'in öğrencileri, bu karşılaşmadan galibiyetle ayrılması veya 1-1 dışında gollü beraberlikle ayrılması halinde adını Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale yazdıracak. 12 Mart Salı akşamı Veltins-Arena'da oynanacak olan karşılaşmayı İsveçli hakem Jonas Eriksson yönetecek. Zorlu mücadele öncesi analizler, istatistikler ve yorumlar şu şekilde..

ŞAMPİYONLAR LİGİ | SON 16
6 yıl aradan sonra grup aşamasında mücadele etme hakkı kazanan Galatasaray, grup aşamasında H Grubu'nda yer alırken oynadığı altı maç sonunda 10 puan toplayarak adını ikinci tura yazdırmıştı. Grubun ilk maçında İngiliz devi Manchester United'a deplasmanda 1-0 kaybeden takımımız, ikinci maçta kendi evinde Portekiz ekibi SC Braga'ya da 2-0'lık sonuçla mağlup olmaktan kurtulamadı. Grubun üçüncü maçında Romanya şampiyonu CFR Cluj karşısında 1-1'lik beraberlikle ilk puanını alan Fatih Terim'in öğrencileri, bir sonraki maç haftasında deplasmanda CFR Cluj karşısında 3-1'lik galibiyetle ayrıldı ve ilk galibiyetini elde etti. Grup maçlarının beşinci haftasında Manchester United'ı kendi evinde 1-0'lık skorla mağlup eden takımımız, grup aşamasının son maç haftasında Braga deplasmanından da 2-1'lik galibiyetle ayrılarak grubu ikinci sırada tamamladı. Grup aşamasında forma giydiği 6 maçta 6 gol atan Burak Yılmaz takımımızın en büyük hücum gücü olurken, Portekiz'de oynanılan Braga karşılaşmasında galibiyeti ve aynı zamanda ikinci turu getiren gol Aydın Yılmaz'dan gelmişti.

Şampiyonlar Ligi'nde grubunu ikinci sırada tamamlayarak son 16 takım arasına adını yazdıran Süper Lig'in şampiyonu Galatasarayımız, ikinci tur kuralarında Almanya temsilcisi Schalke 04 ile eşleşti. 20 Şubat Çarşamba akşamı ASY Arena'da oynanılan karşılaşmada rakibi karşısında Burak Yılmaz'ın golüyle 1-0 öne geçen takımımız, ilk yarının sonlarına doğru Jermaine Jones'un golüne engel olamamış ve sahadan 1-1'lik beraberlikle ayrılmıştı. 

2001-2002: ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE İKİNCİ TUR
Türk futbol tarihinin en başarılı Avrupa karnesine sahip olan Galatasaray, milenyumun başlarında tabir-i caizse Avrupa'yı titretiyordu. 2000 yılında UEFA Kupası'nı ve Süper Kupa'yı müzesine götüren, 2000-2001 yılında ise Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynayan takımımız son olarak 2001-2002 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde ikinci tur aşamasına yükselmişti. Teknik direktör olarak Mircea Lucescu'nun görev yaptığı sezonda  ikinci öneleme turunda yer alan takımımız Arnavutluk temsilcisi Vllaznia'yı iki maç sonunda 6-1'lik skorla geçmiş ve adını üçüncü öneleme turuna yazdırmıştı. Bulgaristan temsilcisi Levski Sofia ile eşleşen takımımız iki maç sonunda rakibini 3-2'lik skorla geçmeyi başararak adını grup aşamasına yazdırdı. Grup aşamasında D Grubu'nda yer alan Lucescu'nun takımı, bu aşamada İtalyan temsilcisi Lazio, Hollanda ekibi PSV Eindhoven ve Fransız ekibi Nantes ile aynı grupta yer aldı. Grup aşamasında oynadığı 6 maç sonunda 3 galibiyet - 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet alan takımımız topladığı 10 puanla bir üst tura çıkma hakkı kazandı.

Dönemin statüsü gereğince, son 16'ya kalan takımlar 4 gruba ayrılıyor ve çeyrek finale çıkmak için mücadele ediyordu. Şampiyonlar Ligi'nde ikinci turda İspanyol devi Barcelona, İngiliz ekibi Liverpool ve İtalyan ekibi Roma ile birlikte aynı grupta -B Grubu- yer alan takımımız burada oynadığı 6 maç sonunda turnuvaya veda etti. 6 maç sonunda 5 beraberlik - 1 mağlubiyet alan Lucescu'nun takımı grubu son sırada tamamladı.

DURDURULAMAZ: BURAK YILMAZ
Şampiyonlar Ligi'nde geride kalan 7 maç sonunda takımımız adına rakip filelere 7 gol bırakan Burak Yılmaz bu alanda en etkili ismimiz olurken, gol krallığı sıralamasında 8 maçta 8 gol atan Real Madrid'li süperstar Cristiano Ronaldo'nun arkasında ikinci sırasında bulunuyor. Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon üstüste beş maçta gol atma başarısı gösteren Burak Yılmaz bu alanda bir rekora doğru koşuyor. Galatasaray formasıyla mücadele ettiği 7 maçta rakip filelere aynı sayıda gol atan Burak, bir sezonda en çok gol atan Türk oyuncusu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Burak Yılmaz'ı gol krallığı listesinde 5 golle Lavezzi, Messi, Oscar, Lewandowski gibi isimler takip ediyor.

Yıldız oyuncu aynı zamanda Şampiyonlar Ligi organizasyonunda bu sezon en çok ofsayta kalan 2.oyuncu olarak bulunuyor. PSG'nin süperstar forveti Zlatan Ibrahimovic ve Porto'nun tecrübeli forvet oyuncusu Jackson Martínez'in toplamda 13 ofsayt ile zirveyi paylaştığı bu istatistik alanında 12 kez ofsayta kalan Burak Yılmaz, Manchester City'nin yıldız forveti Edin Dzeko ile birlikte ikinci sırayı paylaşıyor. Burak geride kalan 7 maç sonunda maç başına 9857 km ortalama ile koşarken, %58 pas isabeti ile mücadele etti. Bu maçlarda rakip kaleye 16 şut çeken tecrübeli oyuncunun, bir şutu da direkten döndü.

3 KEZ DİREK: HAMİT ALTINTOP
Sezon başında büyük umutlarla Real Madrid'den transfer edilen tecrübeli ortasaha oyuncusu Hamit Altıntop, bu organizasyondaki tecrübesiyle takımımızda fark yaratan isimlerin başında geliyor. Galatasaray forması altında bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde altı maçta forma giyen tecrübeli oyuncu, 2 kez golden önceki son pası veren isim olmayı başardı. Hamit tüm bunların yanı sıra grupta oynadığımız Manchester United maçlarında ve son olarak ikinci turun ilk maçında Schalke 04 karşısında direkleri geçemedi. Bu sezon sık sık üst direği vuran tecrübeli oyuncu Şampiyonlar Ligi'nde en çok şutu direkten dönen oyuncu olarak ilk sırada yer alırken, Real Madrid'in sol kanat oyuncusu Fábio Coentrão kendisini 2 şut ile takip ediyor.

Hamit Altıntop'un bu sezon toplam 9 şutu direkten döndü. Şampiyonlar Ligi'nde üç kez direklere takılan tecrübeli oyuncu, milli takım forması altında Portekiz ve Ukrayna karşısında oynadığı maçlarda direkleri geçememişti. Hamit uluslararası maçların dışında Galatasaray formasıyla ligde de Kasımpaşa, Fenerbahçe ve Gençlerbirliği (2) maçında direklere takıldı.

KARŞILAŞTIRMA: TOPLA OYNAMA YÜZDELERİ
Şampiyonlar Ligi'nde geride kalan grup aşaması ve son 16 ilk maçları sonrasında toplamda 7 maçlık sekans üzerinden Galatasaray ve Schalke'nin pas yüzdeleri birbirlerine oldukça yakın görünüyor. 8 maç oynayan Real Madrid, Manchester United, Juventus, Shakhtar Donetsk, Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain ve Valencia'nın ardından genel listede 12 sırada bulunan Schalke'nin hemen altında 13.sırada yer alan takımımız 7 maç sonunda toplamda 3694 pas yaparken, bu pasların 2590'ı isabetli oldu ve takımımızın maç başına %70 pas isabeti oranını sağladı. Rakibimiz ise bu sezon oynadığı maçlarda 3796 pas yaparken bu pasların %72'lik kısmı isabetli oldu ve toplamda 2737 pasta isabet sağladı. Fatih Terim'in takımı maç başına rakipleri karşısında %55 topla oynama yüzdesi istatistiğini elde ederken, Alman ekibi maç başına %52 topla oynama istatistiğini elde edebildi.

EN ÇOK FAUL YAPILAN TAKIM: GALATASARAY
Şampiyonlar Ligi'nde geride kalan 7 maç sonunda %55 pasla oynama ve %70 pas isabeti isabetlerini tutturan Fatih Terim'in takımı, rakipleri tarafından en çok faul yapılan takım oldu. Şampiyonlar Ligi organizasyonunda geride kalan sürede genel sıralamada bu alanda 129 faul ile ilk sırada yer alan takımımız, 7 maç sonunda yaptığı 104 faul ile en çok faul yapan takım sıralamasında ise 7.sırada yer alıyor. Takımımızda en çok faul yapan isim 16 faul ile Selçuk İnan olurken, en çok faul yapılan isimler ise 17'şer faul ile Emre Çolak ve Emmanuel Eboue oldu. Takımımızın en hırçın oyuncusu ise oynadığı 515 dakikada 3 kez sarı kart gören  ve 14 kez rakiplerine faul yapan ortasaha oyuncumuz Felipe Melo oldu.

8 NUMARA: MAESTRO
Galatasaray ortasahasının en önemli isimlerinden birisi olan Selçuk İnan, kariyerinde en başarılı dönemlerini formamız altında geçirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz sezon kariyerinin en skorer yılını geçiren '8 numara', bu sezon Şampiyonlar Ligi organizasyonunda da farkını ortaya koyuyor. Galatasaray hücumlarının başlangıç noktası olan ve ortasahada tam anlamıyla maestro olarak görev yapan tecrübeli oyuncu, geride kalan 7 maç sonunda takımımız adına en çok pas yapan oyuncu (509) konumunda yer alırken, 8 maçta forma giyen Juventus'lu Pirlo, Shakhtar'lı Srna ve Valencia'lı Costa'nın arkasında en çok pas yapan oyuncular sıralamasında 6.sırada yer alıyor. 509 pas girişimde bulunan ve bunların %73'ünde isabet bularak 374 kez arkadaşlarını topla buluşturan Selçuk İnan, tüm bunların yanı sıra 3 kez golden önceki son pası veren isim oldu.

HESAP - KİTAP: ÇEYREK FİNAL YOLU..
Şampiyonlar Ligi'nde grubunu ikinci sırada tamamlayarak son 16 takım arasına kalma başarısını gösteren takımımız, ikinci turun ilk maçında da Alman ekibi ile 1-1'lik beraberlikle sahadan ayrılmıştı. ASY Arena'da oynanılan karşılaşmada Burak Yılmaz'ın nefis golüyle öne geçen takımımız, Hamit Altıntop ile direkleri dövmüştü. Schalke'nin tek sayısı ise, sarı kart cezası nedeniyle yarın oynamayacak olan Jones'tan gelmiş ve mücadelede başka gol olmayınca karşılaşma bu skorla tamamlanmıştı. Veltins-Arena'da oynanacak olan karşılaşmada Galatasarayımız rakibini hangi skorla mağlup ederse etsin, adını çeyrek finale yazdırırken 2-2 ve sonrasında oluşabilecek bütün gollü beraberliklerde de son 8 takım arasına adını yazdırıyor. Herhangi bir mağlubiyet veya 0-0'lık beraberlik Alman temsilcisine yararken, 1-1'de karşılaşma uzatmalara gidecek.

YANINDA OLAMAZSAK, SAVAŞ ÇIKAR KOLAYCA!
ASY Arena'da oynanılan maçı kapalı gişe oynayan takımımızın deplasmandaki en büyük kozu, hiç kuşkusuz Schalke'nin vatandaşlarımızın yoğunlukta olduğu Almanya'da oynuyor olması oldu. Schalke yönetiminin %5 bilet politikası uygulaması sonrasında, kulübümüzün de bilet politikasını tasvip etmediğimiz şekilde yönetmesiyle aylar öncesinden bu maç için Almanya'ya çıkartma yapmayı planlayan taraftarlarımız bilet bulamamıştı. Kuralar çekildikten sonra Alman taraftarlardan kombinelerini satın alan, maç biletlerini karaborsadan satın alan taraftarlarımız bu zorlu mücadelede takımımızın itici gücü olacak ve Gelsenkirchen'in deplasman olmadığını gösterecek. FCN Blog ekibi olarak bizlerde iki editörümüzle Schalke'de takımımızın yanında olacağız. Deplasman tribününün yanı sıra, diğer tribünlerde de Türk ağırlıklı bir seyirci grubu göreceğimizden hiç şüphemiz yok. 90 dakika sonunda çeyrek final vizesiyle dönmenin nasip olması dileğiyle..

ROUND OF 16: SCHALKE 04
Şampiyonlar Ligi'nde ikinci tur kuraları çekildiğinde kuşkusuz birçoğumuzun isteği gerçekleşmişti. Kura çekiminde potansiyel rakibimiz olarak bulunan 7 takım arasında diğerlerine nispeten daha dişimize göre olan Alman ekibi, bu organizasyonda bu sezon oynadığı 7 maçta rakip filelere toplam 11 gol bıraktı. Penaltıdan ve ceza sahası dışından bir, kafayla iki gol bulan Alman ekibinin en golcü oyuncusu, bu maçlarda rakip filelere 4 gol bırakan Hollandalı yıldız forvet oyuncusu Klaas-Jan Huntelaar oldu. Haftasonunda yaşadığı diz sakatlığı sebebiyle uzun bir süre sahalardan uzak kalacak olan tecrübeli oyuncunun, Salı akşamı Veltins-Arena'da oynanacak olan maçta sarı kart cezalısı olan Jermaine Jones ile birlikte oynama ihtimalinin bulunmaması bizim adımıza şans olarak değerlendirilebilir.

Grup aşamasını namağlup olarak lider bitiren ve takipçisi Arsenal ile birlikte ikinci tura yükselme başarısı gösteren Alman ekibi, geride kalan maçlarda rakip kaleye toplamda 105 şut atarken bu şutların 53'ü kaleyi buldu. 28 kez ceza sahası içerisinden, 25 kez ise ceza sahası dışından kaleye isabetli şut atan Schalke 04'te rakip kaleyi en çok yoklayan isim toplamda 19 şut ile Klaas-Jan Huntelaar oldu. Tecrübeli forvet oyuncusunu 15 şut atan genç oyuncu Julian Draxler takip ediyor.

Geride kalan maçlar sonunda takım halinde 3796 pas yapan rakibimiz bu pasların %72'lik bölümünde isabet buldu ve maç başına %52 topla oynama yüzdesini tutturdu. Bu maçlar sonunda Schalke'de pas trafiğine en çok katkı sağlayan iki oyuncunun defansif ağırlıklı olması, takımın oyun sistemi hakkında son derece dikkat çeken ayrıntıyı görmemizi sağlıyor. 7 maç sonunda 467 pasla oynayan ve %77 isabet bularak 359 kez arkadaşlarını buluşturan 25 yaşındaki ortasaha oyuncusu Roman Neustädter bu alanda rakibimizin en başarılı ismi olurken, kendisini %74 pas isabeti (376/280) ile oynayan takım kaptanı Benedikt Höwedes takip ediyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0